Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Tåg till Danmark

Ta tåget till Köpenhamn

Res miljövänligt och bekvämt med tåg till Köpenhamn. Du slipper transfer och hamnar mitt i "byn".

Foto: Yadid Levy

Billiga tågbiljetter till Köpenhamn

En tågresa till Köpenhamn är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra. SJ kör sex tåg per dag till Köpenhamn. Tänk på att ta med giltig id-handling, eftersom du behöver visa den i polisens gränskontroller på vägen från Köpenhamn. Kom i god tid, gärna trettio minuter före avgång.

Läs mer om id-kontrollerna

Res i 2 klass med SJ Snabbtåg från 195 kronor, 1 klass med SJ Snabbtåg från 295 kronor eller SJ InterCity/Regional från 95 kronor.

Budgetcoolt i Köpenhamn

Smørrebrød, karuseller, ny dansk design, en lektion i historisk astronomi – och en riktigt prisvärd gourmetmåltid. Här är tidningen Kupés förslag på en budgetweekend i Köpenhamn.

Text från Kupé: Ia Wadelndal

Papirøen

Här på Papirøen, Pappersön, i centrala Köpenhamn ligger en stor street food-marknad – Copenhagen Street Food. Hela 38 serveringar erbjuder mat och dryck från världens alla hörn – allt från koreanska dumplingar till danska röda pølser. Minst en rätt i varje serveringsvagn är budgetvänlig, det vill säga kostar runt 50–60 danska kronor.

Sedan Copenhagen Street Food öppnade i maj 2014 har mer än en halv miljon människor varit här och njutit av god mat och härlig kvällssol i de solstolar som står utställda på kajen. Utsikten över hamnen och Operan är oemotståndlig.

Den grupp ambitiösa kockar som driver Copenhagen Street Food har fått tillstånd att hålla till i de gamla industrihallarna till 2018, då det ska byggas bostäder på Papirøen.

Adress: Warehouse 7 & 8, Trangravsvej 14 (femton minuters promenad från Metro Christianshavn).

copenhagenstreetfood.dk

Bakken

Världens äldsta nöjespark med 130 attraktioner – från bergochdalbanor och cirkusrevy till skjutbanor, sångflickspaviljong och dansklubbar. Bakken, som egentligen heter Dyrehavsbakken, är ett sant nöje för hela familjen och priserna är klart överkomliga.

Entrén är gratis och det går att spara pengar på att beställa åkband online eller genom att slå till på ett rabatthäfte med så kallade humörkuponger. På onsdagar är det femtio procents rabatt på alla åknöjen.

Missa inte den roliga femkampen om ni gillar att tävla. Eller varför inte prova en tur i Bakkens interaktiva flyg simulator? Den enda i Danmark där cockpiten kan rotera 360 grader runt sin egen axel.

För små och stora som blir hungriga mellan karusellvarven finns det fyrtio restauranger att välja på och menyerna är för det mesta överkomliga i pris.

Elverdybet erbjuder till exempel tre smörrebröd, en fatöl och en snaps för 95 danska kronor.

Adress: Dyrehavsvej 62 i Klampenborg (tåg till Klampenborg från Köpenhamn, sedan nio minuters promenad).

bakken.dk

Hay House

Dansk möbeldesign är världsberömd och de flesta känner förmodligen igen namnen på formgivare som Arne Jacobsen, Børge Mogensen, Poul Kjærholm och Finn Juhl.

Men det finns många nutida danska möbelformgivare att upptäcka, och ett av de bästa ställena att göra det är på Hay House i Köpenhamn. Här samlas det bästa av nutida dansk och internationell möbeldesign och på de två våningarna kan man strosa omkring och titta på fantastiska bord, stolar, fåtöljer och mattor – som att gå på gratis utställning!

Hay grundades 2002 och har i dag butiker och återförsäljare över hela världen – kedjan är ständigt på jakt efter nya talanger inom möbeldesign där basen är det enkla och stilfulla.

Det finns också en stor avdelning med mindre prylar, och ifall du känner dig sugen på att köpa designsouvenirer är Hay rätt ställe att leta på. Priserna är klart överkomliga. En ölöppnare går till exempel på 89 kronor och vaserna ligger kring 500 kronor.

Adress: Østergade 61 (Strøget)

hay.dk

Fynda!

Mellan april och oktober hittar du Köpenhamns (och Danmarks) längsta loppmarknad i stadsdelen Nørrebro, Nørrebro loppemarked. Den ligger på Nørrebrogade längs ena sidan av Assistens kyrkogård.

Rundetaarn

Världens äldsta, fortfarande fungerande observatorium är en rolig utflyktsplats för både vuxna och barn. 1600-talstornet ligger dessutom mitt i centrala Köpenhamn och har öppet mellan tio på förmiddagen och åtta på kvällen, så ett besök här kan göras spontant.

Inträdet är väldigt budgetvänligt: 25 danska kronor för de stora och bara 5 för de små.

I tornet finns bland annat det gamla biblioteket som numera är en utställningslokal, och tjugofem meter upp kan du sätta fötterna på ett glasgolv och spana på hur byggnaden nedanför dig är konstruerad.

Adress: Købmagergade 52 A

rundetaarn.dk

Visste du att ...

... den ryska tsaren Peter den store red upp till tornets topp, och hans gemål Katarina åkte samma väg med fyra hästar? Året var 1716.

Hallernes Smørrebrød

Köpenhamns saluhallar vid Nørreport går inte att missa under ett besök i den danska huvudstaden. Och det bästa är att slå sig ner på en barpall vid Hallernes Smørrebrød och sluka några av de här otroligt goda rågbröden med currysill, pillede rejer eller tartar.

Till det en god dansk fatöl och kanske en liten gammeldansk för att smälta maten.

Smørrebrøden kostar runt 50–60 danska kronor styck, och det räcker gott och väl med två eller tre stycken för att bli mätt. Det myllrande folklivet i hallen är ytterligare ett skäl för att sitta kvar här en stund och bara njuta av tillvaron.

Adress: Rømersgade 18

hallernes.dk

Almanak

Längst ut i Nyhavn, med de fina gamla hamnkvarteren där gator och gränder är kantade av färggranna hus från 1600-talet, hittar du den omtalade ”finbud - getkrogen” Almanak vars meny hämtar inspiration från årstidernas utbud och den moderna ekologiska danska maten.

Grönsaker, örter, frukter och svampar som hör till vår sommar och höst dominerar den dagsaktuella menyn.

Här går det att få en exklusiv trerättersmiddag för ungefär 385 danska kronor, och då får man till exempel en förrätt med tartar och inlagda svampar, en varmrätt på kalvfilé och rödbetor och en dessert med vit chokladmousse och bärsorbet.

Byggnaden som Almanak ligger i är i en härlig funkisstil och utsikten över hamninloppet är betagande. Här inryms också en jazzklubb och en indisk krog.

Adress: Havnegade 44.

thestandardcph.dk/da/almanak