Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Stockholm

Foto: Henrik Trygg

Att göra i Stockholm

Grönt, friskt och hippt. Stockholm har på senare år fått mycket beröm i utländsk media och ligger ofta i topp i internationella undersökningar över storstäders livskvalité. Men vad ska man göra som besökare? Börja med en lång promenad genom city. Högklassiga fika- och matstopp finns överallt. Kanske prova en bricklunch de luxe på NK:s Kantinen?

Tåg till Stockholm fr. 95:-

En tågresa till Stockholm är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Stockholm ligger där Mälaren har sitt utlopp i Saltsjön. Staden breder ut sig över 14 öar, sammanlänkade av 57 broar. Nästan var du än befinner dig har du nära till vatten. Själva kommunen har 950 000 invånare, men räknar man in närliggande kommuner har Storstockholm 2,3 miljoner invånare.

Stockholms central är, tillsammans med intilliggande Cityterminalen för bussar, Nordens mest trafikerade trafikhub. Här passerar 250 000 människor varje dag. Alla tunnelbanelinjer stannar dessutom på stationen T-centralen, i direkt anslutning till tågstationen. Det är med andra ord smidigt att ta sig vidare med tunnelbana. Info om turer och tider i kollektivtrafiken finns på sl.se och i SL:s app (som du även kan köpa biljett med).

Stockholm lånecykelsystem heter City Bikes (citybikes.se). Lekfullt och populärt är elsparkcyklarna VOI, som kan hyras via en app (voiscooters.com). Vill du hyra cykel på ett mer traditionellt sätt för några dagar, kolla med Gamla Stans Cykel (gamlastanscykel.se).

Vett och etikett-tips:
En oskriven rulltrapperegel i Stockholm är att stå till höger i rulltrappan om man bara åker med, så att de som vill komma snabbare fram kan gå förbi på vänster sida.

Stockholm

Vy över Stockholm. 

NK Kantinen i Stockholm

På NK Kantinen serveras bricklunch deluxe, god husmanskost serverat på porslin från Villeroy & Boch.

2. Lunch.

En flott lunch på Centralen äter du på Luzette där du får vällagad brasseriemat i luftig miljö med kontinental tågstationskänsla. För lunch med utsikt är det inte långt till Tak (Brunkebergstorg 4), där en sushisallad kan locka. En gömd pärla är NK:s Kantinen (Hamngatan 18-20). På det anrika varuhusets toppvåning serveras bricklunch deluxe, god husmanskost serverat på porslin från Villeroy & Boch.

Ett par kvarter från NK äter du möjligtvis stans bästa affärslunch på eleganta Bonnie´s, som är nyöppnade Bank Hotels matsal (Arsenalsgatan 6). För budgetlunch, ät en merguezmacka på La Gazelle (Hötorgshallen) eller prova nudelsoppan på Jim Lim på mattorget K25 (Kungsgatan 25).

Vid Stureplan lunchar du med stil på Sturehof, en av Stockholms mest klassiska mötesplatser. Skaldjursplatå kanske? På Östermalm är Nybrogatan 38 (samma gatuadress) en favorit. Här serveras alltid dagens omelett. Hälsoinriktade går till Doctor Salad (Sibyllegatan 29) för en ”cleansing salad”.

Är du på Söder, ta dig till Mariatorget. Där finns flera bra fik och fast food-ställen. Prova frikadellerna på Kalf Hansen (Mariatorget 2) eller nyfriterad falafel i pitabröd på Falafelbaren (Hornsgatan 39), som även serverar gedigen nordafrikansk shakshuka. I närhet, på Mariaberget, ligger A Bowl (Blecktornsgränd 8), som var först i Sverige med den hawaiianska fiskrätten poké. Och deras version håller fortfarande hög klass.

3. Göra.

Några timmar över eller kanske en hel eftermiddag? Den konst- och historieintresserade beger sig då med fördel till Nationalmuseum (Södra Blasieholmshamnen 2), som nyöppnade i fjol efter en lång och lyckad renovering. När ni ändå är här promenera över till Skeppsholmen och Kastellholmen. Det är kanske Stockholms vackraste promenad. På Skeppsholmen ligger även Moderna Museet, ritat av den spanske arkitekten Rafael Moneo. Han ville för övrigt att museet skulle ha varit vitt, till skillnad mot den roströda färg det har idag.

En annan klassisk Stockholmspromenad är att strosa runt natursköna Djurgården. På ön ligger många museer, förutom de mest kända som Vasamuseet och Skansen, även Abbamuseet (Djurgårdsvägen 68) och mysiga Prins Eugenes Waldemarsudde (Prins Eugens väg 6). För familjer med äldre barn finns även spännande, realistiska Vikingaliv (Djurgårdsvägen 48). Missa heller inte att fika i inspirerande Rosendals trädgård (Rosendalsvägen 38), eller på lilla Skroten Café & Skeppshandel (Beckholmsvägen 14). En liten okänd pärla i city är Hallwylska (Hamngatan 4), ett väl bevarat privat litet palats från förrförra sekelskiftet.

Ett roligt sätt att upptäcka Stockholm är att cykla med guide. Stockholm Adventures (stockholmadventures.com) ordnar bra cykelguidningar på cirka tre timmar. Stadsvandringar på olika teman och platser hittar du via kalendariet på Stadsmuseets webbplats (stadsmuseet.stockholm.se).

