Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Spaweekend

Svenska spahotell

Det är dags nu för en sparesa. Att kombinera ensamma offseasondagar och rogivande behandlingar. Ja, spasäsongen är kommen.

Text: Hannah Kirsebom Foto: Copperhill, Gösta Fries

Sköna dagar på spa

Här får du fem härliga weekendförslag, checka in och koppla av!

Småländsk finess

I lilla Hok söder om Jönköping ligger Hooks herrgård, med anor från 1300-talet. Sedan 60-talet har man kunnat koppla av här med golf, mat och dryck i herrgårdens konferenslokaler. Nuförtiden finns här även ett spa. Det unika med Hooks herrgårdspa och fitness sägs vara känslan av att röra sig i den småländska naturen, såväl inomhus som utomhus. Den småländska naturen syns nämligen inte bara i de vackra omgivningarna och utsikten över den stilla Hokasjön: spaet är byggt i och inrett med naturmaterial som trä och skiffer. På soldäcket och terrassen kan man njuta av dryck och någonting litet att äta.

Boka spa: På www.hooksherrgard.se eller ring 0393-210 80

Ta dig hit: Tåg till Nässjö, sedan lokaltåg till Hok station.

Spa på Hooks Herrgård

Hooks herrgård söder om Jönköping

Sydlig njutning

Ystad Saltsjöbad är en riktig klassiker. Redan 1897 samlades semesterfirare här för att roa sig och slappna av i den skånska idyllen. Det gamla badhotellet är i dagen stor konferens och spaanläggning. Salt Creek Spa ligger precis vid havet och bara utsikten i sig är en lisa för själen. Utanför spaanläggningen finns fyra uppvärmda källor, inomhus finns både uppvärmd pool och isvak. Förutom sedvanliga spabehandlingar som massage och ansiktsbehandling finns här The Creek Experience – en två timmar lång upplevelse i en varm miljö inspirerad av tropisk regnskog.

Boka spa: Mejla spa@ysb.se eller ring 0411-136 33.

Ta dig hit: Tåg till Malmö, sedan Pågatåg till Ystad.

Fjordnära känslor

Grå granitberg, skogsklädda höjder och så fjorden. Vann är på alla sätt ett naturnära spahotell, där det omgivande landskapet nästan tränger in i själva anläggningen, som har ritats av Gert Wingårdh. Även behandlingarna domineras av havet. De har namn som Renande Alger och Havssalt Skrubb, Svalkande Bris. I den sistnämnda ingår både inpackning och skalpmassage. Men för många är den sköna, havsnära offseasonkänslan lika lockande. Utmed fjorden finns fina promenadstråk och en elupplyst motionsslinga, men ännu bättre är kanske att stillsamt glida i väg i havskajak.

Boka spa: På www.vann.se eller ring 0523-442 00.

Ta dig hit: Tåg till Göteborg, sedan lokaltåg eller buss till Munkedal. Därifrån taxi, som tar cirka 15 minuter.

Ensam i fjällen

En vistelse i fjällen kan vara tuff, men många blir lyriska över att ha naturen helt för sig själva. Men varför inte blanda en hardcorehelg med ett besök på omtalade Copperhill Mountain Lodge i Åre? Först fjällvandring eller trailrunning rakt utanför hotellet och sedan förfinad lodgedesign och spabehandling. Mest given verkar behandlingen The Big Bang vara. Den fokuserar på just väderbiten hud och trötta muskler. Ansiktet får en ritual med naturliga växtextrakt som återfuktar och gör huden mjuk. Kroppen får massage med en närande kroppsolja. I spaavdelningen finns också ett relaxområde med vilstolar, bastu, spabar, heta källor inomhus och utomhus. Allt med panoramautsikt mot Åreskutan.

Boka spa: Mejla info@copperhill.se eller ring 0647-143 00.

Ta dig hit: Tåg till Åre, sedan taxi till hotellet.

Spa på Copperhill Mountain Lodge i Åre

Copperhill Mountain Lodge i Åre

Way out väst

Tomma gator, ett grått hav och låga molnbankar över horisonten. Det kanske inte låter som allas helgdröm, men för många erbjuder Strömstad den perfekta off season-känslan. Ute vid Kebalviken, strax norr om staden, ligger Strömstad spa, ett stort och modernt spa- och konferenshotell. Här breder Decléor aromaspa ut sig på 2 000 kvadratmeter med utomhusjacuzzi med havsutsikt, ångbastu och en rad olika behandlingar. Omtyckt är Aroma sparitual, som inleds med ett uppfriskande fotbad och går vidare till finsk bastu, äventyrsdusch, ångbastu, kylande snö med mera.

Boka spa: Mejla info@stromstadspa.se eller ring 0526-303 00.

Ta dig hit: Tåg till Göteborg och länsbuss med Västtrafik.

Egentid på Strömstad spa

Strömstad spa