Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

SJ Vinter – Vintern börjar på tåget

Upplev lite mer i vinter!

Sverige bjuder på fantastiska upplevelser så passa på att ta tåget och se lite mer! På denna sida hittar du billiga tågresor och erbjudanden under hela vintern.

Billiga vinterresor fr. 195:-

Gnistrande snölandskap, storstadspuls eller varm choklad hemma hos mormor? Hos oss hittar du billiga biljetter till vinterns resor fr. 195:- i 2 klass med våra snabbtåg. I 1 klass finns biljetter fr. 295:- 

Köp din vinterresa

Pappa och dotter ombord på tåget

Ta med barnen på tåget – fr. 5:-

Det är roligt och spännande att åka tåg – särskilt när man är liten. Med vårt barnerbjudande betalar medföljande barn så lite som 5 kronor på många av tågen. Buskul eller hur?

Läs mer om vårt barnerbjudande

Barn som åker längdskidor i Västergötland

Billiga vinterresor fr. 95:-

Julshopping eller lugna dagar i skidspåret? Hos oss hittar du billiga biljetter fr. 95:- för resor i 2 klass med SJ InterCity eller SJ Regional. I 1 klass finns biljetter fr. 195:-

Köp din vinterresa

Nattåg till fjällen

Med nattåget reser du bekvämt och tidseffektivt medan du sover. På morgonen vaknar du utvilad mitt i byn och kan gå direkt till backen. Med SJ Nattåg reser du direkt till bland annat Åre, Duved, Abisko, Björkliden och Riksgränsen.

fr. 445:- plats i liggvagn
fr. 595:- plats i sovvagn


Tågnära skiddestinationer

Få inspiration och ta tåget till fjällen

Norrsken i Abisko

Abisko

Är du sugen på att uppleva norrsken, dessa magiska ljusupplevelser? Varje kväll avgår ett nattåg från Stockholm till Abisko.

Resa till Abisko

Skidåkning i Björkliden

Björkliden

Vackert inbäddad bland mäktiga fjäll i Europas sista vildmark och med en fantastisk vy över Lapporten och Torneträsk.

Resa till Björkliden

Längdskidåkning i Dundret

Dundret

Dundret bjuder på både längdåkning och alpint. Här finns plats för de mest avancerade åkarna såväl som för nybörjarna.

Resa till Dundret

Skidåkning, SkiStar Åre

Duved

Knappast några andra backar är lika perfekta för carving som just backarna i Duved. 

Resa till Duved

Vakna med vargar på Varghotellet på Järvzoo

Järvsö

På Varghotellet i Järvzoo kan du somna till vargyl och vakna öga mot öga med skogens mäktigaste djur.

Resa till Järvsö

Mora

Ta tåget till Mora och upplev Vasaloppets hemort. Här finns något för både sportfantasten och den skidtrötte.

Resa till Mora

Narvik

Skandinaviens längsta backar och högsta fallhöjder. Självfallet måste man någon gång åka till Narvik och testa skidåkningen där.

Resa till Narvik

Orsa

Åk skidor, både utför och längd, i Orsa Grönklitt. Hälsa på björnar och tigrar på Orsa Rovdjurspark.

Resa till Orsa

Vy över hotellet och vandrarhemmet i Riksgränsen

Riksgränsen

I Riksgränsen handlar mycket av skidåkningen om offpist, men långt ifrån allt. Det finns massor av riktigt bra pistade nedfarter med gott om svängrum.  

Resa till Riksgränsen

Barn i skidbacken, SkiStar Sälen.

Sälen

I vinter kan du ta tåget till Mora och anslutande buss direkt till Sälenfjällen! Här finns backar för alla åldrar och nivåer.

Resa till Sälen

Vålådalens Fjällstation

Vålådalens Fjällstation

Mitt i den jämtländska fjällvärlden finner du Vålådalens Fjällstation, för dig som söker mäktiga naturupplevelser.

Resa till Vålådalen

Åre

Den lilla fjällbyn med ett utbud värdigt en storstad ramas in av Åreskutans snötäckta sluttningar med förstklassig skidåkning.

Resa till Åre

Bästa vintertipsen på tågäventyr i Bergslagen

Skidåkning i Mora – före Vasaloppet

Du behöver inte vänta ända till Vasaloppsveckan för att njuta av fantastiska längdåkningsspår i Mora. Redan den 8 november öppnade de första fyra kilometrarna vasaloppspår från centrala Mora, dit du kan gå från järnvägsstationen, ut till Hemus skidstadion. Därefter prepareras nya delar av det nio mil långa längdspåret till Sälen successivt med konstsnö och natursnö, beroende på väder och temperatur. Det relativt flacka spåret mellan Mora och Eldris (nio kilometer) med lagom böljande backar upp- och nedför passar även dem som inte toktränar inför Vasaloppsveckan. Flera hotell i Mora erbjuder paket med boende och träningsläger liksom Vasaloppsprofilerna Staffan Larsson och Mattias Svahn som erbjuder teknikkurser med Mora som bas. Har du inga skidor eller vill slippa kånka på dem på tåget kan de hyras på Moras sportbutik Johns Sport.

