Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Örebro

Att göra i Örebro

Upplev historien på Örebro slott. Promenera utmed Svartån. Njut av en afternoon tea på Fröken Brogrens Veranda. Och sedan efter en lång dag, varför inte testa den förfinade husmanskosten på Kungsgatan 1?

Tåg till Örebro

En tågresa till Örebro är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Örebro är Sveriges sjätte största stad (själva tätorten har drygt 115 000 invånare) och har två tågstationer. Centralstationen i norra centrum och Örebro södra. Oavsett var man kliver av är det nära till allt. Svartån delar staden i norr–söder-gående riktning, och håller man koll på den är det lätt att hitta rätt. Staden är promenadvänlig, annars hoppa på en buss från resecentrum vid Centralstationen. Biljetter kan man köpa ombord och i länstrafikens app.

Örebro Centralstation

Örebro Centralstation.

Fisk i Hallen i Örebro

Fisk i Hallen med anor från Smögen.

2. Lunch.

Är ni flera hungriga som har svårt att enas? Gå till Örebro saluhall (Kungsgatan 15), köp mat hos valfri handlare och ät tillsammans. Bröderna i Hallen serverar högklassig husman och Good Food modern hälsomat (som vegansalladen ”grön kraft” med rostad rödbeta, bönmix och valnötter). Burgarna steks hos Käk och Fisk i Hallen är fenor på seafood. Missa inte deras räkmacka! Nya Örebro Ölhall (Klostergatan 11) erbjuder skön lite stimmig stämning och bra husmanskost – och öl från Örebro Brygghus.

3. Göra.

Örebro slott har anor från 1300-talet, men har byggts om under såväl renässans som barock och hyst flera kungar. Guidade visningar lördag och söndag. Promenera längs Svartån via Stadsparken till Wadköping, en ministad av träbyggnader från det gamla Örebro uppkallat efter författaren Hjalmar Bergmans fiktiva stad (titta in på Hjalmar Bergman-museet och fräscha upp kunskaperna). Åk upp i vattentornet Svampen (gratis) och se Örebro breda ut sig, sjön Hjälmaren i väster och långt bort till Kilsbergen.

Wadköping i Örebro

Dåtid möter nutid i Wadköping.

Fika i Örebro

Mocca Deli. 

4. Fika.

Örebroare fikar gärna – och länge. Och det finns gott om ställen. Kaffe & Pralin (Bondegatan 9) är murrigt ombonat och doftar svårslaget. Slå dig ner med en kopp och en bakelse, köp med några handgjorda praliner eller en kolastång på vägen ut. Till Bara Vara Coffeeshop (Köpmangatan 24) går man för kaffets skull, vill man finfika brittiskt tar man en afternoon tea med scones och marmeladbuffé på sockersöta Fröken Brogrens Veranda (Lövstagatan 4). Eller så testar man nya Mocca Deli (Stortorget 7), som har en ung känsla och även bra lunchrätter.

5. Kväll.

East West rullar Örebros bästa sushi, blandar en grym chilimojito. A Mano på Stallbacken är en bra finitalienare med två goda grannar, välj Kungsgatan 1 för förfinad husman hyllad i White Guide eller slink in på Makeriet för ett glas i en skön miljö som tar avstamp i stadens skomakeriarv. Walvet Bar & Matsal (Storgatan 23) lockar med drinkar som ”dumpa mig” och klassiker som gubbröra och råbiff. Örebro Ölcafé (Järnvägsgatan 8) har långt över 100 ölsorter, många lokala, att välja på.

Kungsgatan 1 i Örebro

På Kungsgatan 1 får du smakrik mat i centrum av Örebro.

Äventyrsbadet Gustavsvik i Örebro

Gustavsvik, barnfamiljernas paradis!

6. Utflykt: Gustavsvik.

Femton minuters promenad från Örebros stadskärna ligger ett av Sveriges bästa äventyrsbad, Lost City. Här finns något för alla slags vattenälskare. Sex stora vattenrutschkanor, strömmande forsar bland mystiska djungelruiner (som för tankarna till Indiana Jones), gym, relax, bubbelpool, 50-metersbassäng, hopptorn, stor bassäng med vågmaskin, flera fantasifulla barnpooler ... Men tiden rinner snabbt i väg när man har roligt, så man gör klokt i att planera in en heldag här.

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Örebro!

Fakta och intryck till denna guide samlades in under våren 2018. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se