Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

tåg till halmstad och varberg

Strandskap

Halland är berömt för sina sandstränder. Här finns populära Tylösand och längs Laholmsbuktenbreder Sveriges längsta sandstrand ut sig. Perfekt för långa, lediga dagar.

Foto: Roine Magnusson/Johnér

Semester i Halland

Den som drömmer om sol och bad kommer att trivas i Halland. Södra delen av landskapet erbjuder långgrunda, barnvänliga stränder och i norr finns vackra klippstränder. Utanför Halmstad ligger Tylösand, en av Hallands mest kända stränder med kristallklart vatten och gräsklädda klitter. Hit söker sig den som längtar efter fest, intensiv after beach och skaldjursservering på Hotel Tylösand. Trycket är högt under högsäsong med ett myllrande strandliv. Den som längtar efter vila söker sig vidare till Frösakull. Badplatsen ligger i samma bukt som Tylösand, men är betydligt lugnare och det är inte lika trångt i den finkorniga sanden.

Sveriges längsta sandstrand hittar du mellan Båstad i söder och Lagans mynning i norr. Den 1,2 mil långa stranden har varit ett badparadis sedan början av 1900-talet. Redan 1910 fanns det ett badhus i Mellbystrand med uppvärmt havsvatten, tångbad och kurer. Den långgrunda stranden gör att barnfamiljer trivs utmärkt. För den som är sugen på lite mer aktivitet finns bra fiskevatten, golfbana och ett av Sveriges bästa områden för vindsurfning med särskilda vindsurfningszoner. Vid naturreservatet Hökafältet ligger ett naturistbad.

Mellan Halmstad och Falkenberg ligger Ugglarp, en 1,6 kilometer lång sandstrand som klippuddar har delat i tre delar. I söder finns både långgrund sandstrand och naturstrand, i mitten får hunden följa med. Västra stranden ligger mellan Döingaberget och Salleberget, och här finns nät för den som vill spela volleyboll. I norr ligger en gammal fiskestuga och en stenpir invid berget Trossnäs. En perfekt plats att fånga krabbor på!

Text från Kupé: Jennie Aquilonius 

Billiga Tågbiljetter till Halmstad

Tåg till Halmstad

Du kan resa till Halmstad i 2 klass med SJ Snabbtåg från 195 kronor, 1 klass med SJ Snabbtåg från 295 kronor eller SJ InterCity/Regional från 95 kronor.

Tre roliga bonustips för din semester i Halland!

SHOPPA LOSS

Med sina 35 000 kvadratmeter är lågprisvaruhuset Gekås Ullared Skandinaviens största varuhus. Det är också ett av landets mest välbesökta utflyktsmål. Här säljs allt från inredning och kläder till leksaker och elektronik.

SLAPPNA AV

Spendera en dag på Folkhälsocentrum i Laholm och du blir som ny igen. Här kan du njuta i bubbelpoolen, få massage, välja mellan fyra bassänger, träna upp dig i friskvårdsgymmet eller svischa nedför rutschbanan.

NOSTALGITRIPPA

Derome trä- och nostalgimuseum har en av Europas rikaste samlingar av verktyg och maskiner för träbearbetning. Här finns runt tretusen verktyg och tvåhundra maskiner från 1000-talet och framåt. På nostalgiavdelningen kan man se ett dass från 1742 och en bakugn från 1800-talet.

En bra historia

Namnet Halland härstammar troligtvis från Hovs hallar, som ligger ytterst på Hallandsåsen. Det betyder ”landskapet på andra sidan hallarna”, och kommer från det fornnordiska ordet ”hall” som betyder häll. Den gotiske historieskrivaren Jordanes skrev om folket halliner redan på 500-talet.