Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Banarbete mellan Gävle och Söderhamn

Mellan 2 augusti och 21 november 2021 arbetar Trafikverket med spåren mellan Gävle och Söderhamn. Den åtta mil långa järnvägssträckan ska rustas upp rejält för att säkerställa mer pålitliga och hållbara resor.

Banarbetet påverkar trafiken på linjerna: Stockholm-Sundsvall-Umeå, Stockholm-Östersund, (Ljusdal-)Gävle-Stockholm-Linköping och Umeå/Duved-Stockholm-Göteborg.

Vad innebär det här för dig som ska resa med tåg?

Banarbetet mellan Gävle och Söderhamn innebär att järnvägen stängs av helt under perioden. Våra tåg kommer att gå en annan väg vilket innebär längre restid och/eller resa med X-trafik. Du hittar mer information om hur vår trafik påverkas längre ned på denna sida.

Resa med snabbtåg

Våra snabbtåg på linjen Stockholm-Sundsvall-Umeå kommer att gå en annan väg men stannar vid sina ordinarie stationer. För dig som reser på sträckan norr om Gävle innebär detta en förlängd restid på ca 35 minuter.

Våra snabbtåg stannar i Söderhamn under banarbetet och byter där färdriktning. Det innebär att du som börjar din resa framlänges, fortsätter den baklänges efter att du passerat Söderhamn.


Resa med InterCity

Våra InterCity-tåg på linjen Stockholm-Östersund kommer att gå en annan väg och stannar inte i Söderhamn. För dig som reser på sträckan norr om Gävle innebär detta en förlängd restid på ca 35 minuter. För dig som ska resa till/från Söderhamn innebär detta att du måste göra ett extra byte.

Vi kommer att minska antalet InterCity-tåg på linjen (Ljusdal-)Gävle-Stockholm-Linköping under perioden. X-trafik kommer att köra fler tåg än vanligt på sträckan Gävle-Ljusdal och du kan köpa biljetter till deras avgångar här på sj.se eller i vår app.


Resa med nattåg

Våra nattåg på linjen Umeå/Duved-Stockholm-Göteborg kommer att gå en annan väg och stannar inte i Söderhamn. För dig som ska resa till/från Söderhamn innebär detta att du måste göra ett extra byte. 

Du som pendlar

För dig som pendlar på denna sträcka har vi tillsammans med X-trafik tagit fram trafiklösningar så att du ska ha forsatt goda resmöjligheter under banarbetsperioden.

Du som reser med en X-trafikbiljett med SJ-tillägg kommer att kunna resa med våra tåg som vanligt. Du som reser ofta med SJ kommer märka av en annan tidtabell och en annan mängd avgångar än vanligt, och dina resor norr om Gävle kommer ta lite längre tid.

Ska du till eller från Söderhamn kan du resa med våra snabbtåg som vanligt eller byta till X-trafiks bussar i Gävle. X-trafiks bussar avgår från hållplats X på Hamnplan vid Gävle C och hållplats C vid Söderhamns resecentrum. Reser du med en SJ-biljett köper du till bussbiljetten här på sj.se eller i vår app samtidigt som du bokar din SJ-resa.

Se X-trafiks hemsida för mer information.