Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Strängnäs

Att göra i Strängnäs

Domkyrka. Kvarn. Småhusbebyggelse. Strängnäs vid Mälaren är en sörmländsk idyll. Och med tanke på sin storlek, cirka 14 000 invånare, har staden ett bra krogutbud. Till exempel kvarterskrogen Edsbacka Bistro som bjuder på lokala råvaror efter säsong.

Tåg till Strängnäs

En tågresa till Strängnäs är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Strängnäs ligger vid Mälarens södra strand, mellan Södertälje och Eskilstuna, och har omkring 14 000 invånare. Här finns två dominerande landmärken: domkyrkan och kvarnen. Som besökare håller man sig gärna i kvarteren kring dessa samt i gästhamnen. Från stationen, Resecentrum, är det cirka 15 minuters promenad dit. Busstrafik går också från Resecentrum, se lanstrafiken.se. Cyklar kan hyras på hamnkontoret i gästhamnen (som också har kartor och turistinformation).

Strängnäs
Vy över Västerviken. Foto: Mostphotos
Grassagården i Strängnäs
Caesarsallad på Grassagården.

2. Lunch.

Med tanke på sin storlek har Strängnäs ett bra lunchutbud. Mysigast är Grassagården (Kvarngatan 2) i en idyllisk gammal faluröd gård som för tankarna till Skansen i Stockholm. Prova gärna gratängerna på blomkål eller broccoli. På L’Oasis (Järnvägsgatan 1) erbjuds tunisiska, franska och svenska lunchrätter för under hundralappen. Haffa merguezkorven innan den tar slut! Brasserie Oskar Eriksson (Storgatan 26) är en favorit bland lunchande Strängnäsbor.

3. Göra.

En självklarhet här är att uppleva stadens historia och charm. Börja med att gå vackra Gyllenhjelmsgatan upp mot Kyrkberget och domkyrkan. Gå vidare via Norra Strandpromenaden till det pittoreska kvarteret Kvarnberget. Ett tips är att i förväg skriva ut eller ladda ner En stadsvandring på egen hand (strangnas.se/stadsvandring). Kring gulliga Ugglans park finns små butiker med inredning, design och antikviteter. Här hittar ni även Den Lokala Maten (Hospitalsgatan 17), med ett fint utbud från sörmländska producenter – viltkabanossen rekommenderas. Konstintresserade bör inte missa konstslingan vid Ulvhälls hällar i utkanten av staden. Här bjuds på både vackra vyer och konst medan ni går bekvämt på drygt 500 meter rejäl träbrygga. Sommartid kan ni hyra kanot, trampbåt, vattenskoter och SUP i gästhamnen. 

Gyllenhjelmsgatan i Strängnäs
Pittoreska Gyllenhjelmsgatan och domkyrkan.
Fika på Café Prinsen i Strängnäs
Wienerbröd och nötflarn på Café Prinsen.

4. Fika.

På tidigare nämnda Grassagården fikar ni gott och hembakat i historisk miljö. Utbudet av sötebröd och kakor gör ingen besviken. Vill ni ha något matigare är caesarsalladen och räkmackan, generös utan att bli övermäktig, säkra kort. Goda wienerbröd (ofta fyra sorter!) och nötflarn med smörkrämsfyllning hittar ni på Café Prinsen (Järnvägsgatan 7), ett traditionellt fik och bageri där många Strängnäsbor köper sitt dagliga bröd. Får ni ett plötsligt sug efter lite storstadskänsla och en latte så hittar ni ett Espresso House på Gyllenhjelmsgatan.

5. Kväll.

Det finns flera skäl att stanna i Strängnäs över kvällen. Ett av dem är Edsbacka Bistro (Västervikstorget 6), en modern kvarterskrog där Tobias Andersson bjuder på lokala råvaror efter säsong (plus franska ostron). Brasserie Oskar Eriksson (Storgatan 26) är en annan bra kvällsadress, för både barhäng och mat lagad med omsorg. Riva i gästhamnen har öppet året runt. Ta ett glas och koppla av i loungen eller slå er ner i restaurangen för något lite stadigare. Varför inte dela på några smårätter, som exempelvis antipastin och La Bomba, friterad pulled pork med tryffelmajonnäs och picklad lök? Ett stort, varierat ölutbud och gastropubmeny hittar ni på Bishops Arms (Gyllenhjelmsgatan 20). Uteservering på torget sommartid.

Vildand på Edsbacka Bistro i Strängnäs
Vildand på Edsbacka Bistro i Strängnäs. Foto: Edsbacka Bistro
Gripsholms slott i Mariefred
Gripsholms slott. Foto: Gomer Swahn

6. Utflykt: Mariefred.

Den historiska lilla staden med pampiga Gripsholms slott ligger drygt två mil från Strängnäs, och är en riktig Mälarpärla. På slottet hänger Statens porträttsamling, men det är oklart om man alls öppnar för besök i sommar. Ett alternativ är att ta en tur i det vackra naturreservatet Gripsholms hjorthage, där ni kan få se dovhjort bland de mäktiga ekarna. Men att bara strosa på kullerstensgatorna bland Mariefreds gamla träbebyggelse är värt en utflykt redan det. Och för alla unga fans av Paxböckerna, som utspelar sig här, finns en rundvandring dels som ljudguidning för mobilen, dels som faktaspäckad karta att skriva ut (strangnas.se/pax). Från Strängnäs till Mariefred går bussar regelbundet och det tar cirka 30 minuter. Se sormlandstrafiken.se.

Denna guide uppdaterades våren 2020. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe? Mejla oss på stadsguider@sj.se