Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Malmö

Foto: John Niklasson

Att göra i Malmö

Hyr en cykel på Centralen och bege er runt i Malmö! Attraktionerna är många. Det blänkande Malmhattan. Ribersborgs Kallbadshus. Intensiva Möllevångstorget med vibbar från Orienten. Malmö slott med sin park. Och överallt finns det bra matstopp. Prova en underbar biff med citrongräs på Miss Saigon – eller en sillamacka på Syltan med en passande ale. 

Tåg till Malmö

En tågresa till Malmö är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Malmö ligger vid Öresund och har drygt 300 000 invånare. Den är Sveriges port till kontinenten och besökaren kan prova smaker och möta människor från hela världen. När du är här, gör som Malmöborna. Cykla! Staden är så liten att du på tvåhjuling når det mesta av intresse på mindre än en kvart. Runt Centralstationen finns fyra stationer med Malmö by bikes hyrcyklar. Registrera dig på malmobybike.se, sedan får du en pinkod för att låsa upp cykeln från stället. En dags cykelhyra kostar 80 kronor. Framför Centralstationen går de gröna stadsbussarna om du behöver åka kollektivt. En dygnsbiljett kostar 65 kronor och kan köpas på Skånetrafikens kundcenter på stationen eller på Skånetrafikens app. Det tredje och kanske trevligaste sättet att ta sig runt är att promenera. En promenad längs kanalen som omgärdar den gamla staden tar ungefär en halvtimme. Om du går i rask takt från Centralstationen tar det högst tjugo minuter till Triangelns köpcentrum och krogar. 

Västra hamnen i Malmö

Västra hamnen i Malmö. Foto: Martin Darley

Lunch i Malmö

Restaurang Avokado Malmö.

2. Lunch.

Tiden när Malmö var en slamrig industristad är förbi, men det finns miljöer där det går att uppleva patinerad plåt i luftiga fabrikslokaler. Till exempel på Malmös kanske trendigaste lunchkrog, Saltimporten Canteen (Grimsbygatan 24, ute på Hullkajen). Här erbjuds smakliga grytor eller långkok och en härlig utsikt över Västra hamnen. Andra bra ställen är Rebell (Friisgatan 8) och Grand Öl & Mat (Monbijougatan 17). Bägge serverar fräsch skandinavisk mat med internationell touch. Sugen på vietnamesiskt? Gå till Miss Saigon (Engelbrektsgatan 17). Prova bun xao sa, underbart god stekt biff med citrongräs. Sedan Nordic Street Food (Södra Bulltoftavägen 51) vann foodtruck-SM är den en av Sveriges mest omtalade matvagnar. De har lunchservering i de gamla rustika miljöerna i Lokstallarna i Kirseberg. Ta buss 4 från Centralen och prova den bästa gatumaten i Sverige! Nya Avokado Malmö (Holmgatan 4) erbjuder frukten (jo, det är faktiskt en frukt och inte en grönsak) i både lunchmaten, desserterna och dryckerna. När malmöiterna suktar efter bra koreansk bibimbap går de till Scaniabaren (Bergsgatan 18). Malmö är känt för sina falafelbarer, och Jalla Jalla (Bergsgatan 16) är ett hett tips.

3. Göra.

I det nya supercentrala kulturkvarteret Malmö Live, som en del kallar för Malmös Manhattan eller Malmhattan, hittar du både en fantastisk konserthall och en skybar med utsikt över hela staden. Hitta det senaste som är på gång på www.malmolive.se. Malmö konsthall (S:t Johannesgatan 7) är en av Europas finaste och erbjuder utställningar med moderna klassiker och experimentell konst. Om du vill njuta av havet kan en promenad längs Västra hamnens strandpromenad vara ett alternativ. Eller så hoppar du i plurret från bryggan på ”Ribban”, Ribersborgs kallbadhus (Limhamnsvägen, brygga 1).

