Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Längs spåret

Allt fler upptäcker hur mycket spännande saker det finns att utforska i Sverige och boken Längs spåret – Tågluffa genom Sverige visar hur lätt det är att göra upptäcktsresor med tåg och bjuder på allt från spännande rundresor till tips och tricks.

Boken ges ut av Brombergs förlag. Som SJ Prio-medlem kan du använda dina poäng för att köpa ett exemplar här i poängshoppen.

Foto: Alexander Hall

Mina SJ Prio-poäng

{{memberModel.formattedBalance()}}

Logga in för att kunna handla/skänka i våra SJ Prio-shoppar

{{ errorModel.bannerText }}

{{ errorModel.headerText }}

{{ errorModel.paragraphText }}

  • Boken Längs spåret

    {{ getDisplayedProductStatus() }}

    Längs spåret – Tågluffa genom Sverige inspirerar till såväl kortare som längre rundresor med tåg. I boken beskrivs sex resor på räls, från Österlen i söder till fjällen ovanför polcirkeln i norr. Du kan dessutom läsa om de vackraste tåglinjerna, de roligaste hotellen och 25 spännande familjeäventyr.

    {{getFormattedPrice()}}p

{{ getModalHeader() }}

{{productTitle}}
{{quantity}}

{{quantityError}}

Totalt
{{getTotalPoints()}}p

Du har inte tillräckligt med poäng

Jag godkänner SJs köpvillkor

Godkänn våra villkor

{{ getModalFootnote() }} {{ memberModel.communicationEmail }}

BankID-autentisering

Öppna din BankID-app och slå din kod för att bekräfta köpet. Notera att det kan vara en fördröjning efter signering innan köpet går igenom.

{{ getModalHeader() }}

{{ getModalText() }}

Produkt {{ prioshopPurchaseService.productTitle }}
Antal {{ loyaltyPurchaseData.basket[0].quantity }}
Poäng {{ getFormattedTotalAmount() }}p

Smakprov på luffarna inkluderade i Längs spåret – Tågluffa genom Sverige

Familj går vid kusten i Kullabergs naturreservat
Foto: Mikael Tannus

Södra Sverige

Starten på denna tågluff är magnifik. Den börjar i världsarvsstaden Karlskrona, som räknas till en av världens bäst bevarade örlogsstäder. Sedan går den vidare genom öppna kulturlandskap, bokskogar och utmed glittrande hav. Roliga stopp är bland annat Sundets pärla, Helsingborg och Falkenberg med barnvänliga Skrea strand – och kanske Sveriges bästa pizzor.

En solig sommardag utanför Lisebergs entré
Foto: Peter Kvarnström

Västra Sverige

Från hav till skog. Men luffen börjar några dagar i Göteborg innan den går norrut mot Gullholmen, Fjällbacka och Väderöarna som kallas för "Sveriges Maldiverna". Sedan blir det orörda skogar och paddlingsvänliga sjöar i Dalsland, en flott flodfärd i Värmland och sedan Karlstad och tv-älsklingen Lars Lerins eget galleri, Sandgrund. Luffen avslutat I Degerfors och vandring genom det dramatiska istidslandskapet Sveafallen.

Foto: Linus Talltjärn

Östra Sverige

Luffen börjar med de kontrastrika städerna Norrköping och Linköping och en utflykt till Omberg som erbjuder vandring genom bokskog och utsikt över Vättern. Sedan går den vidare till Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby, IKEAs Museum i Älmhult och Kalmar med sitt slott. Den avslutas på Öland med en cykeltur till världsarvet Alvaret, med sitt provencalska ljus, och den 46 meter höga fyren Långe Jan.

Glada människor på Jazzkökets uteservering i Östersund
Foto: Tina Stafrén

Mellersta Sverige

En lång och omväxlande tågluff som börjar i Västerås med ett häftigt actionbad och går sedan förbi Tällberg och vidsträckta Siljan till Mora, sedan med Inlandsbanan upp till matmetropolen Östersund. Underhållande Jazzköket rekommenderas. Efter nybörjarvandring i jämtländska fjällvärlden vänder resan söderut mot Järvsö, Gävle och klassiska Furuviksparken, som har en så kallad family boomerang rebound-bana. 

Kvinna på berg vid Höga kusten
Foto: Fredrik Lewander

Nordligaste Sverige

Från Sundsvall i söder till Riksgränsen i norr, via Luleå och Kiruna. Det här är en luff som kan ta andan ur resenären. Den stannar till vid dramatiska Höga kusten, går genom vidsträckta skogar, förbi Kiruna och LKAB och Sveriges mest ikoniska vy: Lapporten. Några hoppar av i Abisko för att vandra på Kungsleden, andra avslutar resan vid Riksgränsen – för lite sommarskidåkning!

Tre kvinnor solar på badbrygga
Foto: Visit Stockholm

Uppsala–Tiveden

Denna tågluff skiljer sig från de övriga, då en stor del av resan handlar om att upptäcka Stockholm. Den börjar dock i studentstaden Uppsala. I Stockholm besöks Djurgården, museer, Gamla stan på morgonen och trendiga Hornstull för både bad- och uteliv. Sedan gör vi ett stopp i Katrineholm och lantegendomen Julita, som har Sveriges klonarkiv för äppelsorter. Luffen avslutas i Tiveden – en av Sveriges populäraste nationalparker.

Längs spåret – Tågluffa genom Sverige kan även köpas i de vanligaste onlinebokhandlarna.