Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Strängnäs

Att göra i Strängnäs

Domkyrka. Kvarn. Småhusbebyggelse. Strängnäs vid Mälaren är en sörmländsk idyll. Och med tanke på sin storlek, cirka 14 000 invånare, har den ett bra krogutbud. Till exempel kvarterskrogen Edsbacka Bistro som bjuder på lokala råvaror efter säsong.

Tåg till Strängnäs

En tågresa till Strängnäs är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Strängnäs ligger vid Mälarens södra strand, mellan Södertälje och Eskilstuna, och har omkring 14 000 invånare. Här finns två dominerande landmärken: domkyrkan och kvarnen. Som besökare håller man sig gärna i kvarteren kring dessa samt i gästhamnen. Från stationen, Resecentrum, är det cirka 15 minuters promenad dit. Busstrafik går också från Resecentrum, se lanstrafiken.se. Cyklar kan hyras på hamnkontoret i gästhamnen (som också har kartor och turistinformation).

Strängnäs

Vy över Västerviken. Foto: Mostphotos

Grassagården i Strängnäs

Caesarsallad på Grassagården. 

2. Lunch.

Med tanke på sin storlek har Strängnäs ett bra lunchutbud. Mysigast är Grassagården (Kvarngatan 2) i en idyllisk gammal falurödgård som för tankarna till Skansen. Prova gärna gratängerna på blomkål eller broccoli. På L’Oasis (Järnvägsgatan 1) erbjuds tunisiska, franska och svenska lunchrätter för under hundralappen. Haffa merguezkorven innan den tar slut! Brasserie Oskar Eriksson (Storgatan 26) är en favorit bland lunchande Strängnäsbor.

3. Göra.

En självklar aktivitet här är att uppleva stadens historia och charm. Börja med att gå vackra Gyllenhjelmsgatan upp mot Kyrkberget och domkyrkan. Gå vidare via Norra Strandpromenaden till det pittoreska kvarteret Kvarnberget. Ett tips är att i förväg skriva ut eller ladda ner ”En stadsvandring på egen hand”strangnas.se. Kring gulliga Ugglans park finns små butiker med inredning, design och antikviteter. Här finns också Den Lokala Maten, med ett fint utbud från sörmländska producenter – viltkabanossen rekommenderas – och Ostaffären (båda Hospitalsgatan 17). Sommartid kan du hyra kanot, trampbåt, vattenskoter och SUP i gästhamnen.

Gyllenhjelmsgatan i Strängnäs

Pittoreska Gyllenhjelmsgatan och domkyrkan.

Fika på Café Prinsen i Strängnäs

Wienerbröd och nötflarn på Café Prinsen.

4. Fika.

På tidigare nämnda Grassagården fikar man gott och hembakat i historisk miljö. Utbudet av sötebröd och kakor gör ingen besviken. Vill du ha något matigare är caesarsalladen och räkmackan, generös utan att bli övermäktig, säkra kort. Goda wienerbröd (ofta fyra sorter!) och nötflarn med smörkrämsfyllning hittar du på Café Prinsen (Järnvägsgatan 7), ett traditionellt fik och bageri där många Strängnäsbor köper sitt dagliga bröd. Får du ett plötsligt sug efter lite storstadskänsla och en latte så hittar du numera ett Espresso House på Gyllenhjelmsgatan.

5. Kväll.

Det finns skäl att stanna i Strängnäs över kvällen. Ett av dem är Edsbacka Bistro (Västervikstorget 6), en modern kvarterskrog där Tobias Andersson bjuder på lokala råvaror efter säsong (plus franska ostron). Brasserie Oskar Eriksson (Storgatan 26) är en annan bra kvällsadress, för både barhäng och mat lagad med omsorg. Riva i gästhamnen har öppet året runt. Ta ett glas och koppla av i loungen, eller slå dig ner i restaurangen och smaka på en bloody lax – laxfilé som har marinerats i rödbeta, honung och apelsin och sedan grillats. Ett stort, varierat ölutbud och gastropubmeny hittar du på Bishops Arms (Gyllenhjelmsgatan 20). Uteservering på torget sommartid.

Vildand på Edsbacka Bistro i Strängnäs

Vildand på Edsbacka Bistro i Strängnäs. Foto: Edsbacka Bistro

Gripsholms slott i Mariefred

Gripsholms slott. Foto: Gomer Swahn

6. Utflykt: Mariefred.

Den historiska lilla staden Mariefred med det pampiga Gripsholms slott ligger drygt två mil från Strängnäs, och är en riktig Mälarpärla. Här besöker du naturligtvis slottet, där även Statens porträttsamling hänger. Men att bara strosa runt i Mariefred, med sina kullerstensgator och gammal bebyggelse i trä, är värt en resa i sig. Från Strängnäs till Mariefred går bussar regelbundet och det tar cirka 30 minuter. Se sormlandstrafiken.se.

Fakta och intryck till denna guide samlades in under våren 2019. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se