Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

tidningen kupé

Här hittar du det senaste numret av Tidningen Kupé, vår ombordtidning.

Du hittar även tidigare nummer av Tidningen Kupé, kändisarnas bästa tågminnen och Fråga lokföraren. Trevlig läsning!

Fråga lokföraren Daniel Bergman

Fråga lokföraren i Kupé

Daniel Bergman är "Fråga lokföraren" i Kupé. I varje nummer knåpar lokföraren från Karlstad ihop svar på era klurigaste frågor om järnvägens värld.

Förbundskapten Janne Andersson i Kupé nr 3 2018

Vårens nya Kupé ute nu

Nedräkningen till fotbolls-VM har börjat. Förbundskapten Janne Andersson avslöjar hemligheten bakom sitt ledarskap, vikten av arbetsglädje och vad som krävs för succé i sommar. Vi frossar i delikatesser bland Jämtlands hyllade gårdsbutiker, möter prisade krigsreportern Magda Gad som söker helvetet på jorden. Plus Kupé Student – en maffig studiebilaga.

Kupé Junior nr 1 2018

Kupé Junior, vinter 2018

Unga mästerliga pastakockar, 20 tips för kärleksbombning på nätet och julkalenderstjärnan Vincent Wettergren. Missa inte Kupé Juniors nya vinternummer, kryddat med massor av quiz och fantastiska tågfakta!

Läs hela Kupé Junior (pdf)

First Aid Kit i Kupé nr 1-2 2018

Kupé januari-februari 2018

Vinterns nya Kupé är ute nu. Systrarna Johanna och Klara Söderberg i First Aid Kit berättar hur framgångarna brände ut dem – och hur de hittade tillbaka till musiken. Vi listar sju grymma träningshelger, från Österlen till Helagsfjället, och avslöjar den positiva jobbtrenden för 55-plussare. Och missa inte den underbara kärlekssagan om Växjöparet som fann varandra i tyst kupé – tack vare en handskriven lapp. 

Carola i Kupé nr 12 2017

Kupé december 2017

Kupé bjuder på ett juligt decembernummer. Läs om Carola som bullar upp julmat till A-lagarna på parkbänken, tomtens renar som riskerar att bli arbetslösa när drönarna tar över julklappsleveranserna och spektakulära upplevelser i ett vintrigt Lappland.

Carolas bästa tågminne: 

Bara trekvart innan tåget gick ringde jag min väninna Lotta och frågade om vi skulle åka på singelvecka i Åre. Det måste ha varit för ungefär 15 år sedan. Jag minns den där mysiga, lustfyllda, nästan romantiska känslan av att ligga där i en sovkupé med främmande människor som sakta färdas norrut, mot snön och skidbackarna som jag älskar. Det blev flera nya bekantskaper på den där tågresan. Jag har ofta lägre trösklar gentemot främlingar än de har mot mig.

Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia  i Kupé nr 11 2017

Kupé november 2017

Prinsparet Carl Philip och Sofia berättar i en unik intervju om föräldraskap och kampen för att stötta barn med dyslexi. Kolla in vår bucketlist över vinterfjällens häftigaste upplevelser. Vi utreder om det går att äta sig lycklig och möter tågtokige resenären Jochen som åkte alla tåg i Sverige – på en månad.

Prinsessan Sofias tågminne: 

Ett speciellt minne är från när jag bodde i New York och inte var hemma alla jular, det var farligt dyrt att resa just då. Men en gång bestämde jag mig för att åka hem och överraska min familj på julafton. Jag minns hur jag tog tåget från Arlanda till Dalarna och såg det vackra svenska landskapet, hur det blev mer och mer snö och mörkt. Jag var så tacksam att få vara hemma i detta fantastiska land, på väg till min familj. Och jag glömmer aldrig pappas min när jag ringde på dörren hemma.

