Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Falun

Att göra i Falun

Falun har mer att skryta om än röd målarfärg och skidbackar. Dansa loss och bowla i stadens nya nöjespalats Falun Bowling & krog, shoppa second hand och njut av sockerfritt fika på nya raw food-kaféet Gott & Reco.

Tåg till Falun

En tågresa till Falun är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Världsarvsstaden Falun ligger i hjärtat av Dalarna där kultur, friluftsliv och historia skapar en levande atmosfär. På 1600-talet var Falun en av Europas mest betydelsefulla städer tack vare den massiva exporten av koppar från Falu gruva. I dag bor omkring 60 000 invånare i kommunen. Från tågstationen är det fem minuters promenad till Åhléns, där stadens nya resecentrum ligger, och ytterligare fem till Stora torget som är stadens mittpunkt. För resor i Falun och närområdet, se dalatrafik.se 

Världsarvsstaden Falun
Lunch i Falun

2. Lunch.

I kulturhuset Gamla Elverket (Ölandsgatan 8) intill Faluån serveras under veckodagarna en generös soppbuffé med hembakat bröd. Vid entrén till Falangallerian hittar man fräscha sallader och varma smörgåsar på Piacetto. Mittemot nyöppnade Gott & Reco (Stora torget 2) serverar veganska och glutenfria rätter, poké- och buddaskålar. För stadens bästa lunchpizza bör man pinna i väg till Salladsbaren (Nybrogatan 11), som ligger strax bakom Kristinegymnasiet (Faluns äldsta skolbyggnad från 1500-talet).

3. Göra.

Promenera norrut från Stora torget utmed Slaggatan mot stadens äldre kvarter. På Dalarnas hemslöjd (Stora torget) säljs hantverk av Falubördiga Anna Sjons Nilsson och systrarna Inga-Lill och Marianne Westman (den senare var formgivare på Rörstrand). Missa inte den moderna Faluhästen i svart trä! På en mysig innergård i ett gammal hus från 1897 ligger Thunströms köpmansgård (Slaggatan 31), ett trädgårdskafé och handelsbod och musikunderhållning vissa kvällar. Kika in på second hand-butikerna Larshans Antik & Kuriosa (Slaggatan 35) och Onytt (Kung Gustafs torg 4) för att fynda 60-talslampor och prisvärda attiraljer från de senaste decennierna.

Dalarnas hemslöjd

Dalarnas hemslöjd.

Gott & Reco

Gott & Reco är ett gluten- och sockerfritt bageri och café.

4. Fika.

Om du befinner du dig på ovannämnda promenad är Café vi 3 (Slaggatan 17) ett perfekt stopp för en lugn och god fika. Här serveras kaffe och te från en liggande eka. I närheten av Stora torget erbjuder Gott & Reco rawkakor, smoothies och uppiggande juicer i ett mysigt krypin strax under gatunivå. En gata upp ligger Åsgatans Bröd (Åsgatan 14) som bakar allt från grunden, såväl bröd som tårtor och bakelser. De driver även Café Bagarstugan uppe vid Falu gruva. 

5. Kväll.

Se kvalitetsfilm på biografen Smultronstället (Teatergatan 3) eller haffa biljetter till en show på Kulturhuset Tio 14 i samma byggnad. När det gäller mat rekommenderas den prisvinnande, napolitanska pizzan på Restaurang Basta (Östra Hamngatan 16). Inled annars kvällen med en drink i vinkällaren på Banken Två Rum & Kök (Åsgatan 41) och sätt tänderna i en rådjurswallenbergare en trappa upp på Banken Bar & Brasserie. På Rådhuskällaren (Slaggatan 2) kan du få ölkokta ”ribs” och laxceviche omgiven av tända ljus i Faluns äldsta stenhus. Allt i ett får man på stadens nya nöjespalats Falun Bowling & Krog (Myntgatan 43 A). Med lite tur prickar du in datumen när Falu Jazzklubb på Gamla Elverket (Ölandsgatan 8) har öppet.

Restaurang Basta

På Restaurang Basta serveras traditionellt stenugnsbakad napolitansk pizza.

Carl Larsson-gården

Upplev konstnärshemmet Carl Larsson-gården. Foto: Per Myrehed

6. Utflykt: Carl Larsson-gården.

Ett par mil norr om Falun, i den vackra lilla byn Sundborn, ligger ett av Dalarnas mest välbesökta utflyktsmål: Carl Larsson-gården (Carl Larssons väg 12). Hit flyttade konstnärsparet Carl och Karin Larsson 1891 och blev så småningom kända över hela världen för sin moderna stil i målningar, arkitektur och inredning. Det gäller dock att hålla koll på dessa tider:
1 oktober–30 april en visning om dagen. Vardagar 11.00. Helgdagar 13.00.
1 maj–30 september 2017. Öppet dagligen, kl 10.00–17.00.

Fakta och intryck till denna guide samlades in under sommaren 2017. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se