Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

FAMILJ

Buskul för barn på SJs tåg!

Att ta med barnen på tåget blir allt populärare och fler upptäcker hur bra det är för både plånboken och reslusten.

Barn, från 5 kr! 

Japp, du läste rätt - 5 kr! På många av våra tåg betalar barn som reser med vuxen nämligen bara bokningsavgiften. Buskul eller hur?

Du som reser med vuxen- eller pensionärsbiljett kan ta med dig ett eller två barn upp till och med 15 år och endast betala följande per barn:

 • SJ InterCity: 5 kr
 • SJ Regional: 5 kr (För obokat resande med SJ Regional följer barn med helt utan kostnad).
 • SJ Snabbtåg: fr 33 kr (prisexempel när vuxens biljett kostar 195 kr)
 • SJ Nattåg: fr 350 kr (prisexempel egen plats i liggvagn)

Familjeerbjudandet gäller resor i 2 klass. Med student- eller ungdomsbiljett gäller två barn upp till och med 6 år. I övrigt samma regler som för vuxen. Ytterligare medföljande barn betalar ungdomspris. Detsamma gäller barn som reser ensam. Små barn, upp till och med 6 år, som kan sitta i vuxens knä behöver ingen biljett. Det innebär att en vuxen får ta med ett barn i knät (utan biljett) samt två barn som ingår i familjeerbjudandet.

Vad gäller på olika tåg?

På SJ InterCity, SJ Regional och i sittvagn i SJ Nattåg:

Enligt ovan.

På SJ Snabbtåg:

Barn betalar cirka 15% av biljettpriset vid resa tillsammans med en resenär med vuxenbiljett eller biljett för student/ungdom och då ingår sittplats. 
Prisexempel: 33 kronor när vuxen betalar 195 kronor.

På SJ Nattåg:

2 klass: Medföljande barn betalar en fast avgift per reserverad plats i ligg-/sovvagn. Utöver familjeerbjudandet kan du som vuxen dela säng med barn upp till och med 9 år och studenter/ungdomar kan dela säng med barn upp till och med 6 år.

1 klass: Det går inte att boka plats för barn i 1 klass. Men som vuxen kan du dela säng med barn som är upp till och med 9 år och studenter/ungdomar kan dela säng med barn upp till och med 6 år. 

Resa i 1 klass (dagtåg)

Om du vill resa med barn, till och med 15 år, i 1 klass kan du boka barnet som ungdom men priset är detsamma som för vuxen. Ett barn under två år kan resa kostnadsfritt med en vuxen om barnet sitter i den vuxnes knä.
 

Resa ensam som barn

Barn som reser ensamma betalar ungdomspris. Reser två barn tillsammans – kan vi tipsa om att köpa en biljett för vuxen till den ena barnet och ta med det andra barnet enligt familjeerbjudandet. 

Resplus

Om resan inkluderar fler tågoperatörer än SJ debiteras en bokningsavgift per sträcka och barn.

Ta med barnvagn på tåget

Det går bra att ta med en hopfällbar barnvagn på våra tåg. Barnvagn räknas som handbagage och placeras i våra bagageutrymmen, som är placerade i vagnsänden.

Äventyr på tåget 

På snabbtågen och dubbeldäckarna har du fri tillgång till vår mediaportal. Här hittar du böcker för barn mellan 0-12 år att läsa. En hel del tidningar och magasin för mamma och pappa också.

Spänning eller fakta? 

Via mediaportalen får du tillgång till barnböcker från Ztory. Här finns massar att välja mellan i kategorier som lättläst, faktaböcker, äventyr och serier. 

Du läser böckerna från din egen smartphone, surfplatta eller dator. 

Läs mer om mediaportalen

Saker man kan göra på ett tåg - men inte i en bil

 • Gå på toaletten när man vill
 • Köpa godsaker i bistron
 • Klättra i stolen utan att behöva sitta fastspänd
 • Spela spel med alla i familjen - samtidigt
 • Gå och köpa lite mer godsaker
 • Läsa böcker från Mediaportalen
 • Sträcka på benen och ta en liten promenad
 • Hitta andra barn att leka med
 • Sitta i mammas knä
 • ...........................(Vad hittar du på?)

Spara pengar på familjeresan med vår rabatt

Har du koll på hur du kan spara pengar på tågresan? Vet du att dina barn ofta inte behöver betala någon biljett? Här listar vi de bästa tipsen för familjen.

Ska du på släktbesök, semester eller bara i väg på en weekendresa? I så fall är det bra att veta exakt vad som gäller för de barn som ska med på resan.

Vi har listat de bästa tipsen för att få ned kostnaden på din tågresa, och vad du bör tänka på beroende på vilken slags resa du vill boka.

Med SJ:s familjeerbjudande betalar medföljande barn bara bokningsavgiften på många av tågen. 

"Få känner till erbjudandet"

För alla som reser på vuxen- eller pensionärsbiljett får två barn upp till 15 års ålder följa med. Vid resa med fler än två barn, eller om barnet reser ensamt, gäller istället ungdomspris.

Förmånen gäller på dag- och nattåg i 2 klass, och du som reser på student- eller ungdomsbiljett får ta med max två barn upp till och med sex år – i övrigt gäller samma regler som för vuxen.

– Det är många som inte känner till det här fantastiska erbjudandet, vi hoppas att de nu ska upptäcka det och åka med SJ, säger Malin Edhäll, teamchef för pricing på SJ.

Skillnader beroende på tåg

Vad skiljer då de olika tågen åt?

På SJ Snabbtåg betalar medföljande barn cirka 15 procent av biljettpriset, men då ingår sittplats. Små barn upp till sex år som kan sitta i knä behöver ingen biljett alls.

På SJ InterCity, SJ Regional och i sittvagn i SJ Nattåg betalar medföljande barn bara bokningsavgiften vid resa tillsammans med en resenär med vuxenbiljett eller biljett för student eller ungdom.

På SJ Nattåg gäller familjeerbjudandet med undantag för första klass sovvagnskupé med dusch och toalett. Erbjudandet innebär att medföljande barn betalar en fast avgift per reserverad plats i ligg- eller sovvagn där två barn kan dela säng.

– Vår erfarenhet är att det är väldigt många barn som älskar att åka tåg, som tycker det är bland det roligaste som finns, säger Malin Edhäll.