Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Ny tidtabell

Nyheter i tidtabellen från 10 december 2017

Tidtabellen som börjar gälla för resor från och med 10 december 2017 innehåller en hel del nyheter.

Här nedan kan du läsa om vad som gäller sträcka för sträcka: 

Stockholm – Uppsala på 30 minuter

På sträckan Uppsala – Stockholm utökar vi antalet avgångar från 29 till 35, och till hela 37 avgångar från Stockholm mot Uppsala. Ett tåg i timmen blir så kallade nonstop-tåg som kör sträckan utan uppehåll. Resultatet blir att restiden minskar från 38 minuter till 30 mellan Stockholm och Uppsala. Samtidigt minskar användandet av loktåg och ersätts med dubbeldäckare med en toppfart på 200 kilometer i timmen.

Händer på väska

Linköping – Stockholm – Arlanda – Gävle

SJ utökar antalet avgångar på sträckan Linköping – Stockholm med två nya tåg vilket ger ett tåg varannan timme hela dagen. De nya avgångarna kommer öka antalet genomgående förbindelser utan byten mellan Östergötland och Arlanda.

Nattågen Stockholm – Östersund – Åre

SJ ökar antalet avgångar med nattåg till och från Östersund  och Åre, från 110 till 132. Det innebär att sommarsäsongen börjar lite tidigare och slutar lite senare. Regeringen har beslutat att daglig helårstrafik med nattåg till Jämtland ska upphandlas, troligtvis med start sommaren 2018.

Sovvagn

Stockholm – Malmö

 • InterCity-tåg går måndag-fredag och söndag istället för som tidigare endast torsdag, fredag och söndag. 
 • Tågtrafiken utökas med ytterligare X 2000-avgångar på fredagar, lördagar och söndagar. 
 • En ny tidig X 2000-avgång från Stockholm som är i Malmö före 09:00.
 • Avgångstiden för nattåget senareläggs en halvtimme, men ankomsttiden till Stockholm blir oförändrad. Du har möjlighet att kliva ombord cirka 30 minuter innan avgång, och för att erbjuda en lugn natt ombord stannar tåget inte i Älmhult, Katrineholm och Södertälje. För de som ska vidare mot Uppsala finns en ny anslutning redan klockan 06.10.

Stockholm – Göteborg

 • Fler avgångar med kort restid (cirka tre timmar), så kallade non stop-tåg:

  Från Stockholm:
  Fredag: 11.28 med ankomst 14.35 
  Fredag och söndag: 15.55 med ankomst 19.05
  Fredag och söndag: 17.00 med ankomst 20.10 
  Söndag: 09.28 med ankomst 12.35

        Från Göteborg:
        Fredag: 10.29 med ankomst 13.36 
        Fredag: 12.29 med ankomst 15.36 
        Fredag: 16.54 med ankomst 20.02 
        Söndag: 09.29 med ankomst 12.32
        Söndag: 10.59 med ankomst 14.01 
        Söndag: 16.54 med ankomst 20.02

 

 • Fler InterCity-avgångar på attraktiva avgångstider införs
Kille på perrong

Stockholm – Västerås – Örebro – Göteborg

 • Halvtimmestrafik införs Stockholm mot Västerås vardagsmorgnar och vardagseftermiddagar, vilket innebär att antalet avgångar utökas från 26 till 28 på vardagar. På lördagar utökas antalet avgångar från 15 till 18 och på söndagar från 10 till 15 avgångar.
 • Trafiken utökas också mellan Västerås och Örebro, vilket innebär avgångar varje timme. Antalet avgångar utökas från 17 till 19 på vardagar. På lördagar utökas antalet avgångar från 9 till 14 och på söndagar från 9 till 14 avgångar. Flera tåg fortsätter från Örebro mot Hallsberg och varannan timme till och från Göteborg, vilket ger bra förbindelser med västra Sverige. 

Kalmar – Göteborg

Efter en stark resandeutveckling på sträckan Kalmar – Göteborg utökas trafiken nu med en ny avgång på lördagar. Direkttågen mellan Kalmar och Göteborg utökas därmed från två till tre i vardera riktningen på lördagar precis som på söndagar. På vardagar går fortsatt fyra tåg i vardera riktningen.

Stockholm – Oslo

Norska Bane Nor (Norges motsvarighet till svenska Trafikverket) palnerar för en förlängning av banarbetet mellan Kongsvinger och Lilleström. Konsekvensen blir att antalet avgångar under en fyraårsperiod blir färre. Dessutom byter vi under 2018 (troligtvis från sommaren) ut X 2000 mot InterCity-tåg på sträckan. När banarbetet är slut, hösten 2021, planerar vi att återkomma och utöka snabbtågstrafiken till åtta dagliga avgångar i vardera riktningen.

Mälardalen

Stockholm – Eskilstuna – Örebro

 • Tåg 911 (avgång Stockholm 06:41) tidigareläggs till 06:28 och kommer till Eskilstuna 07:43 för att bättre passa pendelresandet samt ersätta tågbussen.

Stockholm – Nyköping – Norrköping

 • Tågen på denna linje förskjuts och går cirka 8 minuter tidigare från Stockholm och kommer senare till Stockholm. 
 • Tågbussen Södertälje – Nyköping slopas.  

Sala – Linköping

 • Under hösten 2018 genomförs en broreparation mellan Västerås C och Västerås Norra, vilket medför enkelspårsdrift. Tågen på sträckan kommer att få ändrade avgångs- och ankomsttider och 6 tåg stannar inte i Ransta under vardagar. 

Tåg i Bergslagen

 • Bergslagspendeln: Tåg i Bergslagen (TiB) har tillsammans med Dalatrafiken samordnat buss- och tågtrafik på sträckan Borlänge – Ludvika. Detta innebär att man bygger ”trafiknav” kring minut 30 i Ludvika med goda anslutningar åt alla håll. Som en följd av detta förskjuts trafikrytmen på sträckan Ludvika – Västerås med 30 minuter måndag–fredag. Trafiken utökas med ett nytt tågpar på sträckan Skinnskatteberg – Fagersta – Västerås. 
 • En ny pendelförbindelse från Borlänge till Gävle införs, med ankomst Gävle 07:52.
 • Under sommaren 2018 är det endast avstängt mellan Hallsberg och Mjölby på grund av banarbete. Det tidigare planerade stoppet mellan Ställdalen och Frövi är inställt.  

Stockholm – Borlänge/Mora/Falun

 • Eftersom det finns stor efterfrågan på resor i 1 klass från Dalarna till Stockholm på morgonen och tillbaka på eftermiddagen kör vi SJ 3000.
 • Morgonavgången från Stockholm (06:15) till Falun (09:00) körs med lok och vagn. Frukost ingår för dig som reser i 1 klass. Du hämtar själv frukosten i bistron ombord på tåget.  
Glad kvinna på perrong