Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Stockholm

Foto: Henrik Trygg

Att göra i Stockholm

Grönt, friskt och hippt. Stockholm har på senare år fått mycket beröm i utländsk media och ligger ofta i topp i internationella undersökningar över storstäders livskvalité. Men vad ska man göra som besökare? Börja med en lång promenad genom city. Högklassiga fika- och matstopp finns överallt. Kanske en sushisallad på nyöppnade Tak på Brunkebergstorg? Utsikten är dessutom magnifik.

Tåg till Stockholm fr. 95:-

En tågresa till Stockholm är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Stockholm ligger där Mälaren har sitt utlopp i Saltsjön. Staden breder ut sig över 14 öar, sammanlänkade av 57 broar. Nästan var du än befinner dig har du nära till vatten. Själva kommunen har 930 000 invånare, men inräknat närliggande kommuner har tätorten 1,5 miljoner invånare. Stockholms centralstation är tillsammans med intilliggande Cityterminalen Nordens mest trafikerade. Här passerar 250 000 människor varje dag. Alla tunnelbanelinjer stannar på station T-centralen, i direkt anslutning till tågstationen. Det är med andra ord smidigt att ta sig vidare med tunnelbana.

En oskriven regel är att hålla höger i rulltrappan om man bara åker med, så att de som vill komma snabbare förbi kan gå på vänster sida. Info om turer och tider i kollektivtrafiken finns på sl.se eller i appen Res i Sthlm. Stockholm lånecykelsystem heter City Bikes med 140 stationer (citybikes.se). Vill du hyra cykel för en dag kolla med Gamla Stans Cykel (gamlastanscykel.se, 08-411 16 70). 

Stockholm

Vy över Stockholm. 

Luzette i Stockholm

Luzette är ett modernt brasserie med inspiration från klassiska restauranger i internationella centralstationer. Foto: Anders Thessing

2. Lunch.

En flott lunch på Centralen äter du på Luzette där du får vällagad brasseriemat i luftig miljö med kontinental tågstationskänsla. För lunch med utsikt är det inte långt till Tak (Brunkebergstorg 4), där en sushisallad kanske väntar. Hungrig kring Hötorget, gå till Paul’s (i Haymarket Hotel) vars generösa lunchbuffé är värd sina 165 kronor. För budgetlunch, ät en billigare merguezmacka på La Gazelle (Hötorgshallen) eller prova nudelsoppan på Jim Lim på mattorget K25 (Kungsgatan 25).

Vid Stureplan lunchar du med stil på Sturehof, Stockholms mesta mötesplats. Skaldjursplatå kanske? På Östermalm är Nybrogatan 38 (samma gatuadress) en favorit. Här serveras alltid dagens omelett. Hälsoinriktade går till Doctor Salad (Sibyllegatan 29) för en ”cleansing salad”.

Är du på Söder, ta dig till Mariatorget. Här finns flera bra fik och fast foodställen. Prova frikadellerna på Kalf Hansen (Mariatorget 2) eller nyfriterad falafel i pitabröd på Falafelbaren (Hornsgatan 39), som även har en ljuvlig nordafrikansk shakshuka. Inte långt därifrån ligger Babylon (Björns trädgård), som är det perfekta stället för en utelunch när solen tittar fram.

3. Göra.

Några timmar över – eller kanske en hel eftermiddag? På Sergels torg ligger Kulturhuset Stadsteatern, ett enormt hus med kostnadsfria aktiviteter och bra utställningar för alla, även barn och ungdomar.

En Stockholmsklassiker är att promenera runt natursköna Djurgården. På ön ligger många museer, förutom de mest kända som Vasamuseet och Skansen, även Abbamuseet (Djurgårdsvägen 68), mysiga Prins Eugenes Waldemarsudde (Prins Eugens väg 6) och träffsäkra konsthallen Spritmuseum (Djurgårdsvägen 38). Missa inte heller att fika i inspirerande Rosendals trädgård (Rosendalsvägen 38). Till Djurgården tar du dig med båt, buss eller spårvagn.

Stockholms Lokaltrafiks (SL) egen pendlarbåt från Nybrokajen är en aktivitet i sig, en sightseeingtur som tar dig hela vägen till Nacka och tillbaka – för priset av en SL-biljett.

Gillar du modern konst är Moderna museet (Skeppsholmen) en given destination. Ett litet favoritmuseum är annars Hallwylska (Hamngatan 4, vid Norrmalmstorg), ett väl bevarat privat litet palats från förrförra sekelskiftet.

