Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Movingo är biljetten för dig som reser ofta inom Mälardalen!

Movingo är en pendlarbiljett för obegränsat resande i 30 dagar, 90 dagar eller ett år. Biljetten gäller alltid för både regionala tågresor, den trafik som körs av Trosabussen, samt för resor i den lokala kollektivtrafiken. Bakom Movingo står de kollektivtrafikansvariga i Mälardalen med SL, Sörmlandstrafiken, UL, VL, Länstrafiken Örebro och Östgötatrafiken.

Movingo gäller för obokat resande och du får sitta i mån av plats. Köper du Movingo som appbiljett kan du välja till SJ 1 klass, vilket ger dig möjlighet att boka plats i både 2 klass och 1 klass på de tåg och sträckor där det är möjligt.

Här säljer SJ Movingo som appbiljett

Här säljer SJ Movingo laddad på kort:

Jämför pendlarbiljetter

   SJ Månadsbiljett   Movingo 
Movingo
 Alla sträckor 
Res obegränsat på en sträcka

Ja

Ja

Ja

Res obegränsat i hela Mälardalen

Nej

Nej

Ja

Boka plats där det är möjligt

Ja

*

*

Lokaltrafik ingår

Nej

Ja

Ja

* Med tillvalet "Movingo + SJ 1 kl" kan du boka plats i både 1 klass och 2 klass på sträckor där platsbokning är möjlig.

Rabatt för student, ungdom och pensionär

Ungdomar upp till och med 19 år, samt studenter som studerar minst 75 % under en hel termin på universitet, högskola, komvux eller annan utbildning som är berättigad till studiemedel från CSN, köper Movingo till reducerat pris. 

Detta innebär att pensionärer, ungdomar 20–25 år samt deltidsstudenter köper Movingo till ordinarie pris.

Flytta din Movingobiljett i appen

Har du bytt telefon eller vill låna ut din biljett till en vän eller kollega ett par dagar? Inga problem! Nu kan du själv aktivera Movingo på en ny enhet varannan dag. Du gör det direkt i SJ-appen på den andra/nya telefonen under biljettfliken.

Öppna SL-spärrarna med din Movingo i mobilen

Nu kan du blippa mobilen i spärrarna i tunnelbanan, på pendeltågen och på många av SLs bussar. Enklare än så blir det nästan inte! Dessutom är det klimatsmart att ha biljetten i appen.

Spärröppnare på kort

När du köper en 30-dagars Movingobiljett i SJ Biljettautomat kan du ladda en spärröppnare på ditt tomma SL Access-kort.

Färdbeviset för SL-resorna består av ett papperskvitto. Kvittot skrivs ut när du köper din Movingobiljett i biljettautomaten. För enklare spärrpassage i tunnelbane- och pendeltågstrafiken erbjuder vi laddning av spärröppnare på SL Access-kort. Du måste alltid ha med dig papperskvittot när du reser med SL för att inte riskera att få betala en avgift vid biljettkontroll.

Movingopendlare berättar

Foto på Ann-Sofie Gaviria Vetander

Ann-Sofies bästa Mariefredstips:

  • Cykeltur i den kungliga hjorthagen.
  • Trubadurafton på Gripsholms Värdshus.
  • Promenera i centrum – så många mysiga butiker och kaféer.  

Ann-Sofie Gaviria Vetander pendlar mellan hemmet i Mariefred och Tekniska Högskolan i Stockholm

”Ann-Sofie gillar lugnet hemma i Mariefred”

Att bo i lugna Mariefred och jobba mitt i Stockholms puls. Det är en utmärkt kombination för Ann-Sofie Gaviria Vetander. Därför pendlar hon gärna.

– Nu har mina resor dessutom blivit mycket billigare.

För två år sedan flyttade Ann-Sofie, tillsammans med sin familj, hem till Sverige efter nio år i London och Singapore.

– Vi hade det jättebra, men jag började till slut längta hem igen.

Valet föll på Mariefred, ett stenkast från hennes uppväxtstad, Strängnäs.

– Det är lugnt och mysigt i Mariefred och huspriserna är så klart lägre än i Stockholm. Samtidigt har vi nära till storstadens puls. Det är härligt att jobba i Stockholm och att sedan åka hem till huset i Marielund, nära Läggesta station, där det är knäpptyst. 

– Jag har pendlat i åtta månader och tycker att det funkar jättebra. Det är sällan varken förseningar eller fullt på SJ-tågen. Sedan går det snabbt med tunnelbanan vidare till jobbet som marknadsförare på IVL Svenska Miljöinstitutet vid Tekniska högskolan, bara tre stationer med röda linjen från Stockholms central.

Att bilpendla har aldrig ens fallit henne in. 

– Nej, aldrig. Det vore slöseri med tid. Då riskerar jag bara att fastna i bilköer och måste dessutom alltid ha händerna på ratten. När jag reser kollektivt har jag friheten att göra mycket annat. Som att jobba eller hålla mig uppdaterad på nyheter och sociala medier.

