Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Stockholm

Foto: Henrik Trygg

Att göra i Stockholm

Stockholm ska upptäckas till fots. Då kommer ni riktigt nära stadens säregna blandning av arkitektur, vatten och grönska. Så prova långa, långsamma promenader på Djurgården, Södermalm och i Gamla Stan. Ni kommer inte att bli besvikna. Högklassiga fika- och matstopp finns dessutom överallt.

Tåg till Stockholm fr. 95:-

En tågresa till Stockholm är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Stockholm ligger vid Mälarens utlopp i Saltsjön. I huvudstadskommunen bor strax under en miljon människor, men hela storstadsområdet har 2,3 miljoner invånare. Alla tunnelbanelinjer stannar på stationen T-centralen, i direkt anslutning till centralstationen, Centralen i folkmun. Info om turer och tider i kollektivtrafiken, finns på sl.se och i SL:s app (som ni även kan köpa biljett med). SL står för övrigt för Stockholms Lokaltrafik, om någon undrade.
Det går även att ta sig runt på en av alla elsparkcyklar som numera står utställda på stadens gator. Hyr dem gör ni via en app. Vill ni hellre trampa på en traditionell tvåhjuling så finns det gott om ställen som hyr ut cyklar. Till exempel Gamla Stans Cykel (Lilla Nygatan 10), cirka 15 minuters promenad från Centralen.

Stockholm
Vy över Stockholm.
Restaurang Kavalleriet
På Kavalleriet serveras både bra frukostar och luncher. Foto: Marta Vargas.

2. Lunch.

Lunch vid ankomst? På Centralen äter ni med stil på Luzette, en elegant bistro med kontinental stationskänsla. Eller korsa Vasagatan och pröva hippa Ai Ramen (Gamla Brogatan 27), som har en ljuvlig sojaramen med sidfläsk. För budgetlunch, köp en smakrik merguezbaguette på La Gazelle i Hötorgshallen. Ät den ute på Konserthustrappan om solen tittar fram.
För lunch med utsikt är det inte långt till Asieninspirerade Tak (Brunkebergstorg 4). En lite gömd pärla är NK:s Kantinen (Hamngatan 18–20) med bricklunch deluxe, god husmanskost på porslin från Villeroy & Boch. En elegantare lunch får ni på klassiska Sturehof (Stureplan 2). I närheten, bakom Dramaten, ligger Kavalleriet (Sibyllegatan 2), ett stilrent inrett fik i det gamla militära Kronobageriet från 1600-talet, som har bra frukostar och luncher.
Är ni på Söder, ta er då till kvarteren runt Mariatorget. Här kan ni äta kinesiska crêpes på Lao Lao (Hornsgatan 63) nyfriterad falafel på Falafelbaren (Hornsgatan 39B), ekologiska frikadeller på Kalf Hansen (Mariatorget 2) eller japanska raggmunkar på Mama Wolf (Timmermansgatan 15).

3. Göra.

I denna tid, med färre internationella besök, är det ett smart tillfälle att pricka av de klassiska sevärdheterna i Stockholm. Och det till fots.
En spännande stadsvandring börjar direkt vid ankomst till Centralen. Gå rakt söderut på Vasagatan, förbi regeringshuset Rosenbad, Riksdagen och sedan ut på Skeppsbron, förbi Slottet och därefter genom Gamla stans medeltida gytter, förbi gigantiska Slussenbygget (en sevärdhet i sig) till trendiga Söder och shoppingstråket i Götgatsbacken. Inom loppet av en timma har ni fått uppleva Stockholm i koncentrat.
Inte fullt så intensivt är att efter Rosenbad fortsätta rakt fram mot Kungsträdgården, och sedan via barocka Dramaten och Strandvägens pampiga sekelskifteshus, gå till Djurgården, Stockholms stora park-ö. Är vädret fint rekommenderas en lunch på natursköna Rosendals Trädgård (Rosendalsvägen 38) eller ett besök på vackra Prins Eugens Waldemarsudde (Prins Eugens väg 6.
Till sist: Både Moderna museet och Nationalmuseum, två sevärda museer (både för sina lägen och utställningar) ligger utmed promenaderna. De är öppna, men under coronapandemin släpper de endast in ett begränsat antal besökare åt gången.

Nationalmuseum
Nationalmuseum. Foto: Nationalmuseum.
Mr Cake
Mr Cake. Foto: Mr Cake.

