Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Strängnäs

Att göra i Strängnäs

Domkyrka. Kvarn. Småhusbebyggelse. Strängnäs vid Mälaren är en sörmländsk idyll. Och med tanke på sin storlek, cirka 14 000 invånare, har den ett bra krogutbud. Till exempel kvarterskrogen Edsbacka Bistro som bjuder på lokala råvaror efter säsong.

Tåg till Strängnäs

En tågresa till Strängnäs är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Strängnäs ligger vid Mälarens södra strand, mellan Södertälje och Eskilstuna, och har omkring 14 000 invånare. Här finns två dominerande landmärken: domkyrkan och kvarnen. Som besökare håller man sig gärna i kvarteren kring dessa samt i gästhamnen. Från stationen, Resecentrum, är det cirka 15 minuters promenad dit. Busstrafik går också från Resecentrum, se lanstrafiken.se. Cyklar kan hyras på hamnkontoret i gästhamnen (som också har kartor och turistinformation).

Strängnäs

Vy över Västerviken. Foto: Mostphotos

Brasserie Oskar Eriksson i Strängnäs

Brasserie Oskar Eriksson.

2. Lunch.

Med tanke på sin storlek har Strängnäs ett bra lunchutbud. Det mysigaste är Grassagården (Kvarngatan 2) i en idyllisk gammal gård som för tankarna till Skansen. Prova gratängerna på blomkål eller broccoli. På L’Oasis (Järnvägsgatan 1) erbjuds tunisiska, franska och svenska lunchrätter för under hundralappen. Haffa merguezkorven innan den tar slut! Nyöppnade Brasserie Oskar Eriksson (Storgatan 26) är redan en favorit bland lunchande Strängnäsbor. I gästhamnen finns flera krogar och bodar med enklare lunch.

3. Göra.

Den självklara aktiviteten i Strängnäs är att uppleva dess historia och charm. Börja med att gå vackra Gyllenhjelmsgatan upp mot Kyrkberget och domkyrkan. Gå vidare via Norra Strandpromenaden till det pittoreska kvarteret Kvarnberget med dess fina kvarn och utsiktsplats. Ett tips är att i förväg skriva ut eller ladda ner ”En stadsvandring på egen hand”strangnas.se. Kring gulliga Ugglans park hittar du små butiker, bland annat den välsorterade och trevliga Ostaffären (Hospitalsgatan 17). 

Gyllenhjelmsgatan i Strängnäs

Pittoreska Gyllenhjelmsgatan och domkyrkan.

Bageri & Café Rogge i Strängnäs

Roggebageriet är ett svanenmärkt surdegsbageri som bakar med mjöl från Strängnäs valskvarn. Foto: Bageri & Café Rogge

4. Fika.

Populära Bageri & Café Rogge (Gyllenhjelmsgatan 20) har fantastiskt goda bullar gjorda på surdeg. Här finns också raw food-bollar och ett bra utbud av sallader och mackor. Funkar också utmärkt att äta lunch här. På tidigare nämnda Grassagården fikar man gott och hembakat i historisk miljö. Goda wienerbröd hittar du på Café Prinsen (Järnvägsgatan 7), ett traditionellt fik och bageri där många Strängnäsbor köper sitt dagliga bröd.

5. Kväll.

Det finns skäl till att stanna i Strängnäs över kvällen. Ett av dem är Edsbacka Bistro (Västervikstorget 6), en modern kvarterskrog där Tobias Andersson och Peter Felländer bjuder på lokala råvaror efter säsong (plus franska ostron). Nyöppnade Brasserie Oskar Eriksson (Storgatan 26) är en annan bra kvällsadress, för både barhäng och mat lagad med omsorg. På Harry’s (Gyllenhjelmsgatan 20) är det alltid grejer på gång, till exempel veckans quizkväll.

Vildand på Edsbacka Bistro i Strängnäs

Vildand på Edsbacka Bistro i Strängnäs. Foto: Edsbacka Bistro

Gripsholms slott i Mariefred

Gripsholms slott. Foto: Gomer Swahn

6. Utflykt: Mariefred.

Den historiska lilla staden Mariefred med det pampiga Gripsholms slott ligger drygt två mil från Strängnäs, och är en riktig Mälarpärla. Här besöker du naturligtvis slottet, där även Statens porträttsamling hänger. Men att bara strosa runt i Mariefred, med sina kullerstensgator och gammal bebyggelse i trä, är värt en resa i sig. Från Strängnäs till Mariefred går bussar regelbundet och det tar cirka 30 minuter. Se sormlandstrafiken.se.

Fakta och intryck till denna guide samlades in under våren 2018. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se