Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Göteborg

Foto: Anders Wester/Göteborg & Co

Att göra i Göteborg

Göteborg är en sommarstad. Trevlig att promenera i och en ständigt närvarande känsla av hav. De senaste årens krogboom syns tydligast i Linnékvarteren, kring Långgatorna. Prova vinbaren Tvinky, som ligger i ett före detta garage. Eller ta dig till Rosenlund och det nya tillhållet Zamenhof.

Tåg till Göteborg

En tågresa till Göteborg är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Göteborg ligger där Göta älv mynnar ut i Kattegatt. I dag har staden drygt 560 000 invånare, men inräknat kranskommuner, i det som kallas Storgöteborg, bor drygt 1 miljon personer här. Staden ligger utmed Göta älvs båda sidor, där Norra älvstranden är på Hisingen. Söder om älven ligger Göteborgs innerstad och hjärta med besöksmål som Avenyn, Svenska Mässan och Liseberg.

Centralstationen är regionens trafiknav (här passerar 90 000 resenärer varje dag) varifrån du åker vidare med pendeltåg eller med bussar från anslutande Nils Ericson-terminalen. Spårvagnen går rakt utanför stationen på Drottningtorget. För info om turer och biljetter se vasttrafik.se. Göteborgs lånecykelsystem heter Styr & Ställ och har cyklar utspridda på över 60 stationer, se goteborgbikes.se.

Göteborg

Göteborg. Foto: Per Pixel Petersson

Lunch i Göteborg

Fratelli Gridelli är en lyckad mix av personlig italiensk matbutik, frukost- och lunchservering.

2. Lunch.

Nära Centralstationen äter du en bra lunch i trevlig miljö på Hak (Nils Ericsonsgatan 21, i Scandic Europa) eller på Norda (Drottningtorget, i Clarion Post Hotel). På Bar Centro (Kyrkogatan 31) serveras dagens lunch för en dryg hundring (inklusive stadens bästa kaffe). Skölj gärna ner med ett glas naturvin! Är du på språng, gå i stället till Gourmetkorv i Nordstans köpcentrum, med korv av hög kvalitet från lokala leverantörer. Här blir du mätt för under hundralappen.

Är det torsdag kan kanske en lyxig ärtsoppa på klassikern Kometen (Vasagatan 58) locka. Provensalska Cyrano, med sina populära vedugnsbakade pizzor, har flera utposter i staden. I Vasastaden hittar du dem på Viktoriagatan 26. I Göteborgs eget Little Italy ligger Fratelli Gridelli (Tegnérgatan 26), en lyckad mix av personlig italiensk matbutik, frukost- och lunchservering. Här kan det bli trångt, men det är alltid trivsamt. På lördagar serveras brunch klockan 8–14.

3. Göra.

Lisebergs granne, vetenskapscentrumet Universeum (Södra vägen 50), är ett häftigt ställe för såväl vuxna som barn. Här kan du bland annat uppleva tropisk regnskog ända upp till trädkronorna. Om du är intresserad av konst besöker du närliggande Göteborgs konstmuseum (Götaplatsen).

Populärt är att strosa i kullerstenskvarteret Haga, på myllriga Haga Nygata med tvärgator. Här ligger personliga butiker med både nytt och gammalt, till exempel Bebop Antik (Koponjärsgatan 4). Där Haga Nygata tar slut västerut kommer Järntorget och Långgatorna, med sina mysiga pubar, krogar och fik.

På Järntorget kan du ta spårvagnen västerut till Majorna och Sjöfartsmuseet (Stigbergstorget). Vid Älvsborgsbrons södra fäste (i Majorna) ligger området Klippan med Röda Sten konsthall varifrån det är fint att gå utmed kajen västerut. På andra sidan älven står den vackra gamla Eriksbergskranen. Är vädret fint, åk över med färjan Älvsnabben och utforska Göteborgs nya waterfrontområde på Norra älvstranden. 

Haga i Göteborg

Haga, härliga kvarter för fika och shopping. Foto: Frida Winter

Fika på Da Matteo i Göteborg

I den gamla manegen på Magasinsgatan hittar du mysiga Da Matteo. Foto: Superstudio D&D AB

4. Fika.

Sugen på fika direkt vid ankomst? Den välrenommerade lokala kafékedjan Steinbrenner & Nyberg har en utpost på Centralstationen. Mer traditionell fika – en budapeststubbe kanske? – får du på Brogyllen (Västra Hamngatan 2). Andra säkra kort i city är Da Matteo (Magasinsgatan 17 A) och Café Höga Nord (Kyrkogatan 13).

På tvärgatorna runt Avenyn finns flera schysta kaféer med personlig touch, som Viktors Kaffe (Geijersgatan 7) eller St: Agnes Kafé (Teatergatan 32) som har veganskt utbud. Kring Svenska Mässan får du en utsökt espresso på Mahogny (Skånegatan 35). Haga och Linnéområdet är smockat av bra fika, till exempel Caféva (Haga Nygata 5), Kastello (Landsvägsgatan 38) eller stammistäta Bar Italia (Prinsgatan 7). Tar du dig bort till Majorna fikar du bäst på Biscotti (Allmänna vägen 34). Hantverk och smak på topp. Prova den vita chokladcheesecaken!

5. Kväll.

Krog-Göteborg blir allt bättre och har fått flera bra vinbarer. En favorit är Juan Font (Teatergatan 36), där du äter ostron, chark och ostar till spanska och franska viner. Här blir det stimmigt framåt kvällen. På trendiga Toso (Götaplatsen) serveras panasiatiskt, som sashimi, biff tataki eller hot ’n’ sour-räkor i en anslående inredd lokal. Ett säkert kort för en middag i litet sällskap är omtyckta Bord 27 (Haga Kyrkogata 14). En mysig kvarterskrog med kreativ och varierande meny utifrån tillgång på bra råvaror.

På roliga The Barn (Kyrkogatan 11) får du en bättre hamburgare i en lokal som har inretts som en lada. Asian fusion-kedjan Dubbel Dubbel har två utposter i staden, på Surbrunnsgatan 8 och Kastellgatan 14. Är ni två kan ni dela på en av deras smarriga setmenyer. I Linnéstaden finns flera av stadens trevligaste barer och restauranger. På Tvinky (Andra Långgatan 15) umgås du över ett glas vin och till detta en charkbricka eller något varmt, till exempel smörstekt långarygg.

Rosenlund, mittemellan Linnéstaden och innerstaden, har blivit alltmer krogtätt de senaste åren. Här ligger nyöppnade Zamenhof (Esperantoplatsen 5), med tre olika krogkoncept. Varför inte avsluta kvällen med en bellini på Café Gazette?

Kväll i Göteborg

Zamenhof. Foto: Martin Necander/Zamenhof

Gunnebo slott

Gunnebo slott, så nära 1700-talet man kan komma. Foto: Staffan Johansson

6. Utflykt: Gunnebo Slott.

En härlig utflykt med både kulturhistoria och vackra omgivningar går till Gunnebo slott och trädgårdar, bara någon mil från Göteborg. Gunnebo byggdes på 1700-talet åt den förmögna köpmannen John Hall och det är en av Sveriges bäst bevarade nyklassicistiska anläggningar. Hör du till den mer ambitiösa besökaren går du på en slottsvisning, är du lite latare strosar du bara runt i den fantastiska trädgården. En fika eller lunch på Gunnebo Kaffehus & Krog hör till. Mer info på gunnebo.se.

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Göteborg!

Fakta och intryck till denna guide samlades in under våren 2018. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se