Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Tåg till Stockholm

Foto: Henrik Trygg

Att göra i Stockholm

Det finns så mycket att göra i vår huvudstad. Njut av teater, slott och museer av högsta kvalitet, upptäck modernistisk arkitektur, promenera i parker, på öar och genom medeltida kvarter. Lägg sedan till ett fenomenalt krogliv med mat från världens alla hörn... Stockholm gör ingen besviken.

Resa till Stockholm fr. 95:-

En tågresa till Stockholm är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Stockholm ligger vid Mälarens utlopp i Saltsjön. I själva kommunen bor strax under en miljon människor, men hela storstadsområdet har 2,3 miljoner invånare. Alla tunnelbanelinjer stannar på stationen T-centralen, i direkt anslutning till centralstationen, Centralen i folkmun.

Info om turer och tider i kollektivtrafiken finns på sl.se och i SLs app (som ni även kan köpa biljett i). Numera kan ni dessutom lösa enkelbiljett med betalkort direkt i spärren. Stockholms stad har numera ett fiffigt system med elcyklar, som finns lite överallt och hyrs via deras app.

Stockholm
Vy över Stockholm.
Stockholm City Food Hall
Stockholm City Food Hall.

2. Lunch.

Är ni hungriga redan vid ankomsten finns en mängd alternativ i själva Centralbyggnaden. Luzette står ut, en elegant bistro med kontinental stationskänsla. I närheten av stationen ligger nyöppnade och ungdomliga Stockholm City Food Hall (Klarabergsgatan 29) som har ett halvdussin snabbmatsställen av högre kvalitet. Halloumiburgaren Big Bertha med picklad rödkål, på Bun Meat Bun, rekommenderas. En populär budgetlunch är den smakrika merguezbaguetten på La Gazelle i Hötorgshallen. Ett annat centralt men lite lugnare alternativ är NK:s Kantin (Hamngatan 20), elegant bricklunch högst upp i NK-huset.

Om ni är på Söder så har Stockholms bästa pizzeria, 800 grader, en filial på Kocksgatan 3, i närheten av Medborgarplatsen. Här serveras pizzaslice i en New York-inspirerad hål-i-väggenlokal. Det har även dykt upp flera bättre falafelställen på Söder. En favorit är Falloumi (Ringvägen 127) i Skanstull. På långa Hornsgatan finns numera en rad roliga lunchkrogar. Till exempel prisbelönta Kalf & Hansen (Mariatorget 2), som serverar nordisk ekologisk snabbmat och Lao Lao (Hornsgatan 63) som har utsökta kinesiska crêpes på menyn.

Är ni i Vasastan ska ni gå till populära Totemo Ramen (Sankt Eriksgatan 70) som anses ha stans bästa ramennudlar. Var beredda på att köa! Inte långt därifrån finner ni Günters (Karlsbergsvägen 60), Stockholms berömda gourmetkorvkiosk som fortfarande är bäst i klassen. En annan klassiker är Tennstopet (Dalagatan 50), som erbjuder vacker miljö och prisvärda, vällagade luncher. Vad sägs om grillad ryggbiff med tomat- och löksallad, bearnaise och pommes frites? 

3. Göra.

Stockholm är en perfekt promenadstad. Det är aldrig långt till vatten, öar och parker. En av de finare stadsvandringarna börjar med en tunnelbanetur till Kungsträdgården och sedan en promenad söderut, förbi slottet och genom gränderna i Gamla stan. Ta en fika på Under Kastanjen på Brända tomten, som är en alldeles magisk plats. Gå sedan till Skeppsbron och ta Djurgårdsfärjan över till Djurgården och nästa klassiska promenadstråk. Vill man samla kraft finns Spritmuseum med uteserveringarna Berså och Brygga, och natursköna Rosendals Trädgård (Rosendalsvägen 38) med kafé, plantbod och växthus.

En annan promenad går förbi Grand hôtel och ut till Skeppsholmen. Först kan ni dock besöka Nationalmuseum (Södra Blasieholmshamnen 2), som alltid har spännande utställningar. Tittar solen fram kan ni därefter unna er ett glas på hotell Lydmars (Södra Blasieholmshamnen 2) uteservering. Är ni mer sugna på samtida konst? Då är Moderna museet (Excercisplan 4) på Skeppsholmen den givna destinationen. Skeppsholmen har flera fina miljöer och picknickvänliga gräsmattor. Gå gärna över till lilla fina Kastellholmen också.

Få storstäder kan erbjuda lika goda badmöjligheter som Stockholm. På västra Södermalm finns populära och familjevänliga Långholmens strandbad. På andra sidan vattnet, på Kungsholmen, finns Smedsuddsbadet och de mer undangömda Fredhällsklipporna. Här ligger även den folkkära serveringen Solstugan, som har varit öppen sedan 1922.

Nationalmuseum
Nationalmuseum. Foto: Nationalmuseum
Mr Cake
Mr Cake. Foto: Mr Cake

4. Fika.

Är det en varm vår- eller sommardag, gå till Mosebacke torg, en liten parkoas mitt på Söder med en pittoresk kafékiosk som drivs av Wood Stockholm. Eller slå er ner på någon av alla uteserveringarna runt Nytorget, som stilrena Kaferang (Skånegatan 81) eller populära Il Caffè (Södermannagatan 23). Luftiga och snyggt inredda S:t Pauls (Götgatan 42) har blivit en ny lokal favorit. Bra hantverksglass finns runt hörnet på Aryam (Sankt Paulsgatan 3) vid Götgatsbacken. Deras pistageglass är omtalad.

