Åtkomst nekad {{userModel.firstName}}

Du har inte behörighet att komma åt denna sida

Stadsguiden

Resa till Stockholm

Foto: Henrik Trygg

Att göra i Stockholm

Grönt, friskt och hippt. Stockholm är bäst på sommaren, men vad ska man göra som besökare? Börja med en lång promenad genom city mot Skeppsholmen. Högklassiga fika- och matstopp finns överallt längs vägen. Kanske prova en bricklunch deluxe på NK:s Kantinen eller en fisktaco på The Fishery?

Tåg till Stockholm fr. 95:-

En tågresa till Stockholm är bekvämt eftersom du hamnar mitt i city och har nära till allt du vill göra.

1. Ankomst.

Stockholm ligger där Mälaren har sitt utlopp i Saltsjön. Staden breder ut sig över 14 öar, sammanlänkade av 57 broar. Nästan var du än befinner dig har du nära till vatten. Själva kommunen har 950 000 invånare, men räknar man in närliggande kommuner har Storstockholm 2,3 miljoner invånare.

Stockholms central är, tillsammans med intilliggande Cityterminalen för bussar, Nordens mest trafikerade trafikhub. Här passerar 250 000 människor varje dag. Alla tunnelbanelinjer stannar dessutom på stationen T-centralen, i direkt anslutning till tågstationen. Det är med andra ord smidigt att ta sig vidare med tunnelbana. Info om turer och tider i kollektivtrafiken finns på sl.se och i SL:s app (som du även kan köpa biljett med).

Stockholm lånecykelsystem heter City Bikes (citybikes.se). Lekfullt och populärt är elsparkcyklarna VOI, som kan hyras via en app (voiscooters.com). Vill du hyra cykel på ett mer traditionellt sätt för några dagar, kolla med Gamla Stans Cykel (gamlastanscykel.se).

Vett och etikett-tips:
En oskriven rulltrapperegel i Stockholm är att stå till höger i rulltrappan om man bara åker med, så att de som vill komma snabbare fram kan gå förbi på vänster sida.

Stockholm

Vy över Stockholm. 

NK Kantinen i Stockholm

På NK Kantinen serveras bricklunch deluxe, god husmanskost serverat på porslin från Villeroy & Boch.

2. Lunch.

En flott lunch på Centralen äter du på Luzette. Där får du vällagad brasseriemat i luftig miljö med kontinental tågstationskänsla. För lunch med utsikt är det inte långt till Tak (Brunkebergstorg 4), där sushisallad och vacker utsikt över staden lockar. En gömd pärla är NK:s Kantinen (Hamngatan 18–20). På det anrika varuhusets toppvåning serveras bricklunch deluxe, god husmanskost på porslin från Villeroy & Boch.
Ett par kvarter från NK äter du möjligtvis stadens bästa affärslunch på eleganta Bonnie’s, som är nyöppnade Bank Hotels matsal (Arsenalsgatan 6). För budgetlunch, ät en merguezmacka på La Gazelle (i Hötorgshallen) eller gå till aningen dyrare Gulddrakevinnaren The Fishery (Brunkebergstorg 10), som serverar utmärkt fisktaco. Vid Stureplan lunchar du med stil på Sturehof, en av Stockholms mest klassiska mötesplatser. Skaldjursplatå kanske? På Östermalm är Nybrogatan 38 (samma gatuadress) en favorit. Här serveras alltid dagens omelett. Hälsoinriktade går till Doctor Salad (Sibyllegatan 29) för en cleansing salad.

Är du på Söder, ta dig till Mariatorget. Där finns flera bra fik och fast food-ställen. Prova frikadellerna på Kalf Hansen (Mariatorget 2) eller nyfriterad falafel i pitabröd på Falafelbaren (Hornsgatan 39), som även serverar gedigen nordafrikansk shakshuka. I närheten ligger Mama Wolf (Timmermansgatan 15), där man äter Hiroshimarätten okonomiyaki – frasiga pannkaksomeletter med olika fyllningar.

3. Göra.

Några timmar över, eller kanske en hel eftermiddag? Den konst- och historieintresserade beger sig då med fördel till Nationalmuseum (Södra Blasieholmshamnen 2), som nyöppnade i fjol efter en lång och lyckad renovering. När ni ändå är där, promenera över till Skeppsholmen och Kastellholmen. Det är Stockholms kanske vackraste promenad. På Skeppsholmen ligger även Moderna museet, ritat av den spanske arkitekten Rafael Moneo. Han ville för övrigt att museet skulle ha varit vitt, till skillnad mot den roströda färg det har idag.

En annan klassisk Stockholmspromenad är att strosa runt natursköna Djurgården. På ön ligger många museer, förutom de mest kända som Vasamuseet och Skansen, även Abbamuseet (Djurgårdsvägen 68) och mysiga Prins Eugenes Waldemarsudde (Prins Eugens väg 6). För familjer med äldre barn finns även spännande, realistiska Vikingaliv (Djurgårdsvägen 48). Missa heller inte att fika i inspirerande Rosendals Trädgård (Rosendalsvägen 38), eller på lilla Skroten Café & Skeppshandel (Beckholmsvägen 14).

En liten okänd museipärla i city är Hallwylska (Hamngatan 4), ett väl bevarat privat palats från förrförra sekelskiftet.

Ett roligt sätt att upptäcka Stockholm är att cykla med guide. Stockholm Adventures (stockholmadventures.com) ordnar bra cykelguidningar på cirka tre timmar. Stadsvandringar på olika teman och platser hittar du via kalendariet på Stadsmuseets webbplats (stadsmuseet.stockholm.se).

Nationalmuseum i Stockholm

Nationalmuseum är nyöppnat efter en lång och lyckad renovering och kan med fördel besökas av den konst- och historieintresserade. 

