Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Trosa

Att göra i Trosa

Från fattigt fiskeläge till välbärgad sommarstad och badort. Så kan man beskriva idylliska Trosas utveckling. Här finns numera både spahotell och hamnkrogar, och även en rad riktigt bra året runt-restauranger. Till exempel Trosa Matstudio som erbjuder vällagade luncher med hembakat bröd.

Resa till Trosa

Ta tåget till Vagnhärad. Därifrån tar du bussen till Trosa som tar ungefär en kvart.

1. Ankomst.

Den charmiga lilla kustorten Trosa anlades på 1600-talet där Trosaån mynnar ut i Östersjön. Det saknas järnväg hit, men från närmaste tågstation Vagnhärad tar det bara cirka 15 minuter med buss. Vid ankomst gå gärna till Torget som sträcker sig över ån utmed vilken det går promenadstråk åt båda hållen. Trosa har två huvudgator, Östra och Västra Långgatan, som löper parallellt med ån ner till hamnen. Cyklar kan hyras på Team Sportia (Östra Långgatan 25, 0156-126 40), vid Torget.

Ankomst till Trosa
Ån i Trosa. Foto: Trosa turistcenter
Trosa Stadshotell
Lunch på Trosa Stadshotell. Foto: Erika Stenlund

2. Lunch.

I Trosa finns många ställen att äta lunch på, särskilt under sommaren. Trosa Matstudio (Västra Långgatan 9) erbjuder vällagad lunch med hembakat bröd – allt i ett hus som en gång i tiden var en brandstation. Kölsvinet Bistro & Café (Uddbergagatan 1B) har ett härligt läge i gästhamnen och ett möblemang som andas semester. Menyn presenteras vecka för vecka, och består av få men välkomponerade rätter plus några pizzor. Den som vill lyxa lite extra styr kosan mot Bomans eller fiskproffsen på Fina Fisken (båda på Östra hamnplan), eller Trosa Stadshotell (Västra Långgatan 19) där räkmackan alltid står på menyn, plus dagens rätt och ett vegoalternativ.

3. Göra.

I Trosa ska ni flanera. Börja på Trosa torg. Där, i den röda Rådstugan, håller turistcentret till under maj–augusti (resten av året finns de i kommunhuset på Västra Långgatan 4). De har bra kartor för stadsvandring på egen hand. På och kring torget finns trevliga butiker, bland annat Albins & Vera (Västra Långgatan 18) med kul möbler och inredning – både vintage och nytt. Strosa sedan utmed ån och beundra gammal träbebyggelse, från tiden då Trosa var ett fiskesamhälle och senare blev badort. På historiskt intressanta byggnader finns ”Kolla husen”-skyltar med QR-koder. Bara skanna med mobilen och lyssna till historielektionen som följer. Självklart går ni även ner till hamnen och tittar på kustbandet och båtarna. Trosa Parkgolf (Nyängsvägen 1) har en kul och varierad minigolfbana samt ett glasskafé där ni kan fira – eller trösta er – efter rundan.

Göra i Trosa
Missa inte ett besök hos Albins & Vera.
Tre små rum i Trosa.

4. Fika.

För klassisk fika, som bryggkaffe och leverpastejmacka, gå till Nilsson Bageri (Västra Långgatan 27) med anor från 1800-talet. Husets karlsbaderbulle med vanilj- och blåbärsfyllning kan rekommenderas. En annan fikafavorit är Tre Små Rum (Östra Långgatan 8), som är riktiga fenor på sötebröd och bakelser. Testa gärna Trosabakelsen, en knallgul härlighet med smak av mango, passionsfrukt och jordgubbar på en botten av hasselnötsmaräng. Uteserveringen är öppen året om! Nyöppnade och ambitiösa Trosa Gelato (Högbergsgatan 25), gör egen gelato i klassiska smaker. En kaffe till kan ni också få.

5. Kväll.

För att vara en så pass liten stad har Trosa många kvalitetsrestauranger. Två klassiker som alltid är bra och som ständigt utvecklas är tidigare nämnda Bomans Hotell (Östra Hamnplan) och Trosa Stadshotell (Västra Långgatan 19). Hotellen är helgdestinationer i sig, och många bokar in sig för både middag och övernattning. Ett kul nytillskott i stan är Två Små Svin (Östra Långgatan 7A), en filial till Stockholmskrogen med samma namn. Krogen huserar i Ågården med anor från 1700-talet, och här mumsar ni med fördel på danska smörrebröd och tar en tjeckisk öl till. Önskas en nubbe till har ni kommit rätt. Här finns större rätter. Sommartid är Fina Fisken (Östra hamnplan) ett av de hetaste ställena för barhäng och/eller middag. Så mycket party är det inte i Trosa, men folklivet kvällstid koncentreras runt Östra hamnplan.

Bomans i Trosa.

Denna guide uppdaterades under våren 2023. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe? Mejla oss på stadsguider@sj.se