Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Stockholm

Foto: Henrik Trygg

Att göra i Stockholm

Grönt, friskt och hippt. Stockholm har på senare år fått mycket beröm i utländsk media och ligger ofta i topp i internationella undersökningar över storstäders livskvalité. Men vad ska man göra som besökare? Börja med en lång promenad genom city. Högklassiga fika- och matstopp finns överallt. Kanske en sushisallad på nyöppnade Tak på Brunkebergstorg? Utsikten är dessutom magnifik.

Tåg till Stockholm fr. 95:-

En tågresa till Stockholm är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Stockholm ligger där Mälaren har sitt utlopp i Saltsjön. Staden breder ut sig över 14 öar, sammanlänkade av 57 broar. Nästan var du än befinner dig har du nära till vatten. Själva kommunen har 930 000 invånare, men inräknat närliggande kommuner har tätorten 1,5 miljoner invånare. Stockholms centralstation är tillsammans med intilliggande Cityterminalen Nordens mest trafikerade. Här passerar 250 000 människor varje dag. Alla tunnelbanelinjer stannar på station T-centralen, i direkt anslutning till tågstationen. Det är med andra ord smidigt att ta sig vidare med tunnelbana.

En oskriven regel är att hålla höger i rulltrappan om man bara åker med, så att de som vill komma snabbare förbi kan gå på vänster sida. Info om turer och tider i kollektivtrafiken finns på sl.se eller i appen Res i Sthlm. Stockholm lånecykelsystem heter City Bikes med 140 stationer (citybikes.se). Vill du hyra cykel för en dag kolla med Gamla Stans Cykel (gamlastanscykel.se, 08-411 16 70). 

Vy från Djurgården i Stockholm

Vy från Djurgården. Foto: Jeppe Wikström

Luzette i Stockholm

Luzette är ett modernt brasserie med inspiration från klassiska restauranger i internationella centralstationer. Foto: Anders Thessing

2. Lunch.

En flott lunch på Centralen äter du på Luzette där du får vällagad brasseriemat i luftig miljö med kontinental tågstationskänsla.

För lunch med utsikt är det inte långt till Tak (Brunkebergstorg 4), där en sushisallad kanske väntar. Hungrig kring Hötorget, gå till Paul’s (i Haymarket Hotel) vars generösa lunchbuffé är värd sina 165 kronor. Eller ät för en mindre peng över disk i Hötorgshallen eller i mathallen K25 (Kungsgatan 25).

Prova nudelsoppan på Jim Lim i K25. På Söder serverar Café Nizza (Åsögatan 171) kontinentala bistroluncher i stilrena lokaler i avslappnade, lite lugnare kvarter. Mathallen Teatern (Götgatan 100) har höjt matstandarden avsevärt i Skanstullsområdet, där ett flertal kända kockar har kommit med egna budgetvänliga snabbmatskoncept.

Pröva prisbelönta duon Adam & Albins ramensoppor. Vid Stureplan lunchar du med stil på Sturehof, Stockholms mesta mötesplats. Skaldjursplatå kanske? På Östermalm är Nybrogatan 38 en favorit. Här serveras alltid dagens omelett. Hälsoinriktade går till Doctor Salad (Sibyllegatan 29) för en ”cleansing salad”.

3. Göra.

Några timmar över – eller kanske en hel eftermiddag? På Sergels torg ligger Kulturhuset Stadsteatern, ett enormt hus med kostnadsfria aktiviteter och bra utställningar för alla, även barn och ungdomar. En Stockholmsklassiker är att promenera runt natursköna Djurgården. På ön ligger många museer, förutom de mest kända som Vasamuseet och Skansen, även Abbamuseet (Djurgårdsvägen 68), mysiga Prins Eugenes Waldemarsudde (Prins Eugens väg 6) och träffsäkra konsthallen Spritmuseum (Djurgårdsvägen 38). Till Djurgården tar man sig med båt eller spårvagn. SLs egen pendlarbåt från Nybrokajen är en aktivitet i sig, en sightseeingtur som tar dig hela vägen till Nacka och tillbaka – för priset av en SL-biljett.

