Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Västerås

Foto: Clifford Shirley

Att göra i Västerås

Mälarstaden Västerås växer och förändras. Det gamla hamnområdet har fått nya stadsdelar, promenader, stränder och ett helt nytt lyxhotell. I de centrala delarna har kroglivet levt upp. Här finns numera allt från eleganta Brasserie Stadsparken vid Svartån till finsmakartapas på Madame Josephine.

Tåg till Västerås

En tågresa till Västerås är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Västerås ligger i Västmanland, precis vid Mälaren, och i tätorten bor nästan 120 000 invånare. Från Centralstationens huvudentré går du snett ut till vänster genom Vasaparken för att komma till stadskärnan. Går du rakt fram så når du Turistbyrån (Kopparbergsvägen 10) efter några minuters promenad. I Västerås är det gångavstånd till det mesta, men behöver du resa kollektivt ligger Resecentrum rakt utanför stationen, se turer och tidtabeller på vl.se. Allra roligast och snabbast är kanske att hyra en av de tvåhundra gula hyrcyklar, Digibikes, som finns på olika platser i Västerås.

Västerås

Västerås växer och förändras. Foto: Clifford Shirley

Madame Josephine har blivit en spansk fintapaskrog som serverar rätter som tonfisktartar med mynta och vattenmelon.

2. Lunch.

Brasserie Stadsparken (Stora gatan 35) äter du lunch med Svartån och stadsparken rakt utanför. Välkända rätter från Sydeuropa och svenska klassiker står på menyn. Det kanske mest populära stället för lunch är Global Living (Smedjegatan 15) med något för alla, från vegetariskt via GI- och lchf-rätter till burgare och hemlagad lasagne. Italienska Madame Josephine (Slottsgatan 8) har blivit en spansk fintapaskrog med rätter som tonfisktartar med mynta och vattenmelon. Sugen på asiatiskt? Yum Yum (Smedjegatan 5) har god pad thai och wok. En fin dag går du raka vägen ner till hamnen och unnar dig en utelunch på Kajplats 9 (Sjötullsgatan 2).

3. Göra.

Promenera kullerstensgatan Köpmansgatan upp mot domkyrkan och Kyrkbacken, stadens äldsta stadsdel från 1600-talet. Gå vidare mot Karlsgatan 2 som inrymmer Västerås konstmuseum och Västmanlands museum i lokaler där Asea en gång hade sina verkstäder. Missa inte hamnområdet och besök butiken Tullhuset (Sjötullsgatan 2) innan du promenerar vidare utmed Mälaren. Äventyrslystna tar sig till actionbadet Kokpunkten (i det gamla ångkraftverket utmed Mälaren). I ångkraftverket finns också det häftiga hotellet The Steam, vars foajé har minst sagt högt i tak.

Göra i Västerås

Hotell The Steam har minst sagt högt i tak. 

Systrarna Eriksson i Västerås

Systrarna Ericsson är ett lokalt hantverksbageri som ligger i Gallerian mitt i centrala Västerås. 

4. Fika.

Napoleonbakelse, Budapeststubbe eller mazarin? Gå till Öhrmans konditori (Stora torget 2). Tidigare nämnda Global Living är lika populärt för fika som för lunch. Prova den argentinska kolatårtan! På Systrarna Ericsson (ligger på andra våningen i gallerian Kvarteret Igor) är allt delikat, men tårtorna står i en klass för sig. För mysig miljö vid Svartån, fika på Kalle på spången (Kungsgatan 2). Lyxiga praliner äter du på Mälarchocolaterie (Kopparbergsvägen 1) varifrån du också lätt köper hem en låda.

5. Kväll.

Kvälls- och nattlivet i Västerås blir allt bättre. På en gång kan sägas att höjdaren är takrestaurangen på 18:e våningen av The Steam Hotel. Spännande mix av asiatisk mat och utsikt över Mälaren. Till bistron Nya Hattfabriken (Slottsgatan 8) går västeråsarna för veckans långkok. Tarte flambée-pizzan eller iberico secreto med chimichurri är rätter som också är svåra motstå. Finsmakare går till Frank (Stora torget 3) där ”Frank rules”, med hemlig meny. På Folkets (Kopparbergsvägen 27) fastnar du lätt i den puttrande baren innan du äter gott i restaurangen. På lördagar blir det klubb med öppet till 03. Det bästa italienska köket hittar du på Limone (Stora gatan 4), vars framficka På Hörnet Officern är Västerås första ginbar. Snygg lokal! Till sist men inte minst, så måste även kritikerrosade finkrogen Pråmen (Kajplats 1–3) nämnas.

Kväll i Västerås

Bistron Nya Hattfabriken serverar veckans långkok. 

Skultuna Messingsbruk & Fabriksbutiker är ett av Sveriges mest populära turistmål. Foto: Skultuna Messingsbruk

6. Utflykt: Skultuna bruk.

Besök Skultuna bruks- och hembygdsmuseum med tillhörande fika på Å-cafét. Som avslutning kan du shoppa billigare i Skultuna Fabriksbutiker och Ittala outlet. Med regionalbuss 21 (mot Skultuna) tar det cirka 40 minuter att komma till Skultuna från centralstationen. Bussarna går tätt.

Fakta och intryck till denna guide samlades in under våren 2019. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Västerås!