Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Kiruna

Att göra i Kiruna

Namnet Kiruna ger associationer till gruva, fjällvärld och samisk kultur. Och alla tre finns här. Vandra till exempel Midnattssolstigen upp på stadsfjället Luossavaara. Har du tur syns Kebnekaise i väster. På kvällen äter du samisk middag på rosade Camp Ripan.

Tåg till Kiruna

En tågresa till Kiruna är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

År 1900 antogs stadsplanen för Kiruna. Redan då var Malmbanan mellan Luleå och Narvik nästan klar. Sedan har utvecklingen gått fort för malmstaden vid gränsen till fjällvärlden. Nu flyttas stora delar av stadskärnan några kilometer österut, till Tuolluvaara för att säkerställa gruvdrift och stadsutveckling. Från den tillfälliga tågstationen går gratis transferbussar in till busstationen i utkanten av centrum. Till Kiruna Turistcenter på Lars Janssongatan är det bara 500 meter och där kan du få hjälp med det mesta.

Kiruna centrum

Kiruna centrum. Foto: Kiruna kommun

Lunch på Camp Ripan. Foto: Björn Wanhatalo

2. Lunch.

Det finns flera krogar i Kiruna som håller hög kvalité. Ambitiösa SPiS mat och dryck (Bergmästaregatan 7) satsar på lokala råvaror, men har även egna rökkåtor och en svampodling i
ett gruvschakt 540 meter under jord. Prova deras reninnanlår med vedrökt sidfläsk och sparris. Älgburgare eller halstrad röding är några av essen på Mommas Steakhouse (Lars Janssonsgatan 15). På Landströms kök & bar (Föreningsgatan 11) serveras en spännande meny som skiftar med årstiderna. En prisvärd finsmakarlunch för 199 kronor kan man få på lite  lyxigare Camp Ripan (Campingvägen 5).

3. Göra.

Får man en timma över, så är det en stadsvandring som gäller. Kiruna har en rad unika byggnader som blivit ikoniska för staden, som stadshuset och Kiruna kyrka. Eller så gör du ett besök i världens största underjordsgruva för järnmalm. LKAB Visitor Centre ligger en halv kilometer ner under jord. Turistcentret hjälper till med bokning. För shopping rekommenderas Carl Wennbergs sameslöjd (Bergmästaregatan 2) som funnits i Kiruna i över 100 år. En uppstickare bland hantverksbutiker är Love from Lapland (Hjalmar Lundbohmsvägen 48) med en guldsmedja i anslutning till butiken. 

Gruvtur i Kiruna

Följ med till världens största underjordiska järnmalmsgruva.

Bjöhrns Kaffe i Kiruna

Bjöhrns har kärlek för kaffe och hållbarhet.

4. Fika.

Kafékedjorna gör sig icke besvär i Kiruna, åtminstone har ingen av dem fått fotfäste. Än så länge, bör man tillägga. Här gäller istället de lokala alternativen. En favorit är den gamla, gula trävillan i backen på Geologgatan 4, Café Safari. Här är kanelbullarna suveräna, men det är framför allt de lokala inslagen som lockar; exempelvis chokladdoppad fjällbiskvi med snöklädd topp och fyllning av hjortron. Nytt är mysiga Bjöhrns (Föreningsgatan 9) med hemsnickrade möbler och stort fokus på själva kaffet. Och inte långt därifrån finns en annan pärla för sötsugna, nämligen Café Oscar (Föreningsgatan 15).

5. Kväll.

I Kiruna ska du prova på den kulinariska kulturkrocken mellan det svenska, samiska och tornedalska köket. I norr är det köttet som är viktigast, tillsammans med fjällfiskarna och ripan förstås. Ovannämnda SPiS mat och dryck (Bergmästaregatan 7) och Camp Ripan (Campingvägen 5) är kvällskrogarna som lockar mest folk. The Bishops Arms (Föreningsgatan 6) är populär, både bland lokala pubälskare och besökare. Ett lugnt och trevlig barhäng finns på Hotel Arctic Eden (Föraregatan 18). Till sist ett måste: Är du i Kiruna en fredag eller lördagkväll, gå till legendariska Scandic Ferrum (Lars Janssonsgatan 15). Hotellets lounge och nattklubb har nog varje Kirunabo besökt. 

Camp Ripan i Kiruna

Camp Ripans kök inspireras av närheten till den samiska fjällvärlden. Foto: Björn Wanhatalo

ICEHOTEL i Jukkasjärvi

Ett hotell och en konstutställning av is från Torne älv som ändrar skepnad varje år. Foto: ICEHOTEL

6. Utflykt: Midnattssolstigen och Icehotel.

Hela den lappländska fjällvärlden finns bortom Kiruna, men om du inte når den under ditt besök så kan du vandra den 4,3 km långa Midnattssolstigen upp på stadsfjället Luossavaara. En storslagen utsikt över både staden och fjällvärlden utlovas. En klar dag kan man se bort till Kebnekaise i väster. Kiruna har också ett stort utbud av norrskensäventyr, slädhundsturer och samisk kultur. Besök gärna kirunalapland.se för att se vad som finns. Och självfallet bör man här även nämna världsberömda Icehotel, som ligger en halvtimmas bussresa bort, i Jukkasjärvi. 

Fakta och intryck till denna guide samlades in under sommaren 2017. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se