Rolf Lassgård i Kupé nr 9 2017

Kupé oktober 2017

Skådespelaren Rolf Lassgård avslöjar sina likheter med succérollen i En man som heter Ove och varför han uppskattar jantelagen. Vi kikar bakom kulisserna på nya X 2000 i Västerås och avslöjar varför hjärnan blir kreativ när du har långtråkigt.

Rolf Lassgårds tågminne: 

Jag längtar tillbaka till den kära gamla Lapplandspilen. Som på alla tåg sa de i högtalarna att restaurangen öppnar om 15 minuter, men här med tillägget 'och i morgon bitti klockan 07.00'. Det där var som en signal till alla passagerare: slappna av, nu ska vi vara tillsammans i 13 timmar. Och direkt blev det fin stämning ombord, folk sökte kontakt med varandra. Det var nästan tråkigt att stiga av i Gävle.

Carolina Neurath i Kupé nr 9 2017

Kupé september 2017

Stjärnreportern Carolina Neurath i SVT:s nya morgonsatsning berättar om sin extrema tävlingsinstinkt, som nyhetsjägare och på hästryggen. Vi tipsar om höstliga weekendresor och hur du blir hjärnsmart på jobbet. Dessutom guidar Eurovisiongeneralen Christer Björkman till sin älskade hemstad Borås.

Carolina Neuraths bästa tågminne: 

Jag råkade läsa ute mig själv ur lägenheten nyligen, och min man var bortrest över natten. Så jag fick åka tåg till mina föräldrar i Järna ihop med min treåring för att hämta en extranyckel. Jag var helt knäckt innan, men förvånades över hur smidigt allt gick. Min dotter tyckte att det var jätteroligt och tack vare henne pratade vi med i princip alla andra resenärer. Och kunde prata mer med varandra också – utan något krav på att lyssna på Samir och Victor på högsta volym.

Alexej Manvelov i Kupé nr 7/8 2017

Kupé juli/augusti 2017

Missa inte Kupés nya sommarnummer! Svenskarnas nya älsklingsskurk Alexej Manvelov berättar om sin krokiga väg till tv-succén som sorgsen maffiaboss. I Kupés stora sommarnummer kartlägger vi också loppismekkat i Hälsingland, ger bästa tipsen för en somrig veranda och till Blekinges turistpärlor – och varför du bör ligga i hängmattan på semestern och göra ingenting.

Alexej Manvelovs bästa tågminne:

En flykting i min vagn hade fel biljett och kunde inte betala för en ny. En tjej i sätet bakom erbjöd sig att betala åt honom, men det visade sig att hon inte hade tillräckligt på sitt konto och fick ringa sin pappa som förde över pengar. Till slut gick det igenom och mannen kunde åka vidare. Då reste sig en annan man som hade hört allt och sa att det där var så fint av henne att han gav henne pengar för utlägget. Det där är typiskt tåg på något vis. I det slutna rum som en tågkupé är får vi möjlighet att visa att vi är medmänniskor. Vi sitter alla i samma tåg!

Sanna Nielsen i Kupé nr 6 2017

Kupé juni 2017

Kupés nya juninummer bjuder på massor av sommarkänsla. Folkkära Sanna Nielsen intar snart Allsång på Skansen-scenen och berättar om succéer, mobbning och kärleksbombning. Veganglass eller freak shake med godis och kakor – vi kartlägger sommarens hetaste glasstrender. Läs också om sommarcykling i det ekovänliga Köpenhamn och bästa tipsen för en modern och vildvuxen trädgård. 

Sanna Nielsens bästa tågminne

Det har faktiskt inte hänt än! När jag skulle representera Sverige i Eurovision i Köpenhamn hade vi ett möte för att spåna idéer kring vad vi kunde hitta på kring tävlingen. Jag tyckte att vi skulle ta X 2000 från Stockholm till Köpenhamn – det är ju en fantastisk resa – och att jag och min pojkvän skulle gå genom vagnarna och sjunga för alla resenärer. Det kunde ju bli en resa för livet! Tyvärr blev det inte av, men jag vill fortfarande förverkliga den. Det är mitt tågminne-to-be.

