Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Östersund

Att göra i Östersund

Sommar i Östersund är ljusa kvällar, tådopp i spegelblank Storsjö och levande bakgårdar där gastronomin får hitresande att jubla av lycka. Den lilla staden med fjällen som fond är en sommarpärla att längta tillbaka till.

Tåg till Östersund

En tågresa till Östersund är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Du rullar in mot staden med fjällutsikt över Storsjön. Från tågstationen är det en promenad på 10–15 minuter in till centrum. Taxi (taxiostersund.se) och lokalbussar (ltr.se) finns utanför stationen. Om du vill smälta in bland ortsbefolkningen slinker du in i ÖFK:s klubbshop (Prästgatan 50 A) och köper en supporterhalsduk. Stadens fotbollslag har målat Östersund i rött och svart som klubbemblemet. Kommer du under Yranveckan (se under ”Göra”) är det grönt, blått och vitt som gäller. Färgerna i republiken Jämtlands egen flagga.

Ankomst Östersund
Lunch i Östersund

Lilla Saluhallen serverar lokalt kött, chark, ost och fin fisk från Trönderlag.

2. Lunch.

Lilla Saluhallen (Prästgatan 44) bjuder stadens finaste disk med lokalt kött, chark, ost och fin fisk från Trönderlag. Här äter du ljuvliga luncher, smakar de godaste dryckerna och njuter av pulsen på stadens största men till ytan minsta mat-Mecka. För dig som söker vegan/glutenfritt är populära Eko-kaféet (Storgatan 26) ett toppenställe, här finns det mesta för den som älskar plantbaserad kost och nyttiga godsaker som våffelhjärtan med chiasylt och kokosgrädde. Picknick i Badhusparken är ett utmärkt lunchalternativ en fin sommardag, här finns lekytor, njutytor och vidunderliga vackra Storsjön.

3. Göra.

Badhusparken vid Storsjöns strand. Detta är skådeplatsen för en del av Storsjöyran som lockar besökare i tusental under en pulserande sommarvecka i slutet av juli. Världsartister på Stortorget varvas med intima små scener runt om i staden. Längs kajen byggs ett krogstråk upp och denna vecka går hela Jämtland man ur huse för att förlusta sig ända in i gryningen. Shopping på Storgatan, den lite mindre gatan, nedanför Gågatan, med de mer unika butikerna. Frösö Handtryck General Store (Storgatan 19) är nyöppnad med vacker design från det egna tryckeriet på Frösön. Jamtli historieland ligger inom gångavstånd från centrum eller ta buss 2 som stannar utanför entrén. Under sommaren är historielandet fullt av skådespelare som agerar allt ifrån fäbodlivet till 70-talets kollektiv och du som besökare är välkommen att delta. Storsjöbadet (Krondikesvägen 95 A) är äventyrsbadet som räddar barnfamiljen under ovädersdagar.

Göra i Östersund

Frösö Handtryck är nyöppnad med vacker design från det egna tryckeriet på Frösön. 

Saluhallen i Östersund

Lilla Saluhallen på Prästgatan.

4. Fika.

Wedemarks konditori (Prästgatan 27) uppfanns smörgåstårtan av Gunnar Sjödal 1965. Här hittar du klassiska bakverk och matiga mackor. Törners konditori (Storgatan 24) har Östersunds mesta utbud av bakverk och under sommaren kan du sitta ute på den mysiga gatan alldeles bredvid Stortorget.

Riktigt gott kaffe, alltid på nyrostade bönor, och finfin konfektyr hittar du på Telogott (Prästgatan 40), som lätt är den mest väldoftande butiken i hela Östersund.

5. Kväll.

Jazzköket (Prästgatan 44) är ett måste för matnördar. Här serveras god och hållbar mat i en sprudlande atmosfär. På innergården hittar du stadens eget lilla SOHO, stämningen är välkomnande och familjär. Under ljumma sommarkvällar drar de i gång vedugnen och bakar pizzor på de fina råvarorna från Lilla Saluhallen. Brunkullan Brasserie och Bar (Postgränd 5) är fortfarande en klassiker. Uteserveringen sjuder av liv i sommarstaden, det är lummigt och mysigt och maten är generös och god. Take Mikado (Infanterigatan 12) är fortfarande en av Sveriges bästa japaner och maten är en välsmakande skönhetsupplevelse. Du måste förboka minst tre dagar i förväg.

Kväll i Östersund

Jazzköket serverar soulfood för matfantaster.

Frösön har mycket att välja på både på vintern och sommaren. Foto: Göran Strand

6. Utflykt: Frösön.

Frösön är Storsjöns största ö och ett givet utflyktsmål då du tar dig nästan överallt med lokalbussarna. Vid Frösö kyrka (Stockevägen 16) får du de bästa bilderna av Oviksfjällen till Instagramkontot/vykorten. En promenad bort kan du fika på Stocketitt eller Frösövallen, det är vansinnigt naturskönt. Passar utmärkt för barnfamiljen med spring i benen, här finns fria ytor att rasa runt på. Buss 3 och 4 tar dig till Frösö kyrka och vidare till Frösö park.

Fakta och intryck till denna guide samlades in under våren 2018. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se