Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Banarbete i Stockholm

Mellan 12 och 16 maj 2021 utför Trafikverket ett banarbeten i Stockholm som påverkar flera av våra tåglinjer. På denna sida kan du se hur din tågresa påverkas.

Vad innebär det här för dig som ska resa med tåg?

Banarbeten utförs i Stockholm, på sträckan som kallas Getingmidjan. Flera av våra tåg påverkas av dessa banarbeten, bland annat alla SJ-tåg som vanligtvis avgår från Stockholm Central söderut eller ankommer till Stockholm Central söderifrån. Din resa kan därför komma att se lite annorlunda ut än vad den brukar göra och starta eller sluta på stationerna Stockholm Södra eller Flemingsberg.

Vilken station som ditt tåg avgår eller ankommer hittar du i tidtabellen på sj.se och i vår app.

Ta hand om varandra

Kom ihåg att hålla avstånd till dina medresenärer och personalen ombord. Vi ber dig att visa hänsyn och inte resa om du har symtom.

Du kan läsa om SJs insatser för du ska kunna resa tryggt på sj.se/corona

Färre tåg avgår och ankommer Stockholm Central

Getingmidjan är järnvägen mellan stationerna Stockholm Central och Stockholm Södra. När den är avstängd kan inga tåg lämna Stockholm Central söderut eller ankomma söderifrån. Det påverkar linjerna:

  • Stockholm–Göteborg
  • Stockholm–Malmö
  • Stockholm–Karlstad
  • Stockholm–Katrineholm–Hallsberg
  • Stockholm–Eskilstuna–Örebro
  • Stockholm–Nyköping–Norrköping

I och med att tågen inte kan passera Getingmidjan kommer de istället avgå/ankomma Stockholm Södra eller Flemingsberg. Det kommer även förekomma att vissa avgångar ställs in helt, tidtabellen är uppdaterad. Tågen mellan Stockholm och Linköping ställs in.

Resa Stockholm Central–Stockholm Södra/Flemingsberg

Även om ditt tåg inte går till Stockholm Central så kan du ta dig in till stan via SLs pendeltåg som stannar vid stationen Stockholm City. Detta kräver en SL-biljett som du enkelt kan köpa här på sj.se samtidigt som du bokar din SJ-resa, du behöver bara ange Stockholm City som din avgång- eller slutstation.

Har du köpt hela resan via SJ har vi räknat med tillräcklig bytestid. Reser du med en egen SL-biljett (t ex ett månadskort) så rekommenderar vi 20 minuters bytestid på Stockholm Södra och Flemingsbergs station och 30 minuters bytestid på Stockholm Central.

Har du möjlighet kan du såklart även ta dig till Stockholm Södra och Flemingsberg genom att t ex promenera, cykla eller få skjuts av någon du känner.

Vanliga frågor och svar:

Hur byter jag mellan pendeltåg och SJ-tåg på Stockholm Central/Stockholm City?

Pendeltågen avgår från stationen Stockholm City som ligger snett under Stockholm Central. Under banarbetet finns det värdar från Trafikverket och SJ tillgängliga som kan visa dig vägen

Pendeltåg söderut avgår från Stockholm City på spår 3 och 4 medan pendeltåg söderifrån ankommer till Stockholm City på spår 1 och 2.

 

Vad är skillnaden mellan Stockholm Central och Stockholm City?

Stockholm Central är centralstationen i Stockholm. Här avgår och stannar SJ-tågen i normala fall och här kommer våra norrgående tåg avgå även under banarbetet.

Stockholm City är en pendeltågstation i anslutning till Stockholm Central. Här avgår och stannar SLs pendeltåg som kan köra till och från Stockholm Södra och Flemingsberg även under banarbetet.

 

Jag har ett funktionshinder som gör att jag har svårt att stå/gå längre sträckor. Är jag garanterad sittplats på pendeltåget och hur långt är det att gå mellan SJ-tåget och pendeltåget?

Det finns inte platsbokning på pendeltåget så du är inte garanterad en sittplats. Skulle du behöva stå så tar resan mellan Stockholm Södra och Stockholm City endast 3 minuter.

Den längsta promenaden du kan behöva gå är mellan Stockholm Central och Stockholm City. Är man snabb klarar man den promenaden på 5 minuter. Men har du köpt en resa som inkluderar bytet så har vi gett dig en bytestid på cirka 30 minuter för säkerhets skull.

Vad händer om pendeltåget är sent och jag missar mitt SJ-tåg?

Har du följt våra rekommendationer för hur långt innan din SJ-avgång du bör planera att vara på stationen så hjälper vi dig, i största möjliga mån, till din slutdestination. Fråga en av våra kundvärdar om hjälp eller kontakta oss på telefon 0771-75 75 75, tonval 1.

Är pendeltåget sent till Stockholm City och du missar din anslutning från Stockholm Central kan du även få hjälp i SJ Servicecenter på centralstationen.

 

Vad händer om tåget är sent och jag missar mitt pendeltåg?

Har du köpt din SL-biljett via oss så är den giltig under hela resdagen. Skulle du missa ditt pendeltåg kan du därför bara hoppa på nästa. Det är först när du visar upp din SL-biljett i SLs spärrar som den blir tidsbegränsad och då är den giltig i 75 minuter.