Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Sundsvall

Foto: Anders Thorsell

Att göra i Sundsvall

Staden ligger i en gryta längs Selångersån omgiven av två berg. Stadskärnan består till stora delar av vackert bevarade stenhus från slutet av 1800-talet och är utsedd till Sveriges vackraste. Kroglivet har alltid varit livligt i stan, men har på senare år exploderat med en rad nya restauranger för alla smaker.

Tåg till Sundsvall

En tågresa till Sundsvall är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Redan när du kliver av tåget märks att det sker stora saker i Sundsvall. Hela stationsområdet håller på att byggas om till ett modernt resecentrum. Ett nytt hotell på Norrmalm, nya bostäder på Norra kajen och en ny Storbro över ån är andra aktuella byggen. Mycket ska stå klart när staden fyller 400 år 2021. Från stationen är det 10 minuters promenad till Stora torget. Där finns Turistbyrån som även hyr ut cyklar. Stadsbussarna utgår från Esplanaden intill.

Selångersån i Sundsvall

Selångersån. Foto: Anders Thorsell

Knaust

Lunchen kan intas i den vackra spegelsalen, som finns kvar sedan träpatronerna hängde på Hotell Knaust i slutet av 1800-talet. Foto: Elite Hotel Knaust.

2. Lunch.

I Stadshusverandan (Rådhusgatan 25) bjuder Bryners på vällagade luncher. Vackraste lunchmiljön hittar du i Knaust Bar & Matsal (Storgatan 13) vars spegelsal har anor från sent 1800-tal. Gambrinushallen (Strandgatan 6) är ett klassiskt ölcafé som serverar vällagad husmanskost. På kvällarna är det ofta livemusik på den lilla scenen. Invito (Storgatan 6-8) servar italiensk mat på norrländskt vis och har också en välbesökt AW-bar. Helgbesökaren bör inte missa inte Brasseri Verket (Trädgårdsgatan 31) och deras populära och överdådiga brunch.

3. Göra.

Det finns mycket att göra i Sundsvall om du får några timmar över. Kul är att gå en guidad stadsvandring i Stenstan, Sveriges vackraste stadskärna, enligt en Arkitekturuppropets omröstning. Sedan ta en glass i hamnträdgården nedanför Sveriges första casino och titta på båtlivet i inre hamnen. Kolla även in det lokala hantverket och unika inredningsprylar på Made in Medelpad (Trädgårdsgatan 18). Vill du ha en fin utsikt? Ta dig då till något något av stadens två stadsberg; Norra berget med djurhagar, stor lekplats och friluftsmuseum eller Södra berget med hotell, slalombacke och miltals med leder och skidspår. Restauranger och kaféer finns på båda bergen.

I Sundsvall är naturen aldrig långt borta. En fin promenad är att strosa uppströms längs lummiga Selångersån som också tar dig till starten för St. Olovsleden – pilgrimsleden som går ända till Nidaros i Trondheim. På vägen passerar du Himlabadet (Universitetsallén 13), ett måste för barnfamiljerna med äventyrliga rutschbanor och pooler både inne och ute. Räknas som ett av Sveriges bästa äventyrsbad.

Himlabadet i Sundsvall

På äventyrsbadet Himlabadet finns bland annat Surfen, Klätterväggen och Black Hole.

Pallas konditori

På Pallas Konditori har tiden stått stilla sedan  50-talet. Foto: Olle Melkerhed.

4. Fika.

Pallas Konditori (Strandgatan 16) är en tidsresa med originalinredning och möbler från 50-talet. Prova de egentillverkade pralinerna på Chocolate House (Nybrogatan 15). Är du ute efter bakelser så väljer du Stenstans Bageri & Konditori (Trädgårdsgatan 22). Veganer hänger på ekologiska Tant Anci & Fröken Sara (Bankgatan 15) som även serverar lunch och middag. Titta även in på hantverkarnas favoritställe City Café (Kyrkogatan 18), som är stans äldsta fik.

5. Kväll.

Naturaj (Torggatan 1) är stans nya fine dining-krog som drivs av hemflyttade Årets Kock-vinnaren Johan Backéus. Det är en 3-timmarsupplevelse att ta del av deras säsongsanpassade avsmakningsmeny. Det går också bra att bara ta nåt litet i deras GT-bar. Bloco (Stora torget 1) är ett poppis vattenhål meny inspirerad av sydamerikanska kök. Pröva gärna deras olika varianter av Margaritas. För de partyglada är E-Street (Esplanaden 14) ett måste med liveband och kareoke på helgerna. Den trendiga publiken hänger tvärs över gatan med en drink i takbaren på Udda Tapas (Esplanaden 17). I matsalen serveras smårätter som bakad spetskål med tryffelmayo. En mer traditionell och prisvärd tapasrestaurang är Saffran (Nybrogatan 25). Rosade (Nybrogatan 16) serverar mellanrätter med fokus på svenska råvaror som ren, löjrom, röding och trattkantareller.

Restaurang Naturaj i Sundsvall

Naturaj är ett av Sundsvalls nytillskott på krogscenen. Foto: Rania Rönntoft.

Spikarna

Spikarnas fiskeläge är en idyllisk oas längst ut på Alnön. Foto: Anders Thorsell.

6. Utflykt: Alnön.

Gör som Sundsvallsborna när det är fint väder – dra ut på Alnön. Här ligger fina sandstränder som ett pärlband i vikarna. Långgrunda och barnvänliga Bänkåsviken (där fotbollsspelaren Emil Forsberg har sommarhus),

idylliska Krokviken (där förre hockeystjärnan Henrik Zetterberg syns på somrarna) och vackra Hartungviken är bara några. Missa inte heller skärgårdskrogen Vindhem där du kan njuta av en rödingfilé från Jämtland med krossad nypotatis och citronpicklad gurka. I Karlsvik finns både restaurang Piren och Virriga Bakverk, ett White Guide-prisat kafé. Stadsbussarnas linje 1 går till Vi, som är öns centralort, därefter buss 75 till stränderna på södra och östra sidan av ön.

Fakta och intryck till denna guide samlades in under vintern 2020. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Sundsvall!