Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Malmö

Foto: John Niklasson

Att göra i Malmö

Malmö är rolig cykel- och promenadstad! Attraktionerna är många. Ribersborgs Kallbadshus. Intensiva Möllevångstorget med krogar och falafelbarer. Malmö slott med sin park. Och överallt finns det bra matstopp.

Stanna till på Miss Saigon och prova en underbar biff med citrongräs – eller testa en sillamacka med passande ale på Syltan.

Tåg till Malmö

En tågresa till Malmö är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Malmö ligger vid Öresund och har drygt 300 000 invånare. Staden är Sveriges port till kontinenten. När du är här och vädret inte är alltför ruggigt, gör som Malmöborna: Cykla! Staden är så liten att du på tvåhjuling når det mesta av intresse på mindre än en kvart. Runt Centralstationen finns fyra stationer med Malmö by bikes hyrcyklar. Registrera dig på malmobybike.se, sedan får du en pinkod för att låsa upp cykeln från stället. En dags cykelhyra kostar 80 kronor. Framför Centralstationen går de gröna stadsbussarna om du vill åka kollektivt. En dygnsbiljett kostar 65 kronor och kan köpas på Skånetrafikens kundcenter på stationen eller i Skånetrafikens app. Det tredje och kanske trevligaste sättet att ta sig runt är att gå. En promenad längs kanalen som omgärdar den gamla stadskärnan tar ungefär en halvtimme. Om du går i rask takt från Centralstationen tar det högst tjugo minuter till Triangelns köpcentrum och krogar.

Västra hamnen i Malmö

Västra hamnen i Malmö. Foto: Martin Darley

Lunch i Malmö

Restaurang Avokado Malmö.

2. Lunch.

Tiden när Malmö var en slamrig hamn- och industristad är förbi, men det finns miljöer där det går att uppleva patinerad plåt i luftiga fabrikslokaler. Till exempel på Malmös kanske trendigaste lunchkrog, Saltimporten Canteen (Grimsbygatan 24, ute på Hullkajen). Här erbjuds smakliga grytor och långkok till en härlig utsikt över Västra hamnen. Andra bra ställen är Rebell (Friisgatan 8) och Grand Öl & Mat (Monbijougatan 17). Bägge serverar fräsch skandinavisk mat med internationell touch. Sugen på vietnamesiskt?

Gå till Nois café och deli (Friisgatan 3). Prova banh mi (vietnamesisk baguette) med fläsk eller tofu. Sedan Nordic Street Food (Södra Bulltoftavägen 51) vann foodtruck-SM är den en av Sveriges mest omtalade matvagnar. De har lunchservering i de gamla rustika lokstallarna på Kirseberg. Avokado Malmö (Holmgatan 4) erbjuder frukten (jo, det är faktiskt en frukt och inte en grönsak) i både lunchmaten, desserterna och dryckerna.

Runt Möllevångstorget finns det gott om roliga matställen. I gallerian Mitt Möllan (Claesgatan 8) finns edgeiga butiker och en rad kul matställen, med allt från neapolitansk pizza (Pizza Dal Sud) till innovativa mackor (Scandwich) och pokébowls (Locali). Malmö är känt för sin falafel och närliggande Jalla Jalla (Bergsgatan 16) är ett hett tips.

3. Göra.

Malmö konsthall (S:t Johannesgatan 7) är en av Europas finaste och erbjuder utställningar med moderna klassiker och experimentell konst. Om du vill njuta av havet är ett alternativ att strosa utmed Västra hamnens strandpromenad. Ett besök på anrika Malmöhus slott i Sveriges äldsta offentliga stadspark, Kungsparken, är inte heller dumt. Eller så trotsar du höst- och vinterrusk och hoppar i plurret från bryggan på ”Ribban”, Ribersborgs kallbadhus (Limhamnsvägen, brygga 1, öppet varje dag).

