Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Pelle Pias resa

Från Pelle till Pia

Det är Pelle Pia som gestaltar sin resa. Han är egenföretagare inom båtbranschen. Han har gjort en personlig resa och "kom ut" som transvestit när han var 50 år. I dag är Pelle Pia Hedberg ett av Sveriges mest välkända namn inom transvestismen.

"Varför ska jag gå runt och låtsas vara fel person?"

I rätt kläder

I dag är Pelle Pia Hedberg ett av Sveriges mest välkända namn inom transvestismen. Beslutet att komma ut offentligt var inte lätt, men det var ett av hans allra bästa. Nu hoppas han att fler transvestiter ska ta steget.

– Jag bryr mig inte om vilket pronomen du använder i texten eller vilket namn du använder; jag vill bara att du respekterar mig, accepterar mig och tar mig för den jag är.

Pelle Pia Hedberg sitter i sin knallgula villa i Roslagens skärgård och tittar ut över båtarna som passerar. Han delar sin tid mellan sin lägenhet i Stockholm och huset i Gräddö, där stora delar av hans liv har utspelat sig. Här drev han ett varv i 20 år. Här byggde han en båt med sin exfru som de reste ut på världshaven med tillsammans med sina fyra barn, lika många katter och en hund. Här sprang han som liten i vattenbrynet och har som vuxen sett sina barn göra detsamma. Och här har han blivit utbuad och bortschasad av grannen när han kom ned för att hälsa iklädd klänning. Det är högt och lågt i Gräddö. Pelle Pia tänker efter.

– Eller vet du vad – använd både han och hon som pronomen. Det blir bra, lite flytande sådär, säger hon och går in i sin överdimensionerade walk-in closet.

Systerns baddräkt

I dag är herrkläderna helt utrensade från Pelle Pias garderob, med två undantag: en röd kavaj och ett par röda byxor.

– Som skeppare är röda byxor en symbol för att man har seglat över Atlanten, så dem har jag inte kunnat göra mig av med, säger hon.

Men resan till där Pelle Pia är i dag, som öppen transvestit, har varit lång. I hennes tidigaste minne av att prova kvinnokläder är hon bara sex år gammal och står framför spegeln i sin storasysters baddräkt.

– När jag hade baddräkten på mig kom ett pirrande lugn över mig och jag identifierade mig som tjej. Jag lade det på hyllan ett tag, men när jag var 13-14 år så gick det inte längre att stå emot. Då smyglånade jag ibland syrrans trosor – det fick hon reda på först när jag var 52. Ingen anade något. Jag var snarare väldigt macho som ung kille, troligtvis för att kompensera, säger Pelle Pia.

"Hon blev lättad"

Fram till 50-årsåldern var det bara ett fåtal personer som visste om att Pelle Pia använde kvinnokläder. De första personerna han kom ut till var flickvänner, och ingen av dem hade problem med det. Den senare av de två, Lollo, gifte Pelle Pia sig med. De spenderade 35 år tillsammans.

– Jag och Lollo hade träffats i ett par veckor när jag satt på sängkanten med henne och sa att jag behövde berätta något. Hon såg förfasad ut; hon trodde att jag skulle göra slut. Så när jag berättade om kläderna blev hon i stället lättad. Lollo gick på danshögskolan så hon var rätt liberal när det gällde sånt här, säger han.

Men utöver Lollo och hans exflickvän visste ingen om Pelle Pias preferenser, varken hans barn, andra familjemedlemmar eller nära vänner. Till vardags gick han klädd i herrkläder med behå och trosor under.

– Då hörde jag ändå till de transvestiter som faktiskt hade kommit ut för någon. Uppskattningsvis finns det 3-400 000 transvestiter i Sverige och otroligt många lever med den här hemligheten hela livet. Nära hälften är kvinnor och de allra flesta är heterosexuella. Människor dör och så hittar deras partners andra kläder bland deras saker. Det är sorgligt.

