Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Sommarkortet i Tåg i Bergslagen

Tågluffa i Bergslagen i sommar

Nu går det inte längre att köpa Sommarkortet i Tåg i Bergslagen för den här gången. Vi hoppas att ni har haft en härlig sommar, åkt mycket tåg och upplevt nya fantastiska platser. Till nästa sommar hoppas vi kunna erbjuda Sommarkortet i Tåg i Berslagen igen. 

Upptäck hemmaplan när den är som bäst. Med sommarkortet åker du tåg hur mycket du vill under tre dagar i följd – på egen hand eller med vänner och familj. Du hittar våra bästa tågluffartips längre ner på sida.

Låt resan bli en del av sommaräventyret!

Tågluffa i Bergslagen mellan 22 juni och 16 augusti

Sommarkortet börjar säljas den 15 juni och sista dagen att köpa kortet är den 14 augusti. 

Sommarkortet säljs via sj.se, i SJ Resebutik och via 0771–75 75 75. 

Du får inget fysiskt kort utan biljetten är en e-biljett som du själv kan skriva ut. 

Pris

 • Barn, ungdom, student och pensionär*  – 200 kr
 • 1 vuxen (26 – 64 år) och upp till 2 barn till och med 15 år – 300 kr

* Läs mer om SJs rabatter och familjeerbjudande

Bra att veta om Sommarkortet

 • Sommarkortet gäller för obegränsat resande under de tre sammanhängande dagar som kortet är giltigt.
 • Kortet gäller för resor med Tåg i Bergslagen.
 • Kortet gäller inte på X-trafiks tåg eller på SJs övriga tåg.
 • Kortet säljs mellan 15 juni och 14 augusti 2020. 
 • Du kan resa mellan 22 juni och 16 augusti 2020.
 • Du väljer själv vilka dagar kortet ska vara giltigt. Om kortet ska gälla 10, 11 och 12 juli så är det alltså giltigt från 10 juli 00.00 till 12 juli 23.59.
 • Sommarkortet går inte att avboka.  
 • Sommarkortet ger SJ Prio-poäng. 
 • Kortet säljs via sj.se och kan köpas tidigast 15 dagar före första resdag. 
 • Kortet säljs även i SJ Resebutik och via 0771–75 75 75. 

Här gäller ditt Sommarkort i Tåg i Bergslagen

Sommarkortet i Tåg i Bergslagen

Våra bästa tågluffartips för en perfekt minisemester:

Vandring längs Siljans strand

Tåg till: Tällberg station

Charmiga byn Tällberg i hjärtat av Dalarna ligger naturskönt på en sluttning ner mot Siljan. Från Tällbergs tågstation är det bara några hundra meter till närmaste vandringsled, ”Tällberg runt”.

Den sju kilometer långa vandringsleden går genom ett landskap som för många är sinnebilden av svensk natur. Du vandrar längs Siljans strand, förbi patinerade knuttimrade hus och genom skogen och upp på toppen av Digerberget. Från utsiktsplatsen med vindskydd och grillplats har du en milsvid utsikt över Siljan. Vill du ha en större utmaning vandrar du via Tällbergs strand vidare till Rättvik eller Leksand, där du ”kliva på” Siljansleden som går runt Siljan och Orsasjön.

Njut av historiens vingslag i Engelsberg

Tåg till: Ängelsberg station

Det forna järnbruket Engelsberg i Västmanland är ett världsarv – en historisk upplevelse med byggnader och teknisk utrustning bevarade från 1600 – 1800-talet.

Gå på guidad tur i sommar och upplev en viktig del av Sveriges industrihistoria på ett av de mest välbevarade järnbruken i Sverige. Här finns allt från smedja och arbetarbostäder till vattenhjul, kross och blåsmaskin bevarade. Redan under medeltiden bedrevs järnhantering i Engelsberg, som tack vare tillgången till vatten, järnmalm och skog var en lämplig plats för att bedriva järnbruk.

Vildmarksäventyr mellan tre sjöar

Tåg till: Söderbärke, Skinnskatteberg eller Kopparberg

Mellan tre sjöar i Malingsbo-Klotens naturreservat ligger Nordic Discoverys äventyrscentral (du kan bli hämtad vid tåget).

I det som kallas Sveriges sydligaste vildmark kan du göra mängder av olika utomhusäventyr. Paddla kanot på någon av Bergslagens allra finaste kanotleder eller hyr mountainbike och ge dig ut i den orörda naturen. Följ med på bäver- eller älgsafari i ett av Sveriges vilttätaste vildmarksområden – här utlovas älggaranti och stor chans att se bäver.

När du övernattar i vildmarkslodge eller tält kanske du får höra vargarnas ylande på avstånd.

Vasaloppsleden till fots

Tåg till: Mora

”I fäders spår för framtida segrar” gäller inte bara skidåkare. Dra på vandringskängorna i sommar och gå en del av den nio mil långa Vasaloppsleden, som i stort följer Vasaloppets sträckning mellan Sälen och Mora, förbi kända Vasaloppsbyar som Mångsbodarna, Risberg, Oxberg och Eldris.

Vill du inte vandra hela leden kan du till exempel starta i Mora och gå de knappt två milen till Hökberg – längs små skogsstigar, härliga skogsvägar och spångade myrmarker. Här kan du övernatta i en av ledens elbefriade stugor eller i en slogbod (vindskydd) och sedan vandra tillbaka till Mora nästa dag.

Cykla längs Göta kanal

Tågstation: Motala

Hyr cykel och trampa längs Göta kanal – här finns 87 kilometer bilfri väg.

Cykla från sluss till sluss på den lättcyklade dragvägen, som fick sitt namn när kanalen var ny och alla båtar drogs av oxar. Njut av behaglig cykling bara en meter från kanalkanten, stanna och titta på slussningar med forsande vattenmassor eller ta en picknick på kanalbanken och följ båtarna som glider förbi.

De hurtiga tar sig från Motala och längs kanalen de fyra milen till Bergs slussar (och tillbaka). Till kanalorten Borensberg med gästhamn, folkliv och en av kanalens två handdrivna slussar är det hälften så långt.

Vildmarksliv i Kolarbyn

Tågstation: Skinnskatteberg.

På vandrarhemmet Kolarbyn erbjuds vildmarksliv. Ni bor i kolarkojor mitt i granskogen bredvid den porlande bäcken och sjön. Här sover ni på liggunderlag och fårskinnsfällar, hugger egen ved till vedkaminen och klarar er alldeles utmärkt utan elektricitet och duschar i det som kallas Sveriges mest primitiva vandrarhem. Och det är det som är grejen – lyxen här är att få logga ut från vardagens krav och istället njuta av tystnaden och vildmarken – bara några timmar från storstadens larm.