Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Ta dig till vildmarken eller storstan med nattåget

Med nattåget reser du bekvämt och tidseffektivt medan du sover. På morgonen vaknar du utvilad vid din destination.

Res när du sover, vakna utvilad!

Med SJ Nattåg reser du direkt från Stockholm och Göteborg till bland annat Åre, Duved, Abisko, Björkliden, Riksgränsen och omvänt. Och glöm inte att det finns ett nattåg mellan Stockholm och Malmö också!

Läs mer om nattåget

Våra nattåg till och från Jämtland går inte alla dagar om året utan under vissa perioder.

Läs om nattågen till/från Jämtland
 

Lappland och Norrbotten

Nattens ljus

Längst uppe i norr är det som att landskapet pockar på vår uppmärksamhet så mycket att det har lämnat lampan på dygnet runt. Här får du minnen för livet …

Lika mörkt som det är i norra Sverige på vintern, lika ljust är det här på sommaren. Solen går visserligen ner, men bara knappt och det är ljust dygnet runt. Perfekt för den som ogillar att ställa klockan och i stället gärna tar chansen att låta humöret och lusten styra valet av aktiviteter.

Här kan du fiska, bada, spela golf – mitt i natten. Och allt i en sorts poetiskt skimmer. Renen är kanske inte helig, men det samiska namnet ”biekka oapmi” betyder vindens egendom. Vackert, eller hur? Och de finns överallt. Gärna på Instagramvänligt avstånd mitt i vägen …

Norrbotten är stort, jättestort. Hela området som samlas under turistparaplyet Swedish Lapland utgör 25 procent av landets yta.

Älvarna rusar med full kraft från fjällkedjan ner mot havet, bergstopparna är de högsta i Sverige och du kan sluta räkna träden i skogen, här går bävrarna på övertid.

Utbudet av turistupplevelser är storslaget det med, så det handlar om att välja bland guldklimparna. Vi har några idéer som du kan suga lite extra på inför semesterplaneringen.

Fyra roliga upplevelser i norr

Upplev Bottenvikens skärgård

Skärgårdsmiljöer är faktiskt rätt ovanliga globalt sett, men i Bottenviken utanför Luleå finns ett helt pärlband av öar – över tusen. Luleå är själva navet, härifrån går turbåtar ut till öarna, som Hindersön och Brändöskär.
Ute på öarna finns boende och restauranger – ofta med möjlighet att hyra cykel. Och gillar du kajaklivet är det här ett spännande område, helt utan kö eller trängsel. Tips på sju fina rutter hittar du i guiden Bottenvikens skärgård. En kajakguide finns att ladda ner via lulea.nu.

Souvas och kaffeost

Mycket av det som växer sakta kan ge kulinariska höjdpunkter utöver det vanliga. Så är det verkligen i den här delen av landet. Eftersom sommaren är så kort tar det lång tid för många djur- och växtarter att utvecklas, vilket ger smakmässiga fördelar. Rent vatten, bra jordmån, som i till exempel Tornedalen, och den rika tillgången på vilt och fisk har skapat ett säreget kök. Håll utkik efter specialiteter som rökt renkött, blodkorv, suovas (saltat, lättrökt renkött) och andra viltdetaljer. Kaffekulturen här hyllar inte direkt caffè latte-konceptet men det finns kul saker att prova, som kaffeost och det traditionella kokkaffet som får koka upp över öppen eld. Och bli inte förvånad om saltet i stället för sockret åker fram. Det är det samiska sättet att dricka kaffe på.

Guldet i norr

I augusti är hjortronen klara att plockas på de stora myrarna. Bären ska plockas försiktigt för hand (annars mosas de) och det gör inget om du stoppar några i munnen, korgen blir full ändå – hjortron är minst lika stora som hallon.

Vandra Kungsleden

Kungsleden löper fyrtiotre mil från Abisko till Hemavan och kallas ibland Europas sista vildmark. Leden har utsetts till en av de finaste vandringslederna i världen av National Geographic. Många platser går att komma nära med tåg och många STF-fjällstugor är så välutrustade att det går att vandra mellan dem och övernatta, utan att behöva tälta – om man inte vill för känslans skull.
Förslag på fina sträckor är Abisko–Nikkaluokta (tåget går rakt in i Abiskos nationalpark), Nikkaluokta–Saltoluokta eller Ammarnäs–Hemavan. Missa inte restaurangen i Saltoluokta, både läget och maten håller världsklass.

Text från Kupé: Nicolas Jändel
Foto: Håkan Hjort

Jämtland

Det bästa av två världar

I konceptet ”Vandring och vita lakan” tar du liften eller kabinbanan från Åre centrum upp till lederna som har nära anslutning till en rad välrenommerade restauranger och hotell.

Åre har satsat på vandring i över tjugo år och har nu ett helt nystan av spännande vandringsleder runtom den välkända fjällorten. Totalt är de ett tjugotal.

Åre har kallats Sveriges enda alpby och det ligger mycket i det.

Det roliga är att många av lederna är förbundna i ett nätverk med kabinbanan och sittliftarna som gemensam nämnare, precis som det brukar vara i Alperna. Här finns allt från lättvandrade Stendalsturen till tuffare Östra leden upp till Åreskutan. Håll utkik efter stopp som Fjällgården, Nalleklippan och kafé Toppstugan. Fördelen är att man kan välja led efter nivå och dagsform.

Efter en dag då kroppen har varit nyttig kan du ändå sova skönt i mjuka sängar och äta en väldigt anständig middag på någon av restaurangerna. Som Buustamon fjällgård, Copperhill, Diplomat, Fjällgården eller Tott.
Vill du vandra mer enskilt och avlägset går det såklart fint det också. Till exempel i Vålådalen och runt Storulvån.

Två roliga bonustips:

Låt hästen göra jobbet

Till häst tar du dig smidigt fram över fjällandskapet. Särskilt på en islandshäst – deras vägvinnande gångart tölt kan vem som helst klara av. I Jämtland-Härjedalen finns många arrangörer som erbjuder fartfyllda upplevelser på islandshäst: Rid i Jorm, Åre Ridcenter i Ottsjö, Sörbygården Hästgård och Huså Åreskutans Fjällridning är några. För den som är sugen på lite längre distanser går det från och med i sommar att rida i pilgrimernas spår längs S:t Olavsleden mellan Selånger och Trondheim.

Fotovyn vid Tännforsen

Strax norr om Åre. Ett av landets största vattenfall i vattenmängd per dygn. Mäktigt. Fint Instagramläge när forsen bildar vattenånga och fina prismor, särskilt vid sol.

Text från Kupé: Nicolas Jändel