Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Jul för smaklökar!

Vår samarbetspartner Kalf & Hansen har samlat ihop några av sina bästa julrecept.

Vit glögg med vanilj och apelsin (till 4 personer)

Ingredienser:

1 dl saft från pressad apelsin
Skal från en ½ apelsin
½ vaniljstång
1 dl socker
Cirka 2 1/2 dl vitt vin, för alkoholfritt alternativ använd apelsinsaft och vatten

Gör så här:

Dela vaniljstången och skär den i mindre bitar. Blanda apelsinsaft, skal, socker och vaniljstång i en kastrull och värm tills det börjar koka. Låt svalna och tillsätt vitt vin eller pressad apelsinjuice och vatten (mängden vin och apelsinjuice är en smaksak). När glöggen ska serveras så värm den försiktigt, den ska inte koka.

Inlagd sill med kanel, äpplen och rödlök (till 4 personer)

Ingredienser:

3 urvattnade sillfiléer (250g)
1 dl ättiksprit (12%)
1 1/2 dl socker
2 dl vatten
1 bit kanelstång
20 svartpepparkorn
1 stor rödlök i tunna skivor
1 stort syrligt äpple i tunna klyftor

Gör så här:

Koka ihop ättiksprit, socker, vatten, kanel, lök och svartpeppar i ett par minuter. Lägg i äpplen och rör runt. Stäng av värmen och låt lagen svalna. Skär sillen i mindre bitar och lägg i den kalla lagen. Låt stå över natten eller gärna några dagar innan den serveras.

Grönkålssallad med fikon och svamp (till 4 personer)

Ingredienser:

250 gram finstrimlad grönkål
250 gram champinjoner eller annan svamp
4 skalade vitlöksklyftor i mindre bitar
8 torkade fikon i mindre bitar
1 liten rödlök i skivor
3 msk citronsaft
1 msk honung
10 msk olivolja
Salt och peppar

Gör så här:

Dela svampen i mindre bitar och stek i lite olja med salt och peppar. Lägg i vitlöken på slutet och stek lätt. Vispa ihop citronsaft, honung, olja, salt och peppar. Blanda grönkålen med svampen, fikonen, rödlöken och dressingen. Servera!

Kalf & Hansens mat serveras i SJs bistro

Vilka är Kalf & Hansen?

Rune Kalf-Hansen är en välkänd kockprofil som brinner för ekologisk snabbmat. Nu driver han, tillsammans med sonen Fabian, tre snabbmatsrestauranger i Stockholm. Alla är KRAV-märkta enligt högsta nivån, vilket de är ensamma om i Stockholm. 

Kalf & Hansens ekologiska rätter och smörgåsar finns på alla våra tåg med servering och är inget annat än små smaksensationer om vi får säga det själva. Men så är de också tillagade från grunden på närproducerade råvaror i säsong från utvalda gårdar!

Smarrigt julgodis!

Rocky Road – En modern klassisker som kan vara det lättaste julgodis man kan tänka sig!

Ingredienser:

400 gram choklad
20 dumlekolor
1 1/2 dl minimarshmallows
3 dl nötter av valfritt slag – gärna saltade

Gör så här:

Smält chokladen på låg värme. Blanda med nötter och godis och tryck sedan ut blandningen i en bakpappersklädd brödform, 2 l. Låt stelna i kylskåp i cirka 30 minuter innan du skär i lagom stora bitar. Njut!