Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Mysigaste julmarknaderna 2017

Här är Sveriges mysigaste julmarknader

Foto: Erik Westberg

Snart är årets mysigaste högtid här

För att komma i julstämning snabbare än du hinner säga tomte, tipsar vi om landets bästa julmarknader 2017. Ta tåget till allt du behöver inför julen – saffransdoftande lussekatter, seg knäck, söt marsipan, varm glögg och fint hantverk. Vilket är din bästa julmarknad 2017?

Julmarknad på Liseberg, Göteborg

Från 17 november förvandlas Sveriges största nöjespark till en glittrande julsaga med miljoner juleljus, isbalett, vinteröppna karuseller, glögg och ett 80-tal bodar med julgodis och delikatesser. Allt ackompanjerat av julmusik förstås. Här kan du åka skridskor, besöka kaninlandet, gå på klappjakt i Medeltidsbyn och besöka självaste tomtefars julstuga för att lämna in din önskelista. Men det är framförallt den fina isbanan på Spegeldammen som gör Liseberg till en av Sveriges mest attraktiva julmarknader. Lisebergs jul har varierande öppettider mellan 17 november till 30 december. Till Göteborg reser man direkt med SJ från Stockholm, Malmö, Karlstad och Kalmar.

Läs mer om SJs jultåg till Liseberg

Foto: Liseberg. Klicka på bilden för att se filmen från julmarknaden på Liseberg.

Klicka på bilden för att se filmen från julmarknaden på Stortorget.

Stortorgets julmarknad, Gamla Stan, Stockholm

I Sverige hör julmarknaden på Stortorget i Gamla stan i Stockholm till de äldsta. Där styrde Gustav Vasa upp verksamheten redan 1523. Sedan dess har den ibland fått flytta och en gång förbjudits. Det var 1907 då man tyckte att det var för mycket bråk runt marknaden. Men sedan 1915 är julmarknaden på Stortorget tillbaka. Så även i år. Här hittar du bland annat viltprodukter, keramik, smide, julprydnader, marsipan, honung, ostar och kryddor. Dessutom finns glögg med pepparkakor, varm choklad, sockervadd, våfflor och godis. Stortorgets julmarknad har omnämnts som en av Europas bästa av journalisten Paul Wade på brittiska The Telegraph. Julmarknaden öppnar 2 december och håller öppet varje dag mellan 11.00–18.00 fram till 23 december. Till Stockholm reser man direkt med SJ från de flesta större orter i Sverige.

Skansens julmarknad, Stockholm

På Skansen har man anordnat julmarknad sedan 1903 och det är lätt att förstå att Skansen med sina gamla byggnader, vackra miljöer och utsikt över Stockholm är en riktig klassiker. På Skansen kan du förutom att köpa hantverk och julgodis, dansa runt granen, göra julprydnader, lyssna på adventskonsert i Seglora kyrka och prova på ljusstöpning. Julmarknaden är öppen alla helger i advent. Till Stockholm reser man direkt med SJ från de flesta större orter i Sverige.

Skansens julmarknad, Stockholm
Julmarknad i Sigtuna stad

Foto: Destination Sigtuna

Julmarknad i Sigtuna stad

I 50 år har Sigtunas julmarknad lockat besökare från när och fjärran. Förutom torghandel med klassiska julvaror finns tomten på plats för att ta emot barnens önskelistor. Det blir även julmusik, Luciatåg och dans kring granen. Julmarknaden sträcker sig längs Stora gatan till både Stora torget och Lilla torget i Sigtuna och har öppet under alla söndagar i advent. Till Sigtuna reser man direkt med SJ från Uppsala och Stockholm till Märsta C och byter sedan till buss 575 alternativt 570 till Sigtuna station.

Kosta julmarknad

Drömmer man om en vit jul är det till Kosta julmarknad man ska bege sig. Här tar man teknik från filmens värld för att skapa den ultimata julkänslan. Förutom snö ingår inträdet till Kosta Glasbruk, Kosta Boda Art Gallery, hästskjuts, ponnyridning, ansiktsmålning och tomteluvor till barnen. Det blir även gästspel av Uno Svenningsson, boksignering av Per Morberg och Anna Jansson, samt marsipanverkstad med världens bästa konditor, Anders Oskarsson. Bland bodarna hittar ni hantverk från glashyttan i Kosta, handstöpta ljus, ullprodukter, smide och keramik. Bland maten finns både klassiker från julbordet som specialkorvar, julskinka och rökt fisk, men också specialiteter som exempelvis ostron eller renkött från Norrland. Kosta julmarknad har varierande öppettider mellan 11 november-31 december. Till Kosta reser man direkt med SJ från Kalmar och Göteborg till Lessebo och byter sedan till buss 218.

Kosta julmarknad

Foto: Charlotte Nilsson

Julmarknad på Örenäs Slott utanför Helsingborg

Julmarknad på Örenäs Slott utanför Helsingborg

Den 19 november slår portarna upp för julmarknaden på Örenäs Slott. Här trängs ett 60-tal utställare med allt från delikatesser, godis och choklad till konst av olika slag, handarbete samt inredning. Har man barn är det här en riktig hit, här kan man få ansiktsmålning, göra julgranspynt, delta i marsipanworkshop, göra pepparkaksdekorationer och träffa tomten förstås. Pippi Långstrump dyker upp med teateruppsättningen Pippi firar jul i regi av Lunds kulturskola. För vuxna finns en kransbindarkurs för att skapa sin egen krans att ha på ytterdörren. Till Örenäs slott reser man direkt med SJ från Malmö och Göteborg till Helsingborg och byter sedan till buss alternativt tåg till Glumslöv.

