Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Göteborg

Foto: Anders Wester/Göteborg & Co

Att göra i Göteborg

Göteborg, Sveriges andra stad, har självfallet massor att erbjuda när det gäller sport, kultur och nöjen. På senare år har även restaurangutbudet blivit allt bättre. Roligast är utbudet kanske i Linnéstaden och kring Långgatorna i Masthugget. Prova vinbaren Tvinky, som ligger i ett före detta garage. Eller ta dig till Rosenlund och senaste innetillhållet Zamenhof.

Tåg till Göteborg

En tågresa till Göteborg är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Göteborg ligger där Göta älv mynnar ut i Kattegatt. I dag har staden drygt 560 000 invånare, men inräknat kranskommuner, i det som kallas Storgöteborg, bor drygt 1 miljon personer här. Staden ligger utmed Göta älvs båda sidor, där Norra älvstranden är på Hisingen. Söder om älven ligger Göteborgs innerstad och hjärta med besöksmål som Avenyn, Svenska Mässan och Liseberg.

Centralstationen är regionens trafiknav (här passerar 90 000 resenärer varje dag) varifrån du åker vidare med pendeltåg eller med bussar från anslutande Nils Ericson-terminalen. Spårvagnen går rakt utanför stationen på Drottningtorget. För info om turer och biljetter se vasttrafik.se. Göteborgs lånecykelsystem heter Styr & Ställ och har cyklar utspridda på över 60 stationer, se goteborgbikes.se.

Göteborg

Göteborg. Foto: Per Pixel Petersson

Lunch i Göteborg

På Kafé Höga Nord serveras ljuvliga smörrebröd med dagens soppa.

2. Lunch.

Nära Centralstationen äter du en bra lunch i trevlig miljö på Hak (Nils Ericssonsgatan 21, i Scandic Europa) eller Norda (Drottningtorget, i Clarion Post Hotel). På Bar Centro (Kyrkogatan 31) serveras dagens lunch för en dryg hundring (inklusive stadens bästa kaffe). Sippa gärna på ett glas naturvin till.

Är du på språng, gå i stället till Gourmetkorv (i gallerian Nordstan) som serverar korv av hög kvalitet från lokala leverantörer. Här blir du mätt för under en hundralapp.

Är det torsdag kan kanske en lyxig ärtsoppa på klassiska Kometen (Vasagatan 58) locka. Provensalska Cyrano, med sina omtyckta vedugnsbakade pizzor, har flera restauranger i staden. I Vasastaden hittar du dem på Viktoriagatan 26. På Kafé Höga Nord (Kyrkogatan 13) serveras ljuvliga smörrebröd med dagens soppa. Här finns även gott kaffe. Avsluta med en koll i skivbutiken bredvid.

3. Göra.

Vetenskapscentrumet Universeum (Korsvägen) är ett häftigt ställe för såväl vuxna som barn. Här kan du bland annat uppleva tropisk regnskog ända upp till trädkronorna. Bredvid ligger nöjesfältet Liseberg, ingen presentation behövs väl? Populärt är att strosa genom kullerstenskvarteren i Haga. Här finns mysiga fik, personliga butiker med både nytt och gammalt, som till exempel antikvariatet Röde Orm (Husargatan 18 D). Där huvudgatan Haga Nygata tar slut i väster väntar Järntorget och de fyra Långgatorna som har fått ett uppsving med trendsäkra ölstugor, krogar och kaféer. Sugen på något mer genuint göteborgskt? Testa då folkliga puben Rover (Andra Långgatan 12), ett riktigt öldorado.

På Järntorget kan du ta spårvagnen till Majorna och titta på de för Göteborg karaktäristiska landshövdingehusen från 1800-talet, fika på bohemmysiga Kafé Zenit (Allmänna vägen 11) eller testa en halv special på den kultförklarade korvkiosken vid Mariaplan. I närheten, vid Älvsborgsbrons södra fäste, ligger området Klippan med Röda Sten konsthall, varifrån det är fint att gå utmed kajen västerut. På andra sidan älven reser sig den mäktiga Eriksbergskranen 70 meter, ett stolt byggnadsminne från Göteborgs storhetstid som varvsstad.