Kupé Junior nr 2 2017

Kupé Junior, sommar 2017

Musicallystjärnan Amanda Edmundsson lär dig bästa tricksen för att tycka om och tro på dig själv. Läs om killarna som älskar stallet och lär dig allt om hur farligt godis egentligen är. Missa inte Kupé Juniors sommarnummer. Trevlig läsning!

Läs hela Kupé Juniors sommarnummer (pdf)

Björn och Navid i Kupé nr 5 2017

Kupé maj 2017

Är du trött på tvärsäkra åsikter? Läs då om Björn Natthiko Lindeblad och Navid Nodiris som gör en annorlunda radiopodd, som redan har mer än 10 000 lyssnare. De är männen som vrider och vänder på existentiella frågor: från tvåsamhetens dilemma och ondska till intuition och ångest – och hyllas för att de vågar vara sårbara och prestigelösa.

Kupés majnummer guidar också till sju steg för bli lycklig i och listar de bästa vandringarna för nybörjare. Vi äter Texasgrillat hos restaurangsuccén Holy Smoke i Skåne och tar tempen på Skypemiljardären Niclas Zennström som vill rädda Östersjön. Och missa inte vår hyllning till Hans Roslings livsverk.

På SJ-sidorna möter du Christopher Vashten Svensson – SJs mest språkkunnige tågvärd som kan konversera med tågresenärer på tio språk.

Renata Chlumska, Kupé april 2017

Kupé april 2017

Kupé har fått ”nya kläder” – ny modern design och ännu mer spännande innehåll. Läs om äventyraren Renata Chlumska som inte nöjer sig med att bestiga världens högsta berg utan bokat biljett ut i rymden. Läs också om robotarna som är smartare än människor, hotellen och vandrarhemmen med Sveriges bästa utsikt och varför 82 år är åldern då vi är lyckligast i livet.

Renata Chlumskas bästa tågminne:
När vi skulle till Tjeckoslovakien om somrarna tog vi alltid tåget från Malmö. Det var lite läskigt i Östtyskland med taggtråd och beväpnad militär, men sedan blev det bara härligare med tiden man har på tåg att fundera, umgås, läsa. Och så matsäcken! Vi hade mackor med panerade schnitzlar och saltgurka som mamma hade gjort.

Micke Leijnegard, Kupé mars 2017

Kupé mars 2017

Programledaren Micke Leijnegard är högaktuell när han leder tv-succen Mästarnas mästare för nionde gången. I Kupés marsnummer berättar han om sin uppväxt i den frikyrkliga Maranata-rörelsen och övertygelsen om att det går att vara programledare i tv utan att vara en skitstövel. 

På SJ-sidorna får du veta allt du behöver veta om att tågluffa i Europa i sommar – och hur kul det är att göra det med barn.

Micke Leijnegards bästa tågminne:
I lumpen fick man en fri tågresa varje månad. Jag var stationerad i Ludvika och beställde när jag muckade en resa till Riksgränsen, men jag använde den aldrig för jag hade precis träffat en tjej, det kan jag ångra. Jag gillar verkligen långa tåg som går långt. Synd bara att det inte längre finns restaurangvagnar med de där vita dukarna, det kan jag sakna.

Kupé januari-februari 2017

Vinterns stora Kupé är ute nu! Läs intervjun med infrastrukturministern Anna Johansson – om punktlighet, höghastighetsbanor och varför man borde kunna gå till frisören på tåget! I dubbelnumret får du även en stor special om framtidens arbetsmarknad, en guide till Karlstad och ett iskallt reportage om att semestra i 30 minusgrader. Du möter dessutom tågvärdarna i Mello-aktuella Dismissed.

