Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Sundsvall

Foto: Anders Thorsell

Att göra i Sundsvall

Sommartid tar uteserveringarna över den klassiska stadsmiljön. Kusten lockar med ett pärlband av fina stränder. Oaser som Hamnträdgården och Norra bergets friluftsmuseum finns på gångavstånd från centrum.

Tåg till Sundsvall

En tågresa till Sundsvall är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Redan när ni kliver av tåget märks det att stora saker sker i Sundsvall. Hela stationsområdet håller på att byggas om till ett modernt resecentrum. Ett nytt hotell på Norrmalm, nya bostäder på Norra kajen och en ny storbro över ån är andra aktuella byggen. Mycket ska stå klart när staden fyller 400 år 2021. Från stationen är det 10 minuters promenad till Stora torget. Där finns Turistbyrån som även hyr ut cyklar. Stadsbussarna utgår från Esplanaden intill.

Hustak i Stenstan. Foto: Staffan Eliasson
Skatans Café och Krog i den idylliska sjöbodviken.

2. Lunch.

På Stadshusverandan (Rådhusgatan 25) bjuder Bryners på vällagade luncher och stor uteservering i söderläge. Innergården 1891 (Centralgatan 6) finns som namnet antyder på en inglasad innergård, men välj uteserveringen mot Stora torget i stället för att kolla in folklivet från första parkett. Bloco, också på Stora torget, har en Sydamerikainspirerad meny och ombonad uteservering med plats för både boule och pingis. På Norra berget finns Grankotten. Ta trapporna från centrum. Mjölksyravarning utfärdas, men utsikten från toppen och den rustika lunchen (missa inte takbaren) gör besöket värt ansträngningen.

Skärgårdsrestaurangerna längs kusten är populära utflyktsmål. Fisk- och skaldjursälskare väljer hyllade Vindhem på Alnö. Skatan, det lilla fiskeläget söder om stan, är en annan favorit. Restaurangen ligger i en gammal sjöbod direkt på bryggan och bjuder på goda räkor från rökeriet vägg i vägg. Salteriet i Junibosand drivs av fiskarfamiljen Sillmans. Missa inte deras matiga sikmacka.

3. Göra.

Gå en guidad stadsvandring i Stenstan, Sveriges vackraste stadskärna enligt en omröstning arrangerad av Arkitektupproret. Efter turen kan ni ta en lokalproducerad glass i Hamnträdgården nedanför Sveriges första kasino, och titta på båtlivet i inre hamnen.

Missa inte utsikten från något av stadens två berg; Norra berget med djurhagar, stor lekplats och friluftsmuseum eller Södra berget (som är Charlotte Kallas hemmaplan) med miltals av leder och cykelstigar. Restauranger och kaféer finns på båda bergen. På Södra finns även ett hotell.

I Sundsvall är naturupplevelserna nära. Strosa uppströms längs lummiga Selångersån som också tar er till starten för S:t Olavsleden, pilgrimsleden som går ända till Nidarosdomen i Trondheim. På vägen passerar ni för övrigt Himlabadet (Universitetsallén 13), prisbelönt bad med äventyrliga rutschbanor och pooler både inne och ute, samt ett stort grönområde för picknicken. Ett måste för barnfamiljer!

Ett par kilometer från centrum finns Sidsjön, Sundsvallsbornas egen oas med en mysig promenadväg runt sjön, kantad av badbryggor och grillplatser.

Badsugna har också ett antal fina havsbad att välja på. Fläsian ligger på cykelavstånd från centrum och har även en camping. På Alnö finns en rad stränder. Långgrunda och barnvänliga Bänkåsviken (där fotbollsspelaren Emil Forsberg har sommarhus), idylliska Krokviken (där förre hockeystjärnan Henrik Zetterberg syns på somrarna) och vackra Hartungviken är bara några.

Sundsvall har två fina fiskeälvar nästgårds. Att fånga havsöring med fluga i nedre Ljungan är en upplevelse och laxfisket i Indalsälven lockar storfiskarna.