Månadskortet Movingo blev också en positiv överraskning för Ann-Sofie. 

– Den innebär två stora fördelar för mig. För det första blir det mycket billigare än den gamla TiM-biljetten – jag sparar 600 kronor i månaden. De pengarna kan vi göra mycket annat roligt med. Dessutom enklare, eftersom lokaltrafiken alltid ingår. Så jag är supernöjd.

Foto på Matilda Carlsson

För Matilda Carlsson har Movingo inneburit att hon slipper promenera hem i regnet

”Jag får lokaltrafiken på köpet”

Långa promenader till och från tåget har varit en stor del av Matilda Carlssons vardag. Tills nu.

– Jag gillar visserligen att gå. Men inte i dåligt väder. Så jag är jätteglad nu när jag kan göra anslutningsresor med lokaltrafiken – utan extra kostnad.

Matilda Carlsson är en sann Mälardaling. Växte upp på landet utanför Katrineholm och har senare även bott i inne i Katrineholm samt i Norrköping och Eskilstuna. I dag bor hon i Västerås, pluggar i Solna och har pojkvän i Linköping.

– Jag rör mig i princip fram och tillbaka i en trekant. Sedan jag började plugga förpackningsdesign på Nackademin i Solna i augusti har det blivit många tågresor. Oftast tre dagar i veckan till skolan och då och då till Linköping.

– Jag gillar åka tåg och det känns också bra eftersom det är bra för miljön. Oftast sitter jag och läser eller småslumrar lite. Eller bara tittar ut på landskapet utanför fönstret.

Som fattig student har Matilda Carlsson försökt att spara in på alla onödiga kostnader i vardagen. En av dem är det tidigare lokaltrafiktillägget. Istället har hon promenerat – 30 minuter från hemmet till stationen i Västerås och 30 minuter från Stockholms central till skolan i Solna.

– Det är skönt att gå när vädret är bra, mindre kul när det regnar och är kallt, konstaterar hon.

Premiären för den nya pendlarbiljetten Movingo den första oktober 2017 var därför synnerligen vältajmad för Matilda Carlsson. Lagom till att höstens mörker föll och kylan började krypa på, kunde hon skippa det eviga traskandet. Med Movingo Alla sträckor får hon nämligen anslutningsresorna med lokaltrafiken i både Västerås och Stockholm på köpet.

– Jag har 25 procents studentrabatt så jag betalar 2 400 kronor för ett månadskort inklusive resor med både VL och SL. I princip får jag numera lokaltrafikresorna på köpet. Biljetten gäller dessutom på alla SJs Regionaltåg i Mälardalen och är några kronor billigare än min tidigare biljett, som inte gällde inom lokaltrafiken.

– Dessutom hälsar jag på min pojkvän oftare. Jag slipper också gå hela vägen när jag ska handla på köpcentrumet Erikslund, en timmes promenad från mitt hem i Västerås.

 

Mats Lundgrens bästa deckartips:

  • Kvinnan på tåget av Paula Hawkins. Den handlar om en pendlare som iakttar saker som händer och så sakteliga blir inblandad i det hon råkat se. Riktigt spännande.
  • Människa utan hund från 2006 av Håkan Nesser. Det är den första boken i hans serie om Kommissarie Barbarotti.
  • Tre sekunder av Roslund & Hellström från 2009.

Mats Lundgren använder tiden på tåget till att skriva

”Jag blev författare tack vare tåget”

Mats Lundgren ville ha balans i livet. Så han började resa med tåg mellan hemmet i Nyköping och jobbet i Kista. På köpet har han nu givit ut två böcker – båda till största delen skrivna på tåget.

– Det är faktiskt helt och hållet tack vare mina dagliga tågresor som jag fick tid att skriva böcker. Tidigare jobbade jag tio, elva timmar per dag, stressade mycket och hade inte mycket fritid. I dag har fått en i inre balans med egen tid på tåget. Mycket av den tiden använder jag till att skriva, säger Mats Lundgren som nyligen gav ut sin andra bok ”Sara”, en fristående uppföljare till ”Den som ger”.

Båda är kriminalromaner, eller Nyköpingsdeckare, som Mats Lundgren själv fördrar att kalla dem. Genrebenämningen är också upprinnelsen till varför han började skriva – trots att han aldrig gjort det tidigare.

– Jag hittade inte några deckare som utspelade sig i Nyköping. Så jag skrev en första sida för att utmana mig själv och sedan skrev jag på fritiden i två år innan jag tog saken i egna händer.

Resten är, som det heter, historia. Den första upplagan av ”Den som ger” sålde slut på bara sex veckor, främst bland Nyköpingsbor. Det blev tre nytryck och boken nominerades även till Selmapriset, ett litteraturpris för egenutgivna svenska böcker.

Bok nummer två, ”Sara”, lanserades i september 2017. Precis som i den första boken är en av huvudkaraktärerna en Nyköpingsbo som arbetspendlar till och från Stockholm.

