Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Tåg utomlands - upptäck världen, ta tåget till äventyret!

Här har vi har samlat information om Interrailkort, var du kan köpa enkelbiljetter för tågresor i andra europeiska länder och tips på tågpass för tågluff i Nordamerika, Australien och Japan!

Foto: Jurriaan Teulings, plats: Srđ, Dubrovnik, Kroatien

Tågluffa i Europa

Vill du resa genom Europa med tåg är Interrail rätt kort för dig! Vi samarbetar med Europarunt.se för att erbjuda dig möjlighet att köpa Interrailkort på ett enkelt och smidigt sätt.

Foto: Eurail B.V.

Vad krävs för att ett tåg ska kunna köra genom Europa?

 

Säkerhet

Signalsäkerhetssystemen som säkerställer att tåg inte kör in i varandra är olika i varje land. Ett tåg som ska köra i flera länder behöver därför ha utrustning för att kommunicera med olika system.

Det EU-gemensamma signalsäkerhetssystemet ERTMS installeras successivt i Europa och ska på sikt utgöra ett gemensamt system för hela EU.

Elförsörjning

Sverige har, liksom många andra länder i Europa, enfas växelspänning på 16000 V och nätfrekvensen 16 2/3 Hz. Länder som har elektrifierat senare, till exempel Danmark och Finland, har en annan spänning och frekvens. En del järnvägar har likström istället för växelström.

Detta innebär att tåg som ska köra genom fler europiska länder måste ha konverteringsutrustning.

Vagnsprofil

Vagnsprofilen är det utrymme som behövs runt tåget i framförallt tunnlar, på broar och andra trånga passager. I Sverige har vi en vagnsprofil som är större än majoriteten av tågen i Europa och därför får svenska tåg inte plats överallt.

Spårvidd

Spårvidden skiljer sig mellan Europas länder. Generellt kan man säga att i Centraleuropa råder normalspår (1435 mm). I västligaste Europa (Irland, Portugal och Spanien) liksom östligaste Europa (Finland, Baltikum, Ryssland, Vitryssland och Ukraina) kör man på bredare spår.

För att ett tåg ska kunna köra på olika spårvidder behöver det kunna byta hjul eller anpassa hjulen vid gränsövergång.

 

För att tåg ska kunna köra genom Europa behöver alltså olika tekniska anpassningar genomföras på varje tågsätt. Europas länder har dessutom en olika regelverk gällande till exempel tillstånd och arbetstidsregler. 

SJ prioriterar arbetet att skapa bra anslutningar inom Sverige och deltar i flera internationella projekt som syftar till att underlätta den gränsöverskridande tågtrafiken.

Köp tågresor med andra europeiska tågbolag

Med SJ kan du resa till Danmark och Norge och biljetten köper du här på sj.se. För dig som har planerat att resa längre söderut tipsar vi om några andra tågbolag nedan.

Belgien

Belgiska SNCB säljer både sina egna biljetter och är återförsäljare till andra europeiska tågbolag. På deras webbplats finns även tips på destinationer och aktiviteter om du behöver lite reseinspiration.

www.b-europe.com

Danmark

Danska DSB säljer bara sina egna biljetter.

www.dsb.dk

Finland

På VRs webbplats kan både köpa biljetter till fjärrtrafiken i Finland och biljetter till Ryssland.

www.vr.fi

Frankrike

På SNCFs webbplats kan du planera din resa, boka biljetter och läsa inspirerade reseguider. Franska SNCF säljer både sina egna biljetter och till andra europeiska tågbolag.

www.sncf.com

Italien

Trenitalia säljer bara sina egna biljetter och kör tåg på flera av de mest populära italienska sträckorna.

www.trenitalia.com

Norge

SJ Norge kör tåg på sju olika sträckor i Norge, från Bodø i norr till Oslo i söder. Du köper din resa på sj.no eller i SJ NORD-appen. För resor på med andra bolag kan du köpa biljetter via reseplaneraren Entur.

www.sj.no

www.entur.no

Schweiz

Schweiziska tågbolaget SBB säljer biljetter till tåg i bland annat Schweiz, Frankrike, Italien och Österrike.

