Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Vinterparadis nära stationen

Ta tåget till fjällen

Helikopter till toppen i Riksgränsen. Party i Åre.

Längdskidor och isbjörnar i Orsa. Här är 11 tågnära favoriter:

Dundret

Gällivare bjuder på både längdåkning och alpint. Toppen är 823 meter över havet och fallhöjden är 350 meter. Här finns plats för de mest avancerade åkarna såväl som för nybörjarna. Här hittar du också Shapepahs Snowpark, bra offpistområden och Snöland – ett område för de allra minsta.

Förutsättningarna för längdskidåkning är fantastiska! Den som vill testa tävlingsspåren hittar dem på Hellnerstadion, i direkt anslutning till skidliftarna. Är man sugen på lättare spår finns cirka sex mil fina motionsspår runt om i Gällivare, alla i anslutning till spåren på Dundret.

Ta dig hit: Dag- eller nattåg till Gällivare.

dundret.se

Abisko

På Abisko Mountain Lodge kan ni ägna er åt helikopterskidåkning. Vill ni ha lite mer naturnära känsla kan ni bo på STF Turiststation Abisko. Skidberget Nuolja bjuder, liksom turiststationen, på minimalistiska upplevelser - ett berg, en lift, men massor av utmaningar. Här kan du åka offpist, innanför skidområdet eller längd. Abisko är också världens bästa plats att se norrsken på.

Ta dig hit: Dag- eller nattåg till Abisko Östra eller Abisko Turiststation.

svenskaturistforeningen.se/abisko

Björkliden

Skidberget i Björkliden heter Kåppastjårrro och har Sveriges tredje största fallhöjd, 538 meter, och flera riktigt bra backar. Röda solkurvan är en av de populärare. Och Övre och Nedre rallarsvängen. Båda svarta. Men här finns även mysiga barnbackar för de små.
Ett måste är att ta pistmaskinen upp på Låktatjåkko. Här finns Sveriges högst belägna servering, 1 228 meter över havet, och turen ner ger garanterat mjölksyra om du tar den utan pauser.

Ta dig hit: Dag- eller nattåg till Björkliden.

bjorkliden.com

Riksgränsen

Här erbjuds heliskiing, men systemets bästa skidåkning finns på toppen av Nordalsfjället. Det är inte mer än 350 höjdmeter mellan topp och dal, men här finns flera intressanta åk. Sadeln, Branten eller Banan är de vanligaste. Det enklaste sättet att ta sig upp är att lägga skidorna på axeln och gå uppför det spår som skidåkarna har trampat upp i mitten på fjället.

Förutom skidåkning finns här även spa, skoter och hundspann.

Ta dig hit: Dag- eller nattåg till Riksgränsen.

riksgransen.se

Narvik

Efter Riksgränsen går tåget på Ofotenbanan som liksom hänger över Rombakksfjorden, till Fagernesfjellet i Narvik. Det reser sig dramatiskt rakt upp till 1 200 meter. Fallhöjden är nästan lika hög. Åken börjar i moln och slutar på en kajkant, som någon uttryckte det.

Här finns sex liftar och ett tiotal preparerade nedfarter. Den längsta backen är drygt tre kilometer. Den stora utmaningen är grytan Mørkholla, enligt många Skandinaviens bästa offpist.

Ta dig hit: Dag- eller nattåg till Narvik.

visitnarvik.com

Vålådalen

I Vålådalen finns skidåkning för nybörjare till elit. Det finns mer än 50 km välpreparerade skidspår, varav 7,5 km elljusspår. För dig som gillar utförsåkning så finns det två pister.

Barnen har ett alldeles eget skidområde med en liten lift. Här finns hotell och restaurang i fantastisk miljö. Relax med badtunnor och bastu. Dessutom finns en sporthall så du kan kombinera skidutflykten med en badmintonmatch när du kommer tillbaka!

Ta dig hit: Dag- eller nattåg till Undersåker, därefter lokalbuss.

valadalen.se

Duved

I Duved hittar du de sköna svängarna i ett härligt tempo. Gäster, skidlärare och proffs trivs alla med variationen, vidden, fallhöjden och naturen i omgivningen. Knappast några andra backar är lika perfekta för carving som just backarna i Duved.

I den lilla byn finns det du behöver; matbutik, restauranger, barer, sportaffär och Åre Glashytta. Skidvägen tar du dig lätt mellan Duved och Tegefjäll och skidbussen tar dig in till Åre by på tio minuter.

Ta dig hit: Dag- eller nattåg till Duved.

skistar.com/sv/Are/Om-Are/Vara-resmal/Duved/

Åre

Kanske Sveriges trendigaste fjällby. Stämningen och atmosfären är unik. Den lilla pittoreska byn är kärnan i Skandinaviens mest internationella skidort. Tillsammans med de mäktiga fjällen finns en kombination av modern shopping, ett stort restaurangutbud och ett dignande uteliv.

Är du ute efter nöje dag som natt så är Åre By stället för dig. Åker du med barnen så har Åre Björnen allt du behöver för en lyckad fjällsemester oavsett om du är barn eller vuxen.

Ta dig hit: Dag- eller nattåg till Åre.

are360.com

Mora

Gesundabergets skidanläggning ligger beläget 17 km från Mora centrum. Det finns 12 nedfarter varav 10 pistade och två som är offpist. Längsta nedfarten är 1800 meter.

Det finns en ”Kids park” för barn med spännande och lekfulla utmaningar samt en ”Fun park” med hopp, rails, boxar och pulkabacke. Området erbjuder även längdskidspår med direkt anslutning till berget. En bit nedanför backarna ligger upplevelseparken Tomteland.

Ta dig hit: Tåg till Mora och därefter buss med Dalatrafik.

gesundaberget.se

Orsa Grönklitt

I Grönklitt finns 23 välpreparerade nedfarter i alla svårighetsgrader. Från grönt till svart. Det är inte svårt att hitta favoritbackar! Många anser att Grönklitt är bäst i Sverige på längd. Utmärkta och omväxlande spår. Alltid gott om snö – från november till slutet av april.

Du kan även besöka Orsa Rovdjurspark, granne med skidanläggningen. Där bor några av de mest sällsynta rovdjuren i världen. Tigrar, leoparder och Sveriges enda isbjörnar.

Ta dig hit: Tåg till Mora och därefter buss med Dalatrafik.

orsagronklitt.se

Sälen

Sälenfjällen är norra Europas största alpina skidområde med backar som passar alla. I Sälen hittar du snabbt ditt favoritområde och här hittar du massor av stugor, hotell och lägenheter att välja mellan.

I Sälen är det lätt att resa med barn och det råder en tydlig familjeprägel. Förutom många områden och aktiviteter finns Experium med bland annat äventyrsbad, inomhussurf, spa, bio och flera restauranger.

Ta dig hit: Tåg till Mora och därefter buss till Sälen. Transferbussen går torsdagar och söndagar under vinterperioden.

skistar.com/sv/salen

klappen.se

stoten.se