Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Shopping och restauranger i Oslo

Torggata har blivit en av Oslos hippaste gator

Denna artikel är från tidningen Kupé oktober 2016

Torggata sedd från Stortorvet. Gatan fick namnet Torvegaden på 1850-talet och blev ett av Oslos finaste shoppingstråk. Foto: Yadid Levy

Hot spot

Strax norr om centralstationen ligger en av Oslos mest omtalade gator, det forna finshoppingstråket Torggata. Efter en rejäl förslumning med drogproblem har den på de senaste åren städats upp och bytt ansikte ...

Centrala Oslo, strax utanför Jernbanestationen, är ingen skönhetsupplevelse. Opersonliga kontorsbyggnader, billiga butiker, fastfoodrestauranger och en rätt öppen narkotikahandel. Men går man bara några hundra meter norrut fram till Stortorvet, sedan till höger in på själva Torggata, så förändras känslan direkt.

Här dyker både skäggiga hipstrar och välklädda kontorsarbetare upp. Och ju längre in på gatan man kommer, desto trendigare blir butikerna. På gatan och på tvärgatorna ligger omtalade restauranger och barer som peruanska Piscoteket, Arakataka som har fått en renässans, fastfoodstället Meatballs (bättre än det låter), lilla klorofylliga baren Torggata Botaniske… bara för att nämna några.

Det är svårt att förstå att Torggata bara för några år sedan var en av Oslos mest nedgångna och kriminaliserade gator. Den ”ägdes” av knarklangare, prostituerade och i bostadshusen bodde fattiga invandrare, främst från Iran, Somalia och Pakistan. I de norska dagstidningarnas helgbilagor är man förbluffad över förvandlingen: ”Torggata er blitt en av Oslos hippeste gator”, skrev till exempel Aftenposten i ett storögt reportage.

Storögt? Ja, Torggatas förvandling är kanske inte så imponerande för svenska storstadsbor som är vana vid att nedgångna kvarter gentrifieras, men för Osloborna är det som om Plattan i Stockholm skulle ha förvandlats till en grönskande park med veganserveringar.

En av dem som har sett denna askungeliknande förvandling är Henrik Henriksen, som äger och driver Taco República på Torggata 30.

Han berättar att uppryckningen skedde för ett tiotal år sedan med ny belysning och gatubeläggning, och att trycket på lägenhetsmarknaden från den närliggande hippa stadsdelen Grünerløkka gjorde att flera fastighetsägare började renovera sina hus och några modernare krogar och butiker började dyka upp.

En av de första var just Taco República. Henrik skrattar när han tänker på de första månaderna:

– Vi var ju först ut i den mexikanska vågen, så vi fick mycket uppmärksamhet i tidningarna och ansågs som den nya, coola restaurangen. Plötsligt kom folk från fina Vestkanten för att äta hos oss, och utanför på gatan stod fortfarande knarklangare och gjorde ”deals” …

Men varför är Osloborna och dagstidningarna så upprymda över just Torggata? Samma gentrifiering skedde just med arbetarstadsdelen Grünerløkka?

– Det handlar om gatans historia, förklarar Henrik. Hela gatan från Stortorvet, över Youngstorget ned till Ankebrua från förra sekelskiftet fram till 1950-talet var ett av Oslos finaste shoppingstråk.

– Det var här man gick för att strosa på lördagarna och shoppa. Här möttes det finare Vestkantsfolket för att visa upp sig. Men hela området blev slummigt på 60-och 70-talen. Husen förföll, lägenheterna hyrdes ut till invandrare. Och med förfallet kom självklart kriminalitet och droghandel.

– Ja, det var en rejäl förslumning! Men det fanns billiga och bra kebabställen, så efter partynätter var det många ungdomar som käkade nattmat här.

Tåg till Oslo

Du kan resa till Oslo i 2 klass med SJ Snabbtåg från 195 kronor, 1 klass med SJ Snabbtåg från 295 kronor. Vi har tre dagliga avgångar och resan tar strax under fem timmar.

Ingrid Aspen på cykelkaféet Peloton i Oslo

Ingrid Aspen på cykelkaféet Peloton.

Arakataka är en av Oslos hetaste finkrogar. Köket drivs av mästerkocken Ronny Kolvik.

