Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Luleå

Att göra i Luleå

Luleå, mest känt för sitt stålverk och hockeylag, har en helt annan sida. Här finns gröna ytor, över 400 butiker, och ett alltmer spännande krogliv med rötterna i Nordkalottens landskap. Här finns även världens första shoppinggalleria och Sveriges nordligaste domkyrka. 

Tåg till Luleå

En tågresa till Luleå är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Luleå ligger på en halvö, omgärdad av Luleälvens vatten och flera öar. Oberoende av årstid är älven och havet ett inslag i vardagen. Befolkningen ökar stadigt och i dag har staden över 75 000 invånare. Centralstationen ligger i Malmbanans ena ände, den andra finns i norska Narvik. Från stationen sneddar du genom parken till busstationen för resa med Länstrafiken eller fortsätter Storgatan fram till stadens centrum. Går du norrut från Storgatan, på Skeppsbrogatan, kommer du till Kulturens hus (Skeppsbrogatan 17), där Luleå turistcenter ligger.

Luleå

Foto: Joakim Höggren

Kulturens hus

Kulturens hus. Foto: Joakim Höggren

2. Lunch.

Kulturens hus (Skeppsbrogatan 17) vid Norra hamn och är ett perfekt vattenhål för att samla energi vid lunchtid. Restaurang Luleå på fjärde våningen erbjuder förutom smaker och råvaror från regionen även på utsikt över Norra hamn. Som efterrätt njuter du av utställningen i Konsthallen eller den öppna bildverkstaden. Café Rekomenderas (Skomakargatan 23) fokuserar på ekologiskt och närodlat i spännande internationella kombinationer. Internationellt, japanskt och koreanskt, finner du på Odod Art (Storgatan 52).

3. Göra.

Shopping är stort i Luleå, närmare 400 affärer finns här och i byarna runt staden. Värt att notera är att världens första inomhusgalleria Shopping (Storgatan 51) byggdes här 1955. Vill man prova långfärdskridskor på vintern finns en cirka 15 kilometer lång skridskobana mellan Norra och Södra hamn. Äventyrsbutiken Hägglunds (Storgatan 26) hyr ut långfärdsskridskor. För den kunskapstörstande gäller ett besök på Teknikens hus med utställningar och experiment där besökaren får lära sig om ”allt” från geologi till datacenter. På Ormberget finns längdskidspår i toppklass samt knapplift, rails och big jump för de små. 

Teknikens Hus

Ha rolig och lär dig något samtidigt på Teknikens hus. Foto: Jennie Pettersson

Hemmagastronomi

Ett urval av Hemmagastronomis tårtutbud.

4. Fika.

Luleå erbjuder nästan ett fik i varje kvarter, det är bara att välja. Doften av nybakat bröd tillsammans med riktiga kondisbitar lockar på Café Condis (Skeppsbrogatan 25). Är du tedrickare ska du prova på en välkomponerad afternoon tea på Hotel Savoy (Storgatan 59) eller hos Hemmagastronomi (Norra Strandgatan 1), som även erbjuder utsökta tårtor. Den som både är fikasugen och vill köpa med sig något mer än fikabröd ska bege sig till Lilla Skafferiet (Björkgatan 41). 

5. Kväll.

Norrländska råvaror blandas med inspiration från Manhattan hos Kitchen & Table (Skeppsbrogatan 34). Prova till exempel arctic char loves rhubarb, som är en röding med stekta rabarber, smörsås, gulbeta, sticklök, färskpotatis. Restaurang Villgot (Västra varvsgatan 1) är ett annat alternativ för den som vill prova fusionsmat från Nordkalotten. På Jazzmatsalen på Hotel Savoy (Storgatan 59) erbjuds vällagade rätter och senare på kvällen dans och musik. Mer musik får du på Kulturcentrum Ebeneser i den gamla baptistkyrkan (Skomakargatan 23).

Kitchen & Table

Kitchen & Table.

Skotertur i Luleå

Åk skoter på havsisen. Foto: L Rynbäck

6. Utflykt.

Landhöjningen, som fortfarande pågår, gjorde på 1600-talet den gamla hamnen för grund och Luleå flyttades närmare havet, och kvar blev Gammelstad. Här står norra Sveriges äldsta medeltidskyrka omgärdad av pittoreska kyrkstugor och friluftsmuseet Hägnan. Luleås bästa souvenir- och hantverksaffär, Shop in Lapland, hittar du också här. Vill du ha mer adrenalinstinn och fartfylld utflykt, så erbjuds i dag skoterturer genom skärgården och ut över den vita havsisen.

Fakta och intryck till denna guide samlades in under sommaren 2017. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se