Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Sommar i Dalarna

Dalarna, Sveriges fjärde största turistområde

Här kan du gå på konserter, slappa på en sandstrand eller vandra i fjällen – möjligheterna är många!

Foto: Idre Fjäll

Billiga tågbiljetter till Mora

Ta tåget till Mora

Res i 2 klass med SJ Snabbtåg från 195 kronor, 1 klass med SJ Snabbtåg från 295 kronor eller SJ InterCity/Regional från 95 kronor.

Från Mora kan du ta bussen vidare till Idre Fjäll där du bland annat kan testa forsränning.

Njupeskär vattenfall i Fulufjällets nationalpark

Njupefjäll vattenfall i Fulufjällets nationalpark. Foto: Nicolas Jändel

Vattenlekar

När snökanonerna tystnar satsar Idre fjäll på sommarupplevelser. Bland annat på raftingturer med gummibåt och utbildade guider.

Vinterdestinationen Idre fjäll, i norra Dalarna, är ännu en skidanläggning som har satsat på ett brett aktivitetsutbud även för sommargäster. Raftingturer med gummibåt till exempel. Idre har investerat i certifierade guider och en bred repertoar. Tre paket finns, två halvdags- och ett heldagsprogram anpassade för familjer med barn från sju år och ett lite mer avancerat med fjortonårsgräns. Turerna sker i gränslandet mellan Sverige och Norge i älvar som Österdalälven och Trysilälven.

I forsränningskretsar används skalan 1–6 för att klassa forsarnas kraft och fart, där sex är ofarbart. Här kör man i forsar upp till fyra plus. Så det går riktigt fort med rejält sug i magen. Turerna körs juni–augusti.

Inte långt från Idre, precis utanför Särna, ligger en annan vattenpärla – Sveriges högsta vattenfall Njupeskär som ständigt växlar mellan rännil och högtrycksspruta, beroende på vattenflödet. Särskilt i början av sommaren då snön fortfarande smälter undan hörs dånet från fallet på långt håll, och ännu lite närmare känner du vattenångan som kommer i små blomsprutepuffar från bergsravinen.

Är du i nordvästra Dalarna är det enkelt att åka in de extra milen mot Fulufjällets nationalpark (en av de nyaste nationalparkerna) och stanna till vid Naturrummets parkering för att vandra några kilometer fram till fallet – en led som numera är väl utmärkt med fina spänger. Efter duschen kan du stanna en stund vid kafeterian vid parkeringen och torka upp över en lunch eller fikapaus.

Läs mer på  idrefjall.se

Text från Kupé: Nicolas Jändel

Två roliga bonustips!

Skönsång i kalkbrottet

Mitt ute i Rättviksskogarna ligger konsertarenan Dalhalla, som förvandlades från kalkbrott till konsertscen på 1990-talet. Operasångare gillar de höga raka klippväggarna som ger en ekofri klangbotten. Se dalhalla.se för säsongens program.

Leksands spelmansstämma

Musiken ligger djupt rotad i dalasjälen. Den andra juli hålls spelmansstämma vid mysiga Leksands hembygsgårdar med bland andra Per Gudmundsson och Bengan Jansson. Restaurang finns och chans till dans i ladan.