Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Barer i Oslo

Norska drinkar

Denna artikel är från tidningen Kupé november 2016

Halvor Skiftun Digernes på Fuglen fixar en sexual healing med akvavit, söt vermouth, Fernet Branca och apelsinzest.

Oslos barscen sjuder av liv

Under de senaste åren har en handfull spännande barer öppnat. Förutom snygg inredning så förenas de också av ett ekologiskt tänk och norska smaker.

Text: Anders Falkirk och Henrik Henriksen, Foto: Yadid Levy

Tåg till Oslo

Du kan resa till Oslo i 2 klass med SJ Snabbtåg från 195 kronor, 1 klass med SJ Snabbtåg från 295 kronor. Vi har tre dagliga avgångar och resan tar strax under fem timmar.

Torggata Botaniske i Oslo

Torggata Botaniske har inte bara en bartender utan även en egen trädgårdsmästare. Många av örterna som används i drinkarna odlas i lokalen genom så kallad hydroponi, att man använder näringslösningar i stället för jord.

Torggata Botaniske

Torggata Botaniske är symbolen. Både förTorggatas förvandling från slumgata med droghandel till en hipp nöjesgata, och för Oslos nya ekologiska barer. Bakom stället står Stian Vaagland som tidigare har arbetat på legendariska barer som Bar Boca och Parkteatret, och det ekologiska tänket syns redan vid första steget in i lokalen. Det är lummigt och grönt. Väggar och tak är klädda med klätterväxter som odlas med avancerad hydroponi, vilket lättast kan definieras som att odla utan jord från frö till planta genom att ge växterna olika näringslösningar. Tänk StarTrek eller ett modernt laboratorium. Men här ger snarare fukten och grönskan en känsla av botanisk trädgård.

Så var du inställd på en klassisk drink, som oldfashioned eller singaporesling, när du gick in så kommer du snabbt gravitera mot drinkar smaksatta med gurka, citronmeliss, krasse eller något annat som växer i lokalen. Till exempel en fjelltinktur på akvavit, chartreuse, ingefära, gurka och blomkrasse, eller perfektum som innehåller ingefära och dekoreras med färsk rosmarin.

Adress: Torggata 17

Bar Lardo

Jordnära, ekologiskt och många gånger ofiltrerat. På Bar Lardo serveras viner, som lite elakt kallas för hipsterjos i Oslo. Och interiören är som vinerna, lite nedstrippade och ruffa.

Kombinationen är lockande. Sedan öppningen har Bar Lardo fungerat som flugpapper på det kreativa folket i Oslo. Baren ligger på Møllergata, i samma kvarter som Torggata som är hjärtat i Oslos nya restaurangscen.

Till vinerna serveras egna charkuterier.

– Vi använder bara den finaste skinkan, från grisar som har gått fritt, förklarar delägaren Timon Botez.

Adress: Møllergata 38

Himkok

Fasaden och entrén är slitna, men sedan kommer något helt annat. En mörk, elegant lokal med dova träslag och bakom den långa baren två bartendrar iklädda vita apoteksrockar. Det är mer up market än kreativt trendigt. Men all sprit som serveras är himkokt (hembränt på svenska). Akvavit, gin, vodka ...

Bakom Himkok står biokemisten och destillatören Dave Gardonio. Som smaksättare används norska örter och växter.

– Vårt mål är att servera norsk natur på flaska. Vi brukar inga traditionella ingredienser som anis, citrus eller ingefära, förklarar han för Nettavisen.

Adress: Storgata 27

himkok.no

Baren på Himkok

Själva baren på Himkok.

En holy smoke på Himkok.

En holy smoke på Himkok. Består bland annat av Lagavulin (whisky), Vermouth di Torino och chocolate bitters.

Fuglen

Fuglen är en av de mest omtalade av Oslos nya barer. Inredningen består av retrosnygga möbler från 60-talet, och drinkarna har, precis som på Himkok och Torggata Botaniske, en norsk tvist. Ägaren Halvor Skiftun Digernes förklarar:

– Det är ju kul att botanisera i omgivningarna och se vilka örter som fungerar. Ta till exempel gatkamomill. Den ger en svag ananassmak till drinken. Det är inte bara från skog och mark smaksättarna kommer. Man använder även tång från Oslofjorden.

– Torkad fingertare kan användas i stället för kombu, japansk kelp. Den ger en fantastisk umamismak till drinkarna.

Adress: Universitetsgata 2

fuglen.com

Baren Fuglen i Oslo

Baren på Fuglen.

Territoriet

Stilren och avskalad bar med ”local feeling” i Grüneløkka. Specialiserad på gindrinkar och vinylplattor.

Adress: Markveien 58

Pauls Boutique

Cool vardagsbar med livescen i källaren på helgerna. Ligger vid Alexander Kiellands plass som har fått ett uppsving på senare år.

Adress: Darresgate 1

Angst

Ångest låter inte som ett bra barnamn, men Angst har en skön, laidback känsla. Delvis på grund av alternativkonsten på väggarna.

Adress: Torggata 11