Anna Johanssons bästa tågminne:
Det är nog en skolresa med Anten–Gräfsnäs museijärnväg. Jag kommer särskilt ihåg de små söta bruna pappersbiljetterna. Men det starkaste närliggande tågminnet är de tuffa vintrarna runt 2010. Jag var med i en kriskommission efter valförlusten då vi behövde förnya partiet, och det blev mycket pendlande mellan Göteborg och Stockholm. Jag fick då uppleva lite mer av tåget än vad jag hade önskat. Kriskänslan blev inte direkt mindre i snöyran, om man säger så.

Kupé Junior nr 1 2017

Kupé Junior, vinter 2017

Möt Kupés lite yngre kusin – Kupé Junior. I vår nya tidning träffar du Norges mysigaste tvillingar Marcus & Martinus, de tuffa tjejerna i roller derby-laget Candy Snatchers och Fråga lokförare-Daniel, som berättar varför det är så roligt att köra tåg. Kupé Junior undrar också: Vad händer när man blir kär? Och hur mycket skärmtid är egentligen lagom? Allt detta, plus vårt djurquiz och annat klurigt, gör tågresan barnsligt kul. Trevlig läsning!

Läs hela Kupé Junior (pdf)

Kupé med Jason Diakité, Timbuktu, december 2016

Kupé december 2016

Jason Diakité är mest känd under sitt artistnamn Timbuktu. Men i vinter uppmärksammas han för något annat än sin musik. Jason berättar om sin nya bok, där han har samlat berättelser om sin familj och släkt. Kupé tar dig också med till en stämningsfull julweekend i Göteborg och till häftiga åk på hög fallhöjd i Narvik. Kvartersrapporten guidar i detta nummer till Klarakvarteren. Det tidigare lite tråkiga området kring Stockholm Central bjuder idag på mysiga restauranger och unik shopping. Vet du vad uttryck som sho, tock och gitta betyder? Då kanske du lyckas i vårt tonårsslangsquiz. Annars är quizet den perfekta lathunden till alla nya uttryck.

Jason Diakités bästa tågminne:
När vi skulle åka på klassresa till Prag våren 1994 i gymnasiet och vi hade fest i ena av kupéerna,
åtta personer på ett extremt litet utrymme. Jättekul.

Kupé med Clara Henry november 2016

Kupé november 2016

Clara Henry är en av Sveriges största Youtube-stjärnor och en av Melodifestivalens programledare nästa år. Läs mer om Clara i nya numret av Kupé. Dessutom: Guide till Oslos mest nytänkande barer och de härliga kvarteren runt Vasaparken i Stockholm. Kupé bjuder även på positiva berättelser från den svenska skolan och en stor skidspecial. 

Clara Henrys bästa tågminne:
När jag och familjen var i Singapore och skulle ta tåget till flygplatsen. Pendeltåget kom till perrongen när vi var överst i rulltrappan, på väg ner. Vi började småspringa och jag och min syster hann på, medan min mamma ställde sig mellan dörrarna för att hindra dem från att stängas
innan pappa och lillebror kom. Bara det att dörrarna inte var sådana som mamma var van vid, utan hon klämdes mellan dem och började skrika. Vagnen var helt tyst, full av människor som bara stirrade. Vi drog i henne från vår sida och pappa puttade på från andra hållet. Till slut kom hon loss. Jag och min syster grät av skratt.

Kupé med Liv Strömquist oktober 2016

Kupé oktober 2016

Träffa serietecknaren, programledaren och manusförfattaren Liv Strömquist i oktobernumret av Kupé. Här får du också lära dig mer om samisk turism, hänga med till trendiga Torggatan i Oslo och överraskas av resmålet Södertälje. Missa inte heller den stora guiden till Stockholms kulturhöst eller Kupés läskiga Halloweenquiz!  

Liv Strömquist bästa tågminne:
Det var när jag hade slutat nian och åkte till Hultsfredsfestivalen för första gången. Vi tog tåget, jag och 4–5 kompisar och på den tiden fick man röka i utrymmet mellan vagnarna. Även om jag tycker att det är dåligt att röka cigaretter och inte röker i dag, så minns jag det som en stark frihetskänsla, en otrolig eufori – jag tänkte "det är nu det börjar", livet alltså.

