Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Tågluffa med familjen

Från Nordnorge till södra Spanien

Med Interrailkort väntar Europas äventyr utanför tågfönstret.

Schweiz - en naturdröm för tågluffare. Foto: iStock

Tågluffa med Interrail

Kanske är det dags att byta charterresan till Medelhavet mot oförglömliga äventyr på Europas tåg? Ett sätt att resa som passar alla åldrar och konstellationer.

– Med tåg kan reseupplevelserna kombineras på ett sätt som är omöjligt med flyg. Du slipper dyra flygplatstransfers och kommer direkt in i citykärnan, med hela staden för dina fötter. Och klimatmässigt är tåget överlägset, säger Ivar Karlsson, expert på tågresor utomlands på Centralens Resebutik i Kalmar.

För en längre tågresa i Europa är Interrailkort det smidigaste och billigaste alternativet. Priset beror på ålder, om det är barn med på resan, reslängd och antal resdagar. Åldersgränsen för ungdomskortet är till och med 27 år och en vuxen kan resa med två barn till och med 11 år gratis. Barnen betalar bara platsbiljett på tågen.

– Det har blivit väldigt uppskattat och gör att tåget kan ge flyget en match prismässigt. Det är heller inget krav att det är föräldrarna som reser med barnen, det kan till exempel vara mor- eller farföräldrarna, säger Ivar Karlsson.

Anslutningsresan med SJ på ut- och hemresan ingår numera i tågluffarkortet. Det är bara platsbiljetten, i den mån det krävs, man betalar extra för. Precis som på en del tåg ute i Europa. Många tågluffare vill snabbt ner på kontinenten, till Alperna och Medelhavet. Då rekommenderar Ivar Karlsson de komfortabla nattågen från Tyskland.

– Liggvagnskupéerna har fyra eller sex bäddar och de lyxigare sovvagnarna en till tre. Det är bekvämt om du reser med familj eller kompisar. Startar nattåget på kvällen räknas det in i resdagen dagen efter. Då kan du ta dig från till exempel Hamburg via Innsbruck till Rom på en enda av resdagarna på kortet.

Med barnen på tågluff

Semestern med barnen blev ett tågäventyr i Europa

Att tågluffa med barnen i Europa var en dröm som Annika och Patrik i Stockholm närt länge. Både för att det är klimatsmartare än att flyga, men också av nostalgiska skäl.

– Min far, barnens ”opa”, växte upp i Österrike. När jag var liten reste vi dit på somrarna och hälsade på släkten. Då åkte vi oftast tåg, berättar Patrik.

Så i juni åkte Kalle, då 9 år, och Otto, 12 år, direkt från skolavslutningen med föräldrarna till Stockholms Central. Målet för den första sommarresan var en liten stad utanför London, där en kär gammal vän till Annika skulle besökas. På vägen dit stannade de två nätter i Hamburg för att pusta ut och utforska staden. I Bryssel klev de ombord på kanaltåget som tog dem under Engelska kanalen till England.

Kalle och Otto är vana att kånka på ryggsäck eftersom de är scouter. Ändå minimerade familjen packningen. Bara ett klädbyte – hellre tvätta ofta – och sidenlakan att sova i. Det tyngsta var
vattenflaskor och mat att äta under tågresan. På tyska stationer var det lätt att proviantera i bagerier och delikatessbutiker. Ett gäng böcker, spelkort och yatzy fanns med i ryggsäckarna för att fördriva tiden ombord.

Resan fram och tillbaka till England tog en vecka. Och i juli steg de på tåget igen, nu mot Österrike. Tack vare bekväma nattåg från Hamburg anlände de utvilade till Wien. De hade förbokat en egen liggvagnskupé med sex bäddar, så det var enkelt att lägga ifrån sig packningen.

Hemvägen gick via Prag och Berlin. Det var de vackraste tågsträckorna och spännande att se skillnaden mellan det gamla Väst- och Östeuropa tyckte Kalle och Otto. I Prag rådde kaos på järnvägsstationen när massor av unga tågluffare som inte kostat på sig platsreservation skulle ombord.

– Då var det extra skönt att ha bokat platsbiljett. Det rekommenderar jag verkligen när du är en hel familj och vill vara säker att kunna sitta tillsammans, säger Patrik.

Så vad kostade tågresorna? Englandsresan gick på omkring 10 000 kronor, Österriketrippen cirka 7 800 kronor. I deras fall blev det billigare att köpa specialbiljetter för familjer via Deutsche Bahn än Interrailkort. Och tågäventyret gav mersmak.

– Det är ett fantastiskt sätt att se Europa, vi gör det gärna igen, säger Annika.

Familjen Hallberg Miesenberger på Stockholm Central
På Stockholms Central började tågluffsäventyret. Från vänster Otto, Patrik, Annika och Kalle Hallman Miesenberger.

5 tips från familjen

  1. Ha mycket mat och massor av vatten med ombord. Det går åt mer än ni tror! Och gärna nötter och russin som reservproviant.
  2. Boka platsbiljetter vid ett bord så hela familjen kan sitta ihop.
  3. Ha gott om tid vid tågbyte, minst 45 minuter. För tåg kan bli försenade.
  4. Ladda ner musik och poddar i mobilen innan ni lämnar Sverige. Gratis Wi-Fi ombord finns bara på svenska tåg.
  5. Kosta på er att åka nattåg. Ni sover bort tågtid och tågen söderut mot Alperna och Medelhavet håller hög klass.

Fyra restips för tågluffarfamiljer

 

Tipsen kommer från Ivar Karlsson, Centralens resebyrå i Kalmar.

Köpenhamn

Ofta första stoppet för barnfamiljer. Tivoli alldeles intill Centralstationen är ett givet utflyktsmål, Blå Planeten vid Kastrup likaså. Sedan är det bara cirka 4 timmar till Hamburg eller Lübeck inklusive färjan Rödby – Puttgarden.

Österrike

Nattåget från Hamburg anländer på morgonen till Innsbruck. Här väntar Alpen Zoo med 2 000 djur och bergbanan upp på Hungerburg. Bra tågstandard, barnvänliga priser i restaurangvagnen och i alpbyar kan man ofta få rabatt på hotellpriset när man reser med tåg.

Italien

Tågluffarfamiljers favoritland. Colosseum i Rom och Pompeji kittlar barnens nyfikenhet. Till detta Adriakustens stränder, Akvariet i Genua, kanalerna i Venedig – och outsinlig tillgång på god pasta.

Barcelona

Via Alperna, Franska rivieran och antik historia i franska Nimes når man Barcelona. Gaudis unika arkitektur varvas med strandliv mitt i staden. Passar lite äldre barn som orkar längre tågresor.

Så fixar du tågresan