Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Trosa

Att göra i Trosa

Från fattigt fiskeläge till välbärgad sommarstad och badort. Så kan man beskriva idylliska Trosas utveckling. Här finns numera både spahotell och hamnkrogar, och även en rad riktigt bra året runt-restauranger. Till exempel Trosa Matstudio som erbjuder vällagade luncher med hembakat bröd.

Resa till Trosa

Ta tåget till Vagnhärad. Därifrån tar du bussen till Trosa som tar ungefär en kvart.

1. Ankomst.

Den charmiga lilla kustorten Trosa anlades på 1600-talet där ån mynnar ut i Östersjön. Det saknas järnväg hit, men från närmaste tågstation Vagnhärad tar det bara cirka 15 minuter med buss. Vid ankomst gå gärna till Torget som sträcker sig över ån utmed vilken det går promenadstråk åt båda hållen. Trosa har två huvudgator, Östra och Västra Långgatan, som löper parallellt med ån som leder ner till hamnen. Cyklar kan hyras på Team Sportia (Östra Långgatan 25, 0156-126 40), vid Torget.

Trosa

Ån i Trosa. Foto: Trosa turistcenter

Trosa Stadshotell

Lunch på Trosa Stadshotell. Foto: Erika Stenlund

2. Lunch.

I Trosa finns många ställen att äta lunch på, särskilt sommarhalvåret. Ågården (Östra Långgatan 7) ligger fint utmed ån och har en stor trädgård. Den hungrige beställer pulled pork-burgare. Trosa Matstudio (Västra Långgatan 19) erbjuder en vällagad lunch med hembakat bröd – allt i ett hus som en gång i tiden var en brandstation. Eller gå ner till Hamncaféet (Trosa gästhamn) för en stekt strömming med potatismos och lingon. På Östra hamnplan finns fler bra ställen att äta på, till exempel Bomans och Fina Fisken. Vill man lyxa lite rekommenderas Trosa stadshotells löjromstoast eller räkmacka, båda finns i liten och stor portion.

3. Göra.

I Trosa ska du flanera och börja på Trosa torg. Där ligger turistbyrån, i den röda Rådstugan, som har bra kartor för stadsvandring på egen hand. På och kring torget finns trevliga butiker, bland annat Marsipangården (Östra Långgatan 27) där du köper choklad och marsipan av hög kvalitet. Här kan du också fika. Strosa utmed ån och beundra gammal träbebyggelse från tiden då Trosa var ett fiskesamhälle till när Trosa blev en badort. Självklart går du även ner till hamnen och tittar på kustbandet och båtarna.   

Stadsvandra i Trosa

Stadsvandring i Trosa. Foto: Trosa turistcenter

Afternoon tea på Trosa Stadshotell

Afternoon tea på Trosa Stadshotell. Foto: Trosa Stadshotell

4. Fika.

För klassisk fika, som en bryggkaffe och en leverpastejmacka, gå till Nilssons Bageri (Västra Långgatan 27). Till detta rekommenderas husets karlsbaderbulle med vanilj- och blåbärsfyllning. På Trosa Å Café (Torget 3, nere vid ån) kan det bli trångt emellanåt. Inte så konstigt då här serveras hembakat, mycket bra smörgåsar och en kokostoscakaka som är värd en resa i sig. En annan fikafavorit är Tre Små Rum (Östra Långgatan 8). Om besöket prickas in när Trosa stadshotell har sin afternoon tea, kan du klämma både fika och lunch i ett.  

5. Kväll.

För att vara en sådan liten stad har Trosa väldigt många bra restauranger. Två klassiska adresser som alltid är bra och som ständigt utvecklas är restaurangerna på Bomans Hotell (Östra Hamnplan) och Trosa stadshotell (Västra Långgatan 19). Båda är helgdestinationer i sig, som gärna inkluderar både middag och övernattning. Sommartid är Fina Fisken (Östra hamnplan) hetaste stället för barhäng och/eller middag. Så mycket party är det inte i Trosa, men folklivet kvällstid koncentreras runt Östra hamnplan.    

Fjällröding på Bomans i Trosa

Fjällröding på Bomans i Trosa. Foto: Anna Lefvert

Tullgarns slott. Foto: Alexis Daflos

6. Utflykt: Tullgarns slott.

Från Trosa är drygt en mil till ett av de mest välbesökta av de kungliga slotten, Tullgarns slott. Slottet, inredningarna, parken, omgivningarna, ja allt är upplagt för en komplett utflykt med mycket historia och härliga miljöer. Här tillbringade Gustav V och drottning Victoria sina somrar i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, men det har varit ett kungligt lustslott sedan slutet av 1700-talet. Många kungliga som har satt sin prägel på slottet som är mycket välbevarat. Guidad visning rekommenderas. 

Fakta och intryck till denna guide samlades in under sommaren 2017. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se