Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Svensk sommar i Bohuslän

Självplock till havs

Makrill, räkor och havskräftor. På västkusten är det måsten på restaurangernas menyer. Men varför inte vara med själv och fiska dessa läckerheter?

Billiga tågbiljetter till STRÖMSTAD

Tåg utan byte från Stockholm till Strömstad

Under perioden 2 juli - 12 augusti kan du resa med SJ Snabbtåg från Stockholm till Strömstad, utan byte. Tåget stannar också i Södertälje, Hallsberg, Skövde, Herrljunga, Uddevalla, Munkedal, Dingle, Tanum och Skee.

Jonny Spindel på Väderöarnas värdshus tar ofta med gäster ut på havskräftfiske.

Jonny Spindel på Väderöarnas värdshus tar ofta med gäster ut på havskräftfiske.
Foto: Yadid Levy

Fångst utanför Grebbestad

Fångst utanför Grebbestad.
Foto: Yadid Levy

Fiska din egen middag

Vi checkar in på Everts Sjöbod, i Grönemad utanför Grebbestad. Det är ett litet brygghotell med lägenheter, som drivs av före detta möbelhandlarbröderna Per och Evert Karlsson. Vid sidan om att erbjuda rum så kör Everts Sjöbod även ostron- och skaldjurssafaris.

På kvällen tar Per Karlsson ut oss på tur med Tuffa, en traditionell såtajulle byggd 1952, runt Grebbestads skärgård. Havet ligger nästan spegelblankt, luften är ljummen, mjuk och vi har endast shorts och t-tröjor på oss.

Det är en sensuell upplevelse. Mest njuter jag nog av att vara barfota och känna värmen från däcksplankorna. Efter en timmas färd plockar Per upp ”dörjorna”, trävindor med linor med flera krokar och ett sänke. Långsamt släpper jag ut min lina, och känner efter ryck med pekfingret. Efter en tio minuter drar jag upp min första makrill, spänstig och silverfärgad med grönsvart rygg. Sedan kommer två till i snabb följd.

På vägen tillbaka tar vi en runda in i Grebbestads hamn. Två stora räktrålare lossar sin fångst och Per berättar för oss att Grebbestad har blivit västkustens fisk- och skaldjurscenter. I området finns ett hundratal båtar och bland de flesta av fiskarna finns ett ekologiskt tänk.

– Man fiskar mycket försiktigare idag, och det har gett resultat. Det sägs att beståndet av havskräftor ökar, berättar han.

Några fiskearrangörer:
evertssjobod.se (Grebbestad)
vaderoarna.com (väster om Fjällbacka)
msmira.se (Fjällbacka)
klocktornet.netsol.se (Ljungskile)

Text från Kupé: Anders Falkirk

Fyra roliga bonustips!

Nya Kostergården

Supermoderna Kostergården öppnar portarna första juni med bland annat nya eldrivna turistbussar med solcellstak. De utlovar även livemusik och temakvällar.

Havets hus

Både fiskar och besökare trivs på Havets Hus. Hajar och knaggrockor föds här trots att det är ett konstgjort akvarium. Missa heller inte räkmackorna i kaféet.

Ta en mordpromenad

På en fyrtiofem minuters ”cosy crime walk” får du uppleva mordplatser och miljöer från Camilla Läckbergs deckare i det lilla fiskarsamhället Fjällbacka. Köp biljett på Fjällbacka turistinformation, Ingrid Bergmans torg, eller boka via mejl: asa@kustguiden.eu.

Yogapass på bräda

Det lilla ekoföretaget Nautopp anordnar sommaryoga på så kallad SUP, stand up paddleboard, under juli och augusti. De utlovar en naturupplevelse som gör dig både starkare och smidigare.

Läs om fler sommaraktiviteter