Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Banarbete i Stockholm

Före resan

Här hittar du bland annat information och tips om när du bör vara på stationen, vad vi erbjuder för mat ombord och vad som finns på stationen.

Upprustningen av Getingmidjan – fem tips till dig som tar tåget i sommar

Ska du ta tåget i sommar? Här är några tips till dig och de 26 999 andra SJ-resenärer som berörs när Trafikverket renoverar Getingmidjan.

Sommaren 2020 stängs den så kallade Getingmidjan för renovering. I och med banarbetet stängs järnvägstrafiken mellan Stockholm Central och Stockholm Södra av, vilket i sin tur påverkar tågresor över hela landet. Här är tipsen för dig som vill förbereda dig inför resan:

1. Var beredd på byte

Banarbetet innebär att SJ-tåg som vanligtvis avgår från Stockholm Central söderut eller ankommer till Stockholm Central söderifrån i stället kommer att stanna på pendeltågsstationerna Stockholm Södra eller Flemingsberg. Snabbtågen stannar på och avgår från Stockholm Södra. InterCity- och regionaltågen stannar på och avgår från Flemingsbergs station. Om du kommer söderifrån eller ska söderut kommer du alltså att behöva byta tåg för att ta dig hela vägen till eller från centrala Stockholm.*

Du som kommer norrifrån eller ska åka norrut från Stockholms Central påverkas inte av banarbetet.

2. Bekanta dig med pendeln

För att ta dig till eller från stationerna Stockholm Södra och Flemingsberg reser du enklast med SLs pendeltåg som avgår och stannar på Stockholm City, pendeltågstationen som ligger i anslutning till Stockholm Central. Pendeltåget mellan Stockholm City och Stockholms södra tar bara 3 minuter, och till Flemingsberg kommer du på 19 minuter. På båda stationerna finns SJs kundvärdar som kan hjälpa till – titta bara efter de gula västarna med SJs logga på.

Och oroa dig inte: Har du köpt hela din resa via SJ så har vi beräknat tillräckligt med bytestid för att du i lugn och ro ska kunna ta dig mellan tågen.

3. Bred på med kuriosan

Väl på resan skadar det inte med lite kuriosa för att underhålla dina reskamrater vid stationsstoppen. Visste du till exempel att Flemingsberg vid mitten av 60-talet räknades som en egen liten tätort och hade en befolkning på nätta 260 personer? Eller att Stockholms södra station var stadens första järnvägsstation när den byggdes 1860? Stationen låg då vid Medborgarplatsen, ungefär där Söderhallarna ligger idag.

4. Ge dig själv lite utrymme

Både Stockholm Södra och Flemingsberg är mindre stationer än Stockholms Central, och alla resenärer kan inte kan vänta på plattformen samtidigt. Därför kan det vara bra att gå ned till plattformen först cirka 10 minuter innan tåget ska avgå.

Cykel ombord
Reser du med ett SJ Mälartåg inom Mälardalen finns ett begränsat antal cykelplatser ombord. Dessa platser går inte att förboka utan först till kvarn gäller. Här kan du läsa vad som gäller för cykel ombord på SLs pendeltåg

*Vissa tåg går en annan väg, norr om Mälaren, och kan därför avgå från Stockholm Central som vanligt. Stationsinformationen i tidtabellen och på din biljett stämmer alltid.

Har du en lång resa inbokad? Så här underhåller du dig själv på tåget! Klicka här!

Tre frågor inför resan

I sommar stängs tågtrafiken av mellan T-centralen och Stockholms södra för att möjliggöra Trafikverkets upprustning av Getingmidjan. Här svarar vi på tre vanliga frågor om vad man ska tänka på inför resan.

Hur vet jag om Getingmidjan är avstängd när jag ska resa?

Sommaren 2020 är järnvägen mellan Stockholm Central och Stockholm Södra avstängd från och med den 22 juni till och med den 16 augusti. När du bokar biljetter på sj.se står det tydligt om du reser på ett datum då Getingmidjan är avstängd, och hur det kommer att påverka dig.

Vilken station ska jag till när Getingmidjan är avstängd?

När Getingmidjan rustas upp kommer tåg som vanligtvis går från eller till Stockholm Central söderifrån att stanna vid pendeltågsstationerna Flemingsberg eller Stockholm Södra. Vilken station som gäller för dig står när du bokar din biljett.

Har du köpt hela din resa via SJ så har vi räknat in tillräckligt med bytestid för att du i lugn och ro ska kunna ta dig mellan tågen.

Du som ska till Stockholm norrifrån eller åker norrut från Stockholm Central påverkas inte av banarbetet.

Ingår pendeltågsresan till eller från Stockholm City i min SJ-biljett?

