Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Västerås

Foto: Clifford Shirley

Att göra i Västerås

Västerås är den okända sommarstaden. Den ligger vid vår kanske största insjöskärgård och kan locka med öluff, en fyra kilometer lång strandpromenad med trädäck, badstrand, skejt- och cablepark och ett av Sveriges kanske mest omtalade destinationshotell. En stad som gjord för en actionpackad familjehelg med andra ord.

Tåg till Västerås

En tågresa till Västerås är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Västerås ligger i Västmanland och är Sveriges sjunde största stad med strax över 154 000 invånare. Från centralstationens huvudentré går ni snett ut till vänster genom Vasaparken för att komma till stadskärnan. Går ni åt motsatt håll, söderut, hamnar ni i det ombyggda hamnområdet vid Mälaren. Sommartid är det Västerås bad- och nöjescentrum.

I Västerås är det gångavstånd till det mesta, men behöver ni resa kollektivt ligger Resecentrum precis utanför stationen. För turer och tidtabeller på vl.se. Allra roligast är kanske att trampa runt på en av de tvåhundra gula hyrcyklarna, Digibikes, som finns på olika platser i staden.

Västerås
Västerås växer och förändras. Foto: Clifford Shirley.
Skaldjursplatå på Kajplats 9. Foto: Linda Eklund

2. Lunch.

Få städer i Sverige (förutom de tre stora) har ett lika fint och brett utbud av bra restauranger som Västerås.

Är vädret vackert går ni raka vägen ner till hamnen och unnar er en lunch med sjökänsla. På Kajplats 9 (Sjötullsgatan 2) får ni fräscha sommarrätter som kolgrillad vit sparris och risotto med parmesankroketter. Eller varför inte satsa på en lyxlunch, en skaldjursplatå? Strax intill ligger Kajens Café (Mälargatan 4D, vid hamnen) som har fina, lyxiga gourmetpizzor. Båda ställena har fina uteserveringar.

Inne i staden är det kanske mest populära stället för lunch Global Living (Smedjegatan 15) med något för alla, från vegetariskt via GI- och LCHF-rätter till burgare och hemlagad lasagne. Skön semesterkänsla får ni på Brasserie Stadsparkens (Stora gatan 35) uteservering, vackert belägen invid Svartån. Kanske slår ni till på Parkens räkmacka med picklad rödlök?

3. Göra.

De senaste åren har Västerås blivit det heta, ny resmålet för folk i Mälardalen, Bergslagen och Stockholm. Inte konstigt, för här finns en uppsjö av upplevelser att välja mellan.

Frågar ni en västeråsare om råd blir svaret: Börja med Elba! Det är Västerås motsvarighet till Stockholms Djurgårdsfärja och Göteborgs Älvsnabben. Hoppa av på Östra holmen. Här väntar solklippor, badstrand, brygga med litet hopptorn och ett mysigt kafé med skön retrokänsla.

Alternativt kan ni utforska den fyra kilometer långa och underhållande Mälarpromenaden. Runt Löga strand finns ett fint trädäck, badstrand, stora gräsytor och en riktigt bra skejtpark. Den är på 2 500 kvadratmeter och innehåller bland annat pool, två större bowlytor med mycket banks och bra curbs

Strax intill ligger en annan attraktion, Västerås Cable Park, som bäst kan liknas vid en snowboardpark på vatten. Åkaren dras av en eldriven linbana, och i vattnet finns hopp, rails och annat för de mer erfarna åkarna. Parken har självfallet även skojigheter för nybörjare.

Lite längre bort längs Mälarpromenaden ligger omtalade The Steam Hotel och actionbadet Kokpunkten. Här finns blöta åkturer med namn som Insideout, Black River, Boomerang och Double Racer. Den sistnämnda är en vattenrutschbana där ni tävlar sida vid sida i riktigt hög fart. Gröna och röda lampor visar vem som ligger först för tillfället, men bara slutsegern räknas!

Västerås Cable Park - "snowboard på vatten". Foto: Pia Nordlander
Systrarna Eriksson i Västerås
Systrarna Ericsson är ett lokalt hantverksbageri som ligger i Gallerian mitt i centrala Västerås.

