Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Umeå

Att göra i Umeå

Umeå är Norrlands största stad och har mycket natur och kultur att erbjuda. Promenader utmed Umeälven. Sveriges äldsta skivbutik. Finsmakarmiddag på Gotthards. En "slabang" på Nya Konditoriet, som har funnits sedan 1927. En fin utflykt går till Glassbonden där paret Ågren serverar hemgjord glass från gårdens fjällkor.

Tåg till Umeå

En tågresa till Umeå är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Umeå ligger utmed Umeälven och har drygt 130 000 invånare. Umeå Central ligger vid Järnvägsallén, tio minuters promenad från Rådhuset som är stadens mittpunkt. På tabussen.nu finns tidtabeller till lokaltrafiken. Umeå är en cykelstad med hela 220 kilometer cykelväg, och cyklar finns att hyra på bland annat Cykel- och mopedhandlaren (Häradshövdingegatan 11).

Kulturhuset Väven.
Restaurang Köksbaren.

2. Lunch.

Umeå har ett stort och varierat utbud av lunchkrogar. Om ni är sugna på skaldjurssoppa eller varmrökt abborre bör ni göra ett besök på Två Fiskare (Storgatan 44). För en lyxlunch besök Sjöbris (Kajen 10). Tips! Beställ vedugnspizzan med havskräfta och pilgrimsmussla. För en lunch i hälsans tecken, prova nyöppnade Hälsobaren (Västra Strandgatan 15), som bland annat erbjuder pokébowls och smoothies.

Alla vardagar kan ni åka förbi restaurangen och vinbaren Harlequin (Rådhusesplanaden 2E) och hämta en trerätters njutlunch, som kan avnjutas i gröngräset. Vill ni inte dricka en hel flaska vin till lunchen kan ni lagra den på vinhotellet och komma tillbaka vid ett senare tillfälle. Är vädret fint, köp med er färskt surdegsbröd och en picknickkorg från Kulturbageriet. (Storgatan 46). Sätt er sedan i Broparken eller Rådhusparken, båda med sluttningar mot älven.

Anländer ni hungriga till Umeå, så gå direkt till eleganta Köksbaren (Rådhusesplanaden 17) som ligger ett stenkast från tågstationen. Under pandemin har man dock endast lunch på fredagar.

3. Göra.

Umeå upptäcks med fördel till fots eller med cykel. Utgå från Rådhuset för en konstrunda i city. Börja med att kika på Camilla Akrakas omtalade metoo-konstverk Listen, en rytande puma och som ska symbolisera kommunens ställningstagande mot sexuella trakasserier. Några äldre, välkända landmärken är Vicke Lindstrands Grön eld från 1970 på Järnvägstorget och Stig Lindbergs Fontänskulptur från 1976 på Renmarkstorget.

Promenera vidare till vinylmeckat Burmans Musik (Kungsgatan 56), Sveriges äldsta skivbutik. Fortsätt sedan ner till det omtalade kulturhuset Väven (Storgatan 46A) som vetter mot älven och har utsetts till en av länets fulaste byggnader. Hungrig? Köp med en tapaslåda från delikatessbaren Duå. Drygt tio minuters promenad österut längs älven ligger prisade Bildmuseet (Östra Strandgatan 30B) som bjuder på samtida konst, fantastisk arkitektur och magisk utsikt över älven. Just nu är det dock enbart öppet för digitala visningar.

Strandpromenaden.
Nya Konditoriet i Umeå
Nya Konditoriet är en självklar mötesplats för många umebor.

4. Fika.

Det är kul att fika i Umeå, och man upptäcker snabbt att myten om tysta norrlänningar är just en myt. Det mest klassiska fiket är Nya Konditoriet (Kungsgatan 57) eller NK som umeborna säger. Det har funnits på Kungsgatan sedan 1927. Kanelbullarna håller hög klass, men testa gärna en slabang, en typ av rulltårta med choklad, grädde, marsipan och banan.

Vill ni lämna kommersen för en stund, besök Café Eljest (Nabbvägen 9). "Eljest" betyder "annorlunda" på västerbottniska och kaféet ligger på Ön (ja, den heter bara så). Här kan ni slå er ner i den gamla ladan eller ute i trädgården och njuta av gårdsbakat fikabröd med norrländsk prägel. Passa på att kika in i gårdsbutiken innan ni drar vidare. Här finns lokalt hantverk, konst och mathantverk från Norrland.

Sugen på att samla ett gäng och ha picknick? Gör då en avstickare till Kärleksviken vid Nydalasjön, en lugn del av Nydala. Passar även perfekt för barnfamiljen eftersom här finns en långgrund strand med grillplatser, och en nybyggd hinderbana i närheten.

5. Kväll.

Umeås krogutbud är spänstigt och brett. Här finns det mesta. Om ni är sugna på burgare och hiphop bör ni besöka hajpade norrländska streetfoodkedjan Bastard Burgers (Rådhusesplanaden 9A), som även har flera veganska alternativ. Rosade Gotthards Krog (Storgatan 46) är alltid ett säkert kort, omskrivet i bland annat brittiska The Guardian. Bistro Le Garage (Umedalsallén 15) är en annan favorit. Denna franskinspirerade bistro och kvarterskrog är belägen en bit utanför stadskärnan, mitt i skulpturparken, och har en fin uteservering. Även Tonka Strandgatan (Östra Strandgatan 24) har en härlig uteservering. Restaurangen ligger i ett nybyggt hus designat av Gert Wingårdh, i direkt anslutning till älven. Maten håller hög klass, med rätter som variation på svartrot, silverlök, pepparrot, krasse, beurre blanc & aska.

Vill ni ha en helkväll på en och samma plats rekommenderas Rex som ligger i Rådhusets pampiga och vackra lokaler (Rådhustorget 1). Börja med ostron och champagne på Juliette (öppnar inom kort), och ät sedan middag på uteserveringen som erbjuder fransk matlagning på norrländska råvaror. Ovan nämnda Köksbaren (Rådhusesplanaden 17) är också ett bra middagsalternativ. Prova gärna deras råbiff med rökt majonnäs, pepparrot och friterad kapris

Obs. De flesta lunch- och middagskrogar har numera take away. Det gäller också flera av ovanstående restauranger.

Bistro Le Garage
Restaurang Bistro Le Garage. Foto: Sara Danielsson.
Energicentrum i Umeå, ett populärt turistmål för hela familjen. Foto: Andreas Nilsson

6. Tre utflykter

1. Umeå Energicentrum. Detta gamla vattenkraftverk som ligger i natursköna Klabböle är numera ett av stadens mest populära besöksmål för hela familjen. Här finns äventyrspark, utomhusexperiment och goda möjligheter för picknick.

2. Norrmjöle havsbad. Är ni ute efter en lat dag på stranden är Norrmjöle havsbad, drygt två mil söder om staden, ett härligt utflyktsmål med sin vita och långgrunda strand. Populär bland barnfamiljer! Någon kilometer bort ligger mer ungdomliga Bettnessand, eller ”Bettnes” som umeborna säger.

3. Glassbonden. Knappt fyra mil väster om Umeå (Västra Selet 4) gör paret Ågren hemgjord glass på mjölk från gårdens fjällkor. Njut av en kula eller två på terrassen med vidunderlig utsikt över dalen och Vindelälven. Tips: Testa Västerbottensostglassen!

Vid resa med tåg och vid vistelse i Umeå gäller Folkhälsomyndighetens och lokala myndigheters rekommendationer och riktlinjer för minskad smittspridning av coronavirus.

Denna guide uppdaterades unver våren 2021. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Umeå!