www.sbb.ch

Spanien

Spanska Renfe säljer både enkelbiljett men även tågpass för resor inom Spanien.

www.renfe.com

Tyskland

Tyska tågbolaget Deutsche Bahn säljer inte bara biljetter för tågresor i Tyskland, de är även återförsäljare till flera andra europeiska tågbolag.

www.bahn.com

Eurostar

Eurostar kör direkttåg från London till bland annat Paris, Bryssel, södra Frankrike och de franska alperna.

www.eurostar.com

Thalys

Thalys säljer bara sin egna biljetter men kör tåg i Belgien, Frankrike, Nederländerna och Tyskland.

www.thalys.com

Tips!www.seat61.com hittar du all info du kan behöva när du ska åka tåg i Europa eller i resten av världen! Hemsidan startades av tågfantasten Mark Smith från Storbritannien och innehåller massor av inspiration och information.

Återförsäljare av tågbiljetter i Europa

Powder Express – en tågburen skidresa från Sverige till Schweiz

Omio

På Omio hittar du tågbiljetter till de flesta europeiska tågbolag inklusive SJ. Här kan du även se och jämföra vilka sträckor där tåget faktiskt är snabbare än flyget och få tips på dagsturer du kan göra om du redan befinner dig utomlands.

omio.se

Rail Europe

På Rail Europes sida kan du inte bara köpa biljetter med flera av de europeiska tågbolagen, de har även en smart reseplanerare som hjälper dig planera din Europaresa.

raileurope-world.com

ACP Rail International

ACP Rail är den största återförsäljaren av tågpass giltiga för resor i flera olika delar av världen. 

acprail.com

6 frågor till Malin Boshuis, Ansvarig internationell försäljning på SJ, om tågresor utomlands

Interrailkort eller reguljärbiljett för utlandsresan?

– Ska du bara resa några enstaka tågsträckor utomlands kan det bli billigare att köpa reguljärbiljetter i stället för ett tågpass. Men tågpass ger alltid större frihet. Dessutom har Interrailkorten blivit bättre. Två barn under 12 år reser gratis med en vuxen – och hela anslutningsresan ut ur och in i Sverige ingår.

Platsreservation eller inte på tåg i Europa – vad är ditt råd?

– Ladda ner appen Rail Planner i mobilen. Då får du alla tidtabeller on- och offline och ser vilka tåg som du inte behöver ha platsbokning för att resa med. Om du väljer ett tåg där det krävs platsbokning, kan du boka direkt via appen (läs mer och ladda ner här). 

Hur får jag koll på Europas nattåg?

– På sajten night-trains.com finns ett bra planeringsverktyg där du enkelt ser vilka städer dit det går nattåg inklusive karta. Många svenskar tar nattåg till södra Europa från Hamburg, som österrikiska ÖBB tagit över från Deutsche Bahn. Läs mer om dem på nightjet.com

Vi tipsar om tre återförsäljare av tågbiljetter i Europa, varför väljer vi att lyfta just dem?

ACP Rail har den största bredden av tågprodukter. De säljer tågpass från hela världen samt reguljärbiljetter från utländska tågbolag. Däremot har de inte de billigaste biljettkategorierna utan de mer flexibla internationella biljetterna. Omio har ett stort utbud med direktkopplingar till vissa tågoperatörer som gör att de även har de billigaste priserna. Rail Europe har en snygg och smart reseplanerare som man kan ha stor nytta av.

Om jag inte vill boka på nätet – vem kan hjälpa mig?

– Det finns reseföretag med kundservice, exempelvis tågbokningen.se och Centralens resebyrå i Kalmar. Även hos Stockholm Tourist Information på Stockholm Central kan du köpa Interrailkort över disk och få hjälp med platsbokningar. Men du får räkna med en serviceavgift.

Ett sista tågtips till Europaresenären.

– Ta god tid på dig när du reser, se till att du slipper stressa vid byten. Tågresan i sig är ett äventyr, eller som Karin Boye skrev: "Det är vägen som är mödan värd."

SJ kör tåg till Köpenhamn och Oslo.

Du kan enkelt köpa biljett på vår webbplats eller i vår app!