Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Umeå

Att göra i Umeå

Umeå är Norrlands största stad och har mycket natur och kultur att erbjuda. Promenader utmed Umeälven. Sveriges äldsta skivbutik. Det prisade Bildmuseet. Finsmakarmiddag på Gotthards. Och vill man uppleva en klassiker ska man beställa en ”slabang” på Nya Konditoriet, som har funnits sedan 1927. 

Tåg till Umeå

En tågresa till Umeå är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Umeå ligger utmed Umeälven och har närmare 85 000 invånare. Umeå Central ligger vid Järnvägsallén, tio minuters promenad från Rådhuset, som är stadens mittpunkt. På tabussen.nu finns tidtabeller till lokaltrafiken i Umeå. Umeå är en cykelstad med hela 220 kilometer cykelväg. Cyklar finns att hyra på bland annat Cykel- och mopedhandlaren (Häradshövdingegatan 11).

Umeå

Kulturhuset Väven.

Restaurang Köksbaren.

2. Lunch.

Umeå har ett stort och varierat utbud av lunchkrogar. Sugen på en god skaldjurssoppa eller varmrökt abborre till lunch? Besök Två Fiskare (Storgatan 44). Köksbaren (Rådhusesplanaden 17) som ligger ett stenkast från tågstationen, sägs vara bäst på kött i staden. För smakrika rätter från det sydostasiatiska köket, ta dig till köpcentrumet Avion för en lunch på Sen Street Kitchen (Avion shopping, Marknadsgatan 3). För en helgbrunch besök restaurangen och vinbaren Harlequin (Rådhusesplanaden 2E). Vill du inte dricka en hel vinflaska till lunch kan du lagra den på vinhotellet och komma tillbaka vid ett senare tillfälle.

3. Göra.

Umeå upptäcks med fördel till fots eller på cykel. Utgå från Rådhuset och ta en promenad till vinylmeckat och Sveriges äldsta skivbutik, Burmans Musik (Kungsgatan 56). Fortsätt sedan ner till det omtalade kulturhuset Väven (Storgatan 46A) som vetter mot Umeälven och har utsetts till en av de fulaste byggnaderna i länet. Prova lite ost och lufttorkad skinka på delikatessbaren Duå eller besök Kvinnohistoriskt museum, som har nominerats till Årets museum. Drygt tio minuters promenad österut längs älven ligger prisade Bildmuseet (Östra Strandgatan 30B) som bjuder på samtida konst, fantastisk arkitektur och en magisk utsikt över älven.

Bildmuséet i Umeå

Bildmuseet är en del av Umeå universitet. Foto: Picasa

Nya Konditoriet i Umeå

Nya Konditoriet är en självklar mötesplats för många umebor.

4. Fika.

Det är kul att fika i Umeå, och man upptäcker snabbt att myten om tysta norrlänningar är just en myt. Det klassiska fiket är Nya Konditoriet (Kungsgatan 57) eller NK som umeborna själva säger. Det har funnits på Kungsgatan sedan 1927. Kanelbullarna håller hög klass, men testa gärna en ”slabang”, en typ av rulltårta med choklad, grädde, marsipan och banan. Vill du lämna kommersen för en stund och fika i en mysig, lite intellektuell och genuin kafémiljö, testa Bokcafé Pilgatan (Pilgatan 14).

5. Kväll.

Umeås krogliv är spänstigt och brett. Här finns det mesta idag. Om du är sugen på en burgare och att lyssna på hiphop bör du besöka hajpade norrländska streetfoodkedjan Bastards burgers (Rådhusesplanaden 9A). Strax intill ligger ovannämnda Köksbaren (Rådhusesplanaden 17). Prova gärna deras råbiff med rökt majonnäs, pepparrot och friterad kapris. Ett säkert kort är alltid rosade Gotthards Krog (Storgatan 46), omskriven i bland annat brittiska The Guardian. Bistro Le Garage (Umedalsallén 15) är en annan favorit. Denna franskinspirerade bistro och kvarterskrog är belägen en bit utanför stan, mitt i skulpturparken, och erbjuder nu efter ett ägarskifte också afterwork och barhäng.

Vill du ha en helkväll på en och samma plats rekommenderas Rådhusets pampiga och vackra lokaler (Rådhustorget 1). Börja med ostron och champagne på Juliette, sedan middag på brasseriet Rex som erbjuder fransk matlagning på norrländska råvaror. Och på övervåningen kan du dansa natten lång på någon av Rådhusets klubbar.

För en inblick i Umeås studentliv kan nattklubben Rouge (Ekonomstråket 7) vara värd ett besök. Där utgör studenter en stor del av klubbens klientel.

Bistro Le Garage

Restaurang Bistro Le Garage. Foto: Sara Danielsson. 

Umeå Skulpturpark

Upplev Jaume Plensas verk Nosotros i Umeå Skulpturpark. Foto: Visit Umeå

6. Utflykt: Umeå Skulpturpark.

Umeå Skulpturpark ligger strax väster om Umeå centrum och räknas som en av Europas förnämsta skulpturparker! I parken finns 44 skulpturer av kända konstnärer från hela världen. Glöm gräsmattor och raka trädalléer – skulpturerna är placerade bland träden och byggnaderna som tidigare var en del av mentalsjukhuset på Umedalen som byggdes år 1930.

Fakta och intryck till denna guide samlades in under vintern 2020. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se