Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Västerås

Foto: Clifford Shirley

Att göra i Västerås

Västerås växer och förändras. Det gamla hamnområdet har fått nya stadsdelar, promenader, stränder och ett helt nytt lyxhotell. I de centrala delarna har kroglivet levt upp. Här finns numera allt från hål i väggen-mexikanen Hermanas till kritikerrosade finsmakarkrogen Essence.

Tåg till Västerås

En tågresa till Västerås är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Västerås ligger i Västmanland och är Sveriges sjunde största stad med strax över 154 000 invånare. Från centralstationens huvudentré går ni snett ut till vänster genom Vasaparken för att komma till stadskärnan. Går ni åt motsatt håll, söderut, hamnar ni i det ombyggda hamnområdet vid Mälaren. Sommartid är det Västerås bad- och nöjescentrum.
I Västerås är det gångavstånd till det mesta, men behöver ni resa kollektivt ligger Resecentrum precis utanför stationen. För turer och tidtabeller på vl.se. Allra roligast är kanske att trampa runt på en av de tvåhundra gula hyrcyklarna, Digibikes, som finns på olika platser i staden.

Västerås
Västerås växer och förändras. Foto: Clifford Shirley.
Skaldjursplatå på Kajplats 9. Foto: Linda Eklund

2. Lunch.

Få städer i Sverige (förutom de tre stora) har ett lika fint och brett utbud av bra restauranger som Västerås.
Är vädret vackert går ni raka vägen ner till hamnen och unnar er en lunch med sjökänsla. På Kajplats 9 (Sjötullsgatan 2) får ni rätter som kolgrillad vit sparris och risotto med parmesankroketter. Eller varför inte satsa på en lyxlunch, en skaldjursplatå? Strax intill ligger Kajens Café (Mälargatan 4D, vid hamnen) som har fina, lyxiga gourmetpizzor.
Inne i staden är det kanske mest populära stället för lunch Global Living (Smedjegatan 15) med något för alla, från vegetariskt via GI- och LCHF-rätter till burgare och hemlagad lasagne. Skön avslappnad känsla får ni på Brasserie Stadsparkens (Stora gatan 35), vackert beläget invid Svartån. Kanske slår ni till på Parkens räkmacka med picklad rödlök?

3. Göra.

Promenera! Det finns gott om roliga stopp under en lång stadspromenad. Kullerstensgatan Köpmansgatan upp mot domkyrkan och Kyrkbacken, stadens äldsta stadsdel från 1600-talet. Karlsgatan 2 som inrymmer Västerås konstmuseum och Västmanlands museum i lokaler där Asea en gång hade sina verkstäder. Hamnområdet och och butiken Tullhuset (Sjötullsgatan 2). Actionbadet Kokpunkten i det gamla ångkraftverket vid Mälaren. I ångkraftverket finns också det häftiga hotellet The Steam, vars foajé har minst sagt högt i tak.

Kyrkbacken i Västerås
Kyrkbacken i Västerås. Foto: Clifford Shirley Västerås & Co.
Systrarna Eriksson i Västerås
Systrarna Ericsson är ett lokalt hantverksbageri som ligger i Gallerian mitt i centrala Västerås.

4. Fika.

Promenerar ni inne i staden rekommenderas Systrarna Ericsson Bakeryshop (i gallerian Kvarteret Igor). Allt här är delikat, men tårtorna står i en klass för sig. Specialiteten är Casablancan, en marängbomb med äggkräm. Napoleonbakelse, Budapeststubbe eller mazarin? Kopparlundens bageri (Kopparlundsvägen 7) är värt en liten omväg. Det ligger i det gamla industrikvarteret Kopparlunden och har en liten uteservering. Prova mandelsmörmackan med tomat, picklad gurka och ruccola och en kopp Björklunds bryggkaffe till. Ni kommer inte att bli besvikna.

5. Kväll.

Kvälls- och nattlivet i Västerås blir allt spänstigare. På en gång kan sägas att höjdaren är Locavore, takrestaurangen på 18:e våningen i The Steam Hotel. Här är det asiatisk fusion, som ceviche på fröyalax och sichuanbakad fläsksida, som gäller.

Vill ni ha en uppkäftigare matupplevelse så testa lilla latinska Hermanas (Smedjegatan 2) som bland annat serverar chimichangas, gratinerade burritos. På franskamerikanska Nya Hattfabriken (Slottsgatan 8) går västeråsarna för veckans långkok, steak med bearnaise och den populära tarte flambée-pizzan. I närheten ligger burgarstället Bra Hak (Slottsgatan 6) som anses vara Västerås bästa.

Finsmakare väljer Pråmen (Kajplats 1–3) eller Frank (Stora Torget 3) där Frank rules, en hemlig fyrarättersmeny, är enda valet på menyn (helvegetariskt går att få).

Västerås har varit förknippad med italiensk arbetskraftinvandring och många av Sveriges tidigaste italienska krogar fanns här. I dag räknas Limone (Stora gatan 4) som stadens bästa "italienare".

Hermanas inspireras av "Tropikerna" och har plockat ihop godbitarna från Sydamerika - Mexico - Karibien.
Skultuna Messingsbruk & Fabriksbutiker är ett av Sveriges mest populära turistmål. Foto: Skultuna Messingsbruk.

6. Tre roliga utflykter.

1. Skultuna Messingsbruk. Redan på 1600-talet började man tillverka mässingspodukter här. Ligger vackert vid Svartån med mysigt fik och bra outlet i Skultuna Fabriksbutiker.

2. Kungsbyns djurpark. Ett litet barnvänligt zoo med 34 arter från olika delar av världen. Bland annat studsiga lemurer.

3. Anundshög. Ett av Sveriges främsta fornlämningsområden med själva gravhögen från 900-talet som mittpunkt. Röstades fram som ett av Västmanlands sju underverk för några år sedan.

Vid resa med tåg och vid vistelse i Västerås gäller Folkhälsomyndighetens och lokala myndigheters rekommendationer och riktlinjer för minskad smittspridning av coronavirus.

Denna guide uppdaterades våren 2020. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Västerås!