– Jag bygger upp historien i mitt huvud och sedan sätter jag den på pränt under några timmar på morgonen på väg till jobbet och på vägen hem. Den arbetsmetoden och lugnet på tåget passar mig jättebra.

Framgångarna till trots har Mats Lundgren inga planer på att bli författare på heltid.

– Jag älskar mitt jobb som ansvarig för förpackningsdesign på Ericsson. Och jag trivs med att pendla. Så jag kommer att fortsätta med båda delarna.

Numera reser han med den nya gränslösa biljetten, Movingo.

– För min del är det inte så stor skillnad. Jag tar bilen ner till Nyköpings station (eftersom det inte går några bussar), SJs Regionaltåg till Stockholm och sedan tunnelbana till Kista. Och jag köper samma sorts biljett på samma sätt som tidigare. Men jag sparar några hundralappar jämfört och det är bra!

– Sedan tror jag också att de nya biljetterna där lokaltrafiken alltid ingår är lite lättare att förstå för nya resenärer.

 

Annas bästa studietips på tåget:

  • Ha alltid med skissblock och penna – så att du kan plugga även om täckningen är dålig.
  • Hörlurar är ett måste!
  • Ta med kaffe och frukost.

Anna Carlén pendlar mellan Bromma och Mälardalens Högskola och har familjen i Västerås

”Med Movingo besöker Anna sin familj oftare”

Mer för pengarna. Det är ett argument som väger tungt för de flesta. Inte minst om du är student, som Anna Carlén. Hon bor i Stockholm, pluggar i Eskilstuna och har föräldrarna i Västerås

– Med Movingobiljetten ingår lokaltrafiken i alla tre städer. Det är en stor vinst för mig.

Anna Carlén är en flitig tågresenär. Cirka tre dagar i veckan reser hon med SL och SJ mellan hemmet i Bromma och Mälardalens Högskola, där hon läser informationsdesign. Hon är dessutom en person som gärna åker så långt som möjligt – helst hela vägen fram till dörren.

– Jag gör allt för att få sitta och ta det lugnt och utnyttjar den lokala kollektivtrafiken till max. Därför blev jag jätteglad när jag fick klart för mig att all lokaltrafik ingår i Movingo Alla sträckor.

Med studentrabatt betalar Anna Carlén 2 400 kronor för en 30-dagarsbiljett och kan då resa fritt med alla SJs Regionaltåg och dessutom med den lokala kollektivtrafiken i såväl Stockholm som Eskilstuna, Västerås och alla andra län och städer i Mälardalen.

– Tidigare har jag inte åkt hem till min mamma och pappa i Västerås så ofta som jag velat. Den nya biljetten är också bra eftersom Mälardalens högskola har två studieorter, Eskilstuna och Västerås, så jag kan åka hur jag vill däremellan. Det är bara att hoppa på första bästa tåg eller buss.

Anna Carlén har bara pendlat mellan Stockholm och Eskilstuna i några månader. Men när hon bodde i Västerås reste hon under ett års tid dagligen till och från Stockholm.

– Så jag har en del erfarenhet av att långpendla och tycker att det funkar hur bra som helst – både nu och då.

En viktig upptäckt är att hon nu har fått två timmars effektiv pluggtid under tågresan.

– Jag har normalt väldigt dålig studiedisciplin. Kan inte koncentrera mig hemma utan springer hela tiden och kollar i kylen och städar. Men på tåget funkar det faktiskt jättebra. Det är ju tur det eftersom jag ska plugga i Eskilstuna i tre år…

Återköpsregler för Movingo

Före första giltighetsdatum återköps Movingobiljetten till det fulla inköpsvärdet. Efter första giltighetsdatum har du också rätt till återköp, men med avdrag per förbrukad dag.

Återköp av påbörjad Movingo 30-dagarsbiljett: Efter att en tredjedel av biljettens giltighetstid har passerat är biljettens återköpsvärde förbrukat.

Exempel:

Giltighetsdag Biljettpris Avdrag Återköpsvärde
3 000 0 3 000
1 3 000 - 300 2 700
2 3 000 - 600 2 400
3 3 000 - 900 2 100
4 3 000 - 1 200 1 800
5 3 000 - 1 500 1 500
6 3 000 - 1 800 1 200
7 3 000 - 2 100 900
8 3 000 - 2 400 600
9 3 000 - 2 700 300
10 3 000 - 3 000 0

Återköp av påbörjad Movingo 90-dagarsbiljett: Avdrag utifrån särskild formel, som innebär att biljettens återköpsvärde är förbrukat från och med den 70:e giltighetsdagen.

Återköp av påbörjad Movingo Årsbiljett: Avdrag utifrån särskild formel, som innebär att biljettens återköpsvärde är förbrukat från och med den 340:e giltighetsdagen.

Beräkning av återköpsvärdet görs av SJ Kundservice.