För shopping är det enklast att hålla sig i city där Magasinsgatan, Vallgatan och Södra Larmgatan har ett stort utbud av lite mer edgiga butiker.

Röda Sten konsthall, varifrån det är fint att gå utmed kajen västerut. Foto: Hendrik Zeitler

Fika på Da Matteo i Göteborg

I den gamla manegen på Magasinsgatan hittar du mysiga Da Matteo. Foto: Superstudio D&D AB

4. Fika.

Sugen på att fika direkt efter ankomst? Den välrenommerade lokala kafékedjan Steinbrenner & Nyberg har en utpost på Centralstationen. En mer traditionell fikaupplevelse – en budapeststubbe kanske? – får du på Brogyllen (Västra Hamngatan 2). Ett annat säkert kort i city är Da Matteo (Vallgatan 5 och Victoriapassagen, Södra Larmgatan 14).

På tvärgatorna runt Avenyn finns flera schysta kaféer med personlig touch, som Viktors Kaffe (Geijersgatan 7) och S:t Agnes Kafé (Teatergatan 32) med veganskt utbud.

Kring Svenska Mässan får du en utsökt espresso på Mahogny (Skånegatan 35).

I Haga och Linné vimlar det av bra kaféer, till exempel Caféva (Haga Nygata 5), Kastello (Landsvägsgatan 38) och stammistäta Bar Italia (Prinsgatan 7). Är du i Majorna fikar du bäst på Biscotti (Allmänna vägen 34). Hantverk och smak på topp. Prova den vita chokladcheesecaken!

5. Kväll.

Ett säkert kort för en middag i litet sällskap är omtyckta Bord 27 (Haga Kyrkogata 14). En mysig kvarterskrog med uppdaterade klassiker som råbiff med sojamajonnäs, picklade rödbetor och potatistrassel. Göteborg har flera bra vinbarer. En favorit är Juan Font (Teatergatan 36), där du äter ostron, charkuterier och ostar till spanska och franska viner. Här blir det stimmigt framåt kvällen. På trendiga Toso (Götaplatsen) serveras panasiatiskt, som sashimi, biff tataki och hot ’n’ sour-räkor i en anslående inredd lokal.

På roliga The Barn (Kyrkogatan 11) får du en bättre hamburgare i en lokal inredd som en lada. Asian fusion-kedjan Dubbel Dubbel har tre restauranger i staden (Surbrunnsgatan 8, Kastellgatan 14 och Polhemsplatsen 5). Är ni två kan ni dela på en av de smarriga setmenyerna. I Linnéstaden och angränsande Masthugget finns flera av stadens trevligaste barer och restauranger, till exempel vinbaren och restaurangen Tvinky (Andra Långgatan 15), inrymd i ett gammalt garage. På promenadavstånd ligger stadsdelen Rosenlund, mest känd för Feskekörka. Här har det blivit alltmer krogtätt de senaste åren.

Senaste tillskottet Zamenhof (Esperantoplatsen 5) rymmer tre olika koncept. Varför inte börja kvällen med pingis eller klassiska arkadspel på The Silver Lining – ett av de tre koncepten? Här kan du inte boka bord, utan det är bara att trilla in som du är, ta en öl (spännande utbud) och beställa något grillat från smokern.

Kväll i Göteborg

Zamenhof. Foto: Martin Necander/Zamenhof

Gunnebo slott

Gunnebo slott, så nära 1700-talet man kan komma. Foto: Staffan Johansson

6. Utflykt: Gunnebo Slott.

En härlig utflykt med både kulturhistoria och vackra omgivningar går till Gunnebo slott och trädgårdar, bara någon mil från Göteborg. Gunnebo byggdes på 1700-talet åt den förmögna köpmannen John Hall och det är en av Sveriges bäst bevarade nyklassicistiska anläggningar. Hör du till den mer ambitiösa besökaren går du på en slottsvisning, är du lite latare strosar du bara runt i den fantastiska trädgården. En fika eller lunch på Gunnebo Kaffehus & Krog hör till. Mer info på gunnebo.se.

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Göteborg!

Fakta och intryck till denna guide samlades in under hösten 2018. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se