Nationalmuseum i Stockholm

Nationalmuseum är nyöppnat efter en lång och lyckad renovering och kan med fördel besökas av den konst- och historieintresserade. 

Wienercaféet i Stockholm

På Wienercaféet kommer inspirationen från Paris och Wien med servering vid borden och fantastiska delikatesser, allt från bakverk och kaffe till crepes och champagne. Foto: Krister Bengtsson

4. Fika.

Finaste fikan nära Centralen, får du på Vetekatten (Kungsgatan 55). För en espresso på stående fot gå till närliggande D’abramo (Vasagatan 50). Kring Stureplan finns Wienerkaféet (Biblioteksgatan 6–8) med läckert fikautbud. Prova gärna deras hasselnötseclair med äpple och karamell, eller varför inte deras afternoon tea? En utsökt fika på Östermalm får du på klassiska Tösses (Karlavägen 77). Eller så tar du dig hela Karlavägen bort till tv-konditorn och kändisen Roy Fares amerikanska tårtmecka Mr Cake (Rådmansgatan 12).

I kvarteren kring Mariatorget på Söder ligger mediekändistäta Kaffe (Sankt Paulsgatan 12), som har goda och prisvärda toastmackor, och lilla prisbelönta Bageri Petrus (Swedenborgsgatan 4b). Är du vid vid Nytorget på Söder, gå då till Gildas Rum (Skånegatan 79) för boudoirmys och en bit paj.

Vid Sankt Eriksplan gäller superpopulära Mellqvist Kaffebar (Rörstrandsgatan 4). På Sirap (Surbrunnsgatan 31, Vasastan) serveras fasligt goda amerikanska pannkakor, hela dagen.

5. Kväll.

Fredags-aw, afterwork, är numera en tradition i Stockholm och pågår på pubar och barer över hela staden. Ska man välja ut tre ställen så får det bli snobbiga Riche (Birger Jarlsgatan 4) som ligger några kvarter från Stureplan, söderhippa Urban Deli (Nytorget 4) och gamla jugendpärlan Zum Franziskaner (Skeppsbron 44) som fräschats upp och numera har en rolig mix av gamla stammisar och modernt trendfolk.

För själva middagen så är det kanske läge att satsa på asiatiskt. Utbudet i Stockholm är både stort och bra. Lyxig crossasiatiskt får du på Farang (Tulegatan 11) där softshellkrabban är ett måste. Kvarterskrogen Minh Mat vid Vasaparken (Odengatan 94) serverar njutbar vietnamesisk mat, testa gärna någon av de färska rispappersrullarna. Trendiga sushirestaruangerna Sushi Oi (Karlavägen 36) på Östermalm och Soyokaze (Frejgatan 3) i Vasastan är säkra kort.

I Vasastan ligger numera en av Stockholms hetaste krogar, Portal (Sankt Eriksplan 1), som i ljusa lokaler med en air av Köpenhamn serverar finsmakarmat till rimliga priser. Prova gärna deras Vänerlöjrom med gotländsk kulpotatis, äggkräm och citron. Vägg i vägg ligger deras stökigare bakficka. Bra för aw eller fördrink.

Hamnar du på Söder prova nyrenoverade Kristallen och Pelikan (båda ligger på Blekingegatan 40), som hör till Södermalms klassiker. Omtalade och galna Punk Royale (Folkungagatan 128) är mer en kulinarisk show än restaurang. Boka sittning. Barnfamiljer rekommenderas hantverkspizzerian Bananas (Skånegatan 47). Vill du och ditt sällskap ha lite mysigare stämning så gå till lilla trattorian Nostrano (Timmermansgatan 13), som erbjuder genuin italiensk mat och hemma-hos-känsla. Boka bord!

Till sist: Stockholm har flera restauranger med Michelinstjärnor, men det är bara Frantzén (Klara Norra Kyrkogata 26) som har tre stjärnor. Restaurangen ligger i ett 1800-talshus bara några kvarter från Centralstation.

Riche i Stockholm

Riche, ett pulserande brasserie vid Nybroviken. Foto: Niklas Alexandersson

Tjoget i Stockholm

Tjoget, Hornstulls finkrog, har nu även ett ölkafé. Foto: Fredrik Skogkvist

6. Nattliv.

Gamla stan är full av turister dagtid, men kvällstid töms stadsdelen på kommersen och tempot blir lite lugnare. På senare har utelivet här fått en nytändning med coola barer som Pharmarium (Stortorget 7), Tweed (Lilla Nygatan 5) och Corner Club (Lilla Nygatan 16). Ett säkert kort är att åka till Hornstull. Här ligger lite röjiga Laika i Hornhuset, Tjoget (Hornsbruksgatan 24) med nyöppnat ölkafé och en av världens bästa barer, enligt utländsk press. I samma stadsdel, lite närmare vattnet hittar du 80-talskitschiga Mbargo (Bergsundsgatan 35) och nöjesstråket på Bergsunds strand som består av Calexico, Debaser och Bar Brooklyn.

Annars är det de klassiska nöjeskvarteren kring Stureplan och City som gäller. Café Opera (Karl XII:s torg) öppnade nyligen sin hippa klubbdel Off Opera, Berns (Berzelii park) nysatsar på elektronisk musik och ovan nämnda Riche och Taverna Brillo har både festliga dj-bokningar och intressanta kulturhappenings.

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Stockholm!

Fakta och intryck till denna guide samlades in under januari 2019. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se