Kupé september 2016

Kupé september 2016

Jens Lapidus berättar om vad som driver honom som brottmålsadvokat och författare och hur han håller sitt hjärta mjukt i en hård värld. Kupé tar dig också med till gröna Växjö, på vandring i Skåne och till vackra sörmländska slott. Slutligen, missa inte den nye Fråga lokföraren. Han gillar hösten, kluriga formuleringar och SJ 3000. 

Jens Lapidus bästa tågminne:
Jag och en kamrat skulle åka tåg från Budapest till Berlin. Det här var 1991 och vi var ensamma i kupén. Vi satt och spelade schack när tåget av någon anledning stannade mittemellan två stationer. Plötsligt började min kamrats säte att röra på sig. Vi blev minst sagt förvånade när till slut hela sätet lyftes bort inifrån och en liten man klättrade upp. Det visade sig att han hade legat gömd i sätet i mer än ett dygn. Han var av romskt ursprung och på väg till Berlin. När tåget stannat trodde han att vi hade anlänt till en station. Det var svårt med kommunikationen, men min polare snackade tyska och det gjorde mannen också – om än knackigt. Vi drog för gardinerna till kupén, delade på vår mat och sedan spelade vi schack tillsammans resten av resan. När vi kom till Berlin gav vi honom lite pengar och sedan försvann han i folkhavet.

Kupé juli-augusti 2016

Kupé juli/augusti 2016

Lär känna Sveriges OS-hopp, simstjärnan Sarah Sjöström, som i Kupé berättar om motivation och avslappnade idrottsföräldrar. I det stora sommarnumret kan du även lära dig allt om hybriddeckarna – böckerna som kombinerar det bästa från två världar. Kupé har också de bästa tipsen till de hetaste kvarteren i sommar-Stockholm och bjuder på en fullmatad guide till underbara Uppsala. Till slut, följ med till Danmarks riviera – Nordsjälland – som bjuder på långa sandstränder, mysiga fiskebyar och snirklande cykelvänliga vägar.

Sarah Sjöströms bästa tågminne:
Min sambo Johan bodde i Lyon i ett år och kollade på mig när jag var på en tävling i Paris. När jag skulle åka hem såg jag på flygplatsen att mitt flyg från Paris till Stockholm var inställt. Vi hade egentligen sagt hej då till varandra och skulle inte ses på några veckor. Men jag skyndade mig till tågstationen och hann med samma tåg som Johan till Lyon med knappt två minuter till godo, och fick några extra dagar i Frankrike med honom.

Kupé juni 2016

Kupé juni 2016

Läs om den folklige operasångaren Loa Falkman, som visar upp nya sidor i den stora intervjun. Inspireras av reportaget från Östersund och allt som erbjuds i de jämtländska trakterna. Reflektera över om tidig elitsatsning är det bästa sättet att få fram den nye Zlatan. Fördjupa dig i framtidens energiförsörjning, där hänsyn tas till klimatfrågan. Och se hur fint det blir i nya X 2000. På köpet: Sommarbilagan, fullmatad med restips från hela Sverige!

Loa Falkmans bästa tågminne:
Jag var tio, tolv år och vi åkte sovvagn upp till en hyrd stuga i Storlien. Jag minns hur jag vaknade på morgonen, hörde att dunkarna mot rälsen hade blivit dovare och visste att det berodde på snön. Strax intill oss hade de kungliga sin stuga och jag blev störtförälskad i prinsessan Margareta, som bar en vit päls av kaninskinn eller något sådant. Hon måste varit minst tio år äldre. Jag avslöjade min kärlek för henne först häromåret och hon blev oerhört generad.