Reser du med SJ Månadsbiljett, SJ 90-dagarsbiljett eller SJ Årskort (utan tillval Resplus) så ingår SL-biljetten till pendeltåget under banarbetet.

Om du reser med en Movingobiljett så är den som vanligt giltig på SLs pendeltåg. Har du laddat SL Spärröppnare på ett SL Access-kort så använder du det för att passera spärrarna. Har du köpt Movingo som app-biljett visar du upp din digitala biljett för stationsvärden i luckan vid spärrarna.

Har du inga av biljetterna ovan så behöver du köpa en separat SL-biljett för din pendeltågsresa (om du inte har SL-kort, förstås).

 

*Vissa tåg går en annan väg, norr om Mälaren, och kan därför avgå från Stockholm Central som vanligt. Stationsinformationen i tidtabellen och på din biljett stämmer alltid. Läs mer här.

Bra att veta!

Från pendlare till pappor – här är lite matnyttig info för dig som reser när Getingmidjan är avstängd under sommaren.

För småbarnsfamiljen:

Ett blodsockerfall kan sänka de bästa, stora som små. Lyckligtvis kommer munnar fortfarande att kunna mättas på SJs tåg med servering under banarbetet. Vi kommer att sälja wraps, matiga smörgåsar samt varma och kalla drycker. Reser ni med SJ-tåg som saknar servering finns Pressbyrån, caféer och restauranger i anslutning till pendeltågsstationerna Flemingsberg och Stockholm Södra. Det går inte att förbeställa mat för tågresan under banarbetet.

Det kan vara bra att veta att pendeltågsstationerna Stockholm Södra och Flemingsberg har mindre perronger än tågstationen Stockholm central. Om ni inte vill trängas i folkmyllret kan det därför vara bra att inte gå ned på perrongen förrän 10 minuter innan avgång.

För affärsresenären:

Om du reser söderut från Stockholm Central, eller om ska du till Stockholm Central söderifrån, kommer din resa att innebära ett extra byte. Det kan vara bra att räkna med att din resa tar lite längre tid än vanligt och att anpassa ditt schema därefter. Självklart är ankomsttiden vid din slutstation utskriven på din biljett. Ska du till exempel till Stockholm och behöver byta till pendeltåget vid Flemingsberg så tar vi med resan därifrån till Stockholm City i beräkningen av ankomsttiden.

Om du reser med en Movingobiljett så är den som vanligt giltig på SLs pendeltåg, vilket innebär att du kan använda den för resan till eller från Stockholm City. Har du laddat SL Spärröppnare på ett SL Access-kort så använder du det för att passera spärrarna. Har du köpt Movingo som app-biljett visar du upp din digitala biljett för stationsvärden i luckan vid spärrarna.

För rullstolsresenären:

Om du behöver stationsledsagning till och från tåget när Getingmidjan är avstängd kan du beställa det precis som vanligt. Ring och boka stationsledsagning senast 24 timmar före din avresa på telefonnummer 0771-75 75 75, tonval 5. Läs mer om ledsagning här.

Checklista för resan

Ska du packa inför tågresan? Här är checklistan med nödvändigheter för resan. Glöm inte att ta med …

… en laddare. Har du planerat in ett tv-seriemaraton mellan Malmö och Umeå, bara för att inse att batterinivån på din dator ligger på åtta procent? Glöm inte att packa laddare till din elektronik. Behöver du ladda flera saker samtidigt kan du alltid ta med en förgreningssladd.

… öronproppar. Om du har svårt att blocka av omvärlden kan ett par öronproppar göra stor skillnad – eller ett par brusreducerande hörlurar om du föredrar hightech-versionen.

… underhållning för barnen. Att resa med barnen är en möjlighet att umgås – särskilt eftersom de inte har ett eget rum att stänga in sig i. Passa på att kolla upp reselekar som passar för tågresan, plocka med kortleken eller ladda ned frågesportsappar på surfplattan.

… passet? Ibland tar man tåget till Karlstad, ibland till Kazakstan. Om du planerar en långresa behöver du eventuellt ha med både pass och visum. Tänk på att vissa länder kräver att ditt pass har minst sex månaders giltighetstid kvar vid hemresan. Ett extratips för dig som vill vara extra förberedd är att fota av passets ID-sida, så att du har en kopia om det kommer bort.

… sovmask. Tar du nattåget eller vill du kanske njuta av en tupplur under resan? En sovmask gör det enklare att sova gott.

… biljett och leg. Sist men inte minst: biljetten. Vare sig det är en fysisk eller digital sådan, se till att du har din biljett lätt till hands – och glöm inte att ta med någon form av legitimation.

Har du bockat av allt? Då ska du vara redo att åka. Trevlig resa!

Bra att veta för dig som ska resa till, från eller genom Stockholm i sommar