Väckarklockan på Azorerna

Året är 2001 och familjen Hedberg har nått slutet av en tre år lång seglats som har tagit dem till Medelhavet, Västindien och Sydamerika. Pelle Pia släpper av Lollo och barnen på Azorerna för att sedan segla båten till spanska Almerimar och ta bilen hem till Sverige. När hon väl är ensam på båten så klär hon om till Lollos kläder. Och så spenderar hon hela resan hem.

– Det var en underbar känsla att få vara mig själv så länge och det eldade på min vilja att komma ut. När jag ett år senare fick beskedet att jag hade prostatacancer blev det också en väckarklocka som fick mig att fundera på vad jag gjorde med mitt liv. Jag opererades för cancern och jag lever lyckligtvis än i dag, säger Pelle Pia.

Med de erfarenheterna i ryggen började Pelle Pia successivt komma ut till barnen, släkt, vänner och kollegor när hon var 52 år. På vissa fronter var det svårt – här kan du läsa om motståndet som Pelle Pia mötte på sin arbetsplats – men för det mesta reagerade människor med värme och förståelse. Till och med grannen i Gräddö har bett om ursäkt upprepade gånger.

– Klimatet mot transvestism har blivit så mycket öppnare bara de senaste 5-6 åren – nuförtiden representeras vi i tv-serier och i media betydligt mer och på ett helt annat sätt än tidigare. I dag lever jag som tjej med min sambo Line, som jag träffade efter att jag kommit ut offentligt, och jag kan inte tänka mig att gå tillbaka till hur det var innan. Varför ska jag gå runt och låtsas vara fel person?

Pelle Pia

Kort om Pelle Pia

Namn: Pelle Pia Hedberg

Ålder: 67 år

Yrke: Pensionär, föreläsare i HBTQ-frågor samt kursledare i fartygsbefäl, maskinbefäl och HSF (handhavande av snabba fartyg).

Intressen: Segling – Pelle Pia är världsomseglare.

Senaste bok jag läste: Pelle Pias seglarkompis Klas JB Löfgrens Notebook – en reporters inre och yttre resor.

Ett ord som beskriver mig: Visionär

Senaste tågresa gick till: Uppsala

Välkommen ut!

Pelle Pias tips för att klä om till ditt riktiga jag


Pelle Pia Hedberg är transvestit, världsomseglare, modefantast och del av SJs kampanj "Vem du än är".

  1. Först och främst, följ din intuition. Sträva efter att vara personen som du känner att du är innerst inne.
  2. Ta ett steg tillbaka och tänk på hur komplicerat och energikrävande det faktiskt är att leva ett dubbelliv, även om det är en vardag som du har blivit van vid. Livet är kort, vill du spendera det i garderoben?
  3. Om du bestämmer dig för att komma ut, ta det successivt. Börja med dina närmaste anhöriga som du har förtroende för, till exempel din partner. Förhoppningsvis kommer de personerna att fungera som ett stöd framåt och då blir det lättare att vidga cirkeln till att inkludera släkt, vänner, kollegor etc.
  4. När du berättar för människor att du är transvestit, lägg upp det pedagogiskt och berätta från början vad transvestism är och inte är. Det finns många missuppfattningar kring transvestism. Lever du i ett heterosexuellt förhållande kan din partner exempelvis utgå från att du är homosexuell om du kommer ut som transvestit.
  5. Kläder, kläder, kläder. Det är underbart att shoppa men för transvestiter kan det vara svårt att hitta rätt. En stor del av utbudet för transvestiter är förskräckligt, med plagg som gör att man sticker ut på fel sätt. Gå på smink- och klädeskurser och hitta gärna en personlig stylist – jag är tillsammans med en stylist, så jag vet vilken skillnad det gör.
  6. Var stolt över dig själv och visa att du är det. I dag stöter jag inte längre på människor som inte visar respekt för mig. Jag tror att det är för att jag bär upp min transvestism så självklart, och att folk känner av det.
  7. Vet du inte riktigt om du är transvestit eller transsexuell? Då kan en utredning vara ett bra steg på vägen. Hör av dig till din vårdcentral så hjälper de dig med det.
  8. Föreningar som RFSL och transföreningen FPES kan fungera som ett stöd för både dig och dina anhöriga.

Lycka till!