Kupé maj 2016

Kupé maj 2016

Lögner och döden – underhållaren och programledaren Anna Mannheimer väjer inte för svåra ämnen. I tv syns hon i ”Tror du jag ljuger” och i höst i showen ”Döden – andra sidan é ni klara”. Läs mer om Anna i majnumret av Kupé. Här får du också en fullmatad cityguide om Västerås och de bästa tipsen för en mysig cykelsemester i Småland. Missa inte heller reportaget om modern tro.

Anna Mannheimers bästa tågminne:
Lätt! En gång när alla i vagnen var påfallande sura, sa lokföraren plötsligt i högtalaren ”Nu passerar vi snart ett träd på höger sida. Titta på det och gissa vad det är för sort.” Alla tittade upp och ut och började prata med varandra. Det blev en jättetrevlig resa. Smart! Trädet var en lind förresten.

Kupé april 2016

Kupé april 2016

Turnéaktuella Markus Krunegård berättar om sina ambivalenta känslor inför att stå på scen. Etikettdrottningen Magdalena Ribbing bjuder på sina bästa tips. Och allt fler odlingsintresserade hoppar på trenden med andelsjordbruk. Det fullmatade aprilnumret av Kupé innehåller dessutom guider till Halmstad och Köpenhamn.

Markus Krunegårds bästa tågminne:
Som 15-åring skulle jag på bandyläger i Västerås och åkte nattåg från Tornedalen och kände mig bortkommen och rädd. En 22-årig läkarstudent tog hand om mig och hjälpte mig. Både han och jag band egna fiskeflugor och han bjöd på en klunk öl, det var första gången jag drack öl. Jag minns att jag kände det så vemodigt när jag klev av på perrongen att vi aldrig skulle ses mer.

Kupé mars 2016

Kupé mars 2016

Tidningen bjuder på en stadsguide om Jönköping, ett reportage om den veganska trenden i krogvärlden och långläsning om fiske. Dessutom: en stor studiebilaga om vägen till drömyrket.

Nour El Refais bästa tågminne:
Jag, Kodjo Akolor, Soran Ismail och David Druid skulle till P3 Guld-galan i Göteborg, så vi satte oss i bistron och tog en öl och hade det bra. Så kom konduktören för att kolla biljetter, men jag hade lämnat kvar min biljett på min plats och sa det till henne – och att hon redan hade kollat den. ’Jo, men det minns jag, för dig känner jag igen, jag gillar dig’, sa konduktören. Vid bordet bredvid satt Glenn Hysén, och han hade gjort precis som jag, men med honom var det bara: ’Gå och hämta den.’ Vi försökte förklara att hon borde känna igen även honom och minnas att hon redan hade sett hans biljett, men det hjälpte inte. När han kom tillbaka var han ändå glad att vi försökte, och bjöd oss på öl. Dessutom var vi nästan framme och bistron bjöd på kanelbullar som de annars hade kastat. Det var en mysig tågresa!

Kupé januari - februari 2016

Kupé januari/februari 2016

I årets första nummer av Kupé får du en snabbguide om Hisingen, tips i Åre från dem som jobbar där och vilka sorters kontorslösningar som ger minst bråk på jobbet.

Martin Emtenäs bästa tågminne:
Min morfar jobbade vid järnvägen och när jag var liten åkte jag rätt mycket tåg med honom och mormor, framförallt mellan Sundsvall och Nyköping. Vi fördrev tiden med att spela kort och fika. Det var magiskt. Mormor vävde trasmattor av morfars gamla arbetskläder. Jag har en sådan matta hemma i köket
.

Kupé december 2015

Kupé december 2015

Årets sista nummer av Kupé, ett extra tjockt julnummer där du får lära känna Clara "Underbara Clara" Lidström, guidas runt i Sundsvall, få de bästa julshoppingstipsen - och hänga med SJs yngsta medarbetare någonsin under en dag.

Clara Lidströms bästa tågminne:
När jag som 20-åring åkte tåg mellan New Delhi och Goa i Indien. Det hade inga dörrar, var fullt av folk och man fick utsätta sina behov genom ett hål rakt ner på rälsen...