Om du vill ta en löptur – ta ett varv i vackra Pildammsparken, genom alléer, runt dammen och förbi gamla Malmö stadion. Matintresserad? Då kanske ett besök på Malmös saluhall (Gibraltargatan 6) kan vara något. Här kan du njuta av handgjorda praliner på Chocolatte eller fläder- och kolaglass på Favvo Glass, och i våras öppnade äntligen ostparadiset Möllans Ost i saluhallen.

Clarion Live i Malmö

Clarion Live i Malmö. Foto: Joakim Lloyd Raboff

Solde Kaffebar i Malmö

Solde Kaffebar rostar sina egna kaffebönor som också går att köpa hem. Foto: Carl-Johan Hjertström

4. Fika.

Malmöborna fikar ofta och gärna och utbudet av bra kaféer är stort. Prisbelönta och hyllade Lilla Kafferosteriet (Baltzarsgatan 24) hör till stadens vassaste. Det ligger i ett gult 1600-talshus med många mysiga vrår. Bakverken kommer från Olof Viktors i Glemminge. Solde Kaffebar (Regementsgatan 2) är ofta knökfullt, men så är också det egenrostade kaffet svårslaget. Här säljs även bröd från Saltimporten Canteen. Café Grannen (Östervärnsgatan 5) serverar brunch varje dag. På helgerna blir det ofta fullt, så boka i förväg.

En fönsterplats på Kaffebaren på Möllan (i hörnet Möllevångstorget/Claesgatan 2) ger dig utsikt över en torghandel med vibbar av Istanbul eller Beirut. Eida (Engelbrektsgatan 7) utsågs till Årets kafé 2017, och förutom perfekt kaffe och supersmaskiga bakverk så har ägarna Nils och Tim skapat en vänlig och familjär stämning. Numera serverar de också öl och mat.

5. Kväll.

Rolig och spännande mat hittar du på så många ställen i Malmö att det nästan är omöjligt att välja. Men ett säkert kort är Bastard (Mäster Johansgatan 11). På menyn står kött från frigående djur och grönsaker efter säsong. Har också en trevlig bar, om du bara vill ta ett glas. Men se till att boka bord, för här brukar det vara fullt.

På nya gemytliga vinbaren Julie (Tegelgårdsgatan 9) arbetar engagerade sommelierer, och här serveras bland annat högklassiga franska ostar från Androuet Sthlm och Ådala Gård. Bocuse d’Or-kocken Alexander Sjögren har öppnat Mutantur (Erik Dahlbergsgatan 14) i populära Davidshall. Här erbjuds en palett av provsmakningsrätter som kronärtskocka med salta fläderbär och gräslöksemulsion. Naturviner och lokal öl är en självklarhet.

Vid Davidshalls torg ligger också kockarna Ulf Redelius och Per Myréns Riket (Erik Dahlbergsgatan 5). Fokus är rått: råa grönsaker, rå fisk och rått kött. Samt ett, för att använda ägarnas egen vokabulär, ”skitbra” vinutbud. För en mer genuin malmöitisk krogupplevelse, gå till Bullen (Storgatan 35), en trivsam pubklassiker med såväl steak ’n’ fries som kalvköttbullar på menyn.

Kväll i Malmö

Vinbaren Julie. Foto: Christian Gustavsson

Torups slott

Torups slott. Foto: Jorchr/CC BY-SA

6. Utflykt: Torups bokskog.

Torups friluftsgård med slott och slottsträdgård är en fin utflykt från Malmös centrum. Här finns 360 hektar klassisk skånsk bokskog där du kan vandra på slingor och stigar i så många kilometrar du orkar. Torups slott anlades på 1500-talet av en av Nordens rikaste kvinnor, Görvel Fadersdotter Sparre, och den röda borgen omsluts av trädgårdsanläggningar som har flera hundra år på nacken. Hit tar du dig till exempel med regionbuss 148 från hållplats Stadshuset, och kliver av ungefär en halvtimme senare vid Torup statarmuseet. Sök den bussfärd som passar dig bäst via Skånetrafikens reseplanerare på skanetrafiken.se

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Malmö!

Fakta och intryck till denna guide samlades in under hösten 2018. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se