Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Enköping

Foto: Lennart Jensen

Att göra i Enköping

Parker. Hamnmagasin. Och en riktigt mysig fransk bistro. Lilla Enköping i sydvästra Uppland har bara 22 500 invånare, men har förvånansvärt mycket att erbjuda. Strax utanför staden ligger även slottspärlan Grönsöö slott.

Tåg till Enköping

En tågresa till Enköping är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Enköpings kommun ligger i sydvästra Uppland och i centralorten bor omkring 22 500 invånare. Genom staden rinner Enköpingsån som har sitt utlopp i Mälaren. Från tågstationen är det bara att följa Drottninggatan, förbi Skolparken, in till centrum och ån. Det tar cirka tio minuter, men det går även bussar från stationen till centrum. Turistbyrån ligger på Rådhusgatan 3 i Rådhuset som även huserar Enköpings museum. För resor vidare med buss i och kring Enköping, besök ul.se.

Enköping

Enköpingsån. Foto: Thomas Henrikson

Bistro Bombance i Enköping

Bombance, fransk bistro med en liten bar.

2. Lunch.

Den mysiga franska bistron Bombance (Kungsgatan 27) är en dröm för frankofiler. Här serveras moules marinères, konfiterade anklår och andra franska rätter till tonerna av Edith Piaf. Även inredningen är klassisk med marmorbord och bistrostolar i böjträ. Hamnmagasinens restaurang ligger fint i ett av de gamla spannmålsmagasinen i hamnen (Hamngatan). Har öppet sommartid och för julbord i december. I övrigt har många fikaställen bra lunch, se nedan.

3. Göra.

Enköping är känt som parkernas stad. Hit åker trädgårdsentusiaster från när och fjärran för att njuta av blomsterprakt. Hämta en parkkarta på turistbyrån (Rådhusgatan 3) och strosa runt i oaser med namn som Blå trädgård, Klosterparken, Drömparken och Fridegårdsparken. Hornuddens trädgård ligger en halvtimmas bussresa (linje 876) utanför staden och lockar med gårdsbutik och ett prisbelönt ekologiskt kafé med utsikt över Mälaren. Här serveras lunch och fikabröd.

Hornudden i Enköping

Hornuddens Trädgård.

Café Tant Gredelin i Enköping

På Café tant Gredelin äter du gott i vacker miljö.

4. Fika.

Stadens mysigaste kafé är Café tant Gredelin (Sandgatan 29) som ligger i ett av stadens äldsta hus. Här gäller hembakat och kaffe på kanna. Bullarna är oemotståndliga. På menyn finns även våfflor, smörgåsar och enklare lunchrätter. Ett hälsosammare alternativ är Café Samt (Rådhusgatan 4), som lockar med vegetarisk lunchbuffé, raw food och glutenfritt. Fabian Flinks Brödbod (Torggatan 28) har stadens bästa surdegsbröd, egengjord glass och den lokala specialiteten Enköpingskaka. Och prisvärd lördagsbrunch.

5. Kväll.

Bombances lilla bar (Kungsgatan 27) är bästa alternativet för dig som vill avrunda dagen med franska viner eller dito öl. När Enköpingsborna går ut är det All In (Kungsgatan 21) eller Stattshörnan (Källgatan 11) som gäller. Här finns även brittiska pubar som Players Inn (Källgatan 15) och The Queen’s Arms (Torggatan 30).

Players Inn i Enköping

Enköpings första Gastropub Players Inn.

Kinesiska paviljongen på Grönsöö slott

Kinesiska paviljongen på Grönsöö slott.

6. Utflykt: Grönsöö slott.

Är du intresserad av gamla slott och herresäten, eller ännu mer trädgårdsprakt, tar du dig till Grönsöö (ja, det stavas så) slott, cirka 25 kilometer söder om Enköping. Slottet byggdes i början av 1600-talet och är mycket väl bevarat både exteriört och interiört. En av slottets höjdpunkter är den kinesiska paviljongen, byggd 1786. Mer info på gronsoo.se.

Fakta och intryck till denna guide samlades in under sommaren 2017. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se