Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Örebro

Att göra i Örebro

Historia på Örebros slott. Promenader utmed Svartån. Afternoon tea på Fröken Brogrens Veranda. En runda på Örebro Konsthall. Och sedan efter en lång dag ... varför inte testa den förfinade husmanskosten på Kungsgatan 1?

Tåg till Örebro

En tågresa till Örebro är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Örebro är Sveriges sjätte största stad och har två tågstationer, Örebro central och Örebro södra. Oavsett var man kliver av är det bara en kort promenad till stadens centrala delar. Svartån delar staden i norr–söder-gående riktning, och håller man koll på den är det lätt att hitta rätt. Staden är promenadvänlig, men vill man höja farten kan man cykla (fråga turistbyrån på slottet om uthyrare) eller ta en buss från Resecentrum vid centralstationen. Biljetter kan man köpa ombord och i Länstrafikens app.  

Örebro Centralstation

Örebro Centralstation.

Fisk i Hallen i Örebro

Fisk i Hallen med anor från Smögen.

2. Lunch.

KRAV-certifierade Rosengrens Skafferi (Engelbrektsgatan 3) huserar i ljusa, trevliga lokaler vid Länsmuseet och dukar upp en vegetarisk buffé varje vardag. Är ni flera hungriga som har svårt att enas? Gå till Örebro Saluhall (Kungsgatan 15), köp mat hos valfri handlare och ät tillsammans. Bröderna i Hallen serverar högklassig husman och Good Food modern hälsomat (som vegansalladen ”grön kraft” med rostad rödbeta, bönmix och valnötter). Fisk i Hallen är fenor på seafood. Missa inte deras räkmacka! 

3. Göra.

Örebro slott tros ha anor från 1300-talet, men har byggts om under såväl renässans som barock och hyst flera kungar. Guidade visningar lördag och söndag (dagligen sommartid). Ta en promenad längs ån, genom Stadsparken till Wadköping, ett slags ministad av hitflyttade, flerhundraåriga träbyggnader, uppkallat efter författaren Hjalmar Bergmans fiktiva stad (titta in på Hjalmar Bergman-museet och fräscha upp kunskaperna). Länsmuseet och Örebro konsthall är bra tips för konst- och kulturintresserade.

Wadköping i Örebro

Dåtid möter nutid i Wadköping.

Bara Vara Coffeeshop i Örebro

Bara Vara är en modern men ändå klassiskt inredd coffeeshop.

4. Fika.

Örebroare fikar gärna på Naturens Hus (Oljevägen 15) under en promenad i naturreservaten Oset och Rynningeviken. Kaffe & Pralin (Bondegatan 9) är murrigt ombonat och doftar svårslaget. Slå dig ner med en kopp och en bakelse, köp med några handgjorda praliner eller en kolastång på vägen ut. Till Bara Vara Coffeeshop (Köpmangatan 24) går man för kaffets skull, och vill man finfika brittiskt tar man en afternoon tea med scones och marmeladbuffé på sockersöta Fröken Brogrens Veranda (Lövstagatan 4).  

5. Kväll.

East West rullar Örebros bästa sushi, blandar en grym chilimojito – och bokar bra artister. A Mano på Stallbacken är en bra finitalienare med två goda grannar: välj Kungsgatan 1 för förfinad husman hyllad i White Guide, slink in på Makeriet för ett glas i skön miljö som tar avstamp i stadens skomakeriarv. Walvet Bar & Matsal (Storgatan 23) lockar med drinkar som ”dumpa mig” och klassiker som gubbröra och råbiff. Örebro Ölcafé (Järnvägsgatan 8) har långt över 100 ölsorter, många lokala, att välja på. 

Kungsgatan 1 i Örebro

På Kungsgatan 1 får du smakrik mat i centrum av Örebro.

Äventyrsbadet Gustavsvik i Örebro

Gustavsvik, barnfamiljernas paradis!

6. Utflykt: Gustavsvik.

Tio minuters promenad från stadskärnan ligger ett av Sveriges  bästa äventyrsbad. Med sex stora vattenrutschkanor, strömmande forsar bland mystiska djungelruiner som för tankarna till Indiana Jones, gym, relax, bubbelpool, 50-metersbassäng, hopptorn, stor bassäng med vågmaskin, flera fantasifulla barnpooler finns det något för alla slags vattenälskare. Men tiden rinner snabbt när man har roligt, så man gör klokt i att planera in en heldag här.

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Örebro!

Fakta och intryck till denna guide samlades in under sommaren 2017. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se