Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Sundsvall

Foto: Anders Thorsell

Att göra i Sundsvall

Sundsvall ligger i en gryta längs Selångersån omgiven av två berg. Stadskärnan består till stora delar av vackert bevarade stenhus från slutet av 1800-talet och är utsedd till Sveriges vackraste. Kroglivet har alltid varit livligt i stan, men har på senare år exploderat med en rad nya restauranger för alla smaker.

Tåg till Sundsvall

En tågresa till Sundsvall är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Redan när ni kliver av tåget märks det att stora saker sker i Sundsvall. Hela stationsområdet håller på att byggas om till ett modernt resecentrum. Ett nytt hotell på Norrmalm, nya bostäder på Norra kajen och en ny storbro över ån är andra aktuella byggen. Mycket ska stå klart när staden fyller 400 år 2021. Från stationen är det 10 minuters promenad till Stora torget. Där finns Turistbyrån som även hyr ut cyklar. Stadsbussarna utgår från Esplanaden intill.

Hustak i Stenstan. Foto: Staffan Eliasson
Hotell Knaust i Sundsvall
Hotell Knaust. Foto: Elite Hotel Knaust.

2. Lunch.

I Stadshusverandan (Rådhusgatan 25) bjuder Bryners på vällagade luncher. Vackraste lunchmiljön hittar du i Knaust Bar & Matsal (Storgatan 13) vars spegelsal har anor från sent 1800-tal. Gambrinushallen (Strandgatan 6) är ett klassiskt ölcafé som serverar vällagad husmanskost. På kvällarna är det ofta livemusik på den lilla scenen. Invito (Storgatan 6-8) servar italiensk mat på norrländskt vis och har också en välbesökt aw-bar. Helgbesökaren bör inte missa inte Brasseri Verket (Trädgårdsgatan 31) och deras populära och överdådiga brunch.

3. Göra.

Gå en guidad stadsvandring i Stenstan, Sveriges vackraste stadskärna enligt en omröstning arrangerad av Arkitektupproret. Missa inte utsikten från något av stadens två berg; Norra berget med djurhagar, stor lekplats och friluftsmuseum eller Södra berget (som är Charlotte Kallas hemmaplan) med miltals av leder och cykelstigar. Restauranger och kaféer finns på båda bergen. På Södra finns även ett hotell. Strosa uppströms längs lummiga Selångersån som också tar er till starten för S:t Olavsleden, pilgrimsleden som går ända till Nidarosdomen i Trondheim. På vägen passerar ni för övrigt Himlabadet (Universitetsallén 13), prisbelönt bad med äventyrliga rutschbanor och pooler både inne och ute. Ett måste för barnfamiljer!

Himlabadet i Sundsvall
På äventyrsbadet Himlabadet finns bland annat Surfen, Klätterväggen och Black Hole.
Pallas konditori i Sundsvall
Pallas konditori. Fopto: Olle Melkerhed.

4. Fika.

Bland Stenstans fikaställen märks Pallas Konditori (Strandgatan 16) som förutom klassiska jitterbuggar och Napoleonbakelser bjuder på en tidsresa med originalinredning från 50-talet. För fler smarriga bakelser går ni till Stenstans Bageri & Konditori (Trädgårdsgatan 22). Veganer hänger på ekologiska Tant Anci & Fröken Sara (Bankgatan 15) som även serverar lunch och middag. Chokladälskaren får sitt lystmäte på Chocolate House (Nybrogatan 15) som serverar egen drickchoklad och handgjorda praliner. Hantverkarnas favoritställe City Café (Kyrkogatan 18) är stans äldsta fik och är mest känt för skinkmackorna med egentillverkad senap.

5. Kväll.

Naturaj (Torggatan 1) är stans nya fine dining-krog som drivs av hemflyttade Årets kock-vinnaren Johan Backéus. Den säsongsanpassade avsmakningsmenyn är en tretimmarsupplevelse, men det går även bra att bara ta något litet i deras GT-bar. Mysigt häng är det på Udda Tapas (Esplanaden 17), komplett med takbar. På bakgården serveras smårätter som bakad spetskål med tryffelmajonnäs. En mer traditionell, och prisvärd, tapasrestaurang är Saffran (Nybrogatan 25). Rosade (Nybrogatan 16) serverar mellanrätter med fokus på svenska råvaror som ren, löjrom, röding och trattkantareller.

Udda tapas serverar tapasrätter som kombinerar matinspiration från när och fjärran.
Spikarnas fiskeläge är en idyllisk oas längst ut på Alnön. Foto: Anders Thorsell.6. Utflykt: Alnön.

Gör som Sundsvallsborna när det är fint väder – dra ut på Alnön. Här ligger fina sandstränder och Spikarna, det pittoreska fiskeläget där ni kan strosa mellan de små faluröda fiskestugorna och solbada på klipporna. Missa inte heller skärgårdskrogen Vindhem där du kan njuta av en rödingfilé från Jämtland med krossad nypotatis och citronpicklad gurka. I Karlsvik finns både restaurang Piren och Virriga Bakverk, ett White Guide-prisat kafé. Stadsbussarnas linje 1 går till Vi, som är öns centralort, därefter buss 75 till stränderna på södra och östra sidan av ön.

Vid resa med tåg och vid vistelse i Sundsvall gäller Folkhälsomyndighetens och lokala myndigheters rekommendationer och riktlinjer för minskad smittspridning av coronavirus.

Denna guide uppdaterades våren 2020. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Sundsvall!