I centrala Stockholm finns det mängder av högklassiga fik. I Arkitekthögskolans gamla betongbunker på Östermalm ligger tv-konditorn och kändisen Roy Fares amerikanska tårtmecka Mr Cake (Rådmansgatan 12). För bakkonst av hög kvalitet rekommenderas närliggande franska Fosch Artisan Pâtisserie (Birger Jarlsgatan 63 och Löjtnantsgatan 8). På senare år har de poppat upp flera små italienska fik, alla lika roliga. Till exempel Sempre (Jakobsbergsgatan 5) nära Stureplan, och D’Abramo (Vasagatan 50), som rostar sitt eget espressokaffe. Vill ni köpa med er bröd eller bakverk?

Är ni i Vasastan, gå till omåttligt populära Lillebrors Bageri (Rörstrandsgatan 10) som brukar ha långa köer, men väntan är värd besväret, eller klassikern Ritorno (Odengatan 80-82) från 1959, som har ett bra utbud och en rolig blandning gäster. Glass? Gå till gelaterian Snö (Odengatan 92), där kön ofta ringlar ut på trottoaren.

Strax norr om Vastastan finns Hagaparken, där ni fikar i Koppartälten, tittar in i Fjärilshuset och kanske tar ett dopp i Brunnsviken. 

5. Kväll.

Vill ni börja kvällen tidigt, och på Söder, är Babylons (Björns trädgård) uteservering perfekt. Sippa på ett glas naturvin och titta på folk. Blir ni sedan sugna på ambitiös bistromat finns mängder av alternativ, till exempel närliggande Borasco (Tjärhovsplan 33) som erbjuder både läcker lokal och medelhavsmat som tillagats över eld. Missa inte deras fabada, bönragu på Ibericokind, ankconfit, morcilla, rökt sidfläsk. Ren njutning! Inte långt därifrån ligger kvarterspärlan Café Nizza (Åsögatan 171) med lite parisisk känsla. Nya palestinska Mazra (Skånegatan 82) har avslappnad stämning och uppgraderad snabbmat som kafta bi tahina, ugnsbakad kryddig lamm- och nötfärs, zaatarpita och tahiniyoghurt.

Befinner ni er vid nöjescentralen Hornstull rekommenderas den lilla kvartersindiern Indian Inn (Verkstadsgatan 11-13). Här serveras högklassig mat i enkel miljö. Testa deras vegetariska thalifat med fyra små rätter, utsökt fina och djupa smaker. I kvarteret finns även en riktig Stockholmklassiker, Moldau (Bergsunds strand 33), som kanske har Stockholms bästa wienerschnitzel. Sedan kan ni fortsätta kvällen på Hornhuset (Långholmsgatan 15 B), Debaser (Hornstulls strand 4) eller Tjoget (Hornsbruksgatan 24) som räknas till Stockholms absoluta bästa barer.

Vill ni hellre göra centrala Stockholm så börja på uteserveringen på Babette (Roslagsgatan 6) i Vasastan, som har en fin vit pizza. Asiatiskt? I närheten ligger trendiga sushirestaurangerna Sushi Oi (Karlavägen 36) och Soyokaze (Döbelnsgatan 8) och rosade vietnamesen Minh Mat (Odengatan 94). Säkra kort är ekomedvetna Lilla Ego (Västmannagatan 69) och eleganta Gastrologik (Artillerigatan 14). För en röjig supé av bellmanska mått är Gyldene Freden i Gamla Stan (Österlånggatan 51) ett kul alternativ. Den anrika krogen i Gamla stan har nya krögare och ett nytt, hippt klientel. Prova deras SOS (smör, ost och sll) med hemgjord snaps!

Till sist: under våren ägde Stockholms mest hajpde restaurangöppning rum. Det var nya, gigantiska Sturehof (Stureplan 2) som slog upp dörrarna. Här ska 400 (!) sittande gäster få plats fördelade på två våningar med olika matsalar.

 

Restaurang Mazra i Stockholm.
Skärgårdsidyll Sandhamn
Skärgårdsidyllen Sandhamn.

6. Tre roliga utflykter.

1. Grinda eller Sandhamn. Missa inte Stockholms underbara skärgård. Sandhamn ger mest skärgårdskänsla och bjuder på fina bad i Trouville. Grinda ligger närmare, i mellersta skärgården. Värdshuset och bryggserveringen är perfekta platser för att vila in solnedgången.

2. Skogskyrkogården. Ta tunnelbanan till stationen med samma namn och besök kyrkogården som ritades av arkitekterna Sigurd Lewerentz och Gunnar Asplund. Ett högklassigt exempel på modernistisk arkitektur, och numera ett världsarv.

3. Tyresta nationalpark. En dryg halvtimmes bussresa från Stockholm ligger Tyresta nationalpark, det största urskogsområdet i Sverige söder om Dalälven.

Denna guide uppdaterades under våren 2023. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe? Mejla oss på stadsguider@sj.se

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Stockholm!