Stadsguiden
Resa till Strängnäs
Att göra i Strängnäs
Domkyrka. Kvarn. Småhusbebyggelse. Strängnäs vid Mälaren är en sörmländsk idyll med historiens vingslag ständigt närvarande. Det var här Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni 1623*. Och med tanke på sin storlek har staden ett bra krogutbud. Kanske prova sparris- och ramslöksrisotton på nya Naskovit efter långpromenaden?
Tåg till Strängnäs
En tågresa till Strängnäs är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.
1. Ankomst.
Strängnäs ligger vid Mälarens södra strand, mellan Södertälje och Eskilstuna, och har strax under 16 000 invånare. Två landmärken dominerar: domkyrkan och kvarnen. Som besökare håller man sig gärna i kvarteren kring dessa samt i gästhamnen. Från stationen, Resecentrum, är det cirka 15 minuters promenad dit. Busstrafik går också från Resecentrum, se lanstrafiken.se. Cyklar kan hyras på hamnkontoret i gästhamnen (som också har kartor och turistinformation).


2. Lunch.
Med tanke på sin storlek har Strängnäs ett bra lunchutbud. Mysigast är Grassagården (Kvarngatan 2) i en idyllisk gammal faluröd gård som för tankarna till Skansen i Stockholm. Prova gärna gratängerna på blomkål eller broccoli. Brasserie Oskar Erikson (Storgatan 26) lagar allt från grunden, gärna av lokala råvaror. för 135 kronor får ni en vällagad kött- eller fiskrätt plus sallad, bröd, dryck, kaffe och kaka. Varje vecka finns även en sallad, en pasta och ett vegoalternativ att välja på. En favorit bland lunchande Strängnäsbor är familjedrivna Grekisk Taverna (Västervikstorget 12). Här serveras klassiker som souvlaki, lammracks med tzatziki och friterad bläckfisk, samt pizza. Sommartid har man även en uteservering i gästhamnen. Bra thaimat hittar ni på Patumma Thai (Storgatan 28).
3. Göra.
En självklarhet här är att uppleva stadens historia och charm. Börja med att gå vackra Gyllenhjelmsgatan upp mot Kyrkberget och domkyrkan. Själva kyrkan är värd att titta in i. Här finns flera fascinerande gravmonument, bland annat över Karl IX och Sten Sture den äldre. Haffa en av de kunniga guiderna om ni ser dem! Gå sedan vidare via Norra Strandpromenaden till det pittoreska kvarteret Kvarnberget. Kvarnen är öppen för besökare under sommaren. Ett tips är att i förväg skriva ut eller ladda ner En stadsvandring på egen hand (strangnas.se/stadsvandring). På Visholmen utanför gästhamnen finns badplats och möjlighet att hyra kajak och SUP i en Kayakomat.
Kring gulliga Ugglans park finns små butiker med inredning, design och antikviteter. Här hittar ni även Den Lokala Maten (Hospitalsgatan 17), med ett fint utbud från sörmländska producenter. Hos tårtproffsen Lotta på Tårtmakargatan (Hospitalsgatan 18) kan ni handla nybakade godsaker för en fika i det fria. Konstintresserade bör inte missa konstslingan vid Ulvhälls hällar i utkanten av staden. Här bjuds på vackra vyer och konst, och ni promenerar bekvämt på drygt 500 meter rejäl träbrygga.
*500-årsjubileet av att Gustav Vasa valdes till Sveriges kung just här i Strängnäs uppmärksammas på en rad sätt under 2023. Gå in på strangnas.se och klicka på ”uppleva och göra” för att se vad som är på gång vid just ert besök.


4. Fika.
På tidigare nämnda Grassagården fikar ni gott och hembakat i historisk miljö. Utbudet av sötebröd och kakor gör ingen besviken. Vill ni ha något matigare är caesarsalladen och räkmackan, generös utan att bli övermäktig, säkra kort. Goda wienerbröd (ofta fyra sorter!) och nötflarn med smörkrämsfyllning hittar ni på Café Prinsen (Järnvägsgatan 7), ett traditionellt fik och bageri där många Strängnäsbor köper sitt dagliga bröd. Får ni ett plötsligt sug efter lite storstadskänsla och en latte så hittar ni ett Espresso House på Gyllenhjelmsgatan. Sommartid rekommenderas glassbaren Glass!!! (Västerviksparken 1) i gästhamnen. Här finns allt från megabägare med tolv kulor till hundglass i smakerna lax, lever och älg. För den lagom sugna rekommenderas någon av ”snäckorna” – en kula, mjukglass, grädde, topping och kex serverat i en skål av rån.
5. Kväll.
Det finns flera skäl att stanna i Strängnäs över kvällen. Ett av dem är ovan nämnda Brasserie Oskar Erikson (Storgatan 26) som både erbjuder trevligt barhäng och mat lagad med omsorg. Förrätten löjromstaco är en höjdare. Restaurang Naskovit (Hospitalsgatan 17) är ett relativt nytt, trevligt tillskott på stadens krogscen. Här serveras en rad olika smårätter (tänk tapasstorlek). Alla kostar under hundringen, och ett par kan räcka för den som är småhungrig. Vad sägs till exempel om sparris- och ramslöksrisotto eller heta citrusräkor med fänkålsaioli på kavring? Riva i gästhamnen har öppet året runt. Ta ett glas och koppla av i loungen eller slå er ner i restaurangen för något lite stadigare. Menyn bjuder på trygga klassiker – moules frites, oxfilétournedos, pasta frutti di mare och gino. Trevligt, flytande barhäng med tilltugg hittar ni sommartid på Black & White Lounge i gästhamnen. För ett stort, varierat ölutbud och gastropubmeny bör ni styra kosan mot Bishops Arms (Gyllenhjelmsgatan 20). Uteservering på torget sommartid.


6. Utflykt: Mariefred.
Historiska lilla Mariefred med pampiga Vasaborgen Gripsholms slott ligger drygt två mil från Strängnäs. På slottet hänger statens porträttsamling, och Gustav Vasa-jubileet uppmärksammas så klart även här. Gå in på kungligaslotten.se och sök på Gripsholm, så hittar ni fram till aktuellt program. Slottet har öppet dagligen maj–september och på helger till och med första advent. Tar ni en tur i det vackra naturreservatet Gripsholms hjorthage kan ni få se dovhjort under de mäktiga ekarna. Från Strängnäs till Mariefred går bussar regelbundet. Resan tar cirka 30 minuter. Se sormlandstrafiken.se.
Denna guide uppdaterades våren 2023. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe? Mejla oss på stadsguider@sj.se
{{ getModalHeaderText() }}
{{ getModalInfoText() }}
{{ getModalInfoText2() }}