Himlabadet i Sundsvall
På äventyrsbadet Himlabadet finns bland annat Surfen, Klätterväggen och Black Hole.
Café Tunet vid Alnö hembygdsgård.

4. Fika och glass.

Bland Stenstans fikaställen märks Pallas Konditori (Strandgatan 16) som förutom klassiska jitterbuggar och Napoleonbakelser bjuder på en tidsresa med originalinredning från 50-talet. För fler smarriga bakelser går ni till Stenstans Bageri & Konditori (Trädgårdsgatan 22). Veganer hänger på ekologiska Tant Anci & Fröken Sara (Bankgatan 15) som även serverar lunch och middag. Chokladälskaren får sitt lystmäte på Chocolate House (Nybrogatan 15) som serverar egen drickchoklad och handgjorda praliner. Hantverkarnas favoritställe City Café (Kyrkogatan 18) är stans äldsta fik och är mest känt för skinkmackorna med egentillverkad senap.

Glassugna bör inte missa Berg & Hjorts glassbar (Medborgargatan 35), som utlovar hundra procent hemkörd glass. De serverar även lunch och sköter det lokala biblioteket.

Två sommarkaféer värda att besöka är Café Tunet (vid Alnö hembygdsgård) och Virriga Bakverk (Raholmsvägen 110B). Missa inte småkakorna på det sistnämnda, som ligger i en gammal industribyggnad vid Karlsvikspiren.

I området Klockarberget finns driftiga Bröderna Bommen (Klockarbergsvägen 13). I en lokal som tidigare var bilverkstad har de förutom bageri och kafé även bryggeri och bränneri. Grymma kardemummabullar.

5. Kväll.

Sommartid förvandlas Olof Palmes torg till en enda stor uteservering. Här finns bland annat puben O´Learys och hamburgerstället Apa (Storgatan 33). Är ni hungriga så prova apans lammburgare med rostad vitlöksaioli. Eller chilla med en god cocktail på Menageriets (Storgatan 33) loungepräglade uteservering mitt på torget.

Naturaj (Torggatan 1) är stans nya fine dining-krog som drivs av hemflyttade Årets kock-vinnaren Johan Backéus. Den säsongsanpassade avsmakningsmenyn är en tretimmarsupplevelse, men det går även bra att bara ta något litet i deras GT-bar.

Mysigt häng är det på Udda Tapas (Esplanaden 17), komplett med takbar. På bakgården serveras smårätter som bakad spetskål med tryffelmajonnäs. En mer traditionell – och prisvärd – tapasrestaurang är Saffran (Nybrogatan 25). Rosade (Nybrogatan 16) serverar mellanrätter med fokus på svenska råvaror som ren, löjrom, röding och trattkantareller. Är det fint väder? Missa då inte takterassen!

Udda tapas serverar tapasrätter som kombinerar matinspiration från när och fjärran.
Spikarnas fiskeläge är en idyllisk oas längst ut på Alnön. Foto: Anders Thorsell.6. Fem roliga utflykter.

1. Merlo slott. Byggdes som sommarstuga till en av stadens träpatroner på 1880-talet. Den slottsliknande byggnaden omges av en vacker trädgård, som gjord för en utflykt i det gröna.

2. Galtström. Järnbruket anlades i slutet av 1600-talet och den gamla bruksmiljön är bevarad till stora delar. Här finns även restaurang och fin badplats.

3. Katrinelunds trädgård. Ägarna till den gamla herrgården har förvandlat sin trädgård till en fantastisk och inspirerande oas. Öppet sommartid med butik och kafé.

4. Västanåfallet. Det 90 meter höga vattenfallet är dragplåstret i vackra Västanå. Här finns kafé, naturstig för barn och utställningar som berättar om områdets miljö och historia.

5. Spikarna. Längst ut på Alnön ligger det pittoreska fiskeläget där ni kan strosa mellan de små faluröda fiskestugorna och solbada på klipporna.

Vid resa med tåg och vid vistelse i Sundsvall gäller Folkhälsomyndighetens rekommendationer för minskad smittspridning av coronavirus.

Fakta och intryck till denna guide samlades in under våren 2020. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess.

Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Sundsvall!