Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

 

Pendlare som pluggar

Karwan är läkarstudent och nöjd tågpendlare mellan Eskilstuna och Stockholm

Karwan Charboti:

  • 18 år från Eskilstuna.
  • Studerar till läkare på Karolinska institutet i Solna.
  • Har SJ Månadsbiljett och är SJ Prio-medlem på Grå nivå.

Karwan pendlar mellan eskilstuna och stockholm

”De som aldrig har tågpendlat vet inte hur bra det är"

Blivande läkaren Karwan Charboti är 18 år, bor i Eskilstuna och pluggar på Stockholms universitet. 

Karwan Charboti är bara 18 år men har redan studerat på universitetet i 1,5 år. Hela tiden har han tågpendlat mellan hemmet i Eskilstuna och studierna i Stockholm.
– Det funkar jättebra att plugga på tåget, säger läkarstudenten.

”Läkaryrket går i släkten” brukar Karwan Charboti få höra. I hans familj stämmer det verkligen. Pappan, morbrodern, kusiner och en av systrarna är, eller är på väg att bli, läkare. Och så Karwan själv.
– Jag har alltid velat bli läkare. Jag fick följa med min pappa på jobbet när jag var yngre och jag föll för yrket direkt. Det som lockar är att kunna hjälpa människor. Och möjligheterna att forska och på det sättet bidra till framtiden.

Eftersom han läste dubbla kurser under gymnasiet och blev klar ett år tidigt kunde han börja på läkarprogrammet redan som knapp 17-åring. Han ville läsa på välrenommerade Karolinska institutet i Solna, men samtidigt bo kvar i föräldrahemmet i Eskilstuna. Lösningen blev att tågpendla med SJ.
– Vi har rest mycket med tåg med familjen. Bland annat har vi alltid tagit tåget till flygplatsen när vi åkt på semester. Min pappa har också jobbat på olika orter och jag har ibland följt med honom på tåget dit.

Nu reser Karwan, periodvis dagligen, med SJs regionaltåg mellan Eskilstuna och Stockholm. Han funderar på att flytta till huvudstaden, men hittills har det fungerat bra att pendla.
– Mina kompisar tycker att det verkar jobbigt att tågpendla till studierna. De undrar hur jag orkar gå upp tidigt för att hinna med tåget. Men jag ser det snarare som en möjlighet. På tåget kan jag sova lite, äta frukost och plugga. Ibland träffar jag nya människor. De som aldrig har provat att tågpendla vet inte hur bra det är.

Han tycker att både dubbeldäckarna och loktågen fungerar bra att arbeta på. Om omgivningen blir för stökig tar han på sig hörlurarna. Han spelar ofta in föreläsningar på sin mobil och lyssnar på dem på tåget.
Förseningar är värre. Då blir det ofta fullt på tåget och svårt att få sittplats. En gång missade Karwan en examination på grund av ett signalfel i Flemingsberg. Men han fick tillfälle att göra om provet senare.

– Jag vet inte hur mycket SJ kan påverka förseningarna, ni gör säkert vad ni kan, säger Karwan. Om jag fick önska fritt skulle jag vilja ha fler avgångar. Jag reser ju ibland inte i rusningstid och då kan det vara lite glest mellan tågen.
Som färdig läkare kan han också tänka sig att tågpendla, så länge sträckan inte är för lång.
– Jag är öppen för att flytta till något helt nytt ställe. Men det måste finnas bra tågförbindelser där!