Några julmarknader som redan har hunnit  stänga, men som är bra tips inför ett annat år:

Smålandsjul på Huseby, Växjö

Foto: Klarkullen Event AB

Smålandsjul på Huseby, Växjö

På Huseby bruk hittar du Nordens största julmässa med över 170 olika utställare som säljer allt ifrån sameslöjd, glaskonst, textilt hantverk, träslöjd, tomtar i alla slags tekniker, keramik och marschallkonst till vackert stöpta ljus. Varje år vallfärdar 33 000 besökare till Växjö för att gå på julmässan. Förutom hantverk kan du provsmaka julens godaste delikatesser, här finns hembakad ostkaka, hemlagad marsipan, karameller från Mariannelund, julhällbröd, Husebys egen glögg, svagdricka, lagrade ostar från Osthuset, syltar och marmelader och massor av andra specialiteter som Husebys berömda kaneldricka. Missa heller inte polkagristillverkningen, julklappsverkstaden, skattjakten, tipsrundan, tomteorkestern och slottsvisningen med guide. Smålandsjul på Huseby håller öppet nio dagar, 11-19 november. Till Växjö reser man direkt med SJ från Göteborg och Kalmar och byter sedan till buss 123.

Julmarknad på Taxinge slott, Nykvarn

I mitten av november slår Taxinge slott upp portarna för årets julmarknad. Botanisera bland produkter handtillverkade av 130 av landets främsta hantverkare. Här hittar du förutom hantverk allt annat som hör julen till, hemystad ost, skinka, bröd, sill och lax. Provsmakning är inte bara tillåten utan ett måste. Av en händelse finns här också ett av Sveriges största och mest berömda kakbord, avlägg ett besök där innan du styr kosan hemåt. Det är ingen slump att Taxinge Slott går under namnet ”kakslottet”. Årets julmarknad är den 16-19 november samt 23-26 november. Till Nykvarn C reser man direkt med SJ från Stockholm, Eskilstuna. Arboga, Örebro och Hallsberg. I Nykvarn byter man sedan till buss 780.

Julmarknad på Taxinge slott, Nykvarn
Tjolöholms julmarknad i Kungsbacka

Foto: Thomas Carlén

Tjolöholms julmarknad i Kungsbacka

Ett julpyntat gods med ett hundratal utställare, godisregn, clowner, trolleri och julmusik är vad som möter dig på Tjolöholms julmarknad. Tomten sitter vid brasan i slottets stora hall och tar emot barnens önskelistor. I år firar marknaden 30 år och firar det med en sprakande eldshow i jubileumsversion. Varje dag ges en julvisning av slottet och när du ändå har vägarna förbi kan du passa på att boka en visning av utställningen Dräkter från Downton. Med utgångspunkt i den populära tv-serien Downton Abbey berättar Tjolöholms Slott om livet på ett svenskt gods under 1910-talet. Julmarknaden har öppet under åtta dagar, 17-19 november och 22-26 november. Till Tjolöholm reser man direkt med SJ från Stockholm, Malmö, Karlstad, Kalmar, Västerås och Luleå till Göteborg C och byter till pendeltåg till Kungsbacka C. I Kungsbacka byter man sedan till buss 732.

Jamtli julmarknad, Östersund

För den som inte nöjer sig med de sedvanliga julmarknadsaktiviteterna finns marknaden på Östersunds friluftsmuseum Jamtli. Bland gårdar från 1800-tal till tidigt 1900-tal skapas en magisk känsla. Förutom de gamla fina husen, sprakande eldar, körsång, julpyssel, julgodis och hantverk kan man även åka hundspann och häst med släde. Det blir också pepparkakshusutställning. SJ slår naturligtvis ett extra slag för ångtåget som går varje heltimme från Östersunds station till Jamtli station. Marknaden har endast öppet tre dagar i år, 8-10 december, men besöktes i fjol av 20 000 personer. Till Östersund reser man direkt med SJ från Stockholm och byter sedan till Ångtåget som går två gånger i timmen under julmarknadens öppettider alternativt buss 2 till Jamtli.

Jamtli julmarknad, Östersund

Foto: Erik Westberg

Gammaldags julmarknad i Falu Gruva, Dalarna

Foto: Birgitta Wahlberg

Gammaldags julmarknad i Falu Gruva, Dalarna

För den som är ute efter det där lilla extra är julmarknaden mitt i världsarvsmiljön Falu Gruva, värd ett besök. Julmarknaden hålls för 15:e året i rad och här samlas 170 hantverkare som säljer lokalt producerad mat, julkransar, brända mandlar och genuint hantverk. Passa på att ta en guidad jultur i gruvan (bör förbokas), åka häst och vagn och lämna önskelistan till gruvtomtarna. Det blir även fiskdamm för de små. Julmarknaden är 10 december kl. 10.00–17.00. Till Falun reser man direkt med SJ från Stockholm, Gävle, Laxå, Borlänge, Mjölby Hallsberg och Ludvika.