Wienercaféet i Stockholm

På Wienercaféet kommer inspirationen från Paris och Wien med servering vid borden och fantastiska delikatesser, allt från bakverk och kaffe till crepes och champagne. Foto: Krister Bengtsson

4. Fika.

Finaste fikan nära Centralen får du på Vetekatten (Kungsgatan 55). För en espresso på stående fot, gå till närliggande D’abramo (Vasagatan 50). Kring Stureplan finns Wienerkaféet (Biblioteksgatan 6–8) med läckert fikautbud. Prova gärna deras hasselnötseclair med äpple och karamell, eller varför inte deras afternoon tea? En utsökt fika på Östermalm får du på klassiska Tösses (Karlavägen 77). Eller så tar du dig hela Karlavägen bort till tv-konditorn och kändisen Roy Fares amerikanska tårtmecka Mr Cake (Rådmansgatan 12).

I kvarteren kring Mariatorget på Söder ligger mediekändistäta Kaffe (Sankt Paulsgatan 12), som har goda och prisvärda toastmackor, och lilla prisbelönta Bageri Petrus (Swedenborgsgatan 4B). Är du vid Nytorget på Söder, gå då till Gildas Rum (Skånegatan 79) för boudoirmys och en bit paj.

Vid Sankt Eriksplan gäller superpopulära Mellqvist Kaffebar (Rörstrandsgatan 4). Eller gå till stilrena Gast (Rådmansgatan 57) en bit därifrån, som har en air av London och New York.

5. Kväll.

Fredags-AW, after work, är numera en tradition i Stockholm som pågår på pubar och barer över hela staden. Ska man välja ut tre ställen får det bli snobbiga Riche (Birger Jarlsgatan 4) som ligger några kvarter från Stureplan, söderhippa Urban Deli (Nytorget 4) och jugendpärlan Zum Franziskaner (Skeppsbron 44) som har fräschats upp.

För själva middagen så är det kanske läge att satsa på asiatiskt. Utbudet i Stockholm är både stort och bra. Lyxigt crossasiatiskt får du på Farang (Tulegatan 11) där softshellkrabban är ett måste. Kvarterskrogen Minh Mat vid Vasaparken (Odengatan 94) serverar njutbar vietnamesisk mat, testa gärna någon av de färska rispappersrullarna. De trendiga sushirestaruangerna Sushi Oi (Karlavägen 36) på Östermalm och Soyokaze (Frejgatan 3) i Vasastan är två andra säkra kort.

I Vasastan ligger numera en av Stockholms hetaste krogar, Portal (Sankt Eriksplan 1), som i ljusa eleganta lokaler serverar finsmakarmat till rimliga priser. Prova gärna deras Vänerlöjrom med gotländsk kulpotatis, äggkräm och citron. Vägg i vägg ligger deras stökigare bakficka. Bra för AW eller fördrink.

Hamnar du på Södermalm så prova nyrenoverade Kristallen och Pelikan (båda på Blekingegatan 40), som hör till Söders klassiker. Lilla och snygga indiska Gossip (Skånegatan 71) är kanske Stockholms bästa indiska krog med en föredömligt kort meny. Pröva deras chana daal! Barnfamiljer rekommenderas hantverkspizzerian Bananas (Skånegatan 47). Vill du och ditt sällskap ha lite mysigare stämning så gå till den lilla trattorian Nostrano (Timmermansgatan 13), som erbjuder genuin italiensk mat och hemma hos-känsla. Boka bord!

Till sist: Stockholm har flera restauranger med Michelinstjärnor, men det är bara Frantzén (Klara Norra Kyrkogata 26) som har tre stjärnor. Restaurangen ligger i ett 1800-talshus bara några kvarter från Centralstation.

Riche i Stockholm

Riche, ett pulserande brasserie vid Nybroviken. Foto: Niklas Alexandersson

Mosebacke terass

Mosebacke terass på Söder är en riktig klassiker.

6. Sommarnatt.

Stockholm är bäst på sommaren, men var går man ut?

Bra uteserveringar i city är Strömterrassen vid Operan eller ovan nämnda Tak. På Söder är Mosebacke terrass en klassiker och i den lilla parken Björns Trädgård ligger mysiga Babylon. En bit därifrån, bortom de hippa Nytorgskvarteren, i Blecktornsparken, ligger alltmer populära Bleck.

Framåt kvällen gäller fortfarande nöjeskvarteren kring Stureplan. Café Opera (Karl XII:s torg) öppnade nyligen sin hippa klubbdel Off Opera, Berns (Berzelii park) nysatsar på elektronisk musik, och Riche och Taverna Brillo har både roliga dj-bokningar och intressanta kulturhappenings.

Hornstull är annars ett säkert kort. Här ligger röjiga Laika i Hornhuset och Tjoget (Hornsbruksgatan 24) med eget ölkafé och en av världens bästa barer, enligt utländsk press. I samma stadsdel, lite närmare vattnet, hittar du 1980-talskitschiga Mbargo (Bergsundsgatan 35) och nöjesstråket på Bergsunds strand som består av Calexico, Debaser och Bar Brooklyn.

Till sist: Trädgården firar tio år i år! Med sina spelningar, evenemang och dj-set är den populära klubben under Skanstullsbron ett självklart val i Sommarstockholm.

Fakta och intryck till denna guide samlades in under våren 2019. SJ reserverar sig för eventuella ändringar i fakta och kvalitet på restauranger, barer och kaféer sedan dess. Har du synpunkter på guiderna eller vill tipsa om ett nyöppnat ställe så mejla oss på stadsguider@sj.se

Upptäck alla SJ Prio-erbjudanden i Stockholm!