Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Mora

Att göra i Mora

I Mora slutar både järnvägen och Vasaloppet. Den som har en dag eller två kommer att upptäcka att här även finns en flaggskeppsbutik för moraknivar och dalahästar, ett Zornmuseum, ett fik från 1920-talet och hyllade Kornäsgården, med fin utsikt över Siljan.

Tåg till Mora

En tågresa till Mora är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Det är inte många orter förunnat att kunna erbjuda sina besökare två högsäsonger, men det kan Mora med sina cirka 23 000 invånare. Oavsett om man anländer en gnistrande vinterdag eller kliver av på perrongen under sommaren så är chansen stor att det är något på gång. Från stationen går det bussar, men det är annars bara någon kilometer eller cirka tio minuter att promenera utmed Siljan från stationen till Mora centrum.

Mora

Foto: Gunnel Jagensjö

Café Zorn.

2. Lunch.

Zorngården och Zornmuseet. Den färgstarke konstnären målade världen över, men återvände alltid till huset mitt i Mora och hans verk och historia präglar naturligtvis staden. Numera finns även ett Café Zorn (Vasagatan 34) i den gamla stallängan vid Zorngården och erbjuder mat som soppor, sallader och pajer. Korsnäsgården (Moragatan 9) och Hotell Siljan (Moragatan 6) är bra alternativ i närheten, liksom Restaurang Vasagatan 32 (på samma adress) strax intill Vasaloppets målgång och den plats där kranskullan och kransmasen väntar på segrarna.

3. Göra.

Vasaloppsmuseet (Vasagatan 30) ligger bara ett lappkast från målområdet dit tiotusentals skidåkare kämpar sig genom dalaskogen varje år. Besöken är gratis och man kan exempelvis studera vad som sägs vara legendariske Mora-Nisses röda luva. Vid gågatorna i centrum finner du ett av de senaste tillskotten i shopping-Mora. Två av bygdens mest profilerade företag har gått samman om en ”flaggskeppsbutik” där man hittar den kända morakniven i en överraskande stor mängd varianter tillsammans med dalahästar i oväntade färgkombinationer (på Kyrkogatan 8).

Vasaloppsmuseet.

Helmers

Moster Rut på Helmers.

4. Fika.

”Helmers” har anor från 1920-talet och är ett konditori i den riktigt klassiska stilen. En liten justering i namnet är en av nyheterna. Den nya ägaren ville inkludera sin pappas moster Ruts namn i verksamheten och eftersom Helmer knappast gick att byta ut heter denna lilla kondispärla nu Moster Rut på Helmers (Kyrkogatan 10). En annan nyhet är Budapestbakelserna som med hallon och blåbär i stället för cocktailfrukt är inspirerade av Vasalopp och skogen. Strax intill ligger också den anrika grannen Mora Kaffestuga (Kyrkogatan 8). Mora Choklad (Kyrkogatan 19) erbjuder förutom kaffe handgjorda praliner av exklusiv choklad. 

5. Kväll.

Smält in i trivseln på mysigt snygga Korsnäsgården (Moragatan 9) och missa inte uteserveringen i trädgården mot Siljan om vädret tillåter. The Bear (Kyrkogatan 5) i centrum är en pub i mysig engelsk stil med levande musik då och då. Country Burger (Kyrkogatan 33) erbjuder amerikanskt, som rejäla milkshake. Är man danssugen är det läge att kolla programmet i Moraparken (Parkvägen) eller besöka nattklubben på Strand Kök & Bar (Strandgatan 19).

Korsnäsgården.

Dalahästar

Upplev en riktig dalahästfabrik.

6. Utflykt.

Ett besök i en dalahästfabrik är en fascinerande upplevelse som sätter färg på Moravistelsen. Ett par av dem finns i Nusnäs, en halvtimmes bussresa från Mora, där den största heter Nils Olsson (Edåkersvägen 17). Vägen dit är vacker och går bland annat förbi klassiska härbren och grånade dalagårdar i Färnäs. Byloppisar och antikviteter finns lite här och var och är en upplevelse i sig.

Fakta och intryck till denna guide samlades in under sommaren 2017. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se