Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Banarbete i Stockholm

Under resan

På denna sida hittar du bland annat information och tips om hur lång tid du behöver för att byta tåg, varifrån pendeltågen avgår och hur du kan roa dig ombord.

Ska du byta tåg under din resa?

Du kan behöva byta tåg för att ta dig hela vägen till eller från centrala Stockholm om du kommer söderifrån eller ska söderut. Har du köpt hela din resa via SJ har vi beräknat tillräckligt med bytestid för att du i lugn och ro ska kunna ta dig mellan tågen, du behöver inte oroa dig!

Visa hänsyn till dina medresenärer och håll avstånd på perrongerna. Skulle du uppleva att det är trångt på pendeltåget kan du kliva av och ta nästa avgång. Pendeltågen avgår med några minuters mellanrum.

 

Från dessa spår avgår tågen:

Stockholm Central

Inga tåg söderut avgår från Stockholm Central. Spår för norrgående tåg hittar du i vår app eller på sj.se/trafikinfo

Stockholm City

Pendeltågen söderut avgår från spår 3 och 4. Observera att det inte är spår 3 och 4 på Stockholm Central.

Stockholm Södra

SJ-tågen avgår från spår 3 och 4 medan pendeltåg avgår från spår 1 och 2.

Flemingsberg

SJ-tågen avgår från spår 6 och 7 (med vissa undantag). Pendeltågen avgår från spår 4 och 5.

Icon This is an icon

Hur lång tid behöver jag för att byta tåg?

Vi rekommenderar 30 minuter på Stockholm Central/Stockholm City, 20 minuter på Stockholm Södra och 20 minuter på Flemingsbergs station. Har du köpt hela din resa via SJ har vi alltid räknat med tillräcklig bytestid på din biljett.

Icon This is an icon

Hur hittar jag till pendeltåget?

På Stockholm Södra och Flemingsberg behöver du bara byta perrong för att ta dig mellan ditt SJ-tåg och pendeltåget. Mellan Stockholm Central och Stockholm City följer du bara de gula pilarna i golvet och skyltarna på stationen.

Icon This is an icon

Vem ska jag fråga om jag behöver hjälp?

Sitter du på tåget kan du prata med personalen ombord, de hjälper dig gärna om du har några tankar och funderingar. Ska du byta tåg och inte riktigt hittar på stationen så finns det kundvärdar på Stockholm Central, Stockholm Södra och Flemingsberg som gärna visar dig hur du ska gå.

Maxa tiden på tåget

Ett par timmar på tåget kan vara mer än en resa från punkt A till punkt B. Varför inte passa på att läsa, upptäcka en ny podd eller påbörja ett kreativt projekt? (Eller så tar du bara en tupplur.)

Tips 1. Gör sätet till en läshörna

Har Elena Ferrante, Hanya Yanagihara eller David Lagercrantz samlat damm på nattduksbordet ett tag nu? Ta tillfället i akt och ta med dig den där boken som du har tänkt läsa. Passar reslängden bättre för noveller än romaner kanske Alice Munro eller J D Salinger är i din smak.

Tips 2. Kickstarta ditt nästa projekt

Längtar du efter att skriva en roman eller lära dig ett nytt språk? Sitter "måla om sovrummet" eller "byta golv på balkongen" på din att-göra-lista? Ta tillfället i akt och ägna resetiden åt ditt nästa projekt – du kan skissa på en synopsis, kolla vilka språkkurser som finns nära hemmet eller jämföra byggvaruhusens priser på trallrutor.

Tips 3. Gör som jänkarna

2005 utsågs "podcast" till årets ord av Oxford Dictionary, och det var ingen dålig spaning. Enligt Fast Company finns det i dag fler än 525 000 poddar på Apple podcasts. Ny statistik från Nielsen och Edison säger att 80 procent av amerikanska podcastlyssnare lyssnar på i snitt sju program per vecka. Varför inte ta efter jänkarna på tågresan med någon av de kritikerrosade poddarna This American Life, Serial eller The Daily? Lyssnar du hellre på svenska har program som P3 Dokumentär och samhällskommenterande Lilla Drevet många trogna fans. Reser du i tjänsten kan vi tipsa om vår alldeles egna podd för affärsresenären: SJ BizTalks. Lyssna här.

Tips 4. Strunta helt i tips 1-3

Underhållning och kreativitet i all ära, men för många är tågresan ett ypperligt tillfälle att luta sig tillbaka, inte göra någonting och kanske ta en tupplur. Enklast blir detta genom att boka plats i en tyst vagn, men annars kan en sovmask och ett par öronproppar göra susen.

Bra att veta för dig som ska resa till, från eller genom Stockholm i sommar