Gillar du modern konst är Moderna museet (Skeppsholmen) en given destination. Ett litet favoritmuseum är annars Hallwylska (Hamngatan 4, vid Norrmalmstorg), ett väl bevarat privat litet palats från förrförra sekelskiftet. Ett roligt sätt att upptäcka Stockholm är att cykla med en guide. Stockholm Adventures (stockholmadventures.com) ordnar bra cykelguidningar på cirka tre timmar. Stadsvandringar på olika teman och platser hittar du på Stadsmuseets webbplats kalendarium på stadsmuseet.stockholm.se

Kulturhuset och Stockholms stadsteater

Kulturhuset och Stockholms stadsteater har gått samman och blivit ett allkonsthus utan motstycke. Foto: Petra Hellberg

Wienercaféet i Stockholm

På Wienercaféet kommer inspirationen från Paris och Wien med servering vid borden och fantastiska delikatesser, allt från bakverk och kaffe till crepes och champagne. Foto: Krister Bengtsson

4. Fika.

Finaste fikan i city tar du på Vetekatten (Kungsgatan 55). För en espresso på stående fot gå till närliggande D’abramo (Vasagatan 50). Kring Stureplan finns Wienerkaféet (Biblioteksgatan 6–8) med läckert fikautbud. Dessutom en bra mötesplats. Likaså Taverna Brillo (Sturegatan 6), där många som jobbar i kvarteret har fikamöten. En utsökt fika på Östermalm får du på klassiska Tösses (Karlavägen 77). Eller så tar du dig hela Karlavägen bort till tv-konditorn och kändisen Roy Fares amerikanska tårtmecka Mr Cake (Rådmansgatan 12).

I kvarteren kring Mariatorget på Söder ligger mediekändistäta Kaffe (Sankt Paulsgatan 12), som har goda och prisvärda toastmackor, och lilla prisbelönta Bageri Petrus (Swedenborgsgatan 4b). Är du vid vid Nytorget på Söder, gå då till Gildas Rum (Skånegatan 79), för boudoirmys och en bit paj. På Djurgårdspromenaden missa inte den lilla pärlan Skroten Café & Skeppshandel (Beckholmsvägen 14). Vid Sankt Eriksplan gäller superpopulära Mellqvist Kaffebar (Rörstrandsgatan 4). På Sirap (Surbrunnsgatan 31, Vasastan) serveras farligt goda amerikanska pannkakor, hela dagen.

5. Kväll.

I city är Boqueria (Jakobsbergsgatan 17) stort, men välkomnande, stimmigt och trivsamt. Framför allt har de goda tapas. Prova pulpo med pimentomajo. På Riche (Birger Jarlsgatan 4) är det alltid folk, alla dagar i veckan, men särskilt på fredags-aw:n. En favorit på Söder för det lilla sällskapet är Nostrano (Timmermansgatan 13), med genuin italiensk mat och hemma-hos-känsla. Boka bord!

Urbra crossasiatiskt får du på Farang (Tulegatan 11, Vasastan) där softshellkrabban är ett måste. Vinbarer är i ropet. Bar á Vin (Narvavägen 32, Östermalm) är franskt familjär och Bar Nombre (Odengatan 36, Vasastan) mer spanskt mysig. Flera klassiska Stockholmsställen upplever en renässans den senaste tiden. Bland annat Tennstopet (Dalagatan 50) vid Odenplan, nyrenoverade Pelikan (Blekingegatan 40) på Södermalm och jugendpärlan Zum Franziskaner (Skeppsbron 44) i Gamla stan. Och på klassiska krogar äter man klassiska rätter, som panerad strömmingsflundra på Tennstopet eller isterband och persiljestuvad potatis på Zum Franziskaner. Till sist bör det nämnas att en ny sushivåg sköljer över Stockholm. Coola Sushi Oi (Karlavägen 36) på Östermalm och lyxiga Soyokaze (Frejgatan 3) i Vasastan har hyllats av stadens krogkritiker.

Riche i Stockholm

Riche, ett pulserande brasserie vid Nybroviken. Foto: Niklas Alexandersson

Linje 10 i Stockholm

Linje Tio var spårvagnslinjen som länkade ihop norr med söder från Värtahamnen till Hornstull 1922-1967. Foto: Fredrik Skogkvist

6. Nattliv.

Stockholms konsert- och klubbliv är spännande, men växlar snabbt och är därmed svårfångat i en guide av denna typ. Så vill ni hitta det senaste och hetaste gör ni bäst i att börja leta i dagstidningarnas helgbilagor. Ett säkert kort är dock att åka till Hornstull. Här ligger bland annat lite röjiga Laika i Hornhuset, kritikerrosade Linje Tio (Hornsbruksgatan 24), 80-talsfula Mbargo (Bergsundsgatan 35) och nöjesstråket på Bergsunds strand bestående av Calexico, Debaser och Bar Brooklyn. Eller bege er till Gamla stan, som har fått en nytändning under senare år med coola barer som Pharmarium (Stortorget 7), Tweed (Lilla Nygatan 5) och Corner Club (Lilla Nygatan 16).

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Stockholm!

Fakta och intryck till denna guide samlades in under vintern 2018. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se