Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Sällskapsdjur är också välkomna ombord!

Du kan ta med dig två husdjur på tåget.

Kom ihåg att det alltid är du som ansvarar för att ditt djur inte stör eller riskerar tryggheten ombord, varken för medresenärer eller personal.

Om din SJ-resa ersätts med buss hjälper vi givetvis dig och ditt djur så att ni kommer fram till er slutstation. Viss ersättningstrafik kan ha speciella regler kring resa med djur.

Djur på SJs dagtåg

Djur får följa med i 2 klass och du bokar särskild plats i avdelning Djur tillåtet. Reser du med ett tåg där du inte kan boka platsbiljett så sätter du dig i den djurtillåtna vagnen. På utsidan av vagnen ser du att det är Djur tillåtet. 

Reser du med dagtåg får du ta med dig två sällskapsdjur så länge de får plats på golvet vid din sittplats. Om ditt husdjur inte får plats på golvet framför dig behöver du boka en plats extra genom att lägga till en ungdomsbiljett (16 år) på din resa.

Mindre sällskapsdjur i bur, till exempel fågel, kanin och marsvin, räknas som ett djur per bur. Buren får inte vara större än vanligt handbagage och ska tillslutas så att djuret inte kan ta sig ur. 

Burar får placeras på säten så länge du lägger ett skyddande underlag mellan buren och platsen. Djur utan bur ska placeras på golvet och får inte vara uppe på sätet. Detta gäller även om du har bokat till en extra ungdomsbiljett för mer utrymme.

Djur på SJ Nattåg

På våra nattåg gäller samma regler som på dagtåg för plats i sittvagn.

Vill du resa i liggvagn får du ta med dig ett eller två sällskapsdjur om du bokar egen kupé. Du betalar ett fast pris för alla platserna i kupén och disponerar dessa själv. Djur ska placeras på golvet och får inte vara uppe på sätet eller i sängen.

Så här gör du för att boka djur på SJ Nattåg:
Välj vilka orter du skall resa mellan. Markera sedan Lägg till kampanjkod och fyll i kampanjkod DJUR. Det finns ett begränsat antal djurkupéer. Finns det tillgängliga djurkupéer så visas de med rött pris i tidtabellen. Du betalar för alla sex platserna automatiskt när du bokar den djurtillåtna liggvagnskupén. Fortsätt din bokning som vanligt till betalsidan och slutför din beställning.

Läs mer om hur du bokar djur i liggvagnskupé här på sj.se

Djur på SJ EuroNight

Reser du med SJ EuroNight kan du ta med dig upp till två sällskapsdjur utan kostnad i egen liggvagnskupé eller vid din sittplats. För liggvagnskupén betalar du ett fast pris för alla sex liggplatser och disponerar dessa själv. Djur ska placeras på golvet och får inte vara uppe på sätet eller i sängen.

Resa med andra tågbolag

SJ säljer även biljetter för resor med andra tågbolag. Andra regler för sällskapsdjur kan gälla hos andra bolag. Kontakta därför det tågbolag som du ska resa med för information om vad som gäller ombord på deras tåg. 

Resa med djur utomlands

Det är du som resenär som själv är ansvarig för att du har rätt att föra med dig ditt sällskapsdjur in i landet. Regler för att resa med djur över landsgränser skiljer sig mellan olika länder och beroende på vilken typ av djur det handlar om.

Mer info om att föra in djur till Sverige hittar du på tullverket.se

Mer info om att föra in djur till andra EU-länder och Norge hittar du på europa.eu