Ett roligt sätt att upptäcka Stockholm är att cykla med en guide. Stockholm Adventures (stockholmadventures.com) ordnar bra cykelguidningar på cirka tre timmar. Stadsvandringar på olika teman och platser hittar du på Stadsmuseets webbplats kalendarium på stadsmuseet.stockholm.se

Kulturhuset och Stockholms stadsteater

Kulturhuset och Stockholms stadsteater har gått samman och blivit ett allkonsthus utan motstycke. Foto: Petra Hellberg

Wienercaféet i Stockholm

På Wienercaféet kommer inspirationen från Paris och Wien med servering vid borden och fantastiska delikatesser, allt från bakverk och kaffe till crepes och champagne. Foto: Krister Bengtsson

4. Fika.

Finaste fikan i city tar du på Vetekatten (Kungsgatan 55). För en espresso på stående fot gå till närliggande D’abramo (Vasagatan 50). Kring Stureplan finns Wienerkaféet (Biblioteksgatan 6–8) med läckert fikautbud. Dessutom en bra mötesplats. Likaså Taverna Brillo (Sturegatan 6), där många som jobbar i kvarteret har fikamöten. En utsökt fika på Östermalm får du på klassiska Tösses (Karlavägen 77). Eller så tar du dig hela Karlavägen bort till tv-konditorn och kändisen Roy Fares amerikanska tårtmecka Mr Cake (Rådmansgatan 12).

I kvarteren kring Mariatorget på Söder ligger mediekändistäta Kaffe (Sankt Paulsgatan 12), som har goda och prisvärda toastmackor, och lilla prisbelönta Bageri Petrus (Swedenborgsgatan 4b). Är du vid vid Nytorget på Söder, gå då till Gildas Rum (Skånegatan 79), för boudoirmys och en bit paj. På Djurgårdspromenaden missa inte den lilla pärlan Skroten Café & Skeppshandel (Beckholmsvägen 14). Vid Sankt Eriksplan gäller superpopulära Mellqvist Kaffebar (Rörstrandsgatan 4). På Sirap (Surbrunnsgatan 31, Vasastan) serveras farligt goda amerikanska pannkakor, hela dagen.

5. Kväll.

Fredags-aw, afterwork, är numera en tradition i Stockholm och pågår på pubar och barer över hela staden. Ska man välja ut tre ställen så får det bli lite snobbigare Riche (Birger Jarlsgatan 4) några kvarter från Stureplan, söderhippa Urban Deli (Nytorget 4) och gamla jugendpärlan Zum Franziskaner (Skeppsbron 44) som fräschats upp och numera har en rolig mix av gamla stammisar och modernt trendfolk.

För själva middagen så är det kanske läge att satsa på asiatiskt. Utbudet i Stockholm är både stort och bra. Lyxig crossasiatiskt får du på Farang (Tulegatan 11) där softshellkrabban är ett måste. Kvarterskrogen Minh Mat vid Vasaparken (Odengatan 94) serverar njutbar vietnamesisk mat, testa gärna någon av de färska rispappersrullarna. Trendiga sushirestaruangerna Sushi Oi (Karlavägen 36) på Östermalm och Soyokaze (Frejgatan 3) i Vasastan är säkra kort.

Hamnar du på Söder prova nyrenoverade Kristallen och Pelikan (båda ligger på Blekingegatan 40), som hör till Södermalms klassiker. Omtalade och galna Punk Royale (Folkungagatan 128) är mer en kulinarisk show än restaurang. Boka sittning. Barnfamiljer rekommenderas hantverkspizzerian Bananas (Skånegatan 47). Vill du och ditt sällskap ha lite mysigare stämning så gå till lilla trattorian Nostrano (Timmermansgatan 13), som erbjuder genuin italiensk mat och hemma-hos-känsla. Boka bord!

Till sist: Stockholm har flera restauranger med Michelinstjärnor, men det är bara Frantzén (Klara Norra Kyrkogata 26) som har tre stjärnor. Restaurangen ligger för övrigt i ett 1800-talshus bara några kvarter från Centralstation.

Riche i Stockholm

Riche, ett pulserande brasserie vid Nybroviken. Foto: Niklas Alexandersson

Tjoget i Stockholm

Linje Tio var spårvagnslinjen som länkade ihop norr med söder från Värtahamnen till Hornstull 1922-1967. Foto: Fredrik Skogkvist

6. Nattliv.

Gamla stan är fullt av turister dagtid, men nattetid har utelivet fått en nytändning under senare år med coola barer som Pharmarium (Stortorget 7), Tweed (Lilla Nygatan 5) och Corner Club (Lilla Nygatan 16). Ett säkert kort är annars att åka till Hornstull. Här ligger lite röjiga Laika i Hornhuset, Linje Tio/Tjoget (Hornsbruksgatan 24), en av världens bästa barer enligt utländsk press, 80-talskitschiga Mbargo (Bergsundsgatan 35) och nöjesstråket på Bergsunds strand som består av Calexico, Debaser och Bar Brooklyn.

Varm sommarkväll? Prova folklivet på Mosebacke Terrass (Mosebacke torg 1) med vacker utsikt över Stockholm, eller ovannämnda Babylon i Björns trädgård. I närheten ligger de folkligare uteserveringarna på Medborgarplatsen. När kvällen övergår till natt, ta en tio minuters promenad till Trädgården (Hammarby slussväg 2), Stockholms största klubb sommartid.

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Stockholm!

Fakta och intryck till denna guide samlades in under våren 2018. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se