4. Fika och glass.

Fikasugen? Dags för glass? Promenerar ni inne i staden rekommenderas Systrarna Ericsson Bakeryshop (i gallerian Kvarteret Igor). Allt här är delikat, men tårtorna står i en klass för sig. Specialiteten är Casablancan, en marängbomb med äggkräm. Napoleonbakelse, Budapeststubbe eller mazarin? Vill ni ha klassiker så är det till Öhrmans Konditori & Café (Stora torget 2) ni ska gå.

Kopparlundens bageri (Kopparlundsvägen 7) är värt en liten promenad. Det ligger i det gamla industrikvarteret Kopparlunden och har en liten uteservering. Prova bullen med rabarbercurd! Eller mandelsmörmackan med tomat, picklad gurka och ruccola och en kopp Björklunds bryggkaffe till. Ni kommer inte att bli besvikna.

På Mälarpromenaden finns två riktigt bra glasstopp. Det ena är Kajplats 9:s glassbar. Allt här är egentillverkat på kvalitetsråvaror som till exempel vaniljstänger från Tahiti, pistagenötter från Italien och Valrhonachoklad.

Utanför Kokpunkten finns Glassverket. Här är kreationerna lite mer lekfulla. Ett populärt val är Rocky road med chokladglass, mjukglass, kolasås, nötter, minimarshmallows och bär.

5. Kväll.

Kvälls- och nattlivet i Västerås blir allt spänstigare. På en gång kan sägas att höjdaren är Locavore, takrestaurangen på 18:e våningen i The Steam Hotel. Här är det asiatisk fusion, som ceviche på fröyalax och sichuanbakad fläsksida, som gäller.

Vill ni ha en uppkäftigare matupplevelse så testa lilla latinska Hermanas (Smedjegatan 2) som bland annat   serverar chimichangas, gratinerade burritos. På franskamerikanska Nya Hattfabriken (Slottsgatan 8) går västeråsarna för veckans långkok, steak med bearnaise och den populära tarte flambée-pizzan. I närheten ligger burgarstället Bra Hak (Slottsgatan 6) som anses vara Västerås bästa.

Finsmakare väljer Pråmen (Kajplats 1–3) eller Frank (Stora Torget 3) där Frank rules, en hemlig fyrarättersmeny, är enda valet på menyn (helvegetariskt går att få). Eller så bokar ni en sittning på nyöppnade Essence (Kopparlundsvägen 1) som endast har 16 platser och avsmakningsmeny.

Västerås har varit förknippad med italiensk arbetskraftinvandring och många av Sveriges tidigaste italienska krogar fanns här. I dag räknas Limone (Stora gatan 4) som stadens bästa ”italienare”. 

Hermanas inspireras av "Tropikerna" och har plockat ihop godbitarna från Sydamerika - Mexico - Karibien.
Skultuna Messingsbruk & Fabriksbutiker är ett av Sveriges mest populära turistmål. Foto: Skultuna Messingsbruk.

6. Fem roliga utflykter.

1. Skultuna Messingsbruk. Redan på 1600-talet började man tillverka mässingspodukter här. Ligger vackert vid Svartån med mysigt fik och bra outlet i Skultuna Fabriksbutiker.

2. Vallby friluftsmuseum. Historiska hus, trädgårdar, landskap och lantraser berättar Västmanlands historia. För barn (och taggade vuxna) finns käpphästbana!

3. Björnögården. Uppgraderad friluftsgård som har blivit modernt aktivitetscenter. Om ni vågar så testa Höjdskräcken, ett 12 meter högt klättertorn.

4. Kungsbyns djurpark. Ett litet barnvänligt zoo med 34 arter från olika delar av världen. Bland annat studsiga lemurer.

5. Anundshög. Ett av Sveriges främsta fornlämningsområden med själva gravhögen från 900-talet som mittpunkt. Röstades fram som ett av Västmanlands sju underverk för några år sedan.

Vid resa med tåg och vid vistelse i Västerås gäller Folkhälsomyndighetens rekommendationer för minskad smittspridning av coronavirus.

Fakta och intryck till denna guide samlades in under våren 2020. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess.

Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Västerås!