Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Sundsvall

Foto: Anders Thorsell

Att göra i Sundsvall

Sundsvalls stadskärnan består till stora delar av vackert bevarade stenhus från slutet av 1800-talet och är utsedd till Sveriges vackraste. Kroglivet har alltid varit livligt i stan, men har på senare år exploderat med en rad nya restauranger för alla smaker.

Tåg till Sundsvall

En tågresa till Sundsvall är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

När du kliver av tåget är ditt första möte med staden det varsamt renoverade och trevliga resecentrumet som invigdes 2021. Från stationen är det 10 minuters promenad i nordlig riktning till Stora torget. Sundsvall är en stad i utveckling och laddar för att under 2024 ha sitt 400-årsfirande. De senaste åren har byggprojekten avlöst varandra i och omkring stadskärnan som knyts allt närmare havet. Turistinformation finns i Kulturmagasinet, där du även hittar bibliotek och museum.

Hustak i Stenstan. Foto: Staffan Eliasson
Hotell Knaust i Sundsvall
Hotell Knaust. Foto: Elite Hotel Knaust

2. Lunch.

Längs Storgatan och kring Stora torget ligger restaurangerna på rad. På Stadshusverandan (Rådhusgatan 25) bjuder Bryners på vällagade luncher. Den som vill äta likt träpatronerna på sin tid väljer Knaust Bar & Matsal (Storgatan 13) vars spegelsal har anor från sent 1800-tal. En intressant nykomling är Lokal (Tullgatan 17) som är bar, deli och lunchhak med internationell touch. Trevliga Zmak Deli (Sjögatan 5) ligger inrymd i hörnet av en livsmedelsbutik. Den som tar sig upp på Norra berget, en stärkande promenad på cirka 20 minuter från stadskärnan, kan äta på Restaurang Grankotten med utsikt över stan.

3. Göra.

I slutet av 1800-talet brann Sundsvall ned. Återuppbyggnaden av stadskärnan, Stenstan, saknar motstycke, då 600 hus byggdes på sex år. Många av husen är dessutom arkitektoniska mästerverk och i en omröstning arrangerad av Arkitektupproret utsågs Sundsvalls stadskärna till vackrast i landet. Upptäck själv, eller gå med på guidad tur. Stadens två berg lockar med både aktiviteter och utsikt; Norra berget med djurhagar, stor lekplats och friluftsmuseum eller Södra berget (där stadens numera pensionerade skiddrottning Charlotte Kalla avverkat många pass) med sina miltals av leder och cykelstigar. Längs Selångersån väntar blöta äventyret Himlabadet (Universitetsallén 13), ett prisbelönt bad med utmanande rutschbanor och pooler både inne och ute. Barnfamiljernas favorit!

Himlabadet i Sundsvall
På äventyrsbadet Himlabadet finns bland annat Surfen, Klätterväggen och Black Hole.
Pallas konditori i Sundsvall
Pallas konditori. Foto: Olle Melkerhed

4. Fika.

Bland Stenstans fikaställen märks Pallas Konditori (Strandgatan 16) som förutom klassiska jitterbuggar och Napoleonbakelser bjuder på en tidsresa med originalinredning från 50-talet. För fler smarriga bakelser går ni till Stenstans Bageri & Konditori (Trädgårdsgatan 22). Veganer hänger på ekologiska Tant Anci & Fröken Sara (Bankgatan 15) som även serverar lunch och middag. Chokladälskaren får sitt lystmäte på Chocolate House (Nybrogatan 15) som serverar egen drickchoklad och handgjorda praliner. Hantverkarnas favoritställe City Café (Kyrkogatan 18) har funnits i 130 år och är mest känt för skinkmackorna med egentillverkad senap. Café Charm finns både centralt (Storgatan 5) och i Inre hamnen (Rederigatan 40) där det även går att äta frukost.

5. Kväll.

När Casino Cosmopol för några år sedan stängde för gott i Sundsvall, sörjde många nöjeslystna. I april 2022 slog i stället Centralen upp dörrarna till den vackra och k-märkta fastigheten som en gång i tiden var tågstation. Här är det nu nattklubb, restaurang och hålligång in på småtimmarna.

Musikunderhållning bjuds regelbundet på qbar (Esplanaden 17) och E Street (Esplanaden 14) som naturligtvis fått sitt namn från Springsteens band. Naturaj (Torggatan 1) är en populär fine dining-krog som drivs av Årets kock-vinnaren Johan Backéus, som även fått plats med GT-bar i lokalen. Vid Stora torget trängs krogarna Bloco, Edvalls Guld och Innergården 1891 med vinbar. Vid Olof Palmes torg lockar Menageriet, Apa och O'Learys. Sugen på tapas? Udda Tapas (Esplanaden 17) med takbar och Saffran (Nybrogatan 25) är givna tips.

Det senaste tillskottet bland hotellen är Clarion Sundsvall, som även har en uppskattad takbar med magnifik panoramautsikt över staden och Selångersån.

Fine dining-krogen Naturaj.
Spikarnas fiskeläge är en idyllisk oas längst ut på Alnön. Foto: Anders Thorsell6. Tre roliga utflykter.

1. Selånger Pilgrimscenter. Ett populärt besöksmål med restaurang, där historien kring St Olavsleden (som går hela vägen till Trondheim) berättas med utställningar.

2. Sidsjön. Sundsvallsbornas mest populära friluftsområde, med bland annat motionsslinga runt vattnet, slalombacke och rastplatser. Vintertid välbesökt av kallbadare.

3. Alnön. Gör som Sundsvallsborna när det är fint väder – dra ut på Alnön. Här finns fina sandstränder och pittoreska fiskeläget Spikarna.

Denna guide uppdaterades våren 2022. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe? Mejla oss på stadsguider@sj.se

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Sundsvall!