Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Sundsvall

Foto: Anders Thorsell

Att göra i Sundsvall

Många av de gamla industrierna ligger kvar, men Sundsvall har på senare år fått en alltmer modern image, med it-företag och spännande stads- och krogliv. Prova till exempel Rå, som bjuder på mysigt barhäng och smaker från hela världen.

Tåg till Sundsvall

En tågresa till Sundsvall är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Sundsvall är Norrlands tredje största stad och i tätorten bor cirka 58 000 invånare. Från stationen går du till stadskärnan, allmänt kallad Stenstan, på några minuter. Från Centralstationen tar det drygt tio minuter att gå genom Stenstan, via Esplanaden, till Navet varifrån all lokal busstrafik utgår. Se turer och tidtabeller på dintur.se Hyra cykel kan du göra via turistbyrån vid Stora torget eller hos Cykel Nisse (Norra Järnvägsgatan 9).

Selångersån i Sundsvall

Selångersån. Foto: Anders Thorsell

Tant Anci i Sundsvall

Tant Anci, ekologisk restaurang och café. Foto: Olle Melkerhed

2. Lunch.

Mamma Augustas (Sjögatan 5, i Hotel Baltic) får du en vällagad lunch på klassiskt vis. Ming Palace (Esplanaden 10), eller ”Blå-Kina” som Sundsvallsborna säger, har funnits sedan 1978. Testa den lokala favoriten Olles special, en chop suey med kyckling och fermenterad bönsås. Taste of India (Storgatan 6) har en bra lunchbuffé där även vegetarianen hittar flera goda rätter. På populära Tant Anci & Fröken Sara (Bankgatan 15) finns dagens soppa. Lebanon (Storgatan 45B) lär vara Norrlands enda libanesiska restaurang, och har bland annat sexton olika veganska mezerätter.

3. Göra.

Åk upp till Norra berget, Sundsvalls eget Skansen, som alltid mysigt att besöka. Fika på Café Gesällen som drivs av Fornminnesföreningen. Här får du hembakat fikabröd eller en frasig våffla i gammaldags miljö. Ett annat självklart familjetips är äventyrsbadet Himlabadet. Det har röstats fram till Sveriges bästa äventyrsbad 2019 på sajten barnsemester.se. Här finns bland annat Surfen, Klätterväggen och Black Hole. Annars är det att strosa i Stenstan som gäller. En rolig butik är Made in Medelpad (Trädgårdsgatan 18) som erbjuder närproducerad inredning, textil och delikatesser. Och missa inte de gamla träpatronernas partyställe: hotell Knaust (Storgatan 13) med sin berömda trappa och Spegelsalen, en av Sveriges vackraste matsalar.

Himlabadet i Sundsvall

På äventyrsbadet Himlabadet finns bland annat Surfen, Klätterväggen och Black Hole.

Pallas Konditori i Sundsvall

Pallas konditori är ett anrikt retrocafé från 50-talet. Foto: Olle Melkerhed

4. Fika.

Sundsvall är en fikastad och har en rad mysiga kaféer. Pallas Konditori (Strandgatan 16) är ett klassiskt 50-talsfik med originalmöblemang och inredning. Ta en ägg- och ansjovismacka innan du kollar in fikets retroshop. Chocolate House (Nybrogatan 15) gör egna utsökt goda praliner med smaker för alla. Vem kan motstå en chilipralin? Stenstans Bageri & Konditori (Trädgårdsgatan 22) har bra stenugnsbakat bröd och goda bakverk. Titta även in på City Café (Kyrkogatan 18), som hör till Sveriges äldsta kaféer. Det öppnade strax efter den stora stadsbranden i Sundsvall 1888.

5. Kväll.

En bra kvarterskrog är En Liten Krog (Trädgårdsgatan 5). Här serveras moderna bistrorätter, men börja gärna med att dela på en lyxpizza. På trehövdade Ménageriet (Storgatan 33) väljer du hamburgare på restaurang Apa eller stenugnsbakad pizza på Kung Louie. Till detta öl från det egna bryggeriet på Bar Ménagerie.

Saffran (Nybrogatan 25) serverar tapas och pintxos på äkta spanskt vis. Ping Pong (Storgatan 11) erbjuder asian fusion på norrländska. Prova gärna deras avsmakningsmeny omakase – kockens val. Nya Hybris (Sjögatan 7)
har inte hybris, men snygg inredning och spännande rätter på norrländska råvaror, till exempel halstrad fjällröding med arenkhakaviar och rotsaks- och citrongräsbuljong. Rosade (Nybrogatan 16) serverar mellanrätter, halvportioner, av hög klass. Risotton med karljohansvamp, veganost, balsamicoreduktion och rostat päron kan rekommenderas.

Kväll i Sundsvall

Ping Pong serverar sotad lax nigiri med kimchimayo. Gulbeta med yuzo och getost. Sashimi på gös med wasabi å gräddfil.

Utflykt i Sundsvall

Restaurang Lörudden. 

4. Utflykt: Lörudden.

Lörudden, eller Löran, är nästan ett Sundsvallsmåste. Det är ett levande fiskeläge med anor från 1600-talet, en timmes spännande bussresa söder om Sundsvall. Här kan besökaren se fiskare både landa och rensa fisken på kajen. Och sedan kan fångsten avnjutas på Restaurang Lörudden, som räknas som en av Norrlands bästa fiskerestaruanger. Vill du stanna över natten finns övernattningsmöjlighet i sjöbodar. Mer info: visitsundsvall.se

Fakta och intryck till denna guide samlades in under våren 2019. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Sundsvall!