Passa också på att botanisera i Malmös saluhall (Gibraltargatan 6) som nu har firat ettårsjubileum. Här kan du välja mellan till exempel handgjorda praliner på chocolatte eller fläder- och kolaglass på Favvo Glass – och i vår öppnar äntligen ostälskarnas paradisbutik Möllans Ost i saluhallen. Ett besök på anrika Malmöhus slott i Sveriges äldsta offentliga stadspark Kungsparken är inte heller så dumt.

Clarion Live i Malmö

Clarion Live i Malmö. Foto: Joakim Lloyd Raboff

Solde Kaffebar i Malmö

Solde Kaffebar rostar sina egna kaffebönor som också går att köpa hem. Foto: Carl-Johan Hjertström

4. Fika.

Malmöborna fikar ofta och gärna och utbudet av bra kaféer är stort. Det prisade och hyllade Lilla Kafferosteriet (Baltzarsgatan 24) är ett måste för besökaren. I det gula 1600-talshuset hittar du många fina vrår att njuta koppen med bönor och till detta kanske något bakverk från Olof Viktors. Solde Kaffebar (Regementsgatan 2) är ofta knökfullt, men det egenrostade kaffet är oslagbart. Här säljs också bröd från Saltimporten Canteen. Kafé Agnez (Agnesgatan 11) har en innergård på en av Gamla Västers charmigaste och hemligaste gator. Underbart när vädret är fint.

En fönsterplats på Kaffebaren på Möllan (hörnet av Möllevångstorget–Claesgatan 2) ger dig utsikt över en torghandel med vibbar av Istanbul eller Beirut. Eida (Engelbrektsgatan 7) utsågs till Årets kafé 2017 och förutom perfekt kaffe och supersmaskiga bakverk så har ägarna Nils och Tim skapat en otroligt vänlig och familjär stämning på stället. Numera serverar de också öl och mat.

5. Kväll.

God mat hittar du på så många ställen i Malmö att det nästan är omöjligt att välja. Men ett säkert kort är Bastard (Mäster Johansgatan 11). Se bara till att boka bord, för här brukar det vara fullt. På menyn står kött från frigående djur och grönsaker efter säsong. Har också en trevlig bar, om du bara vill ta ett glas.

På vinbaren Gustavino (Kyrkogatan 3) provar du italienska viner och tar en ostbricka till. Bocuse d’Or-kocken Alexander Sjögren har öppnat restaurangen Mutantur (Erik Dahlbergsgatan 14) i populära Davidshall. Här erbjuds en palett av ljuvliga rätter som tupp från Alestad och italiensk tryffel med silverlök. Naturviner och lokal öl är en självklarhet. Håller du dig kvar vid Davidshalls torg så testa nya Riket (Erik Dahlbergsgatan 5). Kockarna Ulf Redelius och Per Myrén har lämnat Tempo och Grand bakom sig för att öppna eget. Fokus är rått – råa grönsaker, rå fisk och rått kött. Syrat vildplommon kan också förekomma. Samt ett, för att använda ägarnas egen vokabulär, ”skitbra” vinutbud.

För en riktigt genuin krogupplevelse, gå till Bullen (Storgatan 35), en trivsam ölpubsklassiker med både steak & fries och kalvköttbullar på menyn.

Restaurang Mutantur i Malmö

Getost med havtornscoulis och kavringchips på Mutantur. Fotobyline: Oscar Wettersten

Torups slott

Torups slott. Foto: Jorchr/CC BY-SA

6. Utflykt: Torups bokskog.

Torups friluftsgård med slott och slottsträdgård är en fin utflykt från Malmös centrum. Här finns 360 hektar klassisk skånsk bokskog där du kan vandra på slingor och stigar i så många kilometrar du orkar. Torups slott anlades på 1500-talet av en av Nordens rikaste kvinnor, Görvel Fadersdotter Sparre, och den röda borgen omsluts av trädgårdsanläggningar som har flera hundra år på nacken. Hit tar du dig till exempel med regionbuss 148 från hållplats Stadshuset, och kliver av ungefär en halvtimme senare vid Torup statarmuseet. Sök den bussfärd som passar dig bäst via Skånetrafikens reseplanerare på skanetrafiken.se

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Malmö!

Fakta och intryck till denna guide samlades in under våren 2018. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se