Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

månadens recept från kupé

Här kan du hitta goda recept från tidningen Kupé

Foton: Helena Havlund

Stekt strömming med bönpuré

20 strömmingsfiléer
rågmjöl
salt 
och peppar
1 burk
 vita bönor, färdigkokta
salladslök
4 msk olivolja
1 msk citronsaft
gröna oliver
, hackade
citronklyfta

Gör så här:

  1. Salta och peppra strömmingen och vänd den i rågmjöl. Stek i generöst med smör i en het panna några minuter på varje sida.
  2. Dela salladslöken på längden och stek i olivolja i en halv minut.
  3. Mixa bönor med olivolja och citronsaft. Smaka av med salt.
  4. Lägg upp strömming och bönpuré och garnera med stekt lök, hackade oliver och en citronklyfta.

Fler recept från Kupé mars 2017

Stekt strömming med bönpuré
Tonfiskrillettes på surdegsbröd

Tonfiskrillettes på surdegsbröd

2 burkar tonfisk, helst i olivolja (MSC-märkt)
4 msk svarta oliver, finhackade
4 filéer sardeller
1 dl majonäs
1 vitlöksklyfta
1 nypa cayennepeppar, eller annan chili
salt och peppar
små salladsblad
4 kokta ägg

Gör så här:

  1. Mosa sardeller till en slät puré.
  2. Finhacka oliver. Blanda med tonfisk inklusive olja och majonnäs till en relativt slät konsistens.
  3. Smaka av med chili och salt.
  4. Rosta en brödskiva och toppa med rillettes.
  5. Garnera med kokt ägg och sallad.

Fler recept från Kupé januari-februari 2017

Brysselkål med rökt sidfläsk och valnötter

Brysselkål med rökt sidfläsk och valnötter

500 g brysselkål
100 g rökt sidfläsk
4 msk olivolja
3 msk sherryvinäger
1 msk valnötsolja
1 dl valnötter
salt och peppar

Gör så här:

  1. Putsa kålen och koka i saltatvatten i 12–15 minuter.
  2. Stek fläsket med olivolja.
  3. Spara fettet från stekningen och blanda med vinäger och valnötsolja.
  4. Häll blandningen över brysselkålen och vänd sedan ner fläsket och valnötterna.
  5. Smaka av med salt och peppar.

Fler recept från Kupé december 2016

Aligot - Fransk potatis- och ostpuré med champinjoner

Aligot - fransk potatis- och ostpuré med champinjoner

600 g mjölig potatis
200 g riven ost, t ex comté,gruyère, lagrad grevé
1 dl crème fraiche
50 g smör
1 dl mjölk
salt och vitpeppar
4 små vita champinjoner
1 gurka
2 msk ättika (12 procent)
2 msk vatten
blandad sallad
4 goda korvar

VINÄGRETT
2 msk vitvinsvinäger
4 msk olivolja
salt och peppar

Gör så här:

  1. Skala potatisen och skär i 1,5-centimeters skivor. Koka i lättsaltat vatten tills de är genomkokta. Häll av och låt potatisen ånga av tills den vitnar.
  2. Pressa potatisen och vänd ner smör, crème fraiche och mjölk efter behov.
  3. Ställ kastrullen på låg värme och arbeta in osten tills den har smält. Salta och peppra.
  4. Skär skivor av gurka och lägg i salt, ättika och vatten.
  5. Servera med korv och finstrimlad champinjon.

Fler recept från Kupé november 2016

Gratinerad savoykål med svamp och serranoskinka

Gratinerad savoykål med svamp och serranoskinka

1 savoykålhuvud
10 champinjoner/blandsvamp
1 paket serranoskinka (100 g)
2 dl riven ost, t ex gruyère
3 dl kalvbuljong
4 kvistar timjan
2 lagerblad
salt och peppar

Gör så här:

  1. Ta bort de hårda yttre bladen på kålen. Skär två djupa snitt, ett kryss, i stjälksidan på kålen.
  2. Koka i saltat vatten i 7–10 minuter.
  3. Skär grova klyftor av den förkokta kålen och lägg i en ugnsfast form.
  4. Häll på buljong och toppa med riven ost.
  5. Ställ i ugnen på 180 grader i 25–30 minuter, tills kålen är genomkokt och mjuk.
  6. Toppa med stekta champinjoner, eventuellt lite skogssvamp och knaperstekt serranoskinka innan servering.

Fler recept från Kupé oktober 2016

Krabbkakor med senaps- och krassemajonnäs från tidningen Kupé

Krabbkakor med senaps- och krassemajonnäs

400 g plockat krabbkött, färskt eller fryst
½ tsk worcestershiresås
10 salta kex, krossade
½ dl majonnäs (färdiggjord)
1 ägg
1 msk dijonsenap
2 tsk citronsaft
2 salladslökar, hackade
en nypa muskotnöt
½ chili, finhackad
salt och svartpeppar
2 dl panko (japanskt ströbröd)

Senaps- och krassemajonäs
2 dl majonnäs (färdiggjord)
½ dl lätt crème fraiche
2 tsk Colemans senapspulver
3 msk krasseblad
salt och peppar

Gör så här:

  1. Blanda krabbköttet med fint smulade salta kex och worcestershiresås.
  2. Vispa ihop majonnäs, ägg, senap och citronsaft med finhackad chili och salladslök.
  3. Blanda ner majonnäsröran i krabbmixen. Smaka av med salt och peppar.
  4. Ställ i kylen i en halvtimme. Forma runda puckar och vänd dem i panko. Stek i ungefär fyra minuter på varje sida i olivolja.
  5. Blanda ner crème fraiche, senapspulver och krasseblad i majonnäsen. Smaka av med salt och peppar.
  6. Servera krabbkakorna med majonnäsen och gröna blad.

Fler recept från Kupé september 2016

Aioli garni med rökta räkor

Aioli garni med rökta räkor

500 g rökta eller kokta räkor
1 huvud romanesco
12 potatisar, helst fast sort
12 primörmorötter
200 g haricots verts
1 knippe sommarlök
4 spetspaprikor, rostade
1 stjälkselleri
1 knippe rädisor
1 gurka

Aioli
5 vitlöksklyftor
2 äggulor
4 dl olivolja
salt
½ citron, saft

Gör så här:

  1. Koka potatis, morötter, haricotsverts, lök och romanesco eller blomkål. Grönsakerna får gärna behålla lite spänst. Rosta paprikan i ugnen tills skalet har svartnat. Dra bort skal och strimla paprikan.
  2. Skär gurka och selleri i hanterbara bitar och dela eventuellt rädisorna. 
  3. Mosa vitlöken i mortel med lite havssalt eller pressa den. Lägg vitlöken i skål med äggulor. Vispa eller använd stavmixer för att försiktigt vispa ner oljan i en tunn stråle. Smaka av med citronsaft och salt.
  4. Lägg upp räkorna på en tallrik och fördela kokta och råa grönsaker. Servera med en skål aioli och ett gott bröd.

Dryck: Ett lättare matrosé med spänstig syra och generös bärig frukt är Domaine de Collavery (2859, 84 kr) från Provence.

Fler recept från Kupé juli/augusti 2016

Är du sugen på att resa?

Vill du veta mer om maten ombord?