Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Trosa

Att göra i Trosa

Från fattigt fiskeläge till välbärgad sommarstad och badort. Så kan man beskriva idylliska Trosas utveckling. Här finns numera både spahotell och hamnkrogar, och även en rad riktigt bra året runt-restauranger. Till exempel Trosa Matstudio som erbjuder vällagade luncher med hembakat bröd.

Resa till Trosa

Ta tåget till Vagnhärad. Därifrån tar du bussen till Trosa som tar ungefär en kvart.

1. Ankomst.

Den charmiga lilla kustorten Trosa anlades på 1600-talet där ån mynnar ut i Östersjön. Det saknas järnväg hit, men från närmaste tågstation Vagnhärad tar det bara cirka 15 minuter med buss. Vid ankomst gå gärna till Torget som sträcker sig över ån utmed vilken det går promenadstråk åt båda hållen. Trosa har två huvudgator, Östra och Västra Långgatan, som löper parallellt med ån som leder ner till hamnen. Cyklar kan hyras på Team Sportia (Östra Långgatan 25, 0156-126 40), vid Torget.

Ankomst till Trosa
Ån i Trosa. Foto: Trosa turistcenter
Trosa Stadshotell
Lunch på Trosa Stadshotell. Foto: Erika Stenlund

2. Lunch.

I Trosa finns många ställen att äta lunch på, särskilt under sommaren. Trosa Matstudio (Västra Långgatan 19) erbjuder vällagad lunch med hembakat bröd – allt i ett hus som en gång i tiden var en brandstation. En nyhet i år är Kölsvinet Bistro & Café i Trosa gästhamn. Det är gamla Hamncaféet som fått ny ambitiös regi. Öppet från tidig morgon till sen kväll – eller från frukost till kvällsmat – under sommaren. Den som vill lyxa lite extra styr kosan mot Bomans eller Fina Fisken (båda på Östra hamnplan) eller Trosa stadshotell, vars löjromstoast och räkmacka båda finns i liten och stor portion.

3. Göra.

I Trosa ska du flanera. Börja på Trosa torg. Där, i den röda Rådstugan, håller turistcentret till under maj–augusti (resten av året finns de i kommunhuset på Västra Långgatan 4). De har bra kartor för stadsvandring på egen hand. På och kring torget finns trevliga butiker, bland annat Albins & Vera (Västra Långgatan 18) med kul möbler och inredning – både vintage och nytt. Strosa utmed ån och beundra gammal träbebyggelse, från tiden då Trosa var ett fiskesamhälle till när det blev en badort. Självklart går du även ner till hamnen och tittar på kustbandet och båtarna.

Göra i Trosa
Missa inte ett besök hos Albins & Vera.

4. Fika.

För klassisk fika, som bryggkaffe och leverpastejmacka, gå till Nilssons Bageri (Västra Långgatan 27) med anor från 1800-talet. Till detta rekommenderas husets karlsbaderbulle med vanilj- och blåbärsfyllning. Deli Delight (Högbergsgatan 25) är mysigt ombonat och det breda utbudet spänner från våfflor till sötpotatissoppa. En annan fikafavorit är Tre Små Rum (Östra Långgatan 8). Om besöket prickas in en lördag när Trosa stadshotell har afternoon tea, kan du klämma fika och lunch i ett.

5. Kväll.

För att vara en sådan liten stad har Trosa väldigt många bra restauranger. Två klassiska adresser som alltid är bra och som ständigt utvecklas är restaurangerna på Bomans Hotell (Östra Hamnplan) och Trosa stadshotell (Västra Långgatan 19). Båda är helgdestinationer i sig, som gärna inkluderar både middag och övernattning. Sommartid är Fina Fisken (Östra hamnplan) hetaste stället för barhäng och/eller middag. Så mycket party är det inte i Trosa, men folklivet kvällstid koncentreras runt Östra hamnplan.    

Bomans i Trosa.
Tullgarns slott. Foto: Alexis Daflos

6. Utflykt: Tullgarns slott.

Från Trosa är drygt en mil till ett av de mest välbesökta av de kungliga slotten, Tullgarns slott. Slottet, inredningarna, parken, omgivningarna, ja allt är upplagt för en komplett utflykt med mycket historia och härliga miljöer. Här tillbringade Gustav V och drottning Victoria sina somrar i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, men det har varit ett kungligt lustslott sedan slutet av 1700-talet. Många kungliga som har satt sin prägel på slottet som är mycket välbevarat. Guidad visning rekommenderas. 

Denna guide uppdaterades våren 2019. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe? Mejla oss på stadsguider@sj.se