Att promenera i Oslo är roligt. Det är en tajt stad som har vuxit fram helt utan striktare stadsplanering. Här blandas arkitektoniska stilar friskt och en enkel stadspromenad kan nästan bli en munter upptäcksfärd. Det gäller även när man vill se och uppleva förvandlingen av kvarteren runt Torggata.

Mittpunkten på gatan utgörs av Youngstorget, den norska socialdemokratins högborg. Här finns LO-byggnaden och Folkteatern, en majestätisk art decobyggnad från 1934, som är värd ett besök i sig för sina fina lokaler och inredning.

Gå sedan gärna vilse upp på smågatorna norr om Torggata. Här blandas bakgårdar, fallfärdiga hus, graffitiväggar med nyproducerade bostadshus. Här ligger små närbutiker som drivs av invandrare, en av Oslos bästa budgetrestauranger, vietnamesiska Lilla Saigon.

Till sist kommer ni till Damstredet med låga, men välbehållna fattigmanshus från 1800-talet. Varje hus är en liten pärla i sig med små trädgårdar och i ett av husen ligger den lite galna gourmetkrogen Bonlio.

Tillbaka på Torggata igen, rekommenderas ett besök på Café Sara, en mysig blandning av engelsk pub och ett brunt kafé (ungefär ”sylta” på Oslomål). Hit kommer alla för att bara få vara sig själva. Studenter, kontorsarbetare och det mer trendmedvetna folket.

– Vi behövs nog. Det får ju inte bli för hippt och trendigt på Torggata, säger June Sörensen som har arbetat här i femton år.

Text från Kupé: Anders Falkirk

Fasader på Torggata

Husfasader

Boende-, shopping- och restaurangtips i Oslo!

Boende Oslo

Det finns självfallet flera bra hotell i centrala Oslo. Till de mer kända hör designerhotellet Grims Grenka, klassiska Bondeheimen, och PS: hotell och Scandic Vulkan, båda i det omtalade Vulkanområdet, en kort promenad utmed Akerselva från Torggata. Ett budgetalternativ är det enkla studenthotellet Anker Hostel, där man kan få eget rum för 640 NOK och en sängplats i ett flerbäddsrum för 250 NOK.

Shopping Oslo

Shoppingen är bättre i närliggande Grünerløkka, men på och runt Torggata finns en rad udda butiker. Till exempel Vintage Guitar, Vintage & Vinyl som är specialiserad på musik och skivspelare från 70-talet, och Revir, som är en bohemisk outdoorbutik och galleri. Norsk design hittar du på Doga, Norskdesign- og arkitektursenter.

Outdoorbutiken Revir och Adrian Payan på Vintage & Vinyl

Outdoorbutiken Revir och Adrian Payan på Vintage & Vinyl.

Restauranger Oslo

Lilla Saigon

Av kvarterets alla vietnamesiska restauranger är Lilla Saigon den bästa, och allt Kupé provade på smakade gott. Tipset är dock de välfyllda franska baguetterna med kött, citrongräs och chili – för endast 60 NOK!
Bernt Ankers gate 7

Arakataka

En av Oslos hetaste krogar sedan den norska mästerkocken Ronny Kolvik tog över köket. Maten, känslan, kan enklast beskrivas som en norsk variant av Noma.
Mariboesgate 7

Mat på Arakataka i Oslo

Noma? Nä, Arakataka!

Fiskeriet

Butik och skön restaurang utan krusiduller i ett. Parad rätten är en rejäl fish’n’chips gjord på nyfångad torsk. Takeaway-varianten kostar 99 NOK.
Youngstorget

Piscoteket

För trendiga peruanska fiskrätter gäller hyllade Piscoteket. Maten står Mariano Cerna från Lima för. Prova den kinesiska cevichen, chifa ceviche!
Badstugata 1

Bonlio

Egensinnig spansk gourmetkrog som ligger i en liten träkåk från 1814, och drivs av Cato Pedersen vars kockteam bjuder på lite personlig show emellanåt.
Fredensborgveien 42

Taco República

Trevligt och folkligt. En av ägarna, Henrik Henriksen, har bott i Mexico och tagit med sig smaker från olika delar av landet.
Torggata 30

Café Sara

Gemytlig och populär pub som har köket öppet till 02. Stället stänger sedan 03. Med andra ord ett ställe att avsluta kvällen på.
Hausmanns gate 29