Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Umeå

Att göra i Umeå

Umeå är Norrlands största stad och har mycket natur och kultur att erbjuda. Promenader utmed Umeälven. Sveriges äldsta skivbutik. Finsmakarmiddag på Gotthards. Och vill ni prova en klassiker ska ni beställa en ”slabang” på Nya Konditoriet, som har funnits sedan 1927. 

Tåg till Umeå

En tågresa till Umeå är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Umeå ligger utmed Umeälven och tätorten har närmare 85 000 invånare, kommunen 128 000. Umeå Central ligger vid Järnvägsallén, tio minuters promenad från Rådhuset, som är stadens mittpunkt. På tabussen.nu finns tidtabeller till lokaltrafiken i Umeå. Umeå är en cykelstad med hela 220 kilometer cykelväg. Cyklar finns att hyra på bland annat Cykel- och mopedhandlaren (Häradshövdingegatan 11).

Kulturhuset Väven.
Restaurang Köksbaren.

2. Lunch.

Umeå har ett stort och varierat utbud av lunchkrogar. Sugen på en god skaldjurssoppa eller varmrökt abborre till lunch? Besök Två Fiskare (Storgatan 44). Köksbaren (Rådhusesplanaden 17) som ligger ett stenkast från tågstationen, sägs vara bäst på kött i staden. För smakrika rätter från det sydostasiatiska köket, ta dig till köpcentrumet Avion för en lunch på Sen Street Kitchen (Avion shopping, Marknadsgatan 3). För en helgbrunch besök restaurangen och vinbaren Harlequin (Rådhusesplanaden 2E). Vill ni inte dricka en hel vinflaska till lunch kan ni lagra den på vinhotellet och komma tillbaka vid ett senare tillfälle.

3. Göra.

Umeå upptäcks med fördel till fots eller på cykel. Utgå från Rådhuset och ta en promenad till vinylmeckat och Sveriges äldsta skivbutik, Burmans Musik (Kungsgatan 56). Fortsätt sedan ner till det omtalade kulturhuset Väven (Storgatan 46A) som vetter mot Umeälven och har utsetts till en av de fulaste byggnaderna i länet. Prova lite ost och lufttorkad skinka på delikatessbaren Duå eller besök Kvinnohistoriskt museum, som har nominerats till årets museum. Drygt tio minuters promenad österut längs älven ligger prisade Bildmuseet (Östra Strandgatan 30B) som bjuder på samtida konst, fantastisk arkitektur och en magisk utsikt över älven.

Är vädret fint köp med dig en picknickkorg från närliggande Kafé Station (Ö. Rådhusgatan 2 C ) som huserar i Umeås första elverk. Sätt dig sedan i någon av de relativt nyrenoverade parkerna Broparken eller Rådhusparken, båda sluttandes mot älven.

Obs: Bildmuseet och Västerbottens museum håller tillfälligt stängt på grund av coronaläget.

Strandpromenaden.
Nya Konditoriet i Umeå
Nya Konditoriet är en självklar mötesplats för många umebor.

4. Fika.

Det är kul att fika i Umeå, och man upptäcker snabbt att myten om tysta norrlänningar är just en myt. Det klassiska fiket är Nya Konditoriet (Kungsgatan 57) eller NK som umeborna själva säger. Det har funnits på Kungsgatan sedan 1927. Kanelbullarna håller hög klass, men testa gärna en ”slabang”, en typ av rulltårta med choklad, grädde, marsipan och banan. Vill ni lämna kommersen för en stund och fika i en mysig, lite intellektuell och genuin kafémiljö, testa Bokcafé Pilgatan (Pilgatan 14). På Västerbottens museum (Helena Elisabeths väg 3) som ligger på Gammliaområdet med skog och skidspår runt knuten, kan ni se intressanta utställningar och sedan ta en fikapaus i kafét. Är ni student blir fikat dessutom lite billigare. 

5. Kväll.

Umeås krogliv är spänstigt och brett. Här finns det mesta idag. Om ni är sugna på en burgare och att lyssna på hiphop bör ni besöka hajpade norrländska streetfoodkedjan Bastards burgers (Rådhusesplanaden 9A). Strax intill ligger ovannämnda Köksbaren (Rådhusesplanaden 17). Prova gärna deras råbiff med rökt majonnäs, pepparrot och friterad kapris. Ett säkert kort är alltid rosade Gotthards Krog (Storgatan 46), omskriven i bland annat brittiska The Guardian. Bistro Le Garage (Umedalsallén 15) är en annan favorit. Denna franskinspirerade bistro och kvarterskrog är belägen en bit utanför stan, mitt i skulpturparken, och erbjuder nu efter ett ägarskifte också afterwork och barhäng.

Tonka Strandgatan (Östra Strandgatan 24) som ligger i ett helt nybyggt hus designat av Gert Wingårdh, kan ni njuta på Umeås kanske bästa uteservering i direkt anslutning till älven. Håll utkik efter temakvällarna då det anordnas livescen med lokala artister.

Vill ni ha en helkväll på en och samma plats rekommenderas Rex som ligger i Rådhusets pampiga och vackra lokaler (Rådhustorget 1). Börja med ostron och champagne på Juliette, ät sedan middag på uteserveringen som erbjuder fransk matlagning på norrländska råvaror. 

Bistro Le Garage
Restaurang Bistro Le Garage. Foto: Sara Danielsson.
Energicentrum i Umeå, ett populärt turistmål för hela familjen. Foto: Andreas Nilsson

6. Utflykt: Umeå Energicentrum och två bad.

I natursköna Klabböle, som ligger på Umeälvens södra sida, cirka åtta kilometer väster om centrum, ligger Umeå Energicentrum. Det är ett gammalt vattenkraftverk och nu ett av stadens mest populära turistmål för hela familjen. Här finns äventyrspark, utomhus-experiment och guidade turer i kraftverksmuseet. Glöm inte att ta med picknickkorgen och slå er ner i gräset efteråt.

Är ni ute efter en lat dag på stranden är Norrmjöle havsbad, som ligger drygt två mil söder om stan, med sin vita och långgrunda strand ett härligt utflyktsmål och populärt bland barnfamiljer. Någon kilometer bort på Bettnessand, eller "Bettnes" som umeborna själva säger, hänger istället den som är ute efter en mer ungdomlig strand och vill spana på folk och spela beachvolley. 

Vid resa med tåg och vid vistelse i Umeå gäller Folkhälsomyndighetens rekommendationer för minskad smittspridning av coronavirus.

Fakta och intryck till denna guide samlades in under våren 2020. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess.

Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Umeå!