Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Västerås

Foto: Clifford Shirley

Att göra i Västerås

Västerås växer och förändras. Det gamla hamnområdet har fått nya stadsdelar, sjönära promenader och stränder. Vid Mälaren ligger även det omtalade hotellet The Steam, inrymt i ett kraftverk från 1917. I de centrala delarna har kroglivet levt upp. Här finns numera allt från kaxiga mexikanen Hermanas till stilsnygga nykomlingen Marcel P.

Tåg till Västerås

En tågresa till Västerås är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Västerås ligger i Västmanland och är Sveriges sjätte största stad med närmare 160 000 invånare. Från centralstationens huvudentré går ni snett ut till vänster genom Vasaparken för att komma till stadskärnan. Går ni åt motsatt håll, söderut, hamnar ni i det ombyggda hamnområdet vid Mälaren. Sommartid är det Västerås bad- och nöjescentrum. I Västerås är det gångavstånd till det mesta, men behöver ni resa kollektivt ligger resecentrum precis utanför stationen. Turer och tidtabeller finns på vl.se. Och som i alla större svenska städer finns såklart elsparkcyklar även här.

Västerås
Västerås växer och förändras. Foto: Clifford Shirley
Kajplats 9 i Västerås hamn.

2. Lunch.

Få städer i Sverige (förutom de tre stora) har ett lika fint och brett utbud av bra restauranger som Västerås. Är vädret vackert går ni raka vägen ner till hamnen och unnar er en lunch med sjökänsla. På Kajplats 9 (Sjötullsgatan 2) får ni rätter som kolgrillad vit sparris och risotto med parmesankroketter. Inne i staden är det kanske mest populära stället för lunch Mocca Deli (Stora torget 2) med en bred meny, från Karl Johans-ravioli till tortillawraps. Global Living (Smedjegatan 15) har också bred meny, från vegetariskt till burgare och hemlagad lasagne. Skön avslappnad känsla får ni på Brasserie Stadsparken (Stora gatan 35), vackert beläget invid Svartån. Kanske slår ni till på Parkens räkmacka med picklad rödlök? En outsider är B26 (Port-Anders gata 9), ett coworkingkontor som har en fräsch zero svinn-buffé. Det är kort datum på råvarorna och man betalar för matens vikt.

3. Göra.

Promenera! Det finns gott om roliga stopp under en lång stadspromenad i Västerås. Börja med Domkyrkan (trestjärnig attraktion enligt Guide Michelin) och Kyrkbacken, stadens äldsta stadsdel. Den är från 1600-talet. Vill ni göra ett mer kulturellt stopp inne i stan rekommenderas Karlsgatan 2, som inrymmer Västerås konstmuseum och Västmanlands museum i lokaler där Asea en gång hade sina verkstäder.

Sedan kan ni utforska hamnområdet och Mälarpromenaden, en fyra kilometer lång markerad gång- och cykelväg. Går ni österut på den kommer ni till actionbadet Kokpunkten, häftiga hotellet The Steam och till sist Lasse Färnlöfs plats. Fikar gör ni på Bread & Sweets by Jennie på Öster Mälarstrand. 

Kyrkbacken i Västerås
Kyrkbacken i Västerås. Foto: Clifford Shirley Västerås & Co
Café Mosaic är inhyst i Centrumkyrkan.

4. Fika.

Västeråsarna gillar sina fik och de finns i alla möjliga varianter. Nyöppnade Maria Therese (Kungsgatan 2) har snabbt blivit en favorit. Mysig uteservering och bra egna bakverk som vaniljbullen med choklad och syrlig limepaj toppad med maräng. Hos Systrarna Ericsson Bakeryshop (i gallerian Kvarteret Igor) står tårtorna i en klass för sig. Specialiteten är Casablancan, en marängbomb med äggkräm. Bageri April (Vasagatan 17) är ett öppet bageri med en liten servering. Smörgifflarna kan rekommenderas. Kopparlundens bageri (Kopparlundsvägen 7) är värt en omväg. Det ligger i det gamla industrikvarteret Kopparlunden och har en liten uteservering. Prova mandelsmörmackan med tomat, picklad gurka och ruccola och en kopp Björklunds bryggkaffe till. Vill ni ha något helt annorlunda? Då ska ni gå till Café Mosaic (Smedjegatan 2) som ligger i en liten arkitektonisk pärla, Centrumkyrkan från 1958. Utbudet håller god klass och kyrkorummet är vackert och trivsamt.

5. Kväll.

Kvälls- och nattlivet i Västerås blir allt spänstigare. Ett bra exempel på detta är uppkäftiga mexikanska Hermanas (Smedjegatan 2) som bland annat serverar chimichangas, gratinerade burritos, i en minst sagt färgstark miljö. Till franskamerikanska Nya Hattfabriken (Slottsgatan 8) går västeråsarna för veckans långkok, och klassiker som steak med bearnaise och moules frites. Finsmakarmiddag med Mälarutsikt får ni på Pråmen (Kajplats 1–3). Nyöppnade Magpies (Källgatan 11A) har snabbt blivit en favorit. Korta menyer och roliga rätter som panisse (kikärtsstavar) med ostkräm och äppelvinäger. Granne ligger Essence (Källgatan 11B), Västerås mest omtalade krog med avsmakningsmeny. Marcel P (Vasagatan 20) erbjuder ett bra stadshäng, mässing och marmor och franska klassiker. Testa löksoppan, ljuvlig.
Västerås har varit förknippad med italiensk arbetskraftsinvandring och många av Sveriges tidigaste italienska krogar fanns här. I dag räknas Limone (Stora gatan 4) som stadens bästa "italienare". Vägg i vägg, med samma ägare, ligger populära Bistro Vinoteket Lothar (Karlsgatan 4).

Nyöppnade Magpies i Västerås. Foto: Christoffer Magnusson Domeij
Skultuna Messingsbruk & Fabriksbutiker är ett av Sveriges mest populära turistmål. Foto: Skultuna Messingsbruk

6. Tre roliga utflykter.

1. Skultuna Messingsbruk. Redan på 1600-talet började man tillverka mässingspodukter här. Ligger vackert vid Svartån, med mysigt fik och bra outlet i Skultuna Fabriksbutiker.

2. Vallbyn friluftsmuseum. Västerås svar på Skansen. Här finns, förutom gulliga miljöer, hotade arter av lantrasdjur. Till exempel linderödsgrisen, gotlandsrusset och gestrikefåret.

3. Anundshög. Ett av Sveriges främsta fornlämningsområden med själva gravhögen från 900-talet som mittpunkt. Röstades fram som ett av Västmanlands sju underverk för några år sedan.

Denna guide uppdaterades våren 2023. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe? Mejla oss på stadsguider@sj.se

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Västerås!