Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Att resa med barn på SJs tåg är roligt för hela familjen

Våra små resenärer ligger oss lite extra varmt om hjärtat. Därför har vi nu gjort en satsning på att det ska bli ännu lättare och roligare att resa hela familjen. Med smidigare bokning, smarta tips och spännande underhållning ombord blir det en resa med mer tid för både prat och skratt.

Varm välkommen ombord med hela familjen – stora och små.

För dig som reser med små barn

Att resa med små barn kan vara både spännande och utmanande och vi har därför försökt att göra er resa med oss så enkel och stressfri som möjligt.

Barnvagn, barnmat och skötbord

Barnvagnen placerar ni smidigt i de dedikerade bagageutrymmena i varje vagn. Tänk bara på att personalen ombord inte har möjlighet att hjälpa till att lyfta och att barnvagnen ska fällas ihop innan ni kliver ombord. Barnmat på burk får tas med ombord och kan värmas i mikrovågsugnarna i bistron på våra tåg med servering. Behöver ni byta blöja finns det skötbord på toaletten i alla vagnar. I vagn 7 på våra X 2000 finns dessutom en handikapptoalett med extra mycket plats om det skulle behövas.

Hjälp, frågor eller assistans?

Funderar du över något finns våra tågvärdar alltid till hands ombord på tåget. I Stockholm, Göteborg och Malmö är även våra kundvärdar tillgängliga på stationerna. Tänk dock på att vår personal inte har möjlighet att hjälpa till med att lyfta ombord din barnvagn eller ditt bagage. 

Befinner du dig på Stockholm Central och skulle vilja ha hjälp att bära bagaget, kan du kontakta Jernhusens Porterservice via dinstation.se

Förbered barnen för tågresan

Ladda upp inför nästa tågresa och titta på när Bolibompa-draken åker tåg för första gången, tillsammans med vännen Sam. Klippet hittar du här.

För dig som reser med lite äldre barn

Att sitta still i många timmar kan vara svårt för både stora och små. På tåget finns dock massor att titta på genom fönstret, smarrig mat och goda möjligheter för spel och pyssel, vilket gör resandet både roligare och enklare.

Förbeställ maten när du bokar resan

Att kunna slappna av och äta gott är halva nöjet med att resa med tåg. När du bokar din resa på våra dagtåg med matservering kan du därför förhandsbeställa mat till dig och dina barn. Maten hämtar ni sedan upp i bistron när ni blir hungriga. Här hittar du mer information om barnrätter och matservering ombord.

Lättpackad underhållning

Ett bra tips för att barnen ska kunna underhålla sig själva under tågresan är att packa med en kortlek samt block och pennor, så de kan rita eller spela luffarschack. Pussel är också ett bra och roligt tidsfördriv. Packa bitarna i en påse så spar ni plats i väskan!

Fyra tips för dig som reser med barn

Siffra 1

Håll blodsockret
på rätt spår

Förbeställ våra barnrätter: pannkakor med jordgubbssylt eller köttbullar med pasta.

Siffra 2

SJuan är bäst
för byte

I vagn 7 på våra snabbtåg finns en handikapptoalett med extra stort skötbord.

Siffra 3

Kom r(app)t
ombord

Ladda ner SJs app för att se var du ska stå på perrongen för att vara nära din dörr.

Siffra 4

Packa rätt så
blir det lätt

Packa i en ryggsäck så kan du hålla barnen i handen vid på- och avstigning.

Resa på nattåg med barn

Nattåg är det bästa sättet att resa lite längre sträckor med familjen. Och det är verkligen något speciellt med att åka nattåg. Att umgås i kupén och låta tåget vagga en till sömns för att på morgonen vakna upp i ny stad är en härlig känsla som blir ännu bättre tillsammans.

Egen säng eller delad sovplats?

På våra nattåg betalar medföljande barn halva vuxenpriset för en egen reserverad plats i ligg-/sovvagn i 2 klass. Barn upp till och med 6 år kan dessutom helt kostnadsfritt dela sängplats med dig som bokat vuxen-, pensionärs-, ungdoms- eller studentbiljett.

Priser SJs barnerbjudande

Du som reser som vuxen eller pensionär i 2 klass betalar endast följande per barnbiljett när du tar med dig max två barn upp till och med 15 år:

  • SJ Snabbtåg och SJ InterCity: 85 % rabatt på vuxenpris
  • SJ Regional: 0 kronor (5 kr bokningsavgift vid platsreservation)
  • SJ Nattåg och SJ EuroNight: 50 % rabatt på vuxenpris

Små barn, upp till och med 1 år (ej fyllda 2 år), behöver inte ha en egen biljett om de delar plats med en vuxen.

Reser du med fler än två barn får du får du ordinarie barn- och ungdomsrabatt (15 %) på deras biljetter. Samma rabatt gäller barn som reser ensam. 

För dig som reser med student- eller ungdomsbiljett gäller vårt barnerbjudande för två barn upp till och med 6 år. I övrigt gäller samma regler som för vuxen.

Resa med barn på SJ Nattåg

Barn upp till och med 6 år kan dela sovplats med en vuxen, ungdom eller student. Barnet behöver ingen egen biljett om de delar sovplats.

Resa med SJs pendlarbiljetter och Movingo

Ovan rabatter och åldersgränser gäller om du reser med barn på någon av SJs pendlarbiljetter (inkl SJ Årskort). 

Hej Spejs!

Säg hej till vår nya familjemaskot Spejs, som älskar att åka tåg. För då har man tid att leka, prata, speja runt och upptäcka en massa spännande saker. Spejs är ovanligt nyfiken och vill lära sig allt om jorden och Sverige. Och tåget är det enklaste sättet att uppleva alla delar av vårt vackra land. Men det bästa Spejs vet är att träffa nya vänner. Speciellt små vänner. Ja – och att göra familjeresan på tåget roligare förstås!

Spela spel med Spejs på resan

Spejs är en mästare på lekar som passar perfekt på tåget. En favorit är tågbingo där det gäller att ha ett skarpt öga och hålla koll på vad som händer utanför fönstret. En annan är ett roligt frågespel där du får lära känna både Spejs och dina vänner bättre. Och är du sugen på en Spejs-tatuering kanske du kan hitta det med. Så speja efter Spejs på tåget nästa gång – man vet aldrig när, var och hur vår lilla resemaskot dyker upp. Om du inte hittar henom kan du alltid fråga tågvärden.