Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Författartåget 2019

Författartåget till Littfest

Författartåget från Göteborg till Littfest i Umeå

Författartåget ringlar sig från Göteborg genom landet till Sveriges största litteraturfestival, Littfest i Umeå.

Vad är Författartåget?

Författartåget är en resa och en skrivartävling på SJ Nattåg. Tävlingen är öppen för alla och tar till vara på den unika stämning en lång tågresa skapar. 

Det tar tid att resa långt med tåg, och tid är just vad som behövs för att tänka och skriva. I ett samhälle där allt tycks gå snabbare och snabbare, vill Författartåget fungera som en motkraft och skapa rum för tanke och uttryck. Ombord på tåget uppstår ett andrum, en bubbla av dyrbar tid som vi vill ta vara på.

Reglerna är enkla. Först vid tågets avgång annonseras temat för tävlingstexterna. Tävlingen avslutas på morgonen vid ankomst till Umeå, och då lämnar de tävlande sina texter till arrangörerna. En jury läser bidragen och vinnaren presenteras i samband med Littfests avslutningsfest på lördagen. I vinstpotten finns gratisresor med SJ, böcker och prenumerationer. De bästa texterna blir publicerade av Sveriges äldsta kulturtidskrift Ord&Bild och i en skrift utgiven av förlaget Teg Publishing på Littfest 2020.

Författartåget arrangeras av förlaget Teg Publishing, tidskriften Ord&Bild och litteraturfestivalen Littfest i samarbete med oss på SJ.

Tåget avgår från Göteborg klockan 18:34 torsdagen den 14 mars och kommer fram till Umeå fredagen den 15 mars klockan 06:13. 

Se filmen från Författartåget

Littfest

Littfest är Sveriges största litteraturfestival med 19000 seminariebesök, 70 programpunkter och 150 inbjudna gäster och har arrangerats i Umeå sedan 2007.

Läs mer om festivalen

Artikel från Kupé mars 2018

Hej Nino!

Nino Mick från Göteborg är tågvärd och estradpoet. Med ett specialuppdrag: att peppa SJs resenärer att släppa loss sin skrivlust på nattåget till övre Norrland under skrivartävlingen Författartåget den 15 mars 2018.

– Jag älskar själv att skriva på nattåg. Du får ett andrum från omvärlden och lyssna till dig själv. Takten och rytmen i rälsen gör något med texten du skriver.

Nino har ägnat sig åt scenpoesi, spoken word, i fem år. Vid årsskiftet kom debutboken, diktsamlingen Tjugofemtusen kilometer nervtrådar (Norstedts). Med andra ord ett klockrent tillskott som extrapersonal ombord när Författartåget arrangeras på SJs nattåg från Göteborg via Stockholm till litteraturfestivalen Littfest i Umeå för andra året. Alla ombord får vara med – om de vill.

Många nattågsresenärer som aldrig brukar skriva skönlitterärt tar chansen på Författartåget. Hur blev du själv estradpoet?
– Jag lockades med till ett kafé med en öppen scen och läste en dikt jag hade skrivit – sedan gick det i raketfart. Bland annat har jag vunnit SM i poetry slam och uppträtt i hela landet. Så jag har åkt massor av tåg.

Varför gillar du scenpoesi?
– Det är ju dikter skrivna för att framföras för andra. Att läsa poesi kan kännas svårt och man kanske lägger undan boken, men bra scendikter dras man in i.

Hur blir dina dikter till?
– I början var det som att öppna en kran. Det bara flödade ut texter. Nu brukar jag sätta en timer och utmana mig själv: 30minuter – och så ska jag skriva så mycket som möjligt. Fast när jag är arg eller kär behövs ingen timer …

Men om man får skrivkramp på nattåget?
– Om du skriver så mycket det bara går, så glömmer du av att det är svårt. Och på nattåget har du gott om tid att skriva länge och mycket – och tid att stryka det i texten som inte blev så bra.

Tågvärden Nino Mick är en rutinerad estradpoet, och han fick nattågsresenärerna att våga börja skriva ombord på Författartåget den 15 mars 2018.

Ninos bästa tips till nybörjarpoeter

Skaffa inspiration

Läs andra skribenters böcker. Besök författarsamtal eller öppna scener för estradpoesi. Eller kolla på Youtube, sök på poetry slam.

Censurera dig inte!

Låt texten flöda ur dig, det måste inte vara perfekt från början. Det som är kasst stryker du sedan. Att stryka text är nästan det roligaste med att skriva poesi!

Stäng av telefonen

Stäng av telefonen. Du blir distraherad i stället för att lyssna på dig själv. Tåg är en perfekt plats att skriva poesi på och bli inspirerad. I min diktsamling utspelar sig två dikter på tåg.