4. Fika.

Vad ska ni välja? Utbudet är ju gigantiskt. Här är några snabba förslag:
Finaste fikan nära Centralen får ni på Vetekatten (Kungsgatan 55). För en espresso på stående fot, gå till närliggande D’abramo (Vasagatan 50).
En utsökt överklassfika på Östermalm får ni på klassiska Tösses (Karlavägen 77). I Arkitekthögskolans gamla betongbunker ligger tv-konditorn och kändisen Roy Fares amerikanska tårtmecka Mr Cake (Rådmansgatan 12). I närheten ligger franska Fosch Artisan Patisserie (Birger Jarlsgatan 63), som erbjuder bakkonst av högsta kvalitet.
På Söder finns två fikacentraler: runt Nytorget och Mariatorget. Runt sistnämnda hittar ni prisbelönta hantverksbageriet Bageri Petrus (Swedenborgsgatan 4B), coolmysiga S:t Pauls Bageri (Sankt Paulsgatan 24) och Drop Coffee Roasters (Wollmar Yxkullsgatan 10) för den som vill utforska bryggkaffets fulla potential.
Runt Nytorget ligger rosade Pascal (Skånegatan 76), bra mackor, och plugg- och jobbpopulära Il Caffé (Södermannagatan 23), prisvinnande Robin Delselius Bageri (Renstiernas gata 19) och charmiga, väldesignade Pom & Flora (Bondegatan 64).

5. Kväll.

Asiatiskt? Pröva vietnameiska kvarterskrogen Minh Mat vid Vasaparken (Odengatan 94) eller någon av de trendiga sushirestaurangerna Sushi Oi (Karlavägen 36) och Soyokaze (Frejgatan 3). Stadens bästa indiska mat hittar ni på Gossip (Skånegatan 71) på Söder. Testa deras chana daal-gryta!
Vill ni istället ha centraleuropeiskt, så rekommenderas Sekt (Runebergsgatan 1), pröva deras sydtyska flammekuchen. Eller så satsar ni på en äkta wienerschnitzel på eleganta Bar Central (Birger Jarlsgatan 41) strax intill. Bra schnitzlar får ni även på Hornstullsklassikern Moldau (Bergsunds strand 33), vars massiva träinredning för tankarna till en alphydda.
Mer sugen på riktig hantverkspizza? Gå då till napolitanska Giro (Sveavägen 46), som har en utsökt margherita, eller närliggande Leoparden (Tegnergatan 16) vars lardo är grym, innovativa 800 grader (Sigtunagatan 17), som ofta byter ut sin meny.
Det finns självfallet en rad lyxkrogar med fokus på nordisk mat i Stockholm. Lilla Ego (Västmannagatan 69) och Gastrologik (Artillerigatan 14) för att nämna två. Och sist men inte minst Frantzén (Klara norra kyrkogata 26), som har hela tre stjärnor i Guide Michelin. Restaurangen ligger för övrigt i ett 1800-talshus bara några kvarter från Centralstationen.

Restaurang Sekt
Restaurang Sekt har sydtyska pizzavarianter på menyn.
Utflykt med en skärgårdsbåt.

6. Fem roliga utflykter.

1. Stockholms skärgård. Den är ett måste, om ni har en tom dag i kalendern. Mest spännande är pittoreska Sandhamn i ytterskärgården. Ett Bullerbyn by the sea, som någon sa.

2. Drottningholms slott. Ett givet utflyktsalternativ. Kungafamiljens hemvist är rik på historia och slottsparken är en upplevelse i sig.

3. Hagaparken. Nationalskalden Carl Michael Bellmans favoritpark är en fin upplevelse. Här fikar ni i Koppartälten, tittar in i Fjärilshuset – och på sommaren tar ni ett dopp i Brunnsviken.

4. Skogskyrkogården. Kyrkogården designades av arkitekterna Sigurd Lewerentz och Gunnar Asplund och är ett högklassigt exempel på modernistisk arkitektur. I dag ett världsarv.

5. Västerortskyrkan i Vällingby. Visste ni att den världskände arkitekten Le Corbusier sa att det finns tre kyrkor man inte får missa i Europa: Peterskyrkan i Rom, Notre Dame i Paris och Västerortskyrkan i Vällingby!

Vid resa med tåg och vid vistelse i Stockholm gäller Folkhälsomyndighetens rekommendationer för minskad smittspridning av coronavirus.

Fakta och intryck till denna guide samlades in under våren 2020. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta, öppettider och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess.

Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Stockholm!