/Pelle Pia

Pelle Pia

"Jag har gått på chefskurser om hur man blir av med oönskad personal och nu såg jag hur metoderna användes mot mig."

Kampen om normerna

Året är 2009 och Pelle Pia Hedberg är på väg till sitt jobb som Skandinavienchef på ett finskt försäkringsbolag. Den sista milen på motorvägen börjar han byta om, precis som han gör varje morgon. Med en hand på ratten tar han av sig sina kvinnokläder, sedan åker kavajen på. Innan han går ur bilen tar han en titt i backspegeln och ser till att han inte har något läppstift kvar. Pelle Hedberg är redo för en ny dag på jobbet.

– Varje morgon kändes det som att jag klädde ut mig till man, bortsett från underkläderna. På vägen tillbaka kunde jag klä om till mig själv igen.

Pelle Pia Hedberg är i dag öppen transvestit, men det har inte alltid varit så. Det var först i början av 2000-talet som han började komma ut för sina nära och kära. Hemma hade han börjat gå klädd i kvinnokläder, men på jobbet kände han inte att han kunde göra det.

– Mina nära kollegor visste att jag var transvestit och hade inga problem med det. Men det är ett stort steg från att berätta om något jag gör utanför jobbet till att göra jobbet klädd som kvinna – och ledningen på Åland visste inget. Det var också en annan tid; 2009 var året då diskrimineringslagen ändrades till att även innefatta transvestiter och andra transpersoner. Innan det kunde man sparka en transvestit helt lagligt i Sverige, säger han.

En dag fick företagets vice vd reda på att Pelle Pia är transvestit.

– Han tog upp det på ett möte genom att säga att han "hade hört att någon går omkring i kvinnokläder" – och att han visserligen inte själv hade några problem med det men att det måste rapporteras till vd:n. En mäklare för båtförsäkringar hade nämligen hört av sig till vice vd:n och frågat "hur bolaget kunde ha en trans som Skandinavienchef". Tre månader senare satt jag med vd:n framför mig, och efter att jag hade berättat för honom om mig sa han "Om det här på något sätt kommer fram i samband med ditt arbete så kommer bolaget att vidta åtgärder". Sedan gick han bara, säger Pelle Pia.

Dubbla magsår

Efter mötet med vd:n började Pelle Pia märka av en försämrad stämning på jobbet. Han upplevde utfrysning och trakasserier. 

– Det var tydligt att ledningen ville göra sig av med mig. Jag har gått på chefskurser om hur man blir av med oönskad personal och nu såg jag hur metoderna användes mot mig, säger Pelle Pia.

För att visa att transvestiter kan få minst lika bra resultat som alla andra drillade han både sig själv och sin personal hårdare än vanligt. Marknadsandelar och vinster ökade, men Pelle Pia fick ett blödande magsår. Sedan fick han ett till.

– Jag borde väl inte ha gått tillbaka till jobbet veckan efter det första magsåret. Men jag gjorde tre chefsjobb samtidigt och man kan inte vara sjuk när man är transvestit.

Situationen mellan Pelle Pia och hans arbetsgivare eskalerade till en punkt där Pelle Pia tog kontakt med en advokatbyrå och med facket. Efter mycket om och men accepterade han ett avgångsvederlag för att sluta självmant.

– För att driva en juridisk process hade jag behövt vara kvar där i flera år, och det hade jag inte stått ut med.

Driver eget

Efter avslutet med försäkringsbolaget köpte Pelle Pia ett varv i Gräddö där han bland annat servade och förvarade båtar.

– Det var en sådan skillnad. På varvet kunde jag vara klädd precis som jag ville och alla kunder var positiva till min transvestism, säger han.

Han får fortfarande en dålig smak i munnen av att tänka på sitt gamla jobb. Men beslutet att komma ut och sedan lämna arbetsplatsen bakom sig är han väldigt glad över.

– Det är trist att min gamla arbetsgivare inte ville eller ens försökte starta en dialog med mig och använda situationen till att profilera bolaget som ett inkluderande och öppet försäkringsbolag. I dagens klimat hade det nog varit betydligt bättre PR för dem.

Pelle Pia