Så tar du dig till Mora: Tåg i Bergslagen eller SJ Regionaltåg. Vasaloppspåren börjar vid Zorngården, 1 kilometers promenad från Mora station. Lokalbussen till Hemus tar 10 minuter.

 

Gammaldags julmarknad i Falu Gruva

För den som söker det där lilla extra är julmarknaden mitt i världsarvsmiljön Falu Gruva, värd ett besök. Julmarknaden hålls för 19:e året i rad och här samlas 120 utställare som säljer lokalt producerad mat, julkransar, brända mandlar och genuint hantverk. Passa på att ta en guidad jultur i gruvan (bör förbokas), åka häst och vagn och lämna önskelistan till gruvtomtarna. Julmarknaden äger rum 9 december.

För den sportige tågresenären är Lugnet ett hett tips med längdspår för både motionärer och tävlingsåkare, både fri och klassisk stil. Även om ingen snö fallit i början på december utlovas spår i toppskick med hjälp av konstsnö.

Så tar du dig till Falun: Tåg i Bergslagen eller SJ Regional. Till Falu Gruva promenerar du på drygt 20 minuter eller tar lokalbuss. Lokalbuss till Lugnet tar 10 minuter från stationen.

 

Jul- och vintermys på Wirsbo Herrgård

I den gamla bruksorten Virsbo, drygt fyra mil norr om Västerås, bjuder Wirsbo Herrgård på julbord i december - och avkopplande weekendvistelser även under resten av vintern. Många gäster kommer med tåget och blir hämtade med bil till den ståtliga herrgården i storslagen Bergslagsidyll. Julbordet är öppet 7–19 december varje dag, och under dessa helger kan julmatsbesöket kombineras med övernattning. Vandring och längdskidåkning (när snön och kylan gjort entré) är favoritaktiviteterna vintertid för weekendgästerna. Många tar med skidor och tränar längdåkning i Engelbrektsloppets spår i Norberg 20 minuter bort – och då ordnar herrgården smidig transport till och från spåren.

Så tar du dig till Virsbo: Tåg i Bergslagen, 40 minuters tågresa norr om Västerås.

Hitta guldkornen i din stad med SJ Prio

Vi har laddat ditt medlemskap med erbjudanden och rabatter i 17 olika städer. På www.sj.se/dinstad hittar du allt från rabatt på entrébiljetter till god fika eller något att ta med till ditt besök. Nedan ser du några exempel på erbjudanden.

Mer vinterinspiration. Känner du till exempel till vårt Arctic Circle Pass?

Nattåg vid Abisko

Arctic Circle Pass

Kliv av och på tåget som du vill längs Sveriges vackraste tågsträcka mellan Kiruna och Narvik.

Läs mer om respasset

Flicka i skidbacken

Sex jämtska småorter

Åre dominerar i Jämtland. Men här finns också en mängd småorter som erbjuder härlig skidåkning – men som inte är lika kända.

Res till fjällen i Jämtland

Vásscorru. Fjället Siehtgas i bakgrunden.

Sveriges häftigaste backar

Vill man åka i riktigt tuffa och långa backar i svenska fjällen måste man bege sig till norra Lappland. 

Res till Lappland

Rentjur (sarv)

Samisk kultur i Lappland

Intresset har aldrig varit större för vad samiska matkreatörer, renskötare och hantverkare har att berätta. 

Läs mer om renskötsel

Tre längdcenter som lätt kan nås med tåg

Billingen Skövde

Träningsanläggningen på berget Billingen är numera ett officiellt Vasaloppscenter. Spår från 2,5 km till 10 km. Det finns även ett belyst konstsnöspår på 4 km. Snötillgången är normalt sett bra i januari och februari. 

Ta dig hit: Tåg till Skövde. Från stationen/Resecentrum går det bussar till Billingens fritidsområde.

Köp din tågresa till Skövde

Östersunds Skidstation

Östersund kallar sig för Vinterstaden och här går skidskytte-VM 2019. Östersunds Skidstadion har tio spår mellan 2,5 och 20 km och här finns även rullskidbana, konstsnöspår och elljusspår.

Ta dig hit: Tåg till Östersund. Taxi eller buss till skidstadion som ligger ett par kilometer från centrum.

Köp din tågresa till Östersund

Matojärvi idrottsplats Kiruna

Långt upp och långt bort för många men här lägger sig snön tidigt. Spåren i Matojärvi är lätta att nå från centrala Kiruna och det finns 63 km spår i kommunen att välja mellan, varav 28 km spår med elljus.

Ta dig hit: Tåg till Kiruna, sedan taxi till Matojärvi.

Köp din tågresa till Kiruna

Trött på pulkabacken? Här får du bästa tipsen i 30 städer!

Häng på Kirunas trendiga baristacafé efter ett besök i underjorden, avnjut spännande korvsmaker på hyllad Eskilstunakrog eller vandra längs vackra Stångån i Linköping. Dessa restips och många fler som väcker reslust har vi samlat i 30 stycken stadsguider till svenska städer.

Till stadsguiderna