Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Alla hjärtans dag

Extra många billiga biljetter!

Överraska någon med ett oväntat besök eller en härlig tågresa till våren. Till Alla hjärtans dag släpper vi extra många billiga biljetter mellan 11 mars och 14 april.

Res från 195 kr i 2 klass och från 295 kr i 1 klass med våra snabbtåg. Med InterCity- och regionaltågen finns resor från 95 kr. Antalet biljetter är begränsat så passa på att boka redan idag!  

Ange kampanjkod: ALLA19.

Alla hjärtans dag-erbjudande:

  • Extra många resor till lägsta pris i 1 och 2 klass.
  • Gäller för SJ Snabbtåg från 195 kr (295 kr i 1 klass), SJ Regional/InterCity från 95 kr (195 kr i 1 klass) och SJ Nattåg till Åre/Duved från 395 kr i liggvagn och från 595 kr i sovvagn.
  • Köp senast 17 februari, res 11 mars–14 april 2019.
  • Gäller för biljettypen "kan ej ombokas".
  • Kan kombineras med SJs barnerbjudande och rabatt för pensionär, student och ungdom.
  • Begränsat antal biljetter. På vissa avgångar kan det vara ett litet antal eller inga platser till lägsta pris.

Romantisk reseinspiration

Spa på Copperhill Mountain Lodge i Åre

Sköna dagar på spa

Ta det lite extra lugnt med din käresta, checka in på spa och koppla av!

Fem weekendförslag till sparesan

Romantiska resmål

Funderar du på att överraska kärleken med något mer hisnande än blommor och choklad? Kan ett äventyr som både är hållbart för miljön och romantiken vara något?

Sex restips för hållbar kärlek

Tågflirten slutade med frieri på perrongen

Denna artikel är från tidningen Kupé december 2018

De träffades vid ett spårstrul på Skövde Central. Exakt ett år senare hade tågflirten på regionaltåget utvecklats till stark kärlek. Viktor Johnsson friade till sin Magdalena på exakt samma plats på perrongen där deras första möte ägt rum.

En färsk Sifoundersökning från SJ visar att fyra av tio svenskar tycker att tåg är det bästa färdmedlet att inleda en flirt på. Men det hade Viktor Johnsson knappast i åtanke när han för första gången fick syn på Magdalena på SJ Regionaltåg mellan Göteborg och Skövde. Båda arbetspendlade med tåg varje dag till Skövde, officer Viktor från Alingsås till Skaraborgs regemente och Magdalena från Göteborg till jobbet som miljö- och hälsoskyddsinspektör.

– Jag lade märke till henne för hon var så vacker. Men hon såg inte mig då, berättar Viktor, när Kupé träffar det nygifta paret tillsammans med lille Arvid, 14 månader.

Det är tre år sedan deras kärlekshistoria började spira på tåget. För även om Viktor inte tog kontakt med Magdalena den där första dagen han såg henne ombord, så
uppenbarade sig tillfället bara några dagar senare. Spårstrul gjorde att jobbpendlarna på perrongen i Skövde fick besked om att åka ersättningsbuss i stället. Viktor var lite osäker varifrån bussen skulle gå – och frågade Magdalena som stod på samma perrong.

– Så vi tog sällskap till bussen och satt och pratade hela resan, ler Magdalena.

Efter det möttes de nästan varje eftermiddag på tåget mot Göteborg. En timmes pratstund där de lärde känna varandra. Men de träffades bara på tåget. Ingen fika
på stan, inget utbyte av telefonnummer. Inte förrän Magdalena någon månad senare skulle sluta tågpendla på grund av nytt jobb i Alingsås – Viktors hemstad.

– Den allra sista pendlarmorgonen, där jag nästan missade tåget, blev vi Facebookvänner. Så två veckor senare hörde jag av mig och bjöd in Magdalena till Lights in
Alingsås, det stora ljussättningsevenemanget i oktober, och sedan dröjde det inte länge förrän jag övertalade henne att flyttade hem till mig och mina två barn, säger Viktor.

Då hade tågflirten utvecklats till kärlek. Den 23 september 2016, exakt ett år efter deras första möte, kom frieriet. Magdalena anade lite vad som var på gång och hade fått instruktioner att ta sig till Skövde Central. Där väntade Viktors tre vänner från regementet.

– Jag leddes runt stationen, fick små träpusselbitar med ledtrådar. Den sista pusselbiten, som skulle symbolisera att vi nu ska dela vårt livspussel, fick jag av Viktor som stod på perrongen. Nästan exakt på samma kvadratmeter där vi hade träffats första gången, minns Magdalena.

Viktor gick ner på knä och friade – och fick ett ja förstås. Året därpå föddes sonen Arvid, och i somras blev det äntligen bröllop på Soldathemmet i Skövde med fest på officersmässen. SJ, som fått höra talas om det jobbpendlande kärleksparet, ordnade en egen gåva, förstaklassbiljetter till valfritt resmål i Sverige. Magdalena och Viktor valde att åka till Abisko fjällstation med nattåget i september.

– Vi gillar att vara ute i skog och mark. I Abisko gjorde vi dagsturer med Arvid i bärsele på ryggen, det var en härlig upplevelse, säger Viktor.

Han tar fortfarande regionaltåget till jobbet varje dag, Magdalena, som nu jobbar i Vänersborg, bilpendlar. Men hon funderar över varför det upplevs som lättare att få kontakt med nya människor på tåg än andra transportsätt.

– Tåget åker du ofta en längre sträcka. Du är inte så stressad och hinner prata en stund om du vill. Och då vet du ju aldrig vad som kan hända … som med mig och Viktor.

Tåget – bäst för en reseflirt

Tåget är det bästa färdmedlet för en flirt under resan. Det anser svenska folket i SJs senaste Sifoundersökning. Var tionde svensk har vågat sig på att flirta på tåget – och då oftast i en andraklassvagn. Tågresande inspirerar till möten mellan människor. Och ibland säger det "klick" under dessa möten.

  • Nästan fyra av tio svenskar, 38 procent, tycker att tåget är transportsättet med bäst flirtpotential. Bara 8 procent tycker att flyget är flirtvänligast och buss och bil ännu färre, 3 procent.
  • Bland de yngre, 26–34 år, tycker hälften att tåget är bäst för en flirt.
  • 10 procent av svenskarna har flirtat med någon under tågresan i Sverige, män i större utsträckning än kvinnor.
  • Av de som flirtat gör allra flesta det i andraklassvagnen, 65 procent, men även bistron har flirtpotential, 21 procent.

Källa: SJ/Sifo