Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Om banarbeten

Det är full fart med utbyggnader och förbättringsarbete av järnvägarna i Sverige. Detta betyder att delar av järnvägsnätet i vårt avlånga land periodvis behöver vara helt eller delvis avstängda.

Klicka på det område du ska resa i för att se planerade banarbeten:

Norra Sverige

Vi kör tågtrafiken på sträckorna Duved–Stockholm och Umeå–Stockholm, samt mellanliggande sträckor.

Östra Sverige

Vi kör tågtrafiken i Mälardalen, se destinationer här.

Västra Sverige

Vi kör tågtrafiken på sträckorna Stockholm–Göteborg/Uddevalla, Stockholm–Karlstad–Oslo och Karlstad–Göteborg.

Södra Sverige

Vi kör tågtrafiken på sträckorna Stockholm–Malmö–Köpenhamn, Göteborg–Malmö och Göteborg–Kalmar.

Tåg i Bergslagen

Vi kör tågtrafiken i Bergslagen samt sträckan Stockholm–Mora.

SJs trafiknät

Klicka på bilden för att se hela linjekartan. På den ser du alla stationer och våra rutter.

Leta upp din startdestination och följ resvägen med fingret. På så sätt kan du se vilka stationer du passerar under resan och förstå hur ett banarbete på sträckan kan påverka dig.

Generell info om banarbeten

För att vi ska ha en järnväg som klarar dagens trafik och samtidigt är upprustad för framtidens önskemål och behov är det nödvändigt att underhålla, bygga ut eller bygga nytt. Ibland kan man behöva stänga av vissa sträckor för att kunna utföra dessa banarbeten.

Banarbeten planeras och utförs av Trafikverket och deras entreprenörer. Banarbeten utförs oftast när trafiken är som minst intensiv för att tåg och resenärer ska påverkas så lite som möjligt. Därför genomförs många arbeten under sommar, helger och nattetid, eftersom att det då avgår färre tåg. Trafikverket försöker även använda alla trafikstopp på bästa sätt genom att samordna flera åtgärder som behöver ske på samma sträcka.

Baserat på Trafikverkets underlag anpassar sedan vi på SJ vår trafik utifrån de unika förutsättningarna för varje banarbete. Med vår planering vill vi hitta den bästa lösningen som minimerar strul för er som ska resa. Det kan innebära att vi sätter in ersättningstrafik eller att vi låter våra tåg gå en annan väg så att vi inte passerar banarbetet överhuvudtaget. Ett banarbete behöver inte alltid betyda att det är totalt stopp på en sträcka, utan det kan räcka med att tågen kör lite långsammare (om säkerheten tillåter så klart!). I dessa fall gör vi oftast bara en tillfällig ändring i tidtabellen.

Ibland är det bästa alternativet att helt enkelt ställa in en avgång. Oftast finns det då andra avgångar på sträckan att välja mellan, antingen med oss eller med något annat bolag.

Snabb fakta om banarbeten:

  • Ett arbete som inleds på en vardag påbörjas vanligtvis klockan 22.00. Trafiken på dagtid påverkas inte.
  • Ett arbete som avslutas på en söndag pågår vanligtvis fram till klockan 04.30 natten till måndag. Det innebär att de tidigaste morgonavgångarna kan komma att påverkas.
  • I vissa fall förekommer nedsatt hastighet dagarna efter ett banarbete. Det innebär att tidtabellen kan påverkas även dessa dagar.
  • Vid ett banarbete så uppdaterar vi alltid vår tidtabell så att du får rätt information när du köper din biljett. Skulle det ske någon förändring i din resa efter ditt köp blir du kontaktad av oss via mejl eller sms.