Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Uppsala

Foto: Niklas Lundengård/Destination Uppsala

Att göra i Uppsala

En solpaus på en brygga vid Fyrisån. Klassiska bakverk på Güntherska. Lugnet i Linnéträdgården. En hantverksöl på Bryggeriet Ångkvarn. Uppsala är en vacker och promenadvänlig weekendutflykt, fylld av högklassiga upplevelser.

Tåg till Uppsala

En tågresa till Uppsala är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Uppsala är Sveriges fjärde största stad med knappt 240 000 invånare i kommunen. När ni ankommer till Uppsala kastas ni direkt in i händelsernas centrum: Stationsområdet med resecentrum är en del av Uppsalas puls. Varje dag passerar här tiotusentals Stockholmspendlare, och stationens restauranger och fik är självklara mötesplatser även utanför rusningstid.

Det är enkelt att orientera sig i Uppsala med Fyrisån som hållpunkt. Det äldre och akademiska Uppsala med domkyrkan och universitetet hittar ni väster om ån medan det kommersiella centrumet finns öster om ån. Absolut enklaste sättet att ta sig runt i stadskärnan är till fots.

Resecentrum i Uppsala
Skateboardåkning vid resecentrum. Foto: Xulio Gonzalez/Destination Uppsala
Villa Anna i Uppsala
På lunchen hos Villa Anna är råvaran i fokus, enkel och okonstlad. Foto: Villa Anna

2. Lunch.

Det finns gott om riktigt fina lunchställen i Uppsala. Hambergs Fisk (Fyristorg 8) har en meny med både nytänk och klassiker: carpaccio på lax med lime, chili och ingefärsdressing såväl som fiskgryta. På lyxmysiga hotellrestaurangen Villa Anna (Odinslund 3) nära domkyrkan får ni en högklassig lunch med lokala råvaror. Charmiga Crêperie Lemoni (S:t Olofsgatan 32E, in på gården) serverar matiga galetter. Prova till exempel den med italiensk salsiccia. Bästa burgaren i staden finns numera på Bastard Burgers (Dragarbrunnsgatan 43A). Vegetariskt äter man enklast och bäst vid falafelstånden nedanför domkyrkan (Västra Ågatan) eller på studentfavoriten Légume (Drottninggatan 12) som har en pålitlig vegobuffé. På östra sidan om järnvägen hittar ni fiskrestaurangen Uppströms Fisk & Skaldjur (S:t Persgatan 35). Här kan man fortfarande få stekt strömming med skirat smör och inlagd gurka.

3. Göra.

Strosa runt i kvarteret kring domkyrkan, Skandinaviens största katedral. Här pågår en omfattande renovering av tornen men det är inga problem att besöka kyrkan. I närheten finns Gustavianum, som dock håller stängt för renovering till och med 2023, samt biblioteket Carolina Rediviva, universitetets äldsta byggnad. Botanik och Carl von Linné är starkt kopplat till Uppsala. Gå en vandring i Linnés fotspår (mer info om guidning finns på destinationuppsala.se) eller besök på egen hand Linnéträdgården (Svartbäcksgatan 27).

Konstintresserade besöker Bror Hjorts hus (Norbyvägen 26) eller Uppsala konstmuseum (Drottning Christinas väg 1E) vid slottet.

För barnfamiljen rekommenderas aktivitetshuset Turbo, äventyrsbadet Fyrishov och att gå i Pelle Svanslös fotspår. I Carolinaparken finns hans lekplats och det ordnas guidade vandringar, med möjlighet att tassa över Pelles eget övergångsställe vid kvarteren kring Åsgränd.

Om vistelsen i Uppsala är kort, ta åtminstone en promenad utmed Fyrisån. Promenadstråket heter Årummet och har bänkar, soldäck, bryggor, gräsmattor, planteringar och konstverk.

Botaniska i Uppsala
Botaniska trädgården är ett av Uppsalas främsta utflyktsmål. Foto: Niklas Lundengård/Destination Uppsala
Fika på Güntherska i Uppsala
Güntherska Hovkonditori & Schweizeri skapar fantastiska bakverk. Foto: Güntherska

4. Fika.

Studentfik, veganskt och klassiker, Uppsala har ett brett utbud av kaféer. Güntherska Hovkonditoriet (Östra Ågatan 31) är en välrenommerad klassiker med utsökt hembakat och fin miljö. Testa "Olles snurra" — farligt god med blåbärssylt och vaniljkräm i mitten! På Los Vegos (Svartbäcksgatan 21) fikar ni veganskt. Gott kaffe dricker man hos välsorterade te- och kaffehandeln Arrenius & Co (Drottninggatan 6 A) eller italienska Café Tar (Sysslomansgatan 9B), snett emot Västmanland-Dalas berömda nationshus ritat av Alvar Aalto. Tar lockar också med specialerbjudande på focaccia plus ett glas vin. Wilmas (Skolgatan 8) har mysig retrokänsla. Sommartid kan ni besöka Café Victoria (Villavägen 8) i Botaniska Trädgården, döpt efter jättenäckrosen i det tropiska växthuset i trädgården.

5. Kväll.

Senaste tillskottet i Uppsalas krogliv är minimala La Ruelle (Bredgränd 4). Kockarna har en bakgrund från finkrogar som Mathias Dahlgren, Frantzén och F12 och har satsat på en sparsmakad och prisvärd meny med utvalda viner. Lite större och folkligare är gastropuben Bryggeriet Ångkvarn (Östra Ågatan 59) med eget mikrobryggeri och god mat, gott öl och skön stämning. Pröva "Dunkel" som blivit utsedd till bästa mörka lager vid Uppsala öl- och whiskymässa.

Sugen på asiatiskt? Gå till saluhallen och amerikansk-japanska Jay Fu’s (S:t Eriks torg 8) eller till Miss Voon (Suttungs gränd 6) med Uppsalas bästa utsikt på köpet. Barhäng med smårätter får ni på Plock (Dragarbrunnsgatan 24) eller Balkaninspirerade Mjesto (Vaksalagatan 10). Pröva Mjestos friterade musslor eller kroatiska pizza! Bistron Klostergatan 5 serverar riktigt bra ”svenska tapas” på lokala råvaror. Dryck & Mat i stationshuset (Olof Palmes plats 2) erbjuder en ambitiös och uppskattad avsmakningsmeny där maten har valts utifrån drycken.

Miss Voon i Uppsala
Miss Voon serverar halvportioner som med fördel delas sinsemellan. Foto: Martin Stenmark
Besök Gamla Uppsala Museum. Foto: Gustav Dalesjö/Destination Uppsala

6. Tre roliga utflykter.

1. Gamla Uppsala. En kvarts bussresa från resecentrum kan ni besöka de monumentala kungshögarna, och Gamla Uppsala Museum med bland annat prakthjälmar från järnåldern.

2. Linnés Hammarby. En dryg halvtimmes busstur öster om Uppsala hittar ni idylliska Linnés Hammarby — en välbevarad 1700-talsmiljö där hus, tapeter och trädgårdar minner om tiden då Carl von Linné var gårdens ägare.

3. Lennakatten. Från Uppsala Östra kan ni åka museijärnväg till Marielund som har badplats och sommarkafé. Eller till Länna Bruk med restaurang som har egen vin- och ölproduktion. 

Denna guide uppdaterades våren 2022. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe? Mejla oss på stadsguider@sj.se

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Uppsala!