Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Hannahs resa

Hannah, Christian och Mathias

Här följer vi Hannah som är på väg hem till sina pappor, Christian och Mathias. Deras resa till föräldraskapet har krävt planering, arbete och tålamod. Men när de blev en familj var det värt allt.

Se filmen om Hannah och hennes pappor syntolkad här.

"Det har hänt att människor har reagerat när de insett att vi är en familj med två pappor."

Pappa, pappa, barn

Att skaffa barn i ett homosexuellt förhållande kräver en del planering, arbete och tålamod. Dessutom krävs en stabil ekonomi. Men när man väl blir en familj är det värt allt. Christian och Mathias Bedrot kämpade för att få barn och idag lever de som en familj med sin treåriga kärlekskatalysator Hannah.

Christian Bedrot, 46, arbetar som möbel- och inredningssnickare med egen firma. Han sadlade om för drygt tio år sedan, från att ha arbetat som begravningsentreprenör. Christan är uppvuxen i staden Lomma utanför Lund. 2003 presenterade en gemensam vän Mathias och Christan för varandra. Det var kärlek vid första ögonkastet och de har varit ett par sedan dess. 

Mathias Bedrot, 44, är KBT-terapeut med inriktning på gruppterapi för missbruk och beroende. Han är född i den skånska byn Glimåkra men uppvuxen i småländska Lammhult.

De båda månar mycket om familjen och relationer. Matlagning är en gemensam hobby. Christan gillar att göra så mycket det bara går själv, som exempelvis att renovera och göra saker i köket. Det är en del av hans intresse, men han försöker också agera och leva utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

Mathias försöker använda sin tid och sina möjligheter på ett sätt som blir bra för hela familjen, sig själv och för sina medmänniskor. Att vara utomhus med hunden eller att träffa vänner är något Mathias gärna ägnar sig åt.

Tillsammans har de dottern Hannah på tre år. Hon är en underbar liten varelse med en stark och tydlig personlighet, men framförallt är hon en gränslös kärlekskatalysator som är finurlig, social, smart och väldigt envis.

– Hon får oss att bli både bättre och mer än vad vi någonsin hade kunnat bli utan henne, säger de tillsammans med varsitt leende på läpparna.

Familjelivets många sidor

I familjen Bedrots liv är det precis som för många andra familjer en hel del rutiner med saker som förskola, mat och måsten. Men det kan också tillkomma en del oväntade inslag.

– Det är som att leva i en ständigt pågående dans. Man för lite och kommer plötsligt på att nej, det gör vi inte alls och vänder på klacken. Hos oss är det en treårig tjej som för. Helt på egen hand, säger Mathias.

Men framförallt är familjelivet en njutning, en meningsfullhet i det lilla och enkla som Mathias inte känt förut.

– Ibland kan det ju såklart bara vara en tråkig transportsträcka med ett gräl eller en jobbig morgon att ta sig igenom. Men det är fantastiskt kul att vara en del av en familj. Att vara ombord på en gemensam båt och segla ihop är ju galet roligt, jobbigt och en känslomässig karusell. Vi vet inte vart vi ska, men jag vet att jag vill segla med Chrille och Hannah, säger Mathias.

Just nu är de igång med ett kommande husbygge, som de har planerat under en lång tid. De sätter spaden i gruset när som helst. Christian är huvudkoordinator än så länge för familjens husprojekt. Det är en given plats för honom med hans ordningsförmåga, intresse och kunskap.

Att fortsätta kämpa

När två pappor skaffar barn krävs en del planering, arbete och tålamod. Men när man väl blir en familj är det mödan värt. Christian och Mathias fick ett fint och bra bemötande av sin omgivning när de äntligen fick sin Hannah. De största utmaningarna är ekonomiska och att över huvud taget bestämma sig för att göra det, eftersom det per automatik blir komplext om man inte lever i ett heterosexuellt förhållande.

– Det har hänt att människor har reagerat när de insett att vi är en familj med två pappor. Men vi tror att det beror på att de har blivit överraskade, snarare än att de varit kritiska. Vi har inte mötts av negativa värderingar eller taskigt bemötande, säger Christian.

Resan för att få Hannah, var som för många par med barnlängtan en krävande och utmattande uppgift. Men för Christan och Mathias var det också ensamt. Varken landsting, staten eller kommunen erbjöd något stöd, så som det görs för heterosexuella par. Alla kostnader, övriga steg och beslut har de tvingats möta och stå för helt själva.

– Vid ett skede i processen skulle vi skicka blodprov och urinprov i speciella förpackningar till USA. Proverna skulle tas av medicinsk personal, centrifugeras och förvaras i provrör. Vi kunde inte få hjälp på någon vårdcentral eller ens centrallasarett eftersom vi inte hade remisser eller blivit utredda på gynekologisk avdelning. Till slut erbjöd sig en vän, som då arbetade på en vårdcentral, att hjälpa oss. Vi fick gå dit efter stängningsdags, berättar Christian.

Men trots detta har det aldrig funnits någon tvekan om att de skulle skaffa barn. Det var vägen dit som var suddig.

– Det har varit svårt att veta hur vi skulle gå till väga och vägen har sett vinglig och svår ut, säger Mathias.

Mathias och Christian tror att den självklarheten i önskan att få barn bottnar i medfödda biologiska instinkter och vanliga mänskliga beteenden och behov.

– Längtan efter att få byta blöjor och ha något att oroa sig över dygnet runt resten av livet, skrattar Christan.

Han fortsätter.

– Skämt åsido, framförallt tror vi att det är tanken om att få älska något annat än oss själva, oändligt mycket. Att få fylla sitt liv med den speciella meningen.

Christian och Mathias har fått väldigt bra respons och fint bemötande på alla sätt i sitt föräldraskap och i sin sexualitet. Att Hannah har två pappor bemöts dessutom helt odramatiskt och om något med en positiv nyfikenhet hos både barn och vuxna. De tror att det historiskt sätt var större skillnad på att bo och komma från en mindre stad än hur det var att leva som homosexuell i en storstad.

– Det har varit en mycket stor skillnad. Idag är det mer utjämnat, kanske eftersom vi har en så pass ökad rörlighet i samhället med internet och i varje individs medvetande. Växjö är en väldigt expansiv och omfamnande stad att leva i och växjöborna är fantastiska på att stötta oss. Pride-tåget till exempel är ju det tredje största i Sverige! Helt fantastiskt, säger Mathias.

De ser positivt på framtiden kring allt vanligare normbrytande familjekonstellationer.

– Homo-föräldraskap blir allt vanligare i och med att det ges fler möjligheter som exempelvis surrogat, adoption, sam-föräldraskap och för att det är lättare att leva öppet i samhället, avslutar Mathias.

Kunskap och kärlek på Pride

Snart är det dags för Stockholm Pride och West Pride. Festivalerna runt om i landet, men också i världen, har många fördelar. Vi pratade med Christian och Mathias Bedrot om varför de tycker att Pride är bra och viktigt.

Pridefestivalerna har många fördelar. Men framförallt ger det en trygghet, känsla av gemenskap och sprider hopp till individer.

– Det bidrar också till en härlig fest, sprider mycket kunskap, kärlek och en chans att utveckla sig själv och sin omgivning. Man får också en möjlighet att bli mer förankrad i sin hemort eller den stad du befinner dig i, säger Mathias.

Mathias och Christian tog ett gemensamt beslut att engagera sig i Växjös Pridefestival efter att de pratat om det under en lång tid. De delade engagemanget och tyckte båda att det var ett viktigt jobb som också kunde bli väldigt kul. Det skulle innebära mycket arbete som var svårt att kombinera med vanliga jobb och föräldraskap. Mathias var den som representerade familjens engagemang i Växjö Pride.

– Kul, tidskrävande, fantastiskt givande och vi kommer att göra det igen, avslutar Mathias.

Det lever många fördomar mot homosexuella personer och kring homosexualiteten idag. Dagens klimat blir allt mer accepterande, men långt ifrån rättvist. Christan och Mathias tror att en vanlig fördom som lever kvar är övergeneraliseringen av karakteristiska drag eller kroppsspråk.

– Ibland har folk velat prata om vem som är mer "tjejen" och vem som är mer "killen" i vår relation. Men då missar man ju lite grejen med att vara icke-hetero, säger Christan och skrattar.

Vad som är de tuffaste barriärerna eller utmaningarna för HBTQI-personer idag är svårt att säga. Men Christian och Mathias tror att det är viktigt att vi fortsätter att bryta fördomar, sprida acceptans och ett inkluderande arbetssätt. Egentligen för alla människor, inte bara för HBTQI-grupper och personer.

– Vi måste inse att även om det skett mycket finns det mycket kvar att göra. Än idag finns det tyvärr människor som lever i mer slutna miljöer, förtryckta och utsatta. Framförallt behöver vi hjälpa unga människor för att motverka psykisk ohälsa, säger de gemensamt.

 

Festivalens måsten – Ta vara på allt under Pride!

Vad bör man passa på att göra och vad får man inte missa under Pride? Här är Christians och Mathias bästa tips på hur du får ut det bästa ur sommarens höjdpunkt – Pride. Men också hur man kan dra nytta av festivalen för att bli en bättre medmänniska.

  1. Titta på paraden. Det är en enorm känsla som man inte kan få på något annat sätt.
  2. Kolla igenom programmet. Du kommer garanterat att hitta något som lockar.
  3. Passa på att gå på en föreläsning, en danskurs eller något annat som du inte väntat dig.
  4. Fråga dig själv vad du kan bli bättre på att acceptera hos både dig själv och andra. Reflektera lite mer kring vad du dömer och värderar negativt. Bestäm dig för att ändra på något av det, minska ditt dömande och öka ditt aktiva accepterande.
  5. Säg ett tydligt hej till kassörskan, busschauffören eller konduktören och le mot personen. Bekräfta människor du möter, ge ett vänligt ord när det inte är så väntat. Då betyder det så mycket mer. Du kanske kan säga till kollegan att det känns gott att ses istället för det vanliga "hur är läget?"