Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Umeå

Att göra i Umeå

Umeå är Norrlands största stad och har mycket natur och kultur att erbjuda. Promenader utmed Umeälven. Sveriges äldsta skivbutik. Det prisade Bildmuseet. Finsmakarmiddag på Gotthards. Och vill man uppleva en klassiker ska man beställa en ”slabang” på Nya Konditoriet, som har funnits sedan 1927. 

Tåg till Umeå

En tågresa till Umeå är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Umeå ligger utmed Umeälven och har närmare 85 000 invånare. Umeå Central ligger vid Järnvägsallén, tio minuters promenad från Rådhuset, vilket är stadens mittpunkt. På tabussen.nu finns tidtabeller till lokaltrafiken i Umeå. Umeå är en cykelstad med hela 220 kilometer cykelväg. Cyklar finns att hyra på bland annat Cykel- och mopedhandlaren (Häradshövdingegatan 11).

Umeå

Kulturhuset Väven.

Gotthards i Umeå

Gotthards Krog är en KRAV-certifierad restaurang. Foto: Pelle Lundberg

2. Lunch.

Umeå har ett stort och varierat utbud av lunchkrogar. Sugen på en god skaldjurssoppa till lunch? Besök Två Fiskare (Storgatan 44). För en lyxigare vinlunch är det Gotthards Krog (Storgatan 46) som gäller. Restaurangen har fått flera utmärkelser, bland annat omnämndes den som en av de tio coolaste restaurangerna i världen av den brittiska tidningen The Guardian. Köksbaren (Rådhusesplanaden 17) sägs vara bäst på kött i staden och serverar en soppa och en varmrätt dagligen.

3. Göra.

Umeå upptäcks med fördel till fots eller på cykel. Utgå från Rådhuset och ta en promenad till vinylmeckat och Sveriges äldsta skivbutik, Burmans Musik (Kungsgatan 56). Fortsätt sedan ner till det omtalade kulturhuset Väven (Storgatan 46 A) som vetter mot Umeälven och har utsetts till en av de fulaste byggnaderna i länet. Ta ett mellanmål på delikatessbaren Duå eller besök Kvinnohistoriskt museum. Drygt tio minuters promenad österut längs älven ligger prisade Bildmuseet (Östra Strandgatan 30 B) som erbjuder samtida konst, fantastisk arkitektur och
en magisk utsikt över älven. 

Bildmuséet i Umeå

Bildmuseet är en del av Umeå universitet. Foto: Picasa

Nya Konditoriet i Umeå

Nya Konditoriet är en självklar mötesplats för många umebor.

4. Fika.

Det är kul och fika i Umeå, och man upptäcker snabbt att myten om tysta norrlänningar är just en myt. Det klassiska fiket är Nya Konditoriet (Kungsgatan 57) eller NK som umeborna själva säger. Det har funnits på Kungsgatan sedan 1927. Kanelbullarna håller hög klass, men testa gärna en ”slabang”, en typ av rulltårta med choklad, grädde, marsipan och banan. Vill du ha en mer modern fikaupplevelse rekommenderas Costas of Sweden i Utopiagallerian (Rådhusesplanaden 2A). Vill du i stället komma bort från kommersen och fika i en mysig, lite intellektuell och genuin kafémiljö – testa Bokcafé Pilgatan (Pilgatan 14). 

5. Kväll.

Vill du komma bort från staden och närmare naturen ska du ta dig till den familjedrivna ekokrogen Älvtåets Gröna (Häradsvägen 50) längs Umeälvens strandpromenad. Här kan njuta av prsivärda fasta menyer med allt från ricottafyllda dumplings till norrländsk klappgröt. På Orangeriet Boule & Bistro (Kungsgatan 71) kan du köra ett parti boule eller biljard med kompisarna, och sedan avsluta med en riktigt bra burgare. Ovannämnda Gotthards (Storgatan 46) är ett säkert kort för en finsmakarmiddag. Vill du ha en helkväll på en och samma plats rekommenderas Rådhusets pampiga och vackra lokaler (Rådhustorget 1). Börja med ostron och champagne på Juliette, sedan middag på brasseriet Rex som erbjuder fransk matlagning på norrländska råvaror. Och på övervåningen kan du dansa natten lång på någon av Rådhusets klubbar.

Kväll i Umeå

På ekokrogen Älvtågets Gröna kan du njuta av prisvärda fasta menyer. 

Umeå Skulpturpark

Upplev Jaume Plensas verk Nosotros i Umeå Skulpturpark. Foto: Visit Umeå

6. Utflykt: Umeå Skulpturpark.

Umeå Skulpturpark ligger strax väster om Umeå centrum och räknas som en av Europas förnämsta skulpturparker! Parken innehåller 44 skulpturer från kända konstnärer från hela världen. Glöm gräsmattor och raka trädrader – skulpturerna är placerade bland träden och byggnaderna som tidigare var del av mentalsjukhuset på Umedalen som byggdes år 1930.

Fakta och